Alegerea pomului ideal de Crăciun, simbol al sărbătorilor de iarnă, nu este chiar floare la ureche. Și asta ne pot confirma cei care au cărat din răsputeri un brad până acasă doar ca să constate că nu încape pe ușă. Ca să nu pățiți și voi același lucru anul acesta, v-am pregătit un ghid pentru găsirea celui mai potrivit brad, astfel încât achiziția să mulțumească chiar și cele mai exigente standarde ale familiei.
Mai este foarte puțin timp până la Crăciun, așa că probabil cursa pentru cumpărarea bradului perfect va începe în curând. Oricât ar fi de plăcută, „vânătoarea“ de brazi nu este tocmai o activitate distractivă întrucât implică destul de multă atenție și planificare în avans. Cât de înalt ar trebui să fie bradul, ce specie ar trebui să alegeți, cum ar trebui să arate acele și, mai ales, cât de complicat va fi să îl îngrijiți astfel încât să rămână proaspăt și neofilit cât mai multă vreme? Iată aspectele cele mai importante pe care ar trebui să vă bazați în luarea deciziei. Ar fi bine să nu lăsați nimic la voia întâmplării și să vă asigurați că ați luat totul în calcul înainte să achitați brăduțul.
În primul rând, mărimea bradului trebuie să fie potrivită mărimii camerei în care va sta. Copacul trebuie să fie proaspăt, iar acest lucru se va observa cu ușurință întrucât bradul proaspăt tăiat are ramurile elastice, greu de frânt, în comparaţie cu cele uscate, care pot fi rupte cu uşurinţă. Pentru a nu deteriora pomul în timpul transportării spre casă, este de dorit să-l înfăşuraţi într-o pânză groasă, o pătură veche sau să-l legaţi cu o frânghie.
Înainte de a-l instala pe suport, țineți-l în aer liber pentru câteva ore, de exemplu pe balcon. Apoi, curățați în jur de 8-10 cm din scoarţă și puneţi pomul într-o găleată cu apă. Pentru ca bradul să aibă o viaţă mai lungă, puneţi în apă o pastilă de aspirină, un pic de sare și o lingură de zahăr (puteți adăuga, de asemenea, o linguriţă de glicerină sau o linguriţă de îngrășăminte).
Pentru a crește durata de viață a pomului de Crăciun, puteți să-l așezați într-o găleată cu nisip umed, pe care să-l udați o dată la 2-3 zile. Pentru a evita expunerea la temperaturi extreme, ar fi bine ca bradul să stea mai întâi într-un spațiu răcoros și bine iluminat și abia mai târziu, în ajunul sărbătorii, să-l puneți în camera încălzită, unde va sta până la sfârşitul sărbătorilor. Locul pomului trebuie să fie cât mai departe de calorifere, sobă, cămin sau șemineu. Este necesar ca spaţiul să fie cât mai des aerisit, iar rădăcinile bradului bine umezite.
De asemenea, încercați să evitați ca pomul de Crăciun să fie așezat în zone intens circulate, unde ar putea fi lovit sau chiar răsturnat sau unde cineva ar putea să se împiedice de instalația de lumini. Măsurați bradul cu atenție înainte de a-l alege (nu uitați că suportul va adăuga și el 15-20 cm la lungimea totală!) și nu cedați tentației de a cumpăra „în stil mare“. Soluția cea mai simplă pentru a testa prospețimea bradului este să frecați o crenguță între degete: acele ar trebuie să rămână pe loc, iar creanga să se poată plia ușor; dacă se rupe, treceți la următorul. De asemenea, examinați cu atenție aspectul acelor de brad – trebuie să fie lucioase și de un verde frumos (dacă au o culoare spre maro, e clar că bradul este aproape uscat).
Ornamentele lunguiețe sau voluminoase nu vor avea destul spațiu într-un brad cu crengile foarte dese. Dacă știți deja că „arsenalul“ de Crăciun este compus cu precădere din clopoței, decorații în formă de țurțur și globuri voluminoase, ar fi bine să alegeți un brad mai aerisit. Luați cu voi o pereche de mănuși rezistente, ca să nu vă accidentați în timp ce transportați copacul, și eventual, și o ruletă de măsurat.
Cele mai cunoscute soiuri de pomi de Crăciun
Molidul canadian – Răspândeşte o aromă intensă, foarte plăcută, are o coroană bogată, ace scurte. Rămâne proaspăt pentru mult timp.
