Begonia (Begonia) este una dintre cele mai frumoase plante folosite pentru a decora grădini, parcuri, pieţe dar şi apartamente, ca plante de interior. Această floare aparţine numeroasei familii denumită Begoniaceae. Genul include aproximativ 900 de specii native, majoritatea provenind din climatele umede subtropicale şi tropicale, precum şi aproximativ alte 2000 de specii hibride.
Planta a fost denumită după numele lui Michel Bégon (1638-1710), guvernator al Santo Domingo, persoană care a fost cunoscută pentru dragostea sa excepţională pentru plante rare. Michel Bégon a organizat şi sponsorizat o expediţie pentru studierea florei din Indiile de Vest, unde faimosul botanist Charles Plumier a descoperit aceste minunate flori care nu aveau analogii în întreaga lume la acea vreme.
El le-a descris şi le-a botezat Begonia, în onoarea sponsorului expediţiei. Iniţial, begoniile au fost cultivate în sere dar, datorită popularităţii în creştere a acestei flori magnifice, un număr mare de hibrizi au apărut ulterior, adaptați pentru a putea tolera perfect zonele geografice cu climat mai rece. În zilele noastre, în întreaga lume, există un număr foarte mare de specii hibride şi soiuri de Begonia, a căror înflorire ne dezvăluie numeroase culori.
Varietatea de begonii este enormă – de la specii miniaturale, potrivite pentru cultivarea în terrarii, până la varietăţi uriaşe ajungând la doi metri înălţime şi specii ale căror frunze tăiate au diametrul de până la 30 cm. Unele begonii cresc ca nişte arbuşti mici, plin cu bucheţele de culori strălucitoare sau cu florile agăţate în buchete consistente aflate în partea de sus a tulpinii. Majoritatea begoniilor au tulpini groase, dar există şi unele cu tulpini foarte scurte, aproape invizibile iar ale altor specii sunt lungi şi subţiri.
Frunzele lor sunt plasate asimetric. Culoarea şi mărimea florilor diferă pentru diverse tipuri de begonii. Cele mai multe dintre acestea înfloresc abundent pe tot parcursul verii. Înmulţirea facilă, varietatea mare de forme şi frumuseţea exotică a frunzelor, abundenţa florilor şi perioada prelungită de înflorire au contribuit la răspândirea rapidă a begoniei şi la lărgirea popularităţii sale peste tot în lume.
Datorită varietăţii sale uriaşe, begoniile nu sunt clasificate cu precizie. Există unele grupuri mari pe care le vom privi îndeaproape, dar este bine de ştiut că toate begoniile au mai multe caracteristici comune. Caracteristica lor principală este că florile lor sunt hermafrodite (florile de sex masculin şi feminin apar separat, dar pe aceeaşi plantă). De obicei, tulpinile sunt cărnoase şi frunzele sunt asimetrice. Botaniştii împart begoniile în mai multe grupuri principale.
Begoniile rizomatoase
…sunt mai mult de 700 de specii. Grupul este împărţit în două categorii – Rhizamotous Begonias şi Rex Begonias. De obicei, acestea sunt plante compacte cu frunze rotunde sau în formă de stea şi sunt în principal cultivate pentru frunzele lor atractive şi de multe ori foarte colorate. Florile sunt roz sau alb şi înfloresc în timpul iernii. Begonia Heracleifolia Nigricans este una dintre soiurile rare de begonia cu frunze în formă de stea.
Rex Begonia (sau Rex-Cultorum) are frunzele mari, multicolore şi este foarte apreciată pentru frunzişul său exotic. De obicei, această specie a fost caracterizată prin frunze în formă de ureche, dar în zilele noastre există soiuri cu frunze în formă de stele şi chiar de spirală. Culorile frunzelor variază de la verde la argintiu, violet, maron, roz şi roşu. Soiurile Rex vor creşte bine cu mai puţină lumină şi vor prospera în condiţii umede, cu umiditatea optimă în jur de 70%. Unele dintre cele mai populare soiuri din acest grup sunt Begonia „Escargot”, „Marmaduke”, „Erythrophylla”, „Iron Cross” şi „Benitochiba”.
