Numită şi inima căminului, bucătăria este locul unde pregătim mâncarea, unde întreaga familie se reuneşte pentru a lua masa şi pentru a petrece timp împreună, locul unde ne relaxăm la o ceaşcă de ceai sau de cafea sau chiar unde putem primi oaspeţi. Posibilităţile de amenajare ale acestui spaţiu, de cele mai multe ori neîncăpător, sunt infinite prin armonia formelor, îmbinarea culorilor sau expresivitatea încărcată de sens din care se naşte esteticul. Prin urmare, felul în care amenajăm această cameră trebuie să fie atât funcţional, cât şi atrăgător.
Bucătăriile pot lua mai multe forme principale: în linie (pe un singur perete), pe doi pereți (două fronturi paralele), în formă de L, în formă de U sau cu insulă. Bucătăriile mici par neprimitoare şi mai puţin practice. Deci, cum cei mai mulţi dintre noi locuim în apartamente de bloc, cu bucătării de dimensiuni reduse, suntem nevoiţi să apelăm la diverse trucuri care să creeze impresia de spaţiu larg şi confortabil.
1. Adăugaţi oglinzi.
O să spuneţi, cum oglindă în bucătărie!? Da, da o oglindă plasată strategic face minuni atunci când vine vorba de a crea iluzia de spaţiu într-o cameră strâmtă, ajutând totodată la alungirea vizibilă a pereților. O modalitate simplă este de a trasforma această suprafață reflectorizantă în plintă (ştiţi voi, acele piese mici din lemn, piatră, mozaic sau din material plastic care se aplică la partea de jos a pereților unei încăperi pentru a-i apăra împotriva loviturilor și a umezelii sau pentru a acoperi rostul dintre pardoseală și perete) – un truc de design mai necinstit, dar extrem de eficient pentru utilizarea acestei zone compacte de gătit.
2. Folosiţi-vă de rafturi.
Deși nu toată lumea este un fan al rafturilor deschise, nimeni nu poate nega că acestea reprezintă o soluție de stocare inteligentă pentru camere cu o amprentă la sol modestă. Nu numai că rafturile deschise dau un aspect aerisit şi deschis, – spre deosebire de dulapurile cu uși solide, care pot încărca şi mai mult un spațiu mic, – dar sunt şi ușor accesibile. Le puteţi agăţa chiar, cât mai fistichiu, fiind o soluţie funcţională de maximizare a spaţiului. Bineînţeles că o regulă de bază este ordinea, ori aceasta trebuie să fie omniprezentă în bucătărie, mai ales pe rafturile dulapurilor şi pe poliţele suspendate, la vedere. Cu cât încercaţi să depozitaţi mai multe obiecte pe un răftuleţ cu atât mai deranjant va fi. Optaţi pentru obiecte practice, atractive, cu rol multifuncţional pe care să le etalaţi şi care să vă anime bucătăria. Profitaţi de fiecare centimetru!
3. Optaţi pentru o paletă în întregime de culoare albă.
Alegerea unei scheme de culori alb-alb va face dintr-o bucătărie compactă un spaţiu mult mai aerisit, luminos și larg decât este în realitate. În cazul în care albul nu vă este pe plac, din diverse motive lesne de înţeles (în primul rând pentru că se murdăreşte sau se pătează foarte repede), sau doriţi un sistem care oferă mai multă dramă vizuală, optaţi pentru pereți albi sau dulapuri suspendate albe, și dulapuri de bază din lemn sau pe un ton întunecat, dramatic. Utilizarea albului în partea de sus a spaţiului va mări efectul vizual, în timp ce tonul mai închis de jos va ancora camera, fără a o încărca. Alternativ, puteţi lua în calcul o paletă de culori neutre sau pastel.
Nuanţe cum ar fi albastru pulbere, mentă, crem sau gri deschis sunt ideale pentru utilizarea în spații mici, deoarece acestea adaugă un plus de culoare fără a fi prea copleşitoare sau grele cum ar fi tonurile mai îndrăznețe, mai saturate, care pot “împovăra” o cameră compactă. Contează mult constrastul pentru ca o bucătărie să pară mai mare și mai luminoasă. Când sunt multe elemente la vedere (suporturi, etajere suspendate, ustensile de gătit) e bine să aveţi pereții în nuanțe uniforme, deschise.
4. Umpleți spațiul cu lumină.
Inundarea camerei cu lumină naturală va face dintr-o mică zonă un spațiu senin. Cu toate acestea, dacă sunteți limitat atunci când vine vorba de plasarea și dimensiunea ferestrei, cel mai bun lucru este de a veni cu un plan de iluminare care înveseleşte și măreşte vizual spațiu. O bucătărie “norocoasă” se poate lăuda cu patru surse diferite de lumină: o fereastră de dimensiuni generoase, care permite o abundenţă de lumină naturală, o lustră plafon, care oferă iluminare ambientală, un dispozitiv lung montat pe perete, care luminează zona de sus și atrage atenția asupra peretelui și spoturi montate pe partea interioară a dulapurilor suspendate care asigură şi o bună iluminare a blatului.
