Tot auzim vehiculându-se termenul de sustenabilitate, dar nu suntem cu toţii siguri că i-am deprins şi sensul corect. Unii, ca şi mine, de altfel, încearcă să şi-l explice, pe moment, în funcţie de contextul în care este folosit, fără a-i pătrunde cu adevărat înţelesul. Pentru a duce puţină lumină în vieţile noastre, dar şi pentru a parcurge în linişte articolul de faţă, iată definiţia oficială dată de Dicţionarul explicativ al limbii române: ”Calitate a unei activităţi antropice de a se desfăşura fără a epuiza resursele disponibile şi fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilităţile de satisfacere a nevoilor generaţiilor următoare.
Conferinţa mondială asupra mediului de la Rio de Janeiro din 1992 a acordat o atenţie deosebită acestui concept, care implică stabilirea unui echilibru între creşterea economică şi protecţia mediului şi găsirea de resurse alternative. Când se referă la dezvoltarea economică de ansamblu a unei ţări sau regiuni, este de obicei preferat termenul sinonim de dezvoltare durabilă”.
Citeşte şi Cum să îţi transformi casa într-un spaţiu prietenos cu mediul
Aşadar, dacă sunteţi interesaţi să construiţi o locuinţă mai durabilă şi mai ecologică, probabil că ştiţi deja cele mai multe dintre elementele de bază: instalarea de panouri solare pentru energie, optarea pentru modalităţi de economisire a apei în casă, şi alte asemenea facilităţi. Dar, în timp ce vă ocupaţi de utilizările majore ale energiei şi apei, s-ar putea să treceţi cu vederea nişte factori mai mici, dar la fel de însemnaţi. Luminile, panourile solare şi amenajarea peisagistică durabilă vă pot reduce cu siguranţă impactul asupra mediului înconjurător, însă designul propriei case vă poate ajuta să reduceţi impactul şi mai mult. Unele dintre cele mai inteligente moduri de a creşte sustenabilitatea ar putea fi de fapt suma câtorva mici modificări ale designului casei dvs. Luaţi în considerare aceste mici trucuri de sustenabilitate pentru o locuinţă mai eficientă din punct de vedere energetic.
1. Dimensiunea contează
O casă cu două etaje este adesea mai eficientă din punct de vedere energetic. Nu este un secret faptul că o casă mai mică este de obicei mai eficientă din punct de vedere energetic decât una mai mare. Dar este posibil să nu fie vorba doar de dimensiunea casei, ci şi de modul în care o folosiţi. Haideţi să comparăm două case cu aceeaşi formă şi dimensiune, dar cu o împărţire diferită: una este de 200 de metri pătraţi pe un nivel, iar cealaltă este de două nivele, cu câte 100 de metri pătraţi pe fiecare etaj.
Care credeţi că este mai eficientă? Aşezarea a două pătrate unul peste altul, un fel de stivuire să-i spunem, va fi întotdeauna mai eficientă din punct de vedere energetic decât un spaţiu extins, care consumă mai multă căldură şi energie şi implicit costă mai mult. Gândiţi-vă la cât spaţiu aveţi de fapt nevoie şi cum poate fi configurat pentru economisirea de energie. Dacă puteţi obţine tot ceea ce vă doriţi printr-o amprentă mai mică şi mai compactă, aceasta va fi mai durabilă pe termen mai lung.
Citeşte şi 10 motive pentru a iubi o casă mică
2. Gândiţi pasiv
Poate doar soacrele ar putea fi pe alocuri pasiv-agresive, dar o casă eficientă din punct de vedere energetic ar trebui să fie doar pasivă. Designul pasiv înseamnă crearea unei locuinţe care poate avea grijă de ea însăşi. Când locuinţa dvs. este proiectată astfel încât să ia cea mai mare parte a soarelui în timpul iernii, puteţi cheltui mai puţin pe încălzire. Aceeaşi casă poate oferi umbre atât de benefice împotriva soarelui fierbinte de vară, sau ferestre situate în aşa fel încât să aducă o briză plăcută. Gândiţi-vă la modalităţile prin care puteţi scădea cheltuielile de energie ale casei dvs. pur şi simplu prin locul în care se va afla construcţia sau prin aspectul acesteia.
Citeşte şi Ce este o casă pasivă şi de ce merită să optaţi pentru ea
3. Landscaping inteligent
Când vorbim de amenajarea peisagistică din punct de vedere sustenabil, ne referim, de obicei, la plante şi iarbă care, bineînţeles, nu pot fi decât benefice în climatul unei case. Este cu siguranţă una dintre cele mai bune modalităţi de a economisi bani pe apă şi energie, amenajările peisagistice putând fi folosite pentru o şi mai intensă durabilitate. Simpla plantare a unor copaci astfel încât aceştia să ofere casei umbră naturală şi o acoperire adecvată, vă ajută să reduceţi costurile de energie. Alegeţi arbori foioşi, cu frunze căzătoare, pentru un climat mai cald şi nu va mai trebui să folosiţi aerul condiţionat. Doar asiguraţi-vă că plantaţi copacii în locuri care blochează soarele de vară, dar prin care puteţi permite soarelui să vă menţină încălzirea casei în timpul iernii.
