Chiar dacă nu sunteţi genul care acumulează lucruri, din când în când o reevaluare a acestora devine absolut necesară. Cel puţin de două ori pe an puteţi trece în revistă această listă de sugestii şi cu surprindere veţi descoperi că vrând-nevrând aţi adunat o grămadă de lucruri de care nu mai aveţi nevoie şi care nu fac decât să vă umple inutil spaţiile şi să vă îngreuneze orice activitate de ordine şi curăţenie.
Aveţi o cutie cu „lucruri importante”? Sau un sertar cu “amintiri”? De cât timp nu v-aţi mai uitat prin ele? Dar oare mai ştiţi ce păstraţi acolo?
Poate acum e timpul potrivit să faceţi puţină ordine!
1. Telefoane mobile şi alte accesorii vechi
V-aţi schimbat telefonul, dar îl păstraţi totuşi pe cel vechi “de rezervă”? Şi totuşi nu l-aţi mai folosit de ani buni. Este depăşit, nici nu mai ştiţi dacă funcţionează, dacă bateria se mai încarcă… şi mai aveţi şi întregul set de accesorii: de la ambalajul original, factura şi garanţie, până la încărcătoare, căşti, huse. E timpul să mai faceţi puţin loc prin sertar!
2. Mostre de cosmetice
Chiar ne bucurăm când primim câte o mostră gratuită, dar adesea ele sfârşesc depozitate prin dulăpioarele din baie sau sertare. Chiar şi mostrele expiră şi, de cele mai multe ori, nici nu ne atingem de ele.
3. Medicamente expirate
La câteva luni, o curăţenie la medicamente e absolut necesară. Aruncaţi-le urgent pe cele expirate şi nu uitaţi să verificaţi şi să actualizaţi în permanenţă trusa de prim ajutor! Aceasta vă poate chiar salva viaţa… dacă este în termenul de valabilitate.
Nu aruncaţi medicamentele la gunoi sau în canalizare! Căutaţi centre de colectare în farmacii. Cel puţin teoretic, orice farmacie ar trebui să primească medicamentele expirate pentru reciclare.
Citește și Cum și unde să păstrăm corect medicamentele acasă
4. Manuale de instrucţiuni
Sigur aveți un sertar plin romane întregi de instrucţiuni pentru fiecare lucruşor cumpărat: de la cele de montare a capacului de la WC, până la utilizarea uscătorului de rufe. Sigur capacul de WC l-ați montat deja, iar uscătorul îl folosiți suficient de des ca să nu mai aveți nevoie de instrucţiuni.
5. Caserolele şi cutiile de alimente din plastic
Unele s-au îngălbenit, altele nu se mai închid bine sau nu au capac. Oricum acesta este un capitol unde acumulăm de obicei. Păstraţi-le doar cele care sunt în stare bună şi pe care le folosiţi într-adevăr. Veţi descoperi brusc cât de mult loc mai aveţi în dulapurile din bucătărie.
6. Agende din anii trecuţi
Sunt unii care păstrează agende chiar şi din secolul trecut! Verificaţi dacă nu este ceva important notat în ele (dacă nu le-aţi consultat în ultimul an, probabil că nu) şi duceţi-le la centrele de reciclare.
7. Hârtie de împachetat sau ambalaje drăguţe
Aţi cumpărat o hârtie drăguţă pentru cadouri şi a mai rămas ceva din ea? Sau aţi primit vreun dar într-o cutie drăguţă şi vă gândiţi să o păstraţi şi să o refolosiţi? În majoritatea situaţiilor acestea ajung într-un sertar sau un colţ de dulap de care uitaţi atunci când aveţi nevoie şi sfârşesc şifonate şi decolorate de vreme. Aruncaţi-le de acum!
8. Bilete la concerte şi spectacole
Şi mie îmi place să le colecţionez. Majoritatea tichetelor sunt chiar frumoase şi ne amintesc de momente plăcute. Dacă chiar nu vreţi să renunţaţi la ele, gândiţi-vă la o modalitate estetică de depozitare: într-un borcan ornamental, ca nouă decoraţiune pe un raft sau, de ce nu, un panou DIY care să personalizeze decorul pereţilor.
9. Reviste vechi
E interesant să recitim reviste, mai ales cele de casă şi grădină sau cele cu reţete. Veţi constatata că dintr-o revistă culinară folosiţi cel mult 2 reţete şi zeci de file sunt “maculatură”. Păstraţi doar paginile care vă interesează şi pe restul e timpul să le reciclaţi.
