Există bacterii bune şi necesare organismului nostru, dar altele sunt responsabile de diverse boli şi infecţii. Asupra acestora din urmă ne vom concentra atenţia în continuare deoarece ele pot să ne afecteze sever sănătatea. O serie de studii iniţiate de instituţii specializate în igiena populaţiei din întreaga lume au ajuns la concluzii similare pe baza cărora vă prezentăm opţiunile pe care le aveţi pentru eliminarea focarelor de infecţie din locuinţă.
Bacteriile se pot răspândi foarte repede; unele se înmulţesc în anumite condiţii de temperatură şi umiditate chiar şi în 20-30 de minute.
Cele mai frecvente “bacterii rele” (care se regăsesc în fiecare casă) de care trebuie să ne ferim sunt:
- Stafilococul auriu
- Mucegaiul şi igrasia
- Salmonella
- Escherichia coli sau E.coli
- Bacteriile din materiile fecale.
Bacteriile se transmit fie de la persoană la persoană, fie prin contactul cu diverse obiecte sau suprafeţe. Durata de viaţă a bacteriilor depinde de mediul în care trăiesc, de tipul suprafeţelor şi de alţi factori de igienă, de obiceiurile casei, de stilul de viaţă şi de metodele şi soluţiile pe care le aplicaţi în curăţenie.
Bucătăria
Deşi atunci când ne gândim la bacterii primul gând ne duce la curăţenia băii, mai multe studii au demonstrat că bucătăria este un mediu mult mai propice pentru apariţia şi răspândirea acestora. În zonele de depozitare şi preparare a mâncării au fost găsite cele mai multe bacterii şi microbi.
Un alt studiu care a analizat diferite obiecte din locuinţă a semnalat că 75% din bureţii de vase şi cârpele din bucătărie aveau Salmonella şi E.coli şi materii fecale, faţă de doar 9% pe robineţii bateriilor de la chiuvetele din baie.
Ce trebuie să curăţăm mai des?
- Tocătoarele, indiferent de materialele din care sunt confecţionate;
- Frigiderul, în special zonele în care depozităm alimente proaspete, nepreparate sau nespălate;
- Chiuveta din bucătărie şi blaturile;
- Cafetiera.
Ce trebuie să facem?
-
Folosirea frecventă a şerveţelelor dezinfectante pentru curăţarea bateriei de la chiuvetă, a frigiderului şi a blaturilor este esenţială;
-
Dezinfectarea bureţilor de vase în cuptorul cu microunde, timp de un minut la putere maximă; bureţii de vase pot fi dezinfectaţi în soluţie de apă cu înălbitor (la 250-300 ml de apă, o jumătate de linguriţă de înălbitor) sau în soluţie preparată cu cloramină;
-
Schimbarea prosoapelor de bucătărie la 2-3 zile.
Baia
Corpul nostru este un mediu propice pentru traiul bacteriilor. Este aşadar normal ca locul în care ne spălăm să fie plin de bacterii. Umiditatea ridicată din baie favorizează înmulţirea germenilor şi sunt câteva locuri cărora va trebui să le acordăm o atenţie deosebită când facem curăţenie:
- Cada sau cabina de duş;
- Scurgerile;
- Bateriile de la chiuvetă, cadă, duş;
- Pardoseala, în special în jurul wc-ului;
- Prosoapele;
- Periuţele de dinţi.
Citește și 8 cele mai murdare locuri din baie
Puteţi şterge zilnic suprafeţele cu şerveţele dezinfectante, iar o dată pe săptămână să faceţi o curăţenie temeinică. Aerisiţi bine baia de fiecare dată după ce faceţi duş pentru reducerea umidităţii. Schimbaţi prosoapele cel puţin o dată pe săptămână şi periuţele de dinţi la 3-4 luni.
O periuţă de dinţi veche se poate dovedi utilă în curăţarea scurgerilor şi a locurilor înguste.
Clanţele, mânerele şi întrerupătoarele
Cred că e mai mult decât evident că toate cele enumerate mai sus sunt pline de bacterii, fie că vorbim de baie, bucătărie sau alte locuri din casă.