Begoniile tuberculate
…este un alt grup cu numeroase specii. Aceste soiuri sunt super stelate şi sunt prolific florifere. Înfloresc în diverse culori: portocaliu, roz, galben, apricot, stacojiu, etc. Soiurile tuberculate au fost numite astfel de la rădăcina lor subterană, care arată mult ca un cartof (tubercul). Principala diferenţă faţă de alte tipuri de begonii constă în faptul că speciile tuberculate sunt latente luni de zile, imediat după ce îşi pierd atât frunzele, cât şi tulpinile.
Begoniile tuberculate cresc bine în zonele semi-umbrite şi de obicei înfloresc continuu din vară până toamna târziu. Aceasta este cea mai bună alegere pentru ghivece, coşuri de agăţat, cutii pentru ferestre, etc. Cu toate acestea, trebuie să ţineţi cont de faptul că acestea au nevoie de protecţie în timpul anotimpului rece, deoarece îngheţul le poate ucide.
Begoniile fasciculate
…cunoscute şi sub numele de „begonii aripi de înger” au tulpini foarte rigide, lemnoase, asemănătoare cu cele de bambus, având articulaţii puternice ce pot rezista la vânturi puternice, fiind foarte potrivite pentru a creşte în aer liber, indiferent dacă sunt plantate în grădină direct în sol sau în ghivece.
Soiurile de begonii fasciculate pot ajunge la o înălţime de aproximativ 10 metri şi florile sunt de obicei mari, formând spectaculoase cascade în alb, roz, roşu sau portocaliu. Unele dintre cele mai populare soiuri sunt „Irene Nuss”, „Lenore Olivier”, „Lucerna”, „Sophie Cecile”, „Carriere” şi „Tingley Mallet”.
De asemenea, Begonia Semperflorens (sau Semperflorens-cultorum), supranumită de ceară ori begoniile tip aşternut sunt unele dintre cele mai populare plante recomandate amenajărilor paturilor de flori din grădină, deoarece acestea sunt extrem de rezistente şi pot supravieţui în condiţii vitrege.
Aceasta este o varietate relativ compactă, cu frunze colorate în bronz şi verde, în formă de lingură, cu numeroase flori mici într-o varietate de nuanţe roz, roşu, portocaliu şi alb ce înfloresc de la sfârşitul primăverii până toamna devreme. Planta va prospera în sol bogat, umed, bine drenat. Begoniile de ceară pot fi înmulţite prin seminţe sau butaşi din tulpină.
Citește și Cele mai frumoase plante curgătoare cu flori pentru un decor exterior spectaculos
Begoniile Rieger mai sunt denumite Blush, Elatior sau Hiemalis fiind unele dintre puţinele soiuri de begonii care înfloresc în timpul iernii, cu flori de culoare roşu aprins, galben, roz, alb sau portocaliu. Hiemalis înseamnă „de iarnă”. Au nevoie de multă lumină strălucitoare, dar nu de soare direct. Begoniile Rieger sunt o încrucişare între o begonie fasciculată şi alta tuberculată.
Cu toate acestea, florile lor sunt mai mici decât cele ale soiurilor tuberculate dar înfloresc mai abundent. Înmulţirea acestora se face prin butaşi din tulpină. Begoniile Hiemalis sunt cunoscute a fi extrem de dificil de recuperat după trecerea iernii şi, de cele mai multe ori, grădinarii pur şi simplu trebuie să cumpere plante noi în fiecare an.
Begoniile Trailing mai sunt denumite în unele zone Cascading Begonias, fiind alegerea perfectă pentru coşuri sau ghivece suspendate oriunde în grădină. Acestea au o creştere rapidă şi produc o imagine extrem de spectaculoasă, flori vibrante în cascadă peste laturile coşurilor, ghivecelor suspendate sau jardinierelor de la ferestre.
