O vedere aeriană a majorităţii zonelor urbane arată ca pături de asfalt, gudron negru şi acoperişuri balastate. Cu toate acestea, există o nouă tendinţă, care rupe monotonia acoperişurilor comune: acoperişurile verzi.
Demult populare în Europa, acestea au început să fie opţiunea cât mai multor proprietari de case, intreprinderi şi chiar oraşe, ca un mod atractiv de a promova ecologicul, în aceeaşi măsură cu rezolvarea problemelor acoperişurilor convenţionale. Acoperişurile verzi completează vegetaţia tradiţională fără a perturba infrastructura urbană, transformând un spaţiu neglijat de mulţi, într-un spaţiu util.
Acoperişul verde reprezintă o extensie a acoperişului deja existent. Acesta oferă umbră şi poate fi instalat pe o gamă variată de imobile, de la structuri industriale la reşedinţe private.
De la bun început, trebuie să reţineti că, deşi există similitudini între acoperişurile verzi, fiecare instalaţie este unică. Prin urmare, toate detaliile tehnice furnizate vor varia în funcţie de regiune, climă, tipul construcţiei, acoperiş şi design.
Citește și Spectaculoasele case underground. Povestea unor case altfel
Un acoperiş verde trebuie montat doar cu autorizaţia şi acordul proiectantului, ţinându-se cont de gradul de rezistenţă al clădirii.
Deşi cheltuielile pentru un astfel de acoperiş nu sunt foarte mici, investiţia se recuperează în timp.
Un prim pas în acest sens l-a facut anul acesta Franţa, care a adoptat o lege ce reglementează noile construcţii, prin care orice clădire comercială ce se va construi de acum înainte trebuie să aibă, parţial, acoperişul acoperit cu plante sau panouri solare. Scopul acestui proiect este reducerea cantităţii de energie consumată.
Acoperişurile verzi oferă o multitudine de beneficii, atât pentru proprietari, locatari, cat şi pentru întreaga comunitate.
Iată care sunt principalele avantaje, deloc de neglijat, am putea spune, ale construcţiilor cu acoperişuri verzi:
Pentru proprietar
- prelungirea duratei de viaţă a acoperişurilor cu până la 60 de ani
- reducerea costurilor de climatizare
- reducerea costurilor de încălzire, iarna
- instrument de gestionare a apelor pluviale
- îmbunătăţirea relaţiilor publice
- transformarea spaţiului nefolosit într-o frumoasă grădină de relaxare.
Pentru comunitate
- reducerea apei pluviale
- reducerea efectului de „insulă de căldură” a oraşului
- reducerea smog-ului şi îmbunătăţirea calităţii aerului
- reducerea zgomotului
- îmbunătăţirea estetică
- oferirea de spaţiu verde
Pentru mediu
- reducerea impactului monoxidului de carbon
- eliminarea poluării cu azot
- neutralizarea efectului ploilor acide
- oferirea unui habitat pentru fauna sălbatică
Deocamdata o opţiune, poate în viitor o obligaţie, construirea acoperişurilor verzi se dovedeşte o soluţie viabilă atât pentru mediu cât şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii noastre.
1 comentariu
Felicitari, un site unde fiecare gaseste raspuns la intrebarile lui inainte de construiriea unei case. E un fel de FAQ in constructii.
Astfel de portaluri ne usureaza munca de constructor de acoperisuri verzi deoarece potentialii clienti vin deja cu o imagine formata in mod cvasicorect si putem dialoga la obiect pentru a gasi solutia adecvata pentru proiectul lor.