Iată locurile preferate ale bacteriilor, într-un top stabilit pe baza studiilor:
- Întrerupătoarele de lumină de la baie;
- Mânerele frigiderului;
- Butoanele aragazului sau ale plitei;
- Mânerele/butoanele cuptorului cu microunde.
Acestea pot fi curăţate la câteva zile cu şerveţele dezinfectante. Atenţie! Folosiţi şerveţele diferite pentru fiecare lucru curăţat pentru o curăţenie eficientă. Altfel, nu veţi face decât să mutaţi bacteriile dintr-un loc în altul.
Rufele
Păstrarea rufelor ude după spălare în maşina de spălat, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, creează mediul propice pentru dezvoltarea germenilor. Dacă le lăsaţi mai mult de 30 de minute, indicat ar fi să mai rulaţi un ciclu scurt de spălare. Rufele trebuie scoase imediat după finalizarea programului şi puse la uscat sau transferate în uscător.
Atenţie aşadar dacă programaţi maşina de spălat, faceţi în aşa fel încât să fiţi în preajmă la terminarea ciclului de spălare.
Când călcaţi rufele, asiguraţi-vă că nu le depozitaţi umede în dulap. Fiarele de călcat cu aburi sunt foarte eficiente, dar uneori hainele menţin umezeala.
Citește și Sfaturi pentru haine călcate impecabil
De asemenea, e indicat să curăţaţi bine suprafaţa pe care împăturiţi hainele curate. Până la urmă, acestea vor intra în contact direct cu pielea şi pot apărea reacţii cutanate neplăcute.
Biroul şi camera de zi
Telecomenzile, tastatura, telefoanele şi tabletele sunt folosite tot timpul, de toată lumea: şi de cei ai casei şi, uneori, chiar de musafiri. Câteva studii au identificat în aceste obiecte bacterii diverse, de la mucegaiuri până la stafilococul auriu.
Unele materiale şi suprafeţe contribuie la dezvoltarea bacteriilor şi răspândirea lor. De exemplu, un alt studiu susţine că un covor poate acumula şi menţine praf şi murdărie de până la 8 ori greutatea sa şi poate fi mai murdar decât e afară, pe stradă.
În principiu, orice obiect sau suprafaţă poate fi curăţată cu şerveţele dezinfectante dacă au intrat în contact cu alte lucruri murdare sau cu mâini murdare.
Animalele de companie
Atât câinii cât şi pisicile pot aduce o serie de bacterii şi microbi în casă, mai ales dacă ies afară. Potrivit studiilor menţionate, bolurile de alimente pentru animale sunt pe locul 4 în topul locurilor cu cele mai multe bacterii dintr-o locuinţă. De asemenea, în jucăriile animalelor au fost identificaţi stafilococi şi germeni de mucegai.
Pentru a evita mizeria adusă în casă de animale, puteţi să le ştergeţi sau să le spălaţi lăbuţele înainte să le lăsaţi să intre. Bolurile spălaţi-le zilnic cu apă şi detergent de vase şi dezinfectaţi-le săptămânal. Jucăriile dure spălaţi-le regulat cu apă fierbinte şi săpun sau detergent de vase, iar cele moi, cel puţin o dată pe lună.
Lucruri personale
Aduceţi zilnic bacterii în casă prin pantofii pe care îi purtaţi, telefonul mobil sau chei. Pe toate acestea au fost găsite mucegaiuri, materii fecale şi alţi microbi pe care ar trebui să îi evităm.
Cele mai murdare obiecte sunt:
- Telefoanele mobile;
- Cheile;
- Portofelul şi banii;
- Cutiile de alimente/sendvişuri.
- Interiorul genţilor sau poşetelor;
Cu şerveţelele dezinfectante puteţi să eliminaţi din bacterii, iar pentru electronice, se găsesc soluţii dedicate în magazinele specializate.
Obiceiuri bune
E imposibil să eliminăm toate bacteriile din locuinţă, dar putem reduce numărul lor şi răspândirea necontrolată prin păstrarea curăţeniei. Sunt câteva soluţii care ne pot feri de infecţiile şi bolile transmise prin bacterii:
- Apă şi săpun;
- Înălbitor (Hipoclorit de sodiu) şi apă;
- Şerveţele dezinfectante;
- Soluţie dezinfectantă pentru mâini.