Molidul norvegian – Acest conifer veșnic verde este un molid original din Europa fiind cunoscut și sub denumirea de molid european sau brad roșu. Este cel mai des întâlnit în zonele de deal și munte la altitudinile de 400-1900 de metri.
Molidul alb – Este excelent pentru ornamente; ace sale scurte, rigide au un vârf bont și un miros ușor înțepător când sunt zdrobite. Are un excelent colorit verde-albăstrui deschis și o foarte frumoasă formă naturală. Retenția acelor este mult mai bună decât în cazul altor molizi. Este o specie nativă din America de Nord, iar lujerii sunt glabrii (adică lipsiți de perișori).
Molidul albastru sau argintiu – Este un arbore înalt de 30-50 cm, cu scoarța cenușie-închisă, groasă, muguri nerășinoși, frunze aciculare gri-albăstrui de 1-3 cm lungime, neflexibile, dispuse dens pe lujeri în toate direcțiile. Acest arbore de Crăciun are formă simetrică, un atractiv frunziș argintiu și o bună retenție a acelor.
Bradul obişnuit – Cunoscut pentru frumusețea sa, nobilul brad are o capacitate îndelungată de prospețime, iar ramurile sale rigide fac din el un pom excelent pentru ornamente grele, precum coronițe sau ghirlande. Cu toată comoditatea brazilor artificiali de Crăciun, totuşi cei naturali au avantajele lor. Ei creează o atmosferă plăcută în casă. Chiar dacă pomul a fost tăiat cu mult înainte de a fi cumpărat, continuă să împrospăteze aerul și să umple casa cu oxigen. Acum puteţi găsi pe piaţă o selecție mare de brazi naturali crescuţi special pentru Crăciun.
Bradul argintiu – Este foarte apreciat in tara noastra datorita faptului ca arborele este rezistent la seceta si caldura, fum si praf. Aceste lucruri fac din bradul argintiu un arbore ornamental foarte usor de intretinut. Asadar, in principiu bradul argintiu are avantajul ca poate fi tinut in gradina sau in ghiveci, ani la rand, iar astfel ajuta la economisirea unor sume importante in fiecare an, de Craciun. Bradul argintiu a fost prima specie de arbore utilizata pe post de pom de Craciun, insa pe parcurs a fost inlocuit cu alte specii care se dezvoltau mai usor si cu mai putine cheltuieli.
Bradul Fraser – Ramurile bradului Fraser au o ușoară tendință de a crește în sus. Au o formă excelentă și o bună retenție a acelor. Sunt de culoare albastru-verde și au un miros plăcut.
Bradul Douglas – Are ace moi, verzi sau verzi – albătrui în nuanțe închise, radiind în toate direcțiile pe ramură. Când sunt zdrobite, aceste ace au un parfum dulce. Reprezintă una dintre cele mai importante specii de pomi de Crăciun din SUA. Bradul Douglas este mentionat ca fiind cel mai inalt conifer catalogat vreodata. In 1939, seful serviciului forestier american a estimat la 120 m inaltimea unui exemplar, cu o masa lemnoasa 515 mc.
Bradul balsamifer – Bradul balsamifer este un conifer de talie mica care la maturitate se dezvolta la o inaltime cuprinsa intre 50-100 de centimetri. Zonele potrivite pentru plantare sunt doar locurile cu mult soare dar tolereaza foarte bine si locurile cu semi-umbra. Solurile preferate sunt cele afanate. Solul trebuie sa aiba o umiditate medie. Acest soi este un conifer rezistent la poluare si la temperaturile scazute. Este un conifer decorativ prin port, forma, frunze si culoare. Se planteaza pentru amenajarea si decorarea gradinilor sau a parcurilor. Poate fi plantat ca arbore solittar sau in grupuri si este un element important, extrem de decorativ pentru amenajarile de stancarie.
Pinul – Are ace lungi şi frumoase. Rămâne proaspăt pentru mult timp.
Pinul alb – Cel mai mare pin din SUA, pinul alb are ace moi, flexibile și este de culoare albastru-verde.Acele sunt lungi de 6-12 cm.Pinul alb are o retenție bună a acelor, dar nu este foarte înmiresmat. Nu este recomandat pentru ornamente grele.
Pinul de pădure sau pinul silvestru – Acele acestui pin nici măcar nu cad atunci când sunt uscate, oferind o retenție excelentă a acelor. Culoarea este de un verde stralucitor.n pom de Crăciun foarte comun în SUA, pinul de pădure are o rată de supraviețuire excelentă, este ușor de replantat, are o mare capacitate de rezistență și va rămâne proaspăt pe tot parcursul sezonului de vacanță.
