Știm cu toții că bicarbonatul de sodiu este un ingredient alimentar folosit mai ales la prăjituri, motiv pentru care îl găsim aproape în orice casă. Dar el are și alte proprietăți pentru care merită să îl ai mereu la îndemână: poate curăța foarte bine, fiind un abraziv eficient, dar blând cu materialele și este un dezodorizant natural excelent. Pe scurt, își dovedește utilitatea în curățenia locuinței.
1. Îndepărtează mirosurile neplăcute din frigider
Mirosurile căpătate de frigider de la diverse mâncăruri sunt normale, dar bicarbonatul de sodiu se dovedește a si o soluție foarte eficientă. Absoarbe toate aromele puternice și astfel mâncărurile nu vor căpăta mirosuri neplăcute de la alimentele învecinate dacă puneți în frigider un mic recipient cu bicarbonat.
2. Curăță fructele și legumele cumpărate din supermarketuri
Amestecat cu apă, bicarbonatul de sodiu poate elimina murdăria și stratul de ceară cu care sunt acoperite unele produse alimentare vândute în supermarketuri.
3. Curăță toată bucătăria!
Aproape orice loc sau obiect din bucătărie poate beneficia de un “tratament” non-toxic cu bicarbonat de sodiu. Faceți o soluție cu apă și curățați fără griji blaturile, chiuveta din inox, cuptorul cu microunde, hota de gătit și ustensilele de gătit.
4. Curăţă temeinic vesela, cratiţele şi tigăile de grăsimi şi resturi arse
Faceţi o soluţie specială pentru spălarea vaselor greu de curăţat: apă caldă, bicarbonat de sodiu, puţină soluţie degresantă (detergent de vase sau alte soluţii degresante pentru bucătărie), iar cu un burete uşor abraziv spălaţi normal farfuriile şi vasele de gătit. Toate grăsimile persistente vor dispărea!
5. Curăță petele de pe caserolele de plastic
Resturile de mâncare lasă adesea urme pe recipientele de plastic, unele mai dificil de îndepărtat. Pentru a curăța și igieniza caserolele, ștergeți-le ușor cu un burete curat și cu praf de bicarbonat de sodiu. Dacă petele sunt mai persistente sau mai uscate, atunci faceți o soluție cu 4 linguri de bicarbonat de sodiu și un litru de apă caldă și lăsați caserola la înmuiat. Dacă nici această metodă nu dă roade, s-ar putea să fie momentul să investiți în alte recipiente.
6. Bureţi de vase mirositori? Asta se poate rezolva
Nu este întotdeauna nevoie să schimbaţi bureţii doar pentru că au căpătat un miros neplăcut. Acesta poate fi eliminat dacă îi înmuiaţi în puţină apă cu bicarbonat de sodiu. Dar nu exageraţi! Un burete normal chiar trebuie înlocuit la 2-3 săptămâni.
7. Curăță peria de păr și pieptenele
Inevitabil folosirea lor atrage și murdărie, chiar dacă eliminăm firele de păr după fiecare pieptănat. Pielea uscată și praful pe care îl adunăm în păr zi de zi se depun la baza dinților pieptenelui. O pastă formată din 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu și puțină apă curăță foarte bine toată mizeria.
8. Elimină mirosurile din tapiţerie
Textilele în general şi tapiţeriile în special atrag toate mirosurile din locuinţă. Acestea pot fi eliminate şi împrospătate dacă acoperiţi suprafeţele tapiţate cu praf de bicarbonat de sodiu. Lăsaţi-l să stea 15 minute şi apoi aspiraţi-l. Această metodă poate fi folosită şi pentru împrospătarea saltelelor.
9. Curăță covoarele și le împrospătează
La fel ca la tapițerii, și curățarea covoarelor presupune aceleași etape. Pentru un rezultat mai bun, lăsați bicarbonatul de sodiu să stea peste noapte și aspirați-l a doua zi dimineață.
10. Elimină mirosurilor din locurile preferate ale animalelor de companie
Aceeaşi metodă descrisă anterior poate fi folosită pentru paturile, culcușurile sau coşurile speciale pentru animale.
11. Reduce mirosul litierei pisicii
Puteți presăra bicarbonat de sodiu pe fundul litierei, înainte de a adăuga nisipul. Astfel, mirosurile neplăcute vor fi mult reduse.
Citeşte şi Cum să elimini mirosurile neplăcute din casă
12. Redaţi frumuseţea jucăriilor
Urme de mâini murdare pe jucării? Varianta naturală şi non-toxică pentru curăţarea acestora este să le ştergeţi cu un burete înmuiat în apă cu bicarbonat de sodiu.
13. Şterge urmele de creion de pe pereţi
Și pentru că am pomenit de copii, când latura lor artistică se manifestă prin scris pe pereţi, puteţi şterge “operele” cu un burete umed şi praf de bicarbonat de sodiu.
14. Înlătură mucegaiul din baie
Ştergeţi cada, faianţa, chiuveta și cabina de duș cu un burete umed și praf de bicarbonat de sodiu. Clătiți apoi pentru a descoperi suprafețele strălucitoare!
