Noua legislaţie a clădirilor „verzi” ale oraşului New York va avea ca rezultat echivalentul eliminării emisiilor poluante a mai mult de un milion de autoturisme până în 2030.
New York City (NYC) îşi transformă astfel orizontul dominat de sticlă al zgârie-norilor deja ridicaţi în înaltul cerului, într-unul plin de plante verzi, panouri solare şi turbine eoliene. Cu o zi înainte de celebrarea recentei „Zi a Pământului” (23 aprilie), Consiliul NYC a adoptat un act istoric prin care va „înverzi” metropola, literalmente.
Recent, Consiliul NYC a aprobat „Climate Mobilization Act”, un pachet de legi şi rezoluţii menite să îmbunătăţească drastic eficienţa energetică a oraşului New York. Clădirile sunt în centrul atenţiei acestui „nou pariu verde” pentru New York, acoperişurile verzi fiind dezideratul principal.
Urmând aceiaşi paşi făcuţi de alte metropole, precum Toronto, San Francisco, Denver şi Portland, toate noile clădiri rezidenţiale şi comerciale din oraş vor trebui să fie acoperite de suprafeţe cu plante, panouri solare, mini-turbine eoliene – sau orice combinaţie a celor trei.
„Astăzi, trecem un proiect de lege care nu doar va face ca orizontul nostru să fie mai frumos – ci va îmbunătăţi şi calitatea vieţii pentru noile generaţii”, a declarat Rafael Espinal, membru al Consiliului NYC care a sponsorizat proiectul de lege.
„Am văzut deja beneficiile revoluţionare ale acoperişurilor verzi în acţiune datorită locurilor din jurul oraşului, cum ar fi Brooklyn Steel, Centrul Barclays, Centrul Javits, Centrul de prelucrare şi distribuţie USPS Morgan şi multe altele”, a continuat Espinal. „Acestea răceşte oraşele, reducând efectul de seră, reduc costurile cu energia, absorb poluarea aerului, reduc scurgerea apei pluviale, promovează biodiversitatea, asigură izolarea fonică şi fac oraşele noastre mai viabile pentru toţi”.
Proiectul de lege se referă la toate clădirile noi, precum şi la cele care au suferit unele renovări majore. De asemenea, acest proiect ajustează cerinţele pentru clădirile mai mici şi analizează modalităţile de a introduce treptat modificările, pentru a evita impactul negativ atât asupra proprietarilor de case, cât şi a proprietarilor de mici afaceri.
Schimbarea materialului ce înveleşte un acoperiş poate părea un pas mic, dar impactul poate fi impresionant. Acoperişurile verzi, vegetale, reduc efectul de seră, deoarece plantele absorb lumina care altfel ar deveni energie termică. Prin atenuarea emanaţiilor de căldură, acoperişurile verzi pot contribui la reducerea cererii de curent electric de la centralele electrice (consumul aparatelor de climatizare) şi chiar la reducerea consumului de energie în clădiri.
Cercetarea publicată de Consiliul Naţional de Cercetare al Canadei a constatat că un acoperiş verde extins poate reduce necesarul de energie zilnică a unei clădiri pentru aer condiţionat cu 75%. În plus, acest acoperiş arată minunat.
Cât mai multe clădiri eficiente energetic reprezintă ţinta propusă de acest „Climate Mobilization Act”. Autorităţile recunosc faptul că clădirile din NYC sunt factorul principal care contribuie la emisiile de carbon din oraş. 50.000 de clădiri cu o suprafaţă de peste 2.300 de metri pătraţi fiecare – reprezentând doar două procente din clădirile totale ale oraşului – contribuie cu jumătate din emisiile de carbon generate de clădiri.
Legea „Dirty Building Bill” îşi propune să reducă emisiile de carbon cu 80% până în 2050 prin soluţii şi soluţii de economisire a energiei, cum ar fi instalarea unor izolaţii mai bune ale clădirilor.
„Legea mobilizării climei reprezintă o reducere a plăţilor pentru viitorul New York City – una care asigură că vom conduce drumul în lupta tot mai mare împotriva schimbărilor climatice”, a declarat Costa Constantinides, membru al Consiliului NYC.
Primarul metropolei, Bill de Blasio a declarat că va semna proiectele de lege şi că biroul său a lansat recent „OneNYC 2050 – Construind un oraş puternic şi echitabil”, proiect ce reprezintă un plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul NYC cu 40% în următorul deceniu. Cu siguranţă, vor fi luate măsuri care să permită interzicerea faţadelor din sticlă (cu excepţia cazului în care o clădire respectă anumite cerinţe privind eficienţa energetică).
Trecerea „către verde” este un pas uriaş pentru o metropolă de dimensiunile NYC, dar este unul de care poate beneficia nu numai cetăţenii săi, ci întreaga planetă.
1 comentariu
[…] New York City adoptă legea ce impune acoperişuri verzi pe toate clădirile noi […]