Pinul Virginia (sau de Virginia) – Ramurile acestui copac sunt voinice, lemnoase și răspund foarte bine la tundere. Are o mărime mică spre medie și frunze extrem de dense.Pe lângă de faptul că servesc ca locuințe pentru ciocănitori, pinul Virginia continuă să fie unul dintre cei mai populari pomi de Crăciun în partea de sud a SUA.
Chiparosul Leyland – Este un conifer cu ritm de crestere foarte alert, care se transforma rapid intr-un gard viu dens. Este perfect rezistent la frig si nepretentios cand vine vorba despre tipul solului. Este rezistent la vant. Suporta bine taierile succesive si intensive. Este de culoare verde închis sau gri și are foarte puțină aromă.
Selectarea pomului
- Măsurați spațiul în care urmează să fie amplasat.
- Gândiți-vă la ce tip de decorațiuni veți utiliza.
- Documentați-vă asupra diferitelor specii de copaci.
- Fiți prudenți și puneți întrebări despre copacii din lotul respectiv.
- Faceți un test al ramurilor sau acelor pentru prospețime.
- Căutați și alte ”semnale” care v-ar putea indica gradul de uscăciune sau deteriorare.
- Reciclați arborele.
Sfaturi pentru determinarea prospețimii
-
Acele nu trebuie sa cadă. Bradul trebuie sa aibă crengile ridicate, iar acele trebuie să aibă o culoare verde închis.
-
Pentru a vedea dacă e proaspăt tăiat, strângeți ușor în mână o crenguță. Acele nu trebuie să vă rămână în palmă.
-
Prindeți bradul de tulpină și scuturați-l viguros. Veți vedea astfel, dacă îi cad acele, caz în care, bineînțeles, este recomandat să nu-l cumpărați.
-
Atingeți cu palma tulpina și crengile. Ele trebuie să fie lipicioase, iar pe mână ar trebui să vă rămână urme de sevă. Dacă nu se întâmplă acest lucru, înseamnă că bradul a fost tăiat cu prea mult timp în urmă.
-
Îndoiți ușor o creangă și vedeți dacă, odată ce i-ați dat drumul, revine rapid la forma inițială. Crengile trebuie să fie elastice.
-
Rugați vânzătorul să vă ofere un brad din ultimul lot adus.
Îngrijirea pomului de Crăciun
Multă lume preferă brazii „vii“, livrați într-un ghiveci suficient de mare ca să-i ajute să reziste o perioadă mai lungă de timp. Un astfel de brad nu va pierde ace și nu se va usca la fel de repede, însă doar dacă vă veți aminti să-l udați din când în când. De fapt, trebuie tratat ca orice plantă de apartament (fie ea și supradimensionată) și ferit de bătaia directă a razelor de soare, așa că nu îl așezați în dreptul ferestrei. Ca să nu mai vorbim de faptul că, neîngrijit, poate ajunge un risc de incendiu, la fel ca orice brad uscat. De aceea, asigurați-vă că ghiveciul în care vine bradul are un rezervor cu apă, pe care să o schimbați regulat.
Apa de la robinet e foarte bună pentru întreținerea bradului, nu e nevoie și chiar e indicat să nu adăugați nimic în ea (aspirină, zahăr, sare sau vreun sirop „special“ vândut prin magazine). Atunci când un pom de Crăciun este tăiat, mai mult de jumătate din greutatea sa este apă. Cu o îngrijire adecvată, puteți menține calitatea copacului pe toată durata lunii cadourilor și chiar mai mult de-atât:
În primul rând, dacă nu este livrat astfel, așezați pomul într-un recipient tradițional prevăzut cu un rezervor de apă, acesta fiind cel mai eficient mod de a-i menține prospețimea și de a minimiza problema pierderii acelor. Folosiți un ghiveci cu o capacitate suficientă de apă pentru mărimea copacului și un suport care se i potrivește.
-
Faceți o tăietură de aproximativ 1,30 cm grosime la baza trunchiului înainte de a pune pomul în recipient. Secțiunea trebuie să fie una perpendiculară cu axa trunchiului, nu în unghi, sau în formă de V, pentru că îl veți face mult mai dificil de stat în picioare și fixat în pământ și, de asemenea, acest gen de tăietură reduce cantitatea de apă care ajunge efectiv la arbore.
