Casa din grinzi de lemn oferă nu numai o atracţie vizuală majoră, ci şi o compatibilitate ecologică maximă. Aceasta este una dintre cele mai bune opţiuni pentru construirea caselor de mici dimensiuni. Grinzile (acestea se mai numesc şi bârne sau buşteni) de lemn au un aspect natural, durabilitate şi o durată lungă de viaţă, iar casa din grinzi de lemn poate fi cel puţin la fel de convenabilă ca orice altă casă modernă construită din alte materiale.
Casa din grinzi de lemn are multe avantaje. În primul rând, lemnul este un material ecologic care permite oxigenului să treacă, astfel încât este benefic să respiraţi şi să dormiţi sănătos în clădirile din lemn. Datorită conductivităţii termice scăzute, puteţi economisi energie la încălzire şi chiar şi în cele mai aspre ierni nu vă confruntaţi cu pericolul de îngheţ într-o casă din lemn.
În continuare vom examina exteriorul, amenajarea peisagistică, designul interior şi decorarea acestor case, precum şi tehnicile de design pentru a crea o locuinţă confortabilă unde vă puteţi odihni şi relaxa confortabil.
Amenajarea a terenului pentru proiectarea casei din grinzi de lemn
Designul exterior şi amenajarea peisagistică sunt primul lucru pe care oamenii îl remarcă şi fiecare proprietar ar dori un aspect unic şi armonios care să încânte ochiul privitorului. Un peisaj bun necesită o planificare atentă a mediului înconjurător.
Înainte de începerea construcţiei în sine, trebuie să aveţi un concept şi o idee pentru decorarea curţii casei respective într-un mod cât mai frumos, dar practic şi, bineînţeles, uşor de întreţinut. Gândiţi-vă la stilul dvs. de viaţă, dacă aveţi copii şi animale de casă sau dacă îi invitaţi deseori pe oaspeţii dvs. la un grătar sau la întâlniri de seară în aer liber?
Designul exterior al casei din grinzi de lemn va depinde de dimensiunea terenului, caracteristicile parcelei, tipul de sol al locaţiei, precum şi de bugetul propriu. O curte mare vă oferă multe oportunităţi, dar atunci când aveţi o zonă mică în aer liber, va trebui să vă stabiliţi priorităţile.
Gândiţi-vă la elementele majore pe care doriţi să le aveţi – pergole, foişoare, paturi de flori, alei de grădină, terase, grătar de grădină, surse de apă, etc. Una dintre cele mai uşoare căi de a planifica aspectul curţii este de a desena o schiţă în care să împărţiţi zona în pătrate. Acest lucru vă va ajuta să vizualizaţi locul elementelor şi caracteristicilor pe care le doriţi în zona de grădină şi să creaţi un aspect echilibrat.
Citeşte şi Cum se amenajează o grădină rurală
Aleile şi treptele din grădină, paturile de flori şi gardurile fac parte integrantă din orice design peisagistic. Acestea vă permit să separaţi zona în diferite zone funcţionale şi să aveţi o mare atracţie vizuală. Materialele potrivite pentru aleile de grădină pot fi plăci de piatră, ardezie, pietricele, etc. cu ajutorul cărora puteţi crea o varietate de combinaţii care vă vor face aleile nu numai funcţionale, ci şi atractive.
În funcţie de gustul şi preferinţele dvs. personale în ceea ce priveşte zona, puteţi opta pentru linii drepte sau linii curbe, forme rotunjite sau paturi de flori ovale. Scopul este de a avea un exterior armonios, care vă va oferi plăcere şi bucurie. Plantele şi florile vor adăuga culori luminoase în timpul sezonului cald şi un farmec suplimentar zonei exterioare a casei.
Materialele construcţiei de terase ar trebui să fie alese în raport cu conceptul general de proiectare. Pardoseala din beton nu este foarte potrivită pentru o casă din grinzi de lemn. Va fi mai bine dacă alegeţi piatră naturală, ardezie sau lemn masiv, ce ar trebui tratat pentru a rezista precipitaţiilor.
Luaţi în considerare un şemineu în aer liber sau o groapă de făcut focul – un loc care va aduna pe timpul serilor de vară familia şi prietenii dvs. Mobilierul în aer liber va fi la fel de important – fie că este vorba de mobilier de luat masa, fie de mobilier pentru odihnă, acesta contribuie în mod semnificativ la confortul dvs.