Citeşte şi De ce să angajaţi un arhitect peisagist?
4. Recuperare şi reciclare
Construirea unei case nu este întotdeauna cea mai ecologică cale de a obţine un loc de trai. Chiar dacă proiectaţi un spaţiu durabil, cu materiale noi fabricate şi livrate la locul construcţiei, aceasta necesită multă energie. Luând în calcul modul în care vă sunt furnizate sau de unde procuraţi diverse materiale vă poate ajuta să reduceţi din povara mediului. Alegerea materialelor care sunt reciclate sau recuperate din alte proiecte reduce impactul dvs. asupra mediului, în timp ce dă fiecărui centimetru al casei şi mai mult caracter. Puteţi să vă consultaţi cu constructorii locali, să urmăriţi anunţurile online şi chiar să verificaţi proiectele demo pentru a vedea dacă puteţi găsi materiale solide cu viaţă rămasă în ele. Dacă nu se poate altfel, alegeţi măcar materiale create din produse reciclate ori de câte ori aveţi această posibilitate sau opţiune. Mediul înconjurător vă va mulţumi pentru această decizie.
Citeşte şi Idei pentru o viaţă sănătoasă şi verde
5. Lăsaţi lumina înăuntru
Alegeţi lumina naturală ori de câte ori este posibil. Iluminatul interior poate fi cu siguranţă costisitor, atunci când vine vorba de suma de bani cheltuită cu energia. În afară de o factură la energie electrică destul de încărcată, veţi avea şi povara de a cumpăra şi de a schimba becurile. Cereţi-i, în schimb, arhitectului să vă proiecteze casa astfel încât să beneficiaţi de o iluminare naturală optimă. Nu este vorba numai de instalarea ferestrelor, ci de orientarea locuinţei dvs. pentru a vă asigura că obţineţi mai multă lumină fără a sacrifica încălzirea sau răcirea.
Vă puteţi, de asemenea, furişa în procesul de sustenabilitate prin optarea pentru LED-uri. Nu vă faceţi griji cu privire la sacrificarea ambianţei: noile becuri cu LED pot emite o lumină naturală şi caldă. Acestea vor fi mai scumpe, dar vor dura mult mai mult decât becurile tradiţionale. Mai mult de-atât, sunt mai ieftin de utilizat, deoarece consumă mai puţină energie electrică.
Citeşte şi 15 moduri de a face întreaga casă să pară mai luminoasă
6. Automatizarea locuinţei
Realizarea unei case inteligente poate părea o cheltuială inutilă. Dacă obiectivul dvs. este un spaţiu mai eficient, ar trebui să regândiţi rolul tehnologiei. Tehnologia de automatizare face ca unele procese ale consumului de energie ale casei dvs. să se facă pe pilot automat. Rezultatul? O casă mai eficientă care se ajustează când este necesar. Un termostat inteligent poate regla temperatura pe parcursul timpului petrecut acasă. Jaluzelele inteligente se pot închide pentru a bloca soarele în mijlocul zilei. Tehnologia automatizată nu este doar convenabilă, ci poate crea un spaţiu hiper-eficient şi extrem de avantajos.
Citeşte şi Gadgeturi care facilitează controlul asupra casei
7. Soluţii de organizare
Utilizaţi soluţiile de organizare pentru spaţii mai mici şi mai inteligente. O casă organizată înseamnă că orice lucru are locul lui bine definit. Şi când totul are un loc, puteţi folosi mai puţin spaţiu pentru a vă depozita lucrurile. Soluţiile de organizare inteligente vă permit să reduceţi dimensiunea spaţiului de acasă şi a spaţiului de stocare, astfel încât să aveţi un impact redus asupra mediului. Indiferent dacă instalaţi separatoare în unele dintre dulapurile şi sertarele cele mai utilizate sau rafturi deschise în colţurile mai strâmte, gândiţi-vă la organizare din punct de vedere al durabilităţii. Rafturile, dulapurile, spaţiile de la mansardă şi dulapurile pot fi reamenajate, astfel încât acestea să ocupe mai puţin spaţiu şi să stocheze mai multe lucruri pentru o casă mai eficientă.
Descarcă ebook-ul gratuit 50 de moduri de a macimiza spaţiul mic de acasă
Atunci când proiectaţi o locuinţă mai durabilă, este important să vă gândiţi la modul în care veţi trăi în acel spaţiu. Panourile solare şi aparatele eficiente din punct de vedere energetic sunt minunate, dar sustenabilitatea zilnică poate proveni dintr-un dormitor mai mare sau din instalarea mai multor ferestre la bucătărie. Apelând la un specialist, arhitect sau designer de interior, puteţi proiecta un spaţiu frumos, funcţional şi eficient din punct de vedere energetic.
2 comentarii
Serios? – „Haideţi să comparăm două case cu aceeaşi formă şi dimensiune, dar cu o împărţire diferită: una este de 2.000 de metri pătraţi pe un nivel, iar cealaltă este de două nivele, cu câte 1.000 de metri pătraţi pe fiecare etaj.” Poate in articolul pe care l-ati preluat erau square feet…
Multumim de sesizare. A fost o scapare din partea noastra. Era vorba de 200/100 mp si am corectat.