-
O gaură în baza trunchiului nu va îmbunătăți absorbția de apă.
-
După ce îl aduceți acasă, așezați copacul în apă cât mai repede posibil. Multe specii pot ”cere” apă și la 6 – 8 ore după tăiere. Nu zdrobiți suprafața tăiată și nu o murdăriți. Dacă este necesar, arborele poate fi stocat temporar pentru mai multe zile într-un loc răcoros. Așezați trunchiul proaspăt tăiat într-o găleată cu apă.
-
Temperatura apei utilizate nu este foarte importantă și nu afectează absorbția de apă.
-
Verificați recipientul zi de zi pentru a vă asigura că nivelul apei nu scade mai jos de baza copacului.
-
Țineți pomul departe de surse majore de căldură (șeminee, încălzitoare, guri de aerisire caldă, raze solare). Diminuarea temperaturii în camera unde îl fixați va încetini procesul de uscare, și astfel consumul de apă va scădea considerabil în fiecare zi.
-
Inspectați întotdeauna seturile de beculețe înainte de a le pune în pom.Dacă sunt uzate, înlocuiți-le cu un nou set.
-
Nu supraîncărcați circuitele electrice.
-
Opriți instalația de beculețele atunci când ieșiți din casă sau atunci când mergeți la culcare.
-
Și beculețele colorate de Crăciun au efectul lor asupra unui brad natural, pentru că becurile de anumite culori, ce răspândesc un anumit spectru de lumină, pot afecta fiziologia copacului, împiedicând procesul de fotosinteză. Specialiștii ne atenționează să folosim, în primul rând, LED-uri în locul beculețelor cu filament (dacă mai există), pentru că au avantajul de a nu se încălzi.
-
Alegeți întotdeauna instalații necolorate (becuri albe sau transparente), întrucât lumina albă e absorbită cel mai ușor, iar bradul are nevoie de ea pentru a produce energia necesară sănătății acelor. Lumina colorată (roșie, albastră, verde etc.) îngreunează acest proces și supune copacul la un efort suplimentar pentru a-și prepara hrana prin fotosinteză. Experimentele au arătat ca spectrul albastru e cel mai dezastruos în acest sens deoarece poate secătui bradul de vlagă, așa că ar fi bine să ocoliți instalațiile de pom cu becuri albastre. Spre deosebire de ele, beculețele albe pot prelungi viața bradului cu până la 30 de zile după împodobire.
-
Monitorizați prospețimea pomului.După Crăciun, dacă arborele este foarte uscat, scoateți-l din casă.
-
Nu ardeți orice parte a unui pom de Crăciun într-o sobă sau șemineu.
-
Bradul natural care vine în ghiveci, trebuie udat la fiecare două-trei zile, ca să poată beneficia în continuare de nutrienți după ce a fost tăiat.
-
Un brad de înălțime medie (1,8 metri) consumă zilnic 200 ml de apă, iar cantitatea crește dacă e vorba de o varietate cu crengi dese și stufoase sau dacă pomul este amplasat, din lipsă de spațiu, lângă calorifer ori altă sursă de încălzire. Prin urmare, e necesar să verificați mereu farfuria cu apă de la baza ghiveciului sau rezervorul pentru alimentare și să le umpleți constant.
-
Specialiștii canadieni de la Christmas Tree Research Center din cadrul Dalhousie University explică fenomenele naturale ce stau la baza procesului de pierdere a acelor la conifere: totul ține de chimie – acele căzute pe covor sunt rezultatul unei reacții hormonale petrecute în interiorul copacului în situații de criză, care îi semnalează că e nevoie să întrerupă sursa de hrană către frunze. Hormonul cu pricina se numește ”etilenă” și apare la toate plantele pe cale să se ofilească, inclusiv în cazul fructelor care încep să se învechească în bolul de pe dulap.
-
Acțiunea acestui hormon care declanșează vestejirea bradului poate fi întreruptă prin oprirea sintezei lui la nivel celular. Cea mai simplă modalitate de a face acest lucru este recurgerea la un inhibitor, o substanță chimică disponibilă pe piață și folosită predominant în agricultură. Acest inhibitor al sintezei etilenei se adaugă în apă turnată în ghiveci și păstrează pomul verde pentru o perioadă de două sau chiar trei ori mai lungă, lucru testat la centrul canadian menționat.
