Cred că a venit momentul să vorbim despre amenajările interioare. Aceste amenajări interioare nu se referă la cromatica aleasă sau ale aspecte care țin de gustul fiecăruia. Ele țin de opțiunile pe care le avem și cum anume le putem lega între ele. Aș vrea să aduc în temă unele tehnologii moderne, eficiente din punct de vedere economic și convenabile în exploatare. Uneori amenajările interioare costă cât întreaga structură. Materialele de construcții pentru amenajările interioare sunt relativ ieftine, dar mâna de lucru este scumpă. Comparând prețurile amenajărilor interioare cu prețul structurii de rezistență, chiar dacă prețurile sunt egale, ele au durate de exploatare diferite. La această etapă, casele pot să devină foarte scumpe dintr-odată.
Finisarea suprafețelor de pe pereți și tavan
Vorbeam într-un articol precedent din aceeași serie despre izolație, iar acolo am pomenit de dublarea pereților de beton sau cărămidă. Această dublare s-ar face cu scopul de a atinge o bună izolație termică și fonică. Vreau să atrag atenția asupra faptului că dublarea pereților înseamnă să avem un perete de gips carton, de sticlă sau de placaj pe peretele structural. Asta înseamnă că peretele structural este lăsat nefinisat sau este finisat cu o protecție specifică materialului din care peretele, tavanul sau pardoseala au fost construite. Tehnica asta este foarte importantă și foarte utilă, dar trebuie implementată corect din punct de vedere termic și mecanic.
Gipsul carton este un material mai scump decât niște saci de glet, însă costul cu manopera, deranjul și timpul de execuție îl face să fie mai avantajos. Pereții din gips carton reduc eficient zgomotele purtate prin aer sau cel puțin le distorsionează. Gips-cartonul se repară mai ușor decât un perete solid dat cu glet. Același gips carton poate fi amplasat și pe tavan. Putem aplica exact aceleași specificații. De regulă, plăcile de gips carton sunt dublate pe suprafața pereților, iar pe tavan nu. Tavanul sau pereții dublați poartă uneori numele de perete fals sau tavan fals, dar ele sunt destul de adevărate și palpabile. Într-adevăr ele nu sunt elemente structurale, dar sunt suficiente pentru o compartimentare a spațiului interior. Eu vă recomand gips-cartonul mov pentru spații precum dormitorul sau biroul.
Finisarea pardoselelor din spațiul de locuit
Pardoseala este suprafața pe care călcăm. Această suprafață are două aspecte importante. Primul aspect face referire la duritatea finisajului. Nu se recomandă un finisaj precum granitul sau betonul armat. Sunt materiale reci și dure. Duritatea suprafețelor duce la probleme medicale. Probleme medicale apar din cauza faptului că încheieturile picioarelor și călcâiele lovesc o suprafață prea dură cu fiecare pas. Al doilea aspect important este în contradicție cu primul. Pardoseala ușoară și flexibilă face zgomot. Astfel o să se audă în toată casa atunci când calcăm. Astfel de pardoseli sunt cele construite din lemn ușor. Cele două mențiuni sunt importante pentru că dorim să țintim undeva la mijloc. Dorim o pardoseală solidă și masivă, dar căutăm un finisaj care să ne permită o oarecare flexibilitate atunci când călcăm.
Sugestia mea este să apelați la o formă de parchet. Evident acesta nu poate fi amplasat peste tot, dar poate fi o soluție bună pentru dormitoare și holuri. Uneori parchetul poate fi amplasat și în bucătărie. Parchetul din lemn poate avea multe forme, iar uneori se poate apela și la lemn masiv sub formă de scânduri. Majoritatea produselor din comerț vin cu panouri de spumă/burete. Vă recomand să amplasați acele panouri de spumă pentru că ajută enorm la confortul beneficiarului. Alte tipuri de parchet vin lipite pe șapă. Acestea sunt uneori soluții destul de dure, însă sunt o îmbunătățire față de varianta betonului lucios sau a granitului. Aceasta a fost doar sugestia mea. Desigur sunt o multitudine de variante pentru finisarea pardoselilor.
Amenajările interioare din baie sau bucătărie
Prima sugestie pe care vreau să o fac este încălzirea prin pardoseală. Vă vorbeam mai sus despre suprafelele dure și reci. De regulă, în spațiile din baie și bucătărie sunt utilizate exact aceste materiale reci și dure pe pardoseală. Este foarte probabil să nu avem mare lucru de făcut în privința durității materialelor. Se pot încerca soluții de pardoseală din lemn, însă acestea nu fixează prea bine plăcile de gresie și se dezlipesc. Însă putem să rezolvăm partea cu pardoseala rece prin încălzirea ei cu un sistem de încălzire prin pardoseală. Eu susțin ideea de încălzire prin pardoseală prin toată casa. Dacă nu este posibil pe întregul spațiu de locuit, atunci poate că merită să instalăm totuși în baie și în bucătărie. Se obține un nivel mare de confort, mai ales pe timp de iarnă.
Celălalt detaliu despre spațiul din baie sau din bucătărie este tipul de gips carton. Aceste spații au o atmosferă relativ umedă. Există un tip de gips carton care este special conceput pentru astfel de mediu umed. Genul acesta de gips carton este recunoscut prin culoare lui verde. Este recomandat să amplasăm stratul de gips carton verde spre interior dacă utilizăm două straturi. Dacă se dorește o amenajare interioară care utilizează două straturi de gips carton, atunci în cazul băii ar fi cel mov. Gips-cartonul mov reduce zgomotele. În cazul bucătăriei, al doilea strat ar fi ce din rigips roz. Acesta fiind rigips anti incendiu.
Concluzie
Am tot discutat despre gips carton și despre diferite tipuri ale acestul material de construcții pentru amenajările interioare. Recomandarea mea este că înțelegeți acest material pentru că este foarte ușor de lucrat cu el. Am vorbit despre suprafețele din dreapta, stânga, sus și jos. Gips cartonul poate fi utilizat la trei din ele. Pe pardoseală eu vă recomand lemnul sub orice formă. În acelați timp, este posibil să amplasați lemn și pe pereți sub formă de lambriu. Prin dublarea pereților cu lambriu de lemn se poate obține aproximativ același efect de termoizolație termică și fonică. Celălalte aspecte despre amenajările interioare au fost discutate în articolele precedente. În unele a fost vorba despre rețeaua electrică, iar în altele despre instalațiile de termoficare etc. Vă recomand lecturarea acelor articole pentru curiozități mai precise.
1 comentariu
[…] Cum să construiești o casă – amenajările interioare […]