Luaţi în considerare culorile designului dvs. exterior. Conceptul de culoare al exteriorului ar trebui să funcţioneze într-un mod armonios cu mediul înconjurător. Având în vedere că aceste casele din grinzi de lemn sunt de obicei situate în zona rurală, culorile neutre vor fi o opţiune ideală.
Idei de design interior ale casei din grinzi de lemn – materiale, stiluri, finisaje
Casele din grinzi de lemn pot avea o varietate de stiluri de design interior – rustic, country, scandinav, modern, etc. Stilurile cele mai populare sunt rustic şi countrу, stiluri ce prezintă cel mai bine materialele naturale şi au acea simplitate de forme apropiată de viaţa din mediul rural. Stilul scandinav este calm şi funcţional şi se caracterizează prin culori deschise şi soluţii practice.
În ciuda diferenţelor stilistice, există multe caracteristici comune care creează un decor interior armonios. Principalele materiale folosite sunt lemn şi piatră, finisaje simple, mobilier din lemn masiv, accesorii lucrate manual, textile care adaugă căldură – lenjerie de pat din lână, bumbac, pânză etc. Toate aceste elemente şi accesorii ale designului interior fac din această minunată casă o locuinţă confortabilă şi călduroasă.
Designul interior al caselor din grinzi de lemn se bazează pe o serie de reguli şi concepte generale care prezintă aspectul elementelor principale. Dimensiunile casei vor determina numărul de camere şi aspectul său brut, în timp ce materialele şi finisajele vor da aspectul său general.
Principalul avantaj al acestor case constă, evident, în grinzile de lemn. Lăsându-le expuse vederii, vom acorda un element captivant decorului respectiv, care nu va necesita „decoraţiuni” suplimentare. La urma urmei, a locui într-o casă din grinzi de lemn nu este altceva decât de a fi înconjurat de frumuseţea lemnului. Grinzile de lemn oferă un aspect unic şi oferă un mediu relaxant.
Citeşte şi De ce să folosim travertinul sau alte pietre naturale în locul gresiei şi al faianţei
Este un material durabil, ecologic şi poate fi combinat cu orice alt material într-un mod foarte armonios. Piatra este un alt material tipic pentru finisarea pereţilor. Combinată cu lemnul, creează un contrast vizual captivant şi, în acelaşi timp, ambele materiale se asortează perfect. Puteţi opta pentru un perete interior de piatră, dar cel mai adesea piatra este folosită pentru proiectarea şemineului. Fiind rezistentă la umiditate, piatra este un bun material pentru băi.
Desigur, oamenii sunt diferiţi şi cei care preferă un aspect mai modern pot opta pentru plăci de gipscarton sau alte materiale. Alegerea finisajului de perete depinde de funcţia particulară a fiecărei încăperi. De exemplu, în zonele umede cum ar fi baia sau bucătăria, finisajul peretelui va trebui să fie rezistent la apă.
Vopsirea pereţilor decorului interior este, de asemenea, o opţiune, dar nu este una populară, deoarece majoritatea oamenilor nu doresc să acopere frumuseţea lemnului natural şi caracterul specific şi unic pe care îl adaugă casei.
Cel mai important lucru este să creezi un echilibru între diferitele materiale folosite în designul interior şi alegerea va depinde de gustul personal al proprietarului, de buget, de caracterul practic, de funcţionalitate şi de estetica vizuală care stimulează pe fiecare individ în parte.
Alegerea firească a pardoselii unei case din grinzi de lemn ar fi podeaua din lemn de esenţă tare sau podeaua laminată, care are proprietăţi izolante excelente şi vă vor ajuta să reduceţi în mod semnificativ pierderile de căldură. Alegerea tipului de podea va depinde de funcţia fiecărei încăperi. De exemplu, în zonele umede şi în zonele cu trafic intens, va fi o idee bună să alegeţi podele din piatră sau gresie şi să le combinaţi cu lemnul. Pardoseala din piatră şi gresie este foarte practică şi uşor de păstrat curată şi, combinată cu lemn, creează un atractiv contrast vizual.
