Termoizolația sau alegerea materialului termoizolant este un subiect foarte des discutat. Există o sumedenie de opțiuni pentru termoizolarea unui perete, iar în acest articol vom vedea care ne sunt acestea. Unele materiale termoizolante sunt mai potrivite ca altele într-o anumită parte a construcției. În același timp, unele materiale termoizolante sunt interzise la termoizolarea unor părți de structură. Vreau să stabilim acum că termoizolația se face întotdeauna la exterior până se înlătură punctul de rouă din peretele structural, apoi se poate începe termoizolarea și la interior. Nu este nevoie să termoizolați și la interior, dar puteți. Termoizolația la interior poate însemna că nu puteți ancora unele piese grele de mobilier pe pereți.
Care sunt materialele termoizolante?
Vata bazaltică
Acest material termoizolant este preferatul meu pentru stabilitatea în timp. Bata bazaltică se face din bazalt. Bazaltul este o rocă vulcanică foarte tare. Probabil că vă întrebați cum este posibil să fabrici termoizolație dintr-o rocă. Într-adevăr pare contraintuitiv, dar procesul de fabricație este similar cu roata care face zahăr pe băț. Roca este topită la mii de grade Celsius, iar apoi este pulverizată într-o vată moale și termoizolantă. Avantajele distincte ale aceste termoizolații este că nu își schimbă proprietățile în timp. Este la fel de inactivă ca roca.
Al doilea avantaj este că nu arde, putând fi exploatată până la 1000 de grade Celsius. Nici după 1000 de grade celsius nu arde, dar având anumite rășini prin ea care o țin în formă de placă, acele rășini încep să fumege. Dezavantajul acestei termoizolații este că până la urmă este o vată și se poate îmbiba cu apă. Nu poate fi utilizată la termoizolarea părților subterane ale clădirii.
Polistirenul expandat
Se mai prescurtează EPS. Polistirenul expandat este o termoizolație relativ ieftină. Ea este moale și nu poate fi utilizată în subteran unde urmează a fi comprimată de sol, însă se poate folosi în subteran la adâncimi mici. Polistirenul nu este un material termoizolant stabil. Dacă inițial termoizolează foarte bine, peste 10 ani, capacitatea de termoizolare scade la jumătate. Puțini beneficiari cunosc acest aspect și probabil că de aceea este așa de utilizat. Polistirenul expandat este un material foarte bun pentru protecția produselor în ambalaje, pentru termoizolarea electrocasnicelor, etc, dar nu pentru termoizolarea clădirilor. Cu toate astea, o casă termoizolată cu polistiren expandat este mai eficientă decât una neizolată. Polistirenul expandat nu este o termoizolație cu celulă închisă și poate permite apei să pătrundă prin boabele albe pe care le puteți vedea mai jos.
Polistirenul extrudat
Se mai prescurtează XPS. Polistirenul extrudat este oarecum diferit de cel expandat. În primul rând este mai tare, iar în al doilea rând este o termoizolație cu structură închisă excelentă pentru termoizolarea demisolului, a subsolului și a clădirilor subterane. Există multe diferențe între EPS și XPS, dar consider că este suficient pentru a înțelege că polistirenul extrudat este diferit structural față de cel expandat.
Vata minerală
Vata minerală este o termoizolație pentru interior și nu recomand să o foloșiți vreodată la exterior. Vata minerală era mai degrabă efecte pozitive pentru izolația fonică și poate fi utilizată la pereții exteriori, mai ales la casele de lemn, dar pe parte interioară. De regulă această termoizolație trebuie țesută în zig zag. Nu se pune pur și simplu într-o cavitate goală a zidului. Probabil că vom discuta despre asta într-un articol viitor.
Spuma poliuretanică
Dintre toate termoizolațiile, aceasta este cea mai scumpă. Spuma poliuretanică este termoizolația cu cea mai bună capacitate de acoperire, cu cele mai puține punți termice, cu cea mai mare hidroizolație, cu cea mai mică valoare lambda. Totuși este termoizolația cu cel mai mare preț. Prețul mare nu se extinde doar la prețul materialului în sine ci și la instalațiile de împrăștiere a acestei spume. Dacă nu aș avea limitări financiare, atunci aș merge întotdeauna cu spuma poliuretanică datorită performanței ei. Aș vrea să adaug faptul că spuma are proprietatea de a rigidiza structurile ușoare de lemn. Noi am vorbit despre o casă din beton armat care nu mai are nevoie de rigidizare, dar cred că merită menționat detaliul.
Spuma poliuretanică este de două feluri, PIR și PUR, iar cea rigidă este cea prescurtată PIR. Vă spun aste pentru că spuma poliuretanică PUR arde mult mai repede decât cea PIR.
Alegerea materialului termoizolant pentru pereți
După prezentarea diferitelor produse pentru termoizolare, a avantajelor și a dezavantajelor, rămâne la alegerea beneficiarului, în funcție de buget, să aleagă termoizolația pe care dorește să o instaleze pe clădire. Sunt fel de fel de argumente pe care le puteți lua în considerare. Un exemplu care îmi vine mereu în minte este protecția la incendiu. De cele mai multe ori este ales polistirenul expandat. În primul rând pentru că este un material termoizolant și hidroizolant, dar el arde. Au fost destule situații când termoizolația de pe bloc a luat foc. În timp ce vata bazaltică, nu. Vata bazaltică oferă o barieră anti-incendiu și în situația în care un imobil vecin ar luat foc. Aici îmi vine în minte situația unui duplex sau a unei clădiri cu calcan.
Nu toate tipurile de polistiren ard, dar este destul de greu să identifici această proprietate la produsele pe care le cumperi din magazin. Un test simplist este cel cu bricheta. Dacă politirenul nu se aprinde, atunci înseamnă că este ignifug? Într-un incendiu adevărat, temperatura depășește 600 de grade Celsius. Este destul să creezi condiții de acest gen cu bricheta. Același lucru îl pot spune și despre spuma poliuretanică PUR. Ea se va aprinde relativ repede, iar în procesul de ardere va picura cu picături fierbinți însoțite de flăcări. Asta înseamnă că va extinde incendiul în jos, iar căldura și flăcările vor dirija incendiul în sus.
Montajul termoizolației pe pereții exteriori
Montajul corect al termoizolației este o operațiune destul de complexă și destul de variabilă. Principala mea recomandare este să urmați specificațiile producătorului de termosistem. Aceste plăci și panouri vin deseori ca parte a unui termosistem, iar ele sunt însoțite de tot felul de accesorii. Totuși aș vrea să atrag atenția asupra unui singur lucru. Panourile de termoizolație se prind întotdeauna în dibluri. Pe fețele panourilor se va aplica un mortar adeziv, fie prin mămăligi sporadice, fie prin acoperirea totală a panoului. Acest mortar adeziv nu înlocuiește funcționalitatea diblurilor. Sunt tot felul de cazuri expuse prin mass media cu situații în care termoizolația blocului a căzut de sus până jos. Acest fenomen este periculos pe lângă dauna cauzată imobilului. Pătura care se desprinde este foarte grea, pentru că este plină de mortar.