În acest articol am să enumăr cele mai întâlnite tipuri de acoperiș. Apoi am să vă las pe voi să alegeți acoperișul potrivit pentru casa voastră. În practică, o casă poate avea orice tip de acoperiș. Însă acoperișul oferă o identitate clădirii, mai ales în cazul clădirilor de locuit. În articolul următor vom vorbi despre alegerea materialului care va proteja structura casei și a acoperișului de apă și zăpadă. Alegerea tipului de acoperiș se referă la formă. Având în vedere că întâi alegem forma acoperișului pentru extinderea unor funcționalități precum mansarda sau amplasarea panourilor fotovoltaice, ne vom limita alegerea la învelitoare. Nu orice fel de învelitoare va putea fi montată pe orice formă de acoperiș. Voi începe cu cele mai des utilizate și voi termina cu cele mai extravagante forme de acoperiș. Indiferent de forma aleasă, vreau să menționez că la noi în țară avem nevoie de streașină și de potecă în jurul casei.
Acoperișul cu formă plată ( terasă )
Acest tip de acoperiș este foarte utilizat din vremuri antice în zonele calde ale globului. Motivul este lipsa de precipitații. Structurile nu aveau nevoie de o pantă pentru că în acele zone calde ale globului nu erau precipitații. Pe la noi prin țară, acestă formă de acoperiș a început să fie utilizată des abia prin anii 70. Acoperișurile plate sunt de regulă acoperite cu carton bituminos. Prin anii 70 s-a început procesul intensiv de extracție din rezervele de petrol, iar acest lucru a dus la obținerea unei cantități mari și ieftine de bitum. Bitumul este ce rămâne după ce din petrol sunt extrase produse petroliere precum benzina, motorina, kerosenul, etc. Dar sunt o multitudine de metode prin care putem anvelopa un acoperiș plat. De regulă acest tip de acoperiș are o structură de beton armat. Peste acest strat se poate amplasa sau nu termoizolație, urmând și anveloparea impermeabilă.
O alternativă modernă și destul de îndrăgită sunt acoperirea terasei cu un strat viu. Se numesc acoperișuri verzi și nu sunt neapărat acoperișuri exclusiv pentru terase. Acoperișurile verzi pot fi o opţiune şi pe acoperișuri cu pantă mică sau foarte mică. Pe acoperișurile terasă se pot amplasa echipamente de ventilație, casa liftului, panouri solare și rezervoare cu apă. Tot pe aceste acoperișuri se pot instala piscine, baruri, spații de agrement sau chiar instalații de telecomunicații. Sunt acoperișuri foarte flexibile cu un spațiu exterior ușor de valorificat. În cele mai multe cazuri, acoperișurile plate nu au streașină.
Acoperișul cu două pante
Este poate cel mai utilizat tip de acoperiș de la noi din țară și din lume. Acest acoperiș are două pante care sunt unite de o coamă. Ele pot fi egale sau inegale și pot avea un unghi cu verticala identic pe ambele părți sau nu. Este o formă de acoperiș relativ ieftină. Fiind ușor de executat este preferat în majoritatea cazurilor. Acoperișul cu două pante poate acomoda aproape orice fel de învelitoare. Streașina este un element des întâlnit la acoperișurile cu două pante, iar eu îl recomand pentru protecția pereților exteriori de sub acoperiș.
Pantele pot fi dispuse din linia de mijloc imaginară a clădirii către exterior de sus în jos. În acest fel vom canaliza apa spre laturile exterioare ale acoperișului. Această apă va fi preluată de jgheab și apoi de burlane. Alternativ, pantele se pot dispune și de jos în sus. Asta înseamnă că marginile acoperișului sunt orientate în sus, iar coama acoperișului este poziționată în partea de jos. În această situație, elementele de învelitoare de pe coamă sunt înlocuite cu un jgheab care preia apa de ploaie. Această soluție alternativă se mai numește acoperiș cu două pante inversat și oferă avantaje de design în timp ce face acoperișul mai vulnerabil la acțiunea vântului.
