Indiferent că stați la bloc sau la casă cu curte, există o serie de lucruri adunate în timp, de care v-ați dori să scăpați. Evident, în fiecare reședință există locuri dedicate depozitării, fie că este vorba de boxe, balcoane sau cămări, în care fiecare dintre noi adunăm diverse. Chiar dacă nu suntem colecționari, se acumulează în timp tot felul de obiecte care ajung să ne creeze disconfort și trebuie eliminate sau puse în ordine. Nu tot ce aduni în casă sunt obiecte nefolositoare, multe din lucruri merită păstrate, dar în ordine.
Cum să abordați selecția lucrurilor nefolositoare?
Să aruncați lucruri care vă aparțin nu este o sarcină ușoară, chiar dacă este vorba de vechituri sau de obiecte pe care nu le folosiți. Din punct de vedere psihologic, este greu de făcut o analiză a acestor lucruri “de aruncat”. Este vorba adeseori de anumite obiecte care vă reamintesc de anumite personae, de anumite momente din viață alături de cineva drag, poate o scrisoare sau o amintire veche.
Este de preferat să luați fiecare cutie, una după alta, la rând. Indiferent de spațiul de depozitare și de modul în care sunt cutiile aranjate, nu va grăbiți. Luați fiecare cutie la rând, sau fiecare raft și înarmați-vă cu răbdare. Nu începeți operațiunile de ordine și aruncat lucruri atunci când sunteți presat de timp. Alocați o zi de sâmbătă sau o duminică liberă și pregătiți-vă să munciți minuțios și organizat. Dacă vă supra-aglomerați cu prea multe lucruri de pus în ordine, nu veți reuși să vă ocupați de toate și în loc de organizare veți spori dezordinea. Este de dorit să stabiliți de la bun început anumite categorii, grupuri de obiecte, pentru a realiza această ordine și curățenie într-un mod organizat și clar.
Amintiri primite cadou
Există numeroase mici suvenituri de care nu va îndurați să scăpați. Mărturii de botez, flori artificiale de la nuntă, mici obiecte primite în dar și cu care nu aveți ce face în mod realist. Se adună de obicei diferite nimicuri de care nu ne îndurăm să scăpăm. Felicitări, invitații, broșuri sau pliante de la diferite conferințe, reclame și flyere sau chiar mostre gratuite de cosmetice, toate ne încarcă viața și ocupă loc în cutii, dulapuri și sertare. Nu e cazul să ne încărcăm viața cu diferite mici fleacuri inutile. Învățați să spuneți nu, chiar dacă vi se oferă gratis anumite mici obiecte pe care știți clar că nu le veți folosi. Le luați degeaba, așa că mai bine refuzați din start.
Ce facem cu micile obiecte inutile?
Răspunsul este simplu și nemilos – le aruncăm. Fără regret, fără să le re-depozităm pentru mai târziu. Nu păstrați de dragul de a păstra, dacă începeți să va gândiți că s-ar putea dovedi de folos, veți păstra în continuare aceste obiecte. Gândiți clar și rațional și debarasați-vă de orice mărunțișuri care nu vă sunt de folos.
Cum rezolvăm problema obiectelor mai mari?
Aici gama obiectelor este chiar generoasă. De la cupe sportive primite la competițiile școlare ale nepoților, la proiecte școlare gigantice care ocupă o jumătate de cămară, aceste obiecte trebuie înlăturate. Jurnalele vechi, albumele cu ilustrații de când erați copii sau cărțile imense de colorat nu își mai găsesc locul în locuința. Odată ce copiii cresc, e bine să dăruiți jucăriile vechi, hainele și amintirile de atunci. Veți găși cu siguranță noi amintiri de trăit, nu trebuie să regretați că aruncați ierbarul sau insectarul copiilor.
Ce facem cu obiectele sentimentale?
Aici atingem un subiect sensibil. Sunt persoane care nu se pot despărți de forografiile familiei, de cărțile sau obiectele primite cadou sau de colecția de scrisori de dragoste din tinerețe. Trebuie să înțelegeți că fiecare etapă a vieții presupune trecerea prin relații și raporturi noi, care vă îmbogățesc sufletește iar cele vechi nu e bine să le păstrați ca balast.
Obiectele moștenite
Fiecare are o serie de obiecte de la bunici sau străbunici, de care nu se poate despărți. Vechiul ceas de la bunicul oricum nu mai funcționează și nu se poate repara, dar continuăm să îl ținem pe șifonier. Sau serviciul de tacâmuri sau farfurii demodate din care nu mâncăm, dar le păstrăm căci ni le-a dăruit o mătușă. Multă lume păstrează amintiri prăfuite și obiecte inutile care ne încarcă casă, de la mici obiecte până la piese de mobilier desperecheate și păstrate amintire.
Citeşte şi Cum să readuci la viaţă mobilierul vechi
Lucruri vechi și fragile
Nu există casă în care să nu fi existat măcar o dată lucruri care se deteriorează ușor, flori uscate, machete realizate de copii sau diverse obiecte construite manual. Praful și microbii sunt atrași de astfel de obiecte care nu mai sunt decorative și nici sănătoase în căminul dumneavoastră. Eliminați astfel de obiecte și profitați de ocazie pentru a va reînnoi cu câteva decoruri noi și atrăgătoare.
Recomandările noastre nu trebuie neapărat să vă ducă la eliminarea totală a amintirilor dragi din viață dumneavoastră. Orice obiect păstrat că amintire trebuie să reflecte ceva pozitiv, să aducă în memorie o persoană iubită, o clipă care vă poate inspira pentru viitor. Dar așa nu înseamnă să păstrați toate fotografiile de la oricare întâlnire în familie, sau ursulețul de pluș al copilaşului care acum are și el deja copii la rândul lui. Puteţi să reorientaţi aceste amintiri chiar către copiii dvs.
Amintirile sentimentale trebuie sortate înțelept și păstrate în condiții de igienă și de curățenie fără a acumula zeci de cutii pline cu tot felul de nimicuri care nu vă folosesc.
Ca regulă generală, atunci când sortaţi aceste fleacuri, gândiți-vă dacă în ultimul an sau măcar 6 luni ați privit, folosit sau atins acele obiecte? Veți constata cu surprindere că nici nu le-ați luat în considerare existenţa, iar acum priviți mirat cât de multe obiecte inutile ați reușit să acumulați.
Fiți rezonabil și organizați o curățenie și sortare cel puțin o dată la câteva luni și nu lăsăți să se acumuleze obiecte inutile în căminul dumneavoastră. Păstrați ordinea și veți avea mereu un design interior de invidiat. Aruncaţi tot ce vă prisosește, iar obiectele ce pot încă fi utilizate dăruiți-le celor mai defavorizați ca dumneavoastră. Vă veți simți astfel eliberați de o povară de pe suflet.
1 comentariu
[…] Cum să scăpați de lucrurile nefolositoare […]