Orientaţi-vă să achiziţionaţi electrocasnice cu suprafeţe metalizate întrucât acestea reflectă lumina şi astfel contribuie la efectul optic de mărire a bucătăriei. Închipuiţi-vă cât de frumos ar arăta un tavan sau o porţiune de perete numai din oglinzi sau cu un tapet deschis la culoare, sau şi mai bine un plafon încastrat cu multe LED-uri luminoase.
5. Creaţi iluzia de spaţiu prin linii orizontale și verticale.
Liniile verticale măresc zona și adaugă înălțime unei camere mici, în timp ce liniile orizontale adaugă profunzime și fac locurile înguste să pară mai largi şi mai încăpătoare.
6. Includerea unui spaţiu de stocare.
Lipsa stocării este o problemă, de obicei, asociată cu încăperile mici. Totuşi, acest obstacol poate fi depășit prin încorporarea unor sertare şi colţare, soluții inteligente de maximizare a spaţiului de depozitare. Încă nu ne-am obişnuit cu ideea că locul de luat masa trebuie sa fie poziţionat în afara ariei bucătăriei, cu toate astea bucătăria nu este suficient de mare pentru a găzdui un dining. În această situaţie insula, a cărei cea mai întâlnită formă este cea dreptunghiulară (dar pot fi şi pătrate sau în semicerc), va juca un dublu rol: nu va mai fi doar spaţiu de lucru ci şi loc de servit masa. Daca spaţiul este puţin mai generos şi ai posibilitatea instalării unei insule, alege una cu spaţii de depozitare incorporabile.
Pentru a salva din spaţiu, mascaţi electrocasnicele în piesele de mobilier. Dacă nu este posibilă această variantă pentru toate electrocasnicele, apelaţi la această opţiune pentru cuptor şi plită. Dacă aveţi nevoie de mai mult spaţiu atunci când gătiţi, comandaţi un mobilier cu dublu blat, care poate îndeplini şi rolul de loc pentru servit masa. Pentru amplificarea spaţiului, alegeţi o mobilă scundă, care să nu depăşească nivelul ochilor. Optaţi pentru scaune şi masă pliante deoarece ocupă puţin spaţiu şi pot fi extinse doar atunci când este necesar sau puteţi alege băncuţe care îți ocupă mai puțin loc, dar îți oferă locuri de ședere confortabile.
Citește și Cele mai bune idei de a economisi spațiu în bucătăriile mici
7. Optaţi pentru uşi din sticlă sau un mobilier cu finisaj lucios.
Cu rafturi deschise şi dulapuri cu multe uşi din sticlă puteţi păcăli ochiul în bucătărie făcând-o mai generoasă în dimensiuni, cu condiţia de a menține dulapurile curate, fără praf sau stropi de la gătit. Un alt avantaj al dulapurilor cu uși din sticlă este că puteți vedea cu ușurință ce obiecte trebuincioase se ascund în interiorul acestora. Înlocuiţi vechea uşă de la intrarea în bucătărie cu una glisantă din sticlă care permite pătrunderea luminii dintr-o cameră în alta. Această variantă este cu atât mai bună cu cât gătiţi zilnic şi nu doriţi să aveţi o bucătărie deschisă.
8. Rezistaţi tentaţiei de a decora excesiv bucătăria.
Elementele exagerate de design sau decor nu fac altceva decât să încarce vizual inutil. Dar, chiar dacă v-am tot bătut la cap cu utilizarea exclusivă a albului (pentru pereţi, tavan, mobilă), nu strică să vă coloraţi niţel bucătăria. Încercaţi să vă jucaţi cu plăcile ceramice, pe care să le puneţi ici şi colo, nu peste tot, sau să adăugaţi, acolo unde vă permite zona şi materialul, dungi din scotch colorat. Măcar o zonă din bucătărie ar fi bine să aibă un accent de culoare, poate fi un brâu decorativ sau zona mesei de tip bar îmbrăcată cu mozaic. Așa nu vei mai avea impresia că ești într-un spațiu de spital.
Puteţi obține efecte extraordinare cu plăci ceramice de tip patchwork. Dar în acest caz pe acel perete e păcat să mai puneţi corpuri suspendate sau electrocasnice. Aveţi grijă, de asemenea, ca peretele cel mai vizibil să fie cel mai decorativ. Masa și scaunele colorate fac ca totul să pară vivace. Albastrul și turcoazul, alături de mov, de exemplu, fac o combinație cromatică ce imprimă senzația de prospețime. Câteva obiecte vesele – roșii, portocalii, galbene -, aşezate pe un raft suspendat și totul devine foarte tineresc. Alb, mult alb, dar nu uitaţi că o față de masă face minuni, la fel ca și o dungă subțire, dar evidentă pe marginea unei etajere care delimitează locul de luat masa. O fi el mobilierul unul simplu și ieftin, dar zău că micile intervenții de culoare parcă salvează totul.
1 comentariu
[…] dacă nu e vorba de o bucătărie mică, problemele legate de folosirea inteligentă a spațiului nu dispar. Frigiderul, chiuveta și […]