-
Există și alte opțiuni simple pe care le puteți pune în aplicare. Pe lângă substanțele diluate în apa cu care udați bradul (despre care există păreri și pro și contra), puteți apela și la alte trucuri pentru a mări durata de viață a arborelui:
-
instalați un umidificator – va ajuta bradul să rețină umezeala mai bine, așa că nu va mai trebui să vă chinuiți atât de des cu udatul pomului
-
dați crengile cu fixativ – da, da ați citit bine, poate părea ciudat să „coafați” bradul din cap până în picioare, dar acesta este un secret folosit de florari pentru a-și menține produsele proaspete și arătoase cât mai mult timp (sacrificați un tub de fixativ dacă vreți să vă bucurați de brad mai multe zile și aplicați ”tratamentul” pe partea de dedesubt a fiecărei crenguțe)
-
puneți o monedă în vasul cu apă – după cum se știe cuprul și alte aliaje metalice, ca alama și bronzul, au proprietăți antimicrobiene, care vor menține sănătatea bradului, ferindu-l de bacterii
-
luați bolul cu fructe de lângă brad, pentru că roadele culese de ceva timp încep să emane vapori de etilenă care vor afecta pomul declanșând căderea acelor
Cum alegem un brad artificial
Dacă preferaţi brazii artificiali, înainte să procuraţi unul testaţi durabilitatea crengilor şi acelor. Peste un brad mai moale, treceţi cu mâna peste ramuri, iar un brad mai rigid se testează trăgând de ace. Ramurile unui brad de calitate trebuie să revină imediat la forma inițială, iar acele trebuie să rămână toate pe brad.
Cei mai comozi în utilizare, dar şi cei mai scumpi sunt brazii care se strâng ca o umbrelă. Alte tipuri se adună ramură cu ramură. Aveți grijă la materialul din care e fabricat bradul. Brazii cu ace confecționate din hârtie specială arată bine, însă nu „trăiesc” mai mult de trei ani. Cel mai durabil material pentru ace este PVC-ul. Ţineţi minte că brazii de calitate inferioară pot elimina substanţe chimice nocive. Sub influenţa luminii, lumânărilor, acest efect negativ se poate intensifica, aşa că nu va fi de prisos să cereţi de la vânzător un certificat de calitate.
Pomul trebuie să fie rezistent la foc. Tehnologiile moderne contribuie la reducerea oricăror riscuri care ar duce la producerea unui incendiu. Un pom artificial de calitate înaltă este, de obicei, realizat din polimeri, cu adaos de substanțe speciale care previn izbucnirea focului. Reţineţi că pomii de Crăciun din hârtie se aprind repede şi ard bine. În ziua de azi procurarea unui pom artificial de Crăciun nu e o problemă. Pe piaţă găsiţi brazi pentru toate gusturile, de orice calitate sau chiar culoare, cu jucării, conuri, zăpadă pe ramuri etc. De obicei, brazii sunt importaţi din Germania, Italia și Olanda, Taiwan, Thailanda și, desigur, din China – fiind şi cei mai ieftini.
Natural sau artificial: cum ar trebui să fie bradul de Crăciun
Și în acest sens există foarte multe păreri pro și contra: unii susțin că ar dori câte un brăduț artificial în fiecare cameră dacă s-ar putea, alții, dimpotrivă, consideră copacii artificiali un lucru fals de care nu au nevoie în casă, pentru că nu au aroma, prezența și spiritul unui adevărat pom de Crăciun. Dacă aveți în continuare probleme în a vă decide asupra achiziționării unui pom natural sau împodobirii pomului artificial (pe care, între noi fie vorba, îl aveți de vreo trei ani încoace) aruncați o privire peste aceste argumente și poate cine știe noi vom fi cei care vă vom face să vă răzgândiți într-un fel sau altul.
Argumente în favoarea pomului artificial:
-
Utilizări multiple. Climatul economic actual face ca brazii artificiali să fie mai atractivi pentru persoanele care doresc un produs care va dura mai multe sezoane, durata medie de ”viață” a unui brad artificial fiind de 6 ani
-
Flexibilitate.Aveți posibilitatea să mutați fiecare ramură artificială în funcție de nevoile de design și decorare.
-
Confort. Stocarea unui pom artificial este mult mai ușor decât eliminarea unui copac real.
Argumente contra pomului artificial:
-
PVC-ul. Majoritatea copacilor artificiali sunt fabricați din policlorură de vinil (PVC), un plastic nebiodegradabil, astfel încât vor trăi mai mult decât în depozitele de deșeuri.