Citeşte şi Design interior: Stilul Cottage
Desigur, trebuie să ţineţi cont de faptul că pardoselile din piatră şi gresie pot fi destul de reci, ceea ce reprezintă un dezavantaj, deci este mai bine să nu exageraţi cu folosirea acestor materiale. Covoarele şi preşurile vă oferă şansa de a adăuga căldură şi culoare pardoselii şi, fără îndoială, vor face orice cameră mai primitoare şi mai călduroasă.
Plafoanele caselor din lemn expun de obicei grinzile din lemn masiv şi adesea sunt finisate cu scânduri tot din lemn. Aceste plafoane arată uimitor şi adaugă un plus atracţiei vizuale generale şi caracterului unic al casei. Datorită faptului că lemnul nu este rezistent la foc, mulţi oameni optează pentru plăci de gipscarton care au rezistenţă mult mai mare la foc decât lemnul.
În plus, este o alegere bună pentru camerele mici sau pentru camerele în care lumina naturală este limitată, deoarece acest tip de plafon crează impresia unei camere mai înalte decât în realitate.
Ferestrele şi uşile sunt un alt element important atât în exterior, cât şi în interiorul caselor din grinzi de lemn. Ferestrele şi uşile sunt la fel de importante ca şi casa, deoarece asigură securitate, izolare şi au un efect maxim asupra aspectului casei.
Ferestrele şi uşile eficiente din punct de vedere energetic vor spori confortul şi vor reduce consumul de energie şi, implicit, costurile de încălzire. Ferestrele vin în numeroase tipuri, forme şi desene, astfel încât vă veţi confrunta cu o mulţime de opţiuni. Indiferent dacă doriţi ferestre panoramice uriaşe, care vă vor permite să vă bucuraţi de peisajul de afară sau veţi opta pentru ferestre mici, va depinde de bugetul şi gustul dvs.
Citeşte şi Avantaje şi dezavantaje ale plafonului din lemn
Cu toate acestea, alegerea unei calităţi superioare este întotdeauna o decizie bună. Uşile de interior din lemn sunt, de obicei, confecţionate din lemn masiv, completând în mod natural conceptul de decor general al casei. Uşile magaziilor sunt, de asemenea, o opţiune importantă, deoarece funcţionează excelent în stil rustic. Când alegeţi uşile, trebuie să luaţi în considerare grosimea, calitatea materialului, precum şi modul în care vor funcţiona cu exteriorul şi interiorul casei.
Scările interioare ale caselor din grinzi de lemn cu etaj trebuie să combine funcţiile practice cu cele decorative. Lemnul masiv, fierul forjat sau lemnul sculptat – acestea sunt cele mai populare alegeri ale proprietarilor de case pentru a face din scara interioară un element original al designului interior.
Şemineul este probabil unul dintre cele mai importante elemente ale interiorului casei din grinzi de lemn. Şemineul este, de obicei, în camera de zi, decorată cu piatră naturală, care a fost întotdeauna considerată materialul perfect pentru decorarea şemineului interior. Un şemineu din piatră oferă căldură şi confort şi face orice cameră mult mai primitoare şi mai intimă. O poliţă a şemineului din lemn masiv sau lemn recuperat este un element decorativ suplimentar care adaugă farmec şemineului.
Mobila, iluminatul şi accesoriile casei din grinzi de lemn
Mobilierul caselor din grinzi de lemn ar trebui ales pentru a accentua unicitatea decorului interior. Materialele naturale şi ecologice sunt întotdeauna cea mai bună opţiune. Ideea alegerii mobilierului este ca acesta să fie funcţional, practic şi simplu. Canapele şi fotolii, tapiţate în piele sau în ţesătură şi aranjate în jurul şemineului, creează o atmosferă primitoare şi relaxantă.
Antichităţile şi piesele artificiale de tip vintage se vor asorta foarte bine cu acest tip de decor interior. Mobilierul nu trebuie să fie strict din lemn, ci poate avea inserţii decorative din piele, metal, sticlă, ţesături sau alte materiale. Orice tip de mobilier alegeţi, va trebui să fie în conformitate cu stilul întregii case. Deşi nu este o alegere comună, interioarele minimaliste şi contemporane pot fi, la rândul lor, amenajate într-o casă din grinzi de lemn. Cu o alegere adecvată de materiale şi elemente decorative, aceste stiluri vor funcţiona foarte bine.