Alegerea culorii preferate poate fi făcută dintr-o paletă foarte largă şi aceste specii cu înflorire de lungă durată vor înflori până toamna târziu. Acestea sunt, de asemenea, foarte rezistente şi pot rezista cu uşurinţă la schimbarea bruscă a condiţiilor meteorologice, tot mai întâlnită în ultima vreme.
Vezi și Begonia – fișa de grădinărit
Înmulţirea lor este facilă, făcându-se prin utilizarea de butaşi din tulpini sau din vârfuri. Unele dintre cele mai spectaculoase soiuri sunt: „Sparkle”, „Odorata”, „Splendide”, „Pendula”, „Cascade Pink”, „Cascade White”, „Cascade Red”, „Bertini”, „Boliviensis Starshine Red”, „Inferno”, etc.
Begoniile tufiş pot varia în mărime de la dimensiuni miniaturale la mărimi considerabile. Ele arată aproape la fel ca begoniile Trailing dar au frunze mai groase. Numele acestora provine de la modul în care cresc, cu mulţi muguri ce se ridică din sol pentru a face o plantă completă.
De obicei, aceste soiuri sunt cultivate pentru frunzele generoase şi tulpinile groase dar cea mai mare parte a begoniilor tufiş nu sunt florifere. Unele dintre cele mai populare tipuri sunt: „Alleryi”, „Christmas Candle”, „Dovecot”, „Exotica”, „Fischeri”, „Medora”, „Metallica”, etc. Begoniile tufiş sunt ideale pentru diverse ghivece sau jardiniere.
Sfaturi pentru plantarea şi îngrijirea begoniilor
Mulţi oameni se întreabă cum să crească begoniile şi cred că, din cauza numeroaselor soiuri de begonii, fiecare tip ar necesita condiţii speciale. Cu toate acestea, cele mai multe begonii necesită condiţii destul de similare de cultivare şi îngrijire. Mai jos vă prezentăm aceste condiţii.
Sol: bogat, afânat, bine drenat.
Apă: udare moderată. Amintiţi-vă că apa prea mult poate ucide begoniile dumneavoastră! Asiguraţi-vă că plantele sunt uscate între udări! Asiguraţi-vă că nu există nici o apă stagnantă!
Temperatura: moderat spre cald, minim 13 °C iarna. Evitaţi temperaturile peste 21 °C. Aproape toate begoniile trebuie să fie mutate în interior în timpul lunilor reci pentru a le salva de la îngheţ.
Lumina: loc bine luminat, dar nu în razele directe ale soarelui, zonele cu umbră parţială sunt ideale şi multe soiuri de begonii vor tolera umbrirea completă. În timpul iernii, este recomandat să le aşezăm în soare pentru mai multe ore. Unele begonii tuberculate sau fasciculate se pot descurca excelent în plin soare.
Begoniile suferă adesea de o boală care se manifestă ca o pătare albă a frunzelor din cauza unor ciuperci. Frunzele afectate trebuie eliminate şi, dacă este necesar, floarea trebuie pulverizată cu un fungicid special, care pot fi găsit în magazinele de profil.
Plantare şi înmulţire: cel mai simplu şi mai rapid mod de a înmulţi begoniile este prin butaşi din tulpină sau butaşi din rizomi. De asemenea, multe specii pot fi multiplicate cu ajutorul frunzelor tăiate.
Dacă aveţi de gând să cultivaţi begonii în aer liber, acestea ar trebui să fie plantate la sfârşitul primăverii după ce orice pericol de îngheţ a trecut. În cazul ghivecelor, plantele sunt, de obicei, replantate în primăvara anului următor.
1 comentariu
[…] În grădină ѕаu în іntеrіоr, fаrmесul bеgоnііlоr еѕtе special […]