-
Amprenta de carbon. Aproximativ 85% din copacii artificiali sunt fabricați în China; transportul bradului natural din magazin acasă atârnă cel mai greu la amprenta de carbon a consumatorilor, în timp ce varianta artificială e mai dăunătoare în etapa de producție (85% din totalul impactului calculat), dar și de transport (importați, în cea mai mare parte).
-
Nu emană parfum.O mare parte din bucuria de a avea un pom natural de Crăciun se reduce la mirosul specific al acestuia.
-
Costuri. Brazii artificiali pot costa uneori la fel de mult ca și cei naturali.
-
Experienţă.Cei mai mulți oameni au un atașament nostalgic față de pomii de Crăciun reali și găsesc în cumpărarea unui brad natural un ritual foarte îndrăgit de sărbători.Și, în plus, nimic (dar absolut nimic) nu bate mirosul de copac real în casă.
-
Închiriere. Există companii de închirieri (din câte știm, la noi în țară încă nu există) care tratează în mod cu totul responsabil dorința unora de a avea un pom de Crăciun natural în casă. De la ei puteți comanda un pom care vă va fi livrat, pentru ca ulterior, după ce sărbătorile se vor fi scurs, tot ei să vi-l ridice și să aibă grijă de el până în anul următor;sau, în cazul unui copac tăiat, îl vor transforma în biocombustibil.
Argumente contra copacului natural:
-
Incomod. Copacii naturali înseamnă ace căzute pe podea, ceea ce implică o aspirare mult mai frecventă decât în mod normal.
-
Eliminarea. Întotdeauna parcă te apucă o tristețe fără margini la vederea brăduților aruncați la colț de stradă imediat după sărbători. Oamenii trebuie familiarizați cu programele locale de reciclare a copacilor și obișnuiți să dispună de pomii de Crăciun în mod cât mai responsabil.
Câteva statistici de final
* 85,9% dintre români au obiceiul de a împodobi bradul de Crăciun, în timp ce doar 10,8% nu au parte de această bucurie a sărbătorilor de iarnă.
* Dintre cei care împodobesc bradul, 50,5% au indicat că este vorba de unul natural, 41,4% preferă bradul artificial, numai 2,3% optează pentru cel ținut în ghiveci (mai scump, e adevărat, dar poate fi replantat), iar 3,5% împodobesc bradul din curtea casei.
* Doar 22,6% dintre români țin să fie în tendințe în ceea ce privește acest obicei, ținând cont de opiniile designerilor în domeniu, în timp ce 76% nu se preocupă de acest lucru.
* Culoarea preferată pentru 37,7% dintre persoane pentru împodobirea bradului de Crăciun este roșul; 17,3% preferă o combinație de culori, 10% optează pentru alb, albastru (7,4%), argintiu (7,3%), auriu (4,7%) … Doar 3,8% au răspuns că nu au preferințe privind culoarea.
* Potrivit Guiness World Records, cel mai înalt brad de Crăciun din istorie a măsurat 67 de metri. El a putut fi admirat în 1950, la Nothgate Shopping Center din Seattle, Washington.
* Germanii au făcut primul brad artificial de Crăciun din pene colorate de gâscă.
* Cele trei culori tradiționale de Crăciun sunt verde, roșu și auriu. Verdele este simbolul vieții și al renașterii, roșul simbolizează sângele lui Iisus, în timp ce auriul reprezintă lumină și bogăție.
* Alabama a fost primul stat din SUA care a recunoscut oficial sărbătoarea Crăciunului în 1836.
* În Polonia, păianjenii sau pânzele de păianjeni sunt niște decorațiuni populare pentru bradul de Crăciun, deoarece, conform legendei, un păianjen a împletit o pătură pentru pruncul Iisus. De fapt, polonezii consideră păianjenii simbolurile bunătății și prosperității de Crăciun.
* În funcție de țară, Moș Crăciun are diferite nume: Kriss Kringle în Germania, Le Befana în Italia, Père Noël în Franța si Deushka Moroz (Bunicul Înghețat) în Rusia.
* Cele mai vechi decorațiuni de Crăciun au fost merele.
* Piesa de Crăciun cu cele mai mari încasări din istorie a fost „White Christmas” a lui Bing Crosby. Din 1947, s-au vândut peste 50 milioane de copii în întreaga lume.
1 comentariu
[…] de coziness. In acest mod, locuinta ta va avea un aer cald si primitor. Daca intentionezi sa iei un brad de Craciun natural, atunci iti recomandam sa il plasezi undeva departe de covor, pentru ca acele pot intra in […]