La uşă ne bat sărbătorile, casa este decorată corespunzător, Moş Crăciun deja şi-a primit tonele de plicuri, iar aromele de sezon îmbracă întreaga locuinţă în savoare îmbietoare, în momente dulci, în linişte şi atmosferă de iarnă, numai bună pentru poveşti şi colinde. Măr cu scorţişoară, portocale, vin fiert cu cuişoare, frunze de ceai sau miros de brad – toate ni se par atât de familiare încă de la începutul lunii decembrie, ne bucurăm de ele şi parcă sunt capabile să reînvie clipe de copilărie când zăpezile aduceau basme din împărăţii de gheaţă şi bunica tricota mănuşi colorate sau fulare lungi. Despre arome de Crăciun vom vorbi şi noi astăzi, despre cum să îţi învălui casa în parfumuri dragi sufletului de sărbători. Iată aşadar câteva modalităţi prin care îţi poţi bucura simţul olfactiv în prag de Crăciun.
Boluri aromate
Bolurile aromate pot fi amplasate în orice încăpere a locuinţei, pe mese sau pervazul ferestrei. Pot conţine batoane de scorţişoară, cuişoare, vanilie, coji de portocală, muguri de pin, conuri de brad etc. În funcţie de aromele preferate vă puteţi crea un mix absolut senzaţional care vă va încânta simţurile. De asemenea puteţi opta pentru a oferi fiecărei camere o aromă specifică. Bolurile pot fi transparente şi atunci puteţi alege şi un design atractiv sau pot fi din sticlă pictată manual sau mată. În mijlocul unui asemenea bol aromat este ideală şi o lumânare sau pietre colorate pentru un decor inedit.
Decoraţiuni în brad
Ei bine, decoraţiunile pomului de Crăciun pot deveni sursa parfumată a încăperii. În primul rând bradul, dacă este unul natural, va împrăştia o aromă intensă în camera unde este amplasat. Apoi, decoraţiunile handmade aromate agăţate printre crengi vor crea o combinaţie de arome irezistibile de Crăciun. Puteţi folosi batoane de vanilie şi felii de portocală (peste care în prealabil aţi presărat zahăr şi le-aţi copt). Sau globuri pe care aţi lipit boabe de cafea, lumânări parfumate cu scorţişoară, mere coapte şi multe alte idei aromate care vă vin în minte. Săculeţii aromaţi din ţesătură de iută rustică sau din contră, din catifea roşie modernă, umpluţi cu diverse condimente de sezon pot fi utilizaţi de asemenea în decorarea bradului de Crăciun sau puşi strategic în încăpere.
Crenguţe de brad
Cei care preferă un miros intens de brad în toată locuinţa, se pot folosi atât de uleiuri aromatice cât şi de crenguţe de brad natural pe care le pot împodobi cu globuleţe colorate sau beteală şi le pot amplasa la ferestre şi/sau uşi, pe care le pot pune în aranjamente de sezon sau în vaze. Crenguţele de brad sunt ideale şi pentru confecţionarea coroniţelor de la intrare ce pot fi ornamentate în diverse moduri creative sau pentru ghirlandele parfumate. Bradul natural oferă pentru timp îndelungat o aromă revigorantă de prospeţime, plus că parfumul său este însuşi parte a sărbătorilor de iarnă.
Conuri parfumate
Probabil că vă întrebaţi cum stă treaba cu aceste conuri parfumate. De fapt, este destul de simplu. Vă trebuie câteva conuri de pin şi diverse uleiuri esenţiale de sezon (în principiu, optăm pentru scorţişoară şi portocală) iar aceste uleiuri le picurăm peste conurile aşezate în aranjamente special concepute sau pur şi simplu amplasate pe pervaz, în boluri, sub bradul de Crăciun etc. Conurile pot fi pictate pentru un efect mai dramatic, date cu spray alb ce imită zăpada sau pulverizate cu sclipici auriu / argintiu. Imaginaţia poate fi lăsată liberă în ceea ce priveşte folosirea lor ca elemente de decor, important fiind să vă bucuraţi de aromele seducătoare.
Lumânări parfumate
Pe lângă faptul că sunt un element decorativ de mare efect, lumânările parfumate (indiferent că vorbim despre cele homemade din ceară şi ulei esenţial sau despre cele achiziţionate din comerţ) răspândesc în locuinţă arome de Crăciun absolut cuceritoare ce creează un ambient relaxant şi totodată rafinat. În plus, lumânările parfumate au avantajul de a genera o atmosferă magică ce se potriveşte cu sărbătorile şi strălucirea iernii. Le putem încorpora în variate ornamente şi decoraţiuni sau simple, în pahare din sticlă transparentă – în ambele variante sunt accesorii superbe ce dăruiesc parfum de sărbătoare. Ofertele de lumânări înmiresmate sunt diverse, la fel şi modelele disponibile.
Dulciuri de sezon
Cele mai adorate arome de Crăciun sunt cu siguranţă cele care vin din bucătărie. Sunt o mulţime de reţete de dulciuri care vă fac în perioda sărbătorilor de iarnă să uitaţi de orice dietă, iar printre cele mai îmbietoare miresme se numără mărul copt cu scorţişoară, turta dulce, portocalele proaspăt desfăcute, fursecurile cu vanilie, tradiţionalul cozonac, nucile caramelizate, vinul fiert cu mirodenii, ceaiul de ghimbir, cornuleţele cu gem şi multe alte deserturi irezistibile care pot fi consumate chiar şi în perioada postului. Pe bună dreptate, dulciurile de sezon nu doar ne adună împreună la depănat amintiri, ci provoacă o adevărată incursiune în trecutul copilăriei când stăteam cu ochii pe cuptor abia aşteptând ca dulcele să fie gata.
Cronometrul a pornit, zilele din calendar sunt numărate şi de cei mici şi de cei mari, ne spunem în gând dorinţele pentru Moş Crăciun şi parcă aromele ce ne învăluie casa reuşesc să ne întoarcă în timp de fiecare dată când închidem ochii, trezind în noi clipe pierdute când încă mai credeam că Moşul se chinuie să intre pe horn şi insistam să nu se lase focul aprins peste noapte. Un baton de scorţişoară pe care îl inhalăm cu nesaţ sau parfumul de brad verde ne ţes cu siguranţă sărbători de vis – rămâne doar să ne bucurăm de ele din tot sufletul.