15. Elimină praful din pernele decorative şi pluşurile mari
Şi pluşurile şi pernele colectează cel mai bine praful. Pentru a le curăţa eficient, cel mai bine le introducem în pungi mari sau saci de plastic cu 1-2 ceşti de bicarbonat de sodiu. Închidem bine pungile, le scoatem afară şi le scuturăm puternic, încercând să ne asigurăm că praful de bicarbonat s-a răspândit cât mai bine pe suprafaţa lucrurilor. Putem să mai lăsăm 10-15 minute punga închisă şi apoi scoatem obiectele şi aspirăm totul foarte bine. Bicarbonatul de sodiu se dovedeşte eficient în eliminarea prafului şi a micilor mizerii.
16. Redă strălucirea rufelor
Și rufele albe și cele colorate își vor recăpăta strălucirea dacă adăugați în mașina de spălat o ceașcă de bicarbonat de sodiu. În combinație cu detergentul lichid, acesta neutralizează PH-ul și hainele vor fi mai curate.
17. Desfundă scurgerile
Dacă v-ați jucat cu copiii voștri și ați făcut un vulcan, atunci știți ce trebuie făcut și veți reuși să desfundați și scurgerea de la chiuvetă sau cadă. Turnați o jumătate de ceașcă de bicarbonat de sodiu și apoi o jumătate de ceașcă de oțet. Acoperiți cu o cârpă udă, așteptați 5 minute și apoi turnați apă fierbinte.
18. Elimină mirosurile neplăcute din pantofi și adidași
Împrospătați-vă încălțămintea după ce ați fost la sală sau după o plimbare de duminică pe munte. Trebuie doar să presărați bicarbonat de sodiu în interiorul încălțămintei, iar înainte de a vă încălța din nou trebuie doar să scuturați bine praful din interior.
19. Elimină mirosul din coșul de gunoi
Pur și simplu presărați puțin bicarbinat de sodiu pe fundul coșului de gunoi pentru a elimina mirosurile neplăcute.
20. Pete de ulei în garaj sau pe aleea din curte? Scapă de ele foarte ușor
Presară bicarbonat de sodiu și șterge apoi cu un burete ud, abraziv. Vor dispărea rapid toate urmele nadorite.
21. Iarba crescută pe alee sau prin crăpături? Elimin-o rapid.
Presară bicarbonat de sodiu în crăpături sau între dale în curte și astfel descurajezi creșterea ierbii sau a buruienilor în zonele circulate.
22. Curăță grătarul
Cine nu știe cum arată un grătar după folosire? Pentru îndepărtarea rapidă a resturilor arse, presărați bicarbonat de sodiu pe peria de sârmă cu care curățați grătarul.
23. Curăță mobilierul de grădină
Înainte de a strânge și depozita mobilierul de grădină pentru iarnă, puneți între perne puțin bicarbonat de sodiu sau, dacă le depozitați în pungi de plastic sau saci, turnați o ceașcă de bicarbonat în fiecare.
Înainte de a scoate mobilierul în sezonul cald, ștergeți-l bine cu o lavetă înmuiată în apă și bicarbonat de sodiu.
24. Împrospătează și elimină mirosul lenjeriei din dulap
Ei bine știm că uneori lenjeria capătă un miros nu tocmai plăcut de râncezeală. Se datorează faptului că o împachetăm imediat după ce am călcat-o, de obicei folosind un fier de călcat cu aburi. Astfel, umezeala rămasă își face de cap… Dar o putem elimina amplasând, exact ca în frigider, un recipient cu bicarbonat de sodiu lângă teancul de cearșafuri din dulap.
25. Curăță “inelele de apă” de pe mobilă
Dacă ai uitat vreun pahar pe măsuță sau, unde mi se întâmplă mie cel mai des, dacă ai ghivece de flori pe pervaz, ai șanse mari să rămâi cu urme rotunde după forma lor. Faceți o pastă cu o parte bicarbonat de sodiu amenstecat cu o parte pastă de dinți (nu gel!) și întindeți-o cu o cârpă moale udă peste urma lăsată. Frecați ușor pentru a nu zgâria mobilierul și apoi ștergeți cu o cârpă uscată.
26. Redă strălucirea bijuteriilor
Dacă argintăria sau alte bijuterii și-au mai pierdut din farmec și strălucire, atunci pot fi revigorate cu o pastă formată cu trei părți bicarbonat de sodiu și o parte apă. Aceasta se aplică cu o cârpă moale, care nu lasă scame. Nu folosiți prosoape de hârtie pentru că acestea pot zgâria bijuteriile. Clătiți foarte bine.
27. Dezgheață iarna căile de acces
E mai costisitor decât sarea pe care ne-am învățat să o folosim, dar bicarbonatul de sodiu nu este coroziv. Merită, cel puțin pe suprafețe mai mici ce trebuie protejate.
Citeşte şi Cum să elimini substanţele toxice din locuinţă în câţiva paşi simpli
Soluțiile naturale de folosite în gospodărie ne asigură o viață mai sănătoasă. Chiar dacă uneori produsele chimice specializate ce se găsesc în magazine se dovedesc mai eficiente pe termen scurt, utilizarea excesivă a acestora poate distruge în timp obiectele şi emană toxine ce ne afectează sănătatea.
2 comentarii
[…] Bicarbonatul de sodiu: 25+ idei de utilizare a acestuia în gospodărie […]
[…] asta nu inseamna ca nu trebuie sa schimbi buretele la un interval de maximum 2-3 saptamani, conform edifica.ro. Acest truc dureaza putin, este la indemana oricui si poate fi pus in aplicare de orice persoana, […]