Acoperișul cu o singură pantă
Utilizăm de regulă acoperișul cu o singură pantă la structuri mici. De fapt, structura acoperișului include două puncte de sprijin la extremități. Dacă aceste extremități sunt portante și capabile să susțină forța transmisă de căpriorii acoperișului, atunci acoperișul cu o singură pantă poate fi și el o soluție foarte ieftină și ușor de executat. Având o singură pantă, jgheabul se instalează doar la partea inferioară a pantei sau deloc. Spun deloc pentru că unele acoperișuri cu o singură pantă au partea inferioară până aproape de pământ. Deseori acest tip de acoperiș formează și un spațiu adițional între sol și structură.
Arhitectural vorbind, acest tip de acoperiș se utiliza pentru garaje și magazii. În ultimele decenii, acoperișul cu o singură parte a fost preferat pentru designuri moderniste ale unor locuințe. Acest lucru este mai ales valabil pentru cele din mediul rural sau cele care au beneficiat de un teren destul de mare. Din considerente energetice, vreau să recomand ca panta să fie descrescătoare spre nord. În imaginea de mai sus avem o casă construită din lemn, într-o pădure. Partea nordică este spre stânga, iar cea sudică este spre dreapta. Pe peretele sudic se instalează de regulă ferestre cât mai mari. Astfel locuința poate să beneficieze de căldura soarelui pe timp de iarnă. Pe partea nordică sunt instalate ferespre cât mai mici, precum gemulețul de la baie.
Acoperiș cu mai multe pante
Acoperișul cu mai multe pante ne oferă două avantaje distincte, iar în continuare vom vedea care sunt acestea. Sunt foarte multe modele de acoperișuri cu mai multe pante. În imaginea de mai jos avem un astfel de acoperiș și vom discuta acest subpunct doar pe această imagine. În primul rând, prin forma sa sunt prezente cinci pante. Trei în partea de sus și câte o pantă pe fiecare latură ceva mai jos. Acest gen de acoperiș se mai numește acoperiș franțuzesc pentru că au fost destul de utilizate în Franța în secolele XVII și XIX. De obicei acest acoperișuri au doar patru pante. Ele sunt dispuse simetric cu scopul de a crea un spațiu cât mai mare în mansardă. Astfel am punctat primul avantaj, posibilitatea de a amenaja un spațiu în mansardă.
Al doilea avantaj îl reprezintă spațiul disponibil pentru panourile solare fotovoltaice. La noi în țară, pentru o productivitate maximă de curent electric avem două unghiuri necesare. În primul rând aveam unghiul de vară, iar pentru unghiul de vară avem partea de sus a acoperișului din imagine. Pentru unghiul de iarnă, care este total diferit de cel de vară, vom avea partea de jos a acoperișului. De regulă, pe partea de jos a acoperișului se amplasează ferestrele camerelor de la mansardă. Panourile solare urmând să fie amplasate pe lângă aceste ferestre.
Concluzie
Am prezentat patru tipuri de acoperișuri care se folosesc foarte uzual în zona noastră geografică. Toate variantele sunt ieftine și ușor de construit. Prețul nu face referire la învelitoare ci la construcția formei din punct de vedere al materialelor de construcții, dar și din punct de vedere al mâinii de lucru. În condițiile în care se dorește mai mult spațiu pentru panourile solare de orice fel, se poate muta linia imaginară de la mijlocul structurii și orienta spre partea nordică. Evident, acest lucru nu va fi valabil pentru acoperișul cu o singură pantă. În două din cele patru cazuri se pot amenaja ori mansarde ori poduri. Aici fac referire la acoperișurile cu două pante sau cu o singură pantă. În cazul acoperișului cu mai multe pante, acesta este predestinat amenajării unei mansarde în spațiul creat. În cazul acoperișului plat nu se poate amenaja o mansardă, dar se poate amenaja o terasă.