Livingul este locul care adună toată familia şi este, de obicei, camera principală a oricărei case. Mesele din lemn masiv, scaunele, măsuţele de cafea, mesele laterale – sunt tipice pentru interiorul rustic şi country. Scaunele de tip balansoar de lângă şemineu, fotoliile confortabile şi canapelele decorate cu perne – acestea vor oferi un mediu relaxant membrilor familiei şi oaspeţilor, oferindu-le mediul propice bucuriei de a îşi petrece timpul unul cu celălalt.
Asiguraţi-vă că alegeţi ţesături naturale pentru perdele, tapiţerie, covoare, perne decorative etc. Acestea se adaugă la atmosfera generală de confort. Alegeţi culori neutre şi câteva accente pentru a adăuga câteva elemente proaspete. Cu toate acestea, ţesăturile vor trebui alese în funcţie de conceptul general de culoare.
Citeşte şi Design interior: Stilul Rustic
Bucătăria şi mobilierul din camera de luat masa repetă, de obicei, stilul livingului din punct de vedere al materialelor. Dulapuri din lemn, cupru, granit, fontă şi fier forjat – acestea sunt materialele potrivite care funcţionează unul cu celălalt şi sunt tipice pentru stil rustic şi country.
Dormitoarele din casele din grinzi de lemn sunt confortabile şi elegante, oferind un loc perfect pentru relaxare. Alegerea mobilierului şi a decorului va depinde de preferinţele personale ale proprietarului, de dimensiunea camerei, şi vor trebui să fie retragerea dvs. personală, astfel încât să fie, pe cât posibil, la fel de confortabilă şi plăcută. Culorile neutre moi sunt alegerea perfectă şi ţesăturile adecvate vor adăuga un plus atmosferei de linişte din dormitor.
Băile caselor din grinzi de lemn oferă numeroase oportunităţi de proiectare. Puteţi combina lemn, gresie, piatră, sticlă, gipscarton şi faianţă în multe moduri creative. O cadă obişnuită este o alegere excelentă, dar o cabină de duş din sticlă nu va părea nici ea în afara locului, în funcţie de stilul general al casei. O măsuţă de toaletă din lemn cu blat de granit, chiuvete de epocă, un suport pentru prosoape tip scară – toate aceste elemente pot fi deopotrivă încorporate perfect într-un decor interior modern sau unul rustic.
Corpurile de iluminat sunt la fel de importante ca orice alt element al decorului. Candelabrele, felinarele, diversele corpuri de iluminat din fier forjat, lămpile de podea şi lămpile de masă proiectate în stil rustic vă vor oferi o lumină adecvată şi vor păstra conceptul respectiv de design.
Accesoriile caselor din grinzi de lemn includ numeroase piese care adaugă atmosferei un plus de intimitate. Accesoriile şi elementele decorative originale conferă caracterul individual al oricărei case. Când alegeţi cele care consideraţi că se potrivesc dorinţelor dvs., respectaţi şi cerinţele stilului de design interior ales.
Citeşte şi Băi rustice inspirate de frumuseţea naturii (galerie foto)
Vase tip vintage din porţelan, picturi, vase din lut, ceramică sau sticlă, sfeşnice de lumânare din fier forjat, coşuri, plăci decorative, piei sau blănuri naturale – toate acestea vor adăuga căldură şi sentimentul apropierii de natură. Articolele fabricate manual sunt, de asemenea, o alegere bună.
Alegeţi perdele potrivite, deoarece acestea fac orice cameră mai agreabilă. Seturile de pat sunt un alt mod de a adăuga eleganţă şi puteţi găsi aşternuturi rustice minunate cu animale sălbatice şi motive naturale sau modele geometrice care vor spori stilul rustic din dormitor. Covoarele ţărăneşti, de exemplu, lucrate manual, reprezintă o modalitate excelentă de a adăuga un accent natural designului interior.
Desigur, trebuie să găsiţi echilibrul potrivit care nu vă va transforma casa din grinzi de lemn într-un depozit de lucruri vechi, ci va demonstra frumuseţea şi unicitatea vieţii provinciale, dar şi bunul dvs. gust. Păstraţi simţul proporţiei şi nu exageraţi aglomerând camerele. Câteva accesorii, inteligent alese, sunt suficiente pentru un decor interior de poveste.
1 comentariu
[…] Casa din grinzi de lemn – alegerea ideală a iubitorilor de natură […]