Câteva reguli simple ne mai simplifică eforturile:
- Descălţarea la intrarea în casă;
- Spălarea mâinilor după folosirea toaletei;
- Spălarea mâinilor înainte şi după manevrarea alimentelor, mai ales a celor crude sau nespălate.
Ce altceva să NU faceţi pentru protejarea voastră şi a întregii familii?
-
Nu intraţi cu telefonul mobil la toaletă. Un alt studiu al Universităţii din Arizona susţine că toaleta este de 10 ori mai curată decât telefonul mobil. Totuşi, de câte ori tragem apa, mii de bacterii şi germeni se împrăştie în jur… iar noi ţinem telefonul mobil aproape de gură.
-
Nu tăiaţi pe acelaşi tocător mâncare preparată şi alimente crude. Pare ciudat, dar acestea se pot contamina una de la cealaltă. Sunt tipuri diferite de bacterii şi unele se pot înmulţi într-un nou mediu favorabil.
-
Nu ignoraţi telecomanda! Ştergeţi-o cât mai des cu un şerveţel dezinfectant şi, periodic, faceţi-vă timp să curăţaţi cu un beţişor fiecare buton şi orificiu aferent.
-
Nu intraţi încălţaţi în casă şi, mai mult, depozitaţi încălţările în dulap. Nu le lăsaţi nici măcar pe hol şi sub nicio formă nu duceţi pantofii în alte camere. Umezeala din interiorul încălţărilor este prietena bacteriilor şi favorizaţi astfel împrăştierea lor prin toată casa.
Citeşte şi Este în regulă să le cerem musafirilor să se descalţe când intră la noi în casă?
-
Nu dormiţi cu animalele de companie. Niciun prieten cu patru picioare nu are ce căuta în patul vostru. Pe lângă bacteriile pe care le adună şi din casă şi de afară, animalele mai au şi paraziţi, cel puţin la fel de periculoşi pentru sănătatea voastră.
-
Nu fiţi leneşi când e vorba de spălat pe mâini! De câte ori credeţi că e cazul, aţi pus mâna pe bani, pe bara din autobuz, pe mânerul de la portiera maşinii sau aţi descălţat copilul când a venit acasă… spălaţi-vă mâinile!
-
Nu păstraţi gunoiul în casă peste noapte! Chiar dacă încă nu s-a umplut găleata, tot este un focar de bacterii. Scoateţi gunoiul în fiecare zi afară din casă!
-
Nu dezgheţaţi alimentele la temperatura camerei! Este cea mai rea idee. Temperatura propice pentru dezvoltarea bacteriilor este între 5 si 60 de grade. Păstrarea alimentelor câteva ore în aceste condiţii vă asigură de apariţia celor mai periculoase bacterii, printre care E.coli.
-
Nu folosiţi o singură lavetă la curăţirea băii! Bacteriile colectate de pe vasul de toaletă nu ar trebui să ajungă în cadă şi nici invers.
-
Nu păstraţi plantele din apartament în ghivece fără drenaj şi farfurioara corespunzătoare. Este modalitatea de a controla cantitatea de apă cu care udaţi florile. Excesul de apă va menţine solul umed, un alt mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor şi a paraziţilor.
Citeşte şi Cum să dezvoltaţi obiceiuri sănătoase şi să le menţineţi
Suntem dominaţi de rutină, iar stilul nostru de viaţă e atât de plin de automatisme încât nici nu ne mai gândim dacă ceea ce facem poate avea consecinţe negative. Astăzi am discutat despre cele ce ţin de igienă, dar e valabil şi în alte domenii.
Câţi dintre voi nu luaţi telefonul la baie? Poate v-am convins să nu o mai faceţi. Sau poate vă gândiţi deja la locurile pe care trebuie să le curăţaţi mai bine. Poate unele lucruri le ştiaţi deja, dar cert este că punerea acestor sfaturi în practică nu face decât să vă asigure o viaţă mai sănătoasă zi de zi.
1 comentariu
[…] Cum să eliminăm bacteriile şi microbii din locuinţă, un lucru esenţial pentru sănătatea înt… […]