10. Pixuri care nu mai scriu
Aveţi un suport plin cu pixuri şi markere, dar de fiecare dată când vreţi să faceţi o notiţă niciunul nu scrie? Pe unele le-aţi păstrat doar pentru că v-au plăcut, dar nu au nicio utilitate. Sunt lucruri mult mai frumoase decât un pix pentru care chiar merită să eliberaţi locul.
11. Electrice sau electronice care nu mai funcţionează
Le ţineţi depozitate într-un sertar cu gândul că le veţi repara. Ei bine, probabil sunt luni sau ani de zile de când sunt acolo şi dacă până acum nu v-aţi făcut timp de ele, cu siguranţă că atunci când veţi ajunge să o faceţi, ele vor fi deja depăşite moral sau ca tehnologie. Mă refer la ceasuri electronice, lanterne, calculatoare de birou…
12. Jucării şi jocuri incomplete
E bine să facem şi o reevaluare a jucăriilor. Cele care sunt rupte, incomplete sau nu se mai pot folosi adecvat, aruncaţi-le. Unele poate mai merită o a doua şansă… Implicaţi şi copiii în această activitate. S-ar putea să fiţi surprinşi de critica lor evaluare!
13. Facturi
E bine să le păstraţi o vreme, dar chiar nu trebuie să le lăsaţi moştenire nepoţilor. Trăim în era digitală. Verificaţi dacă furnizorii de utilităţi au opţiunea de emitere şi transmitere a facturilor electronice şi chiar renunţaţi la a le mai primi tipărite. Pe lângă faptul că e o risipă, factura vine adesea cu desfăşurătoare și alte informări, adică nu se reduce la o singură filă de hârtie.
14. Încălţări pe care nu le mai purtaţi
Din când în când trebuie să facem o analiză a garderobei, în special a pantofilor. Ne despărţim greu de ei, dar sinceritatea şi pragmatismul ne ajută. Pe de o parte sunt cei care ne-au plăcut şi pe care i-am purtat cu drag, dar sunt uzaţi şi arată ponosiţi: la gunoi! Pe de altă parte, sunt cei inconfortabili, pe care poate i-am purtat o dată sau de două ori… O donaţie este binevenită şi apreciată!
15. Cutii goale
Acestea intră în categoria “şi dacă într-o zi voi avea nevoie…”. Problema este că ocupă prea mult spaţiu. În plus, sunt destul de uşor de obţinut, deci chiar nu merită păstrate.
16. Carneţele folosite pe jumătate
E mai mult ca sigur că aveţi aşa ceva. Câteva notiţe de la o conferinţă la care aţi participat sau un portret pe care vi l-a făcut copilul vostru cât timp aţi aşteptat să intraţi la doctor. Păstraţi ceea ce e important şi aruncaţi restul.
17. Veselă imcompletă
Să nu evaluăm situația extreme: latura practică sau estetică. Să te așezi la masă cu familia și fiecare să mănânce dintr-un alt fel de farfurie, parcă nu e chiar cel mai plăcut lucru. Donați toată această veselă și reînnoiți-vă seturile de farfurii și pahare.
18. Haine în stare precară
Aţi încercat să eliminaţi o pată şi nu aţi reuşit? Poate e timpul să renunţaţi la acea haină. Reevaluaţi garderoba şi împărţiţi-o în 3 categorii: de aruncat, de donat, de păstrat.
19. Cosmetice uscate şi întărite
Aici ne referim în primul rând la lacurile de unghii, dar nu numai. Aruncaţi-le pe cele uscate sau care nu sunt într-o stare bună. Faceţi loc pentru unele noi! Trendurile se schimbă şi în acest domeniu.
20. Cărţi de vizită
Nimeni nu le mai păstrează! Agendele telefoanelor moderne pot stoca toate informaţiile de pe o carte de vizită, sunt mai practice, eficiente şi uşor accesibile. Aşadar, aruncaţi cărţile de vizită!
21. Baterii
Aveţi un sertar cu baterii şi acumulatori? Mai ştiţi dacă sunt încărcate? Faceţi un sistem care să vă ajute: o cutie în care să adunaţi bateriile consumate şi pe care, la umplere, să o duceţi la un centru de reciclare. Reţineţi că bateriile sunt surse de poluare!
22. Bijuterii stricate
Perechea cercelului pe care l-ai pierdut sau pandantivul rupt pe care nu îl puteţi repara (sau poate nu merită reparate). Dacă nu le mai purtaţi, e timpul să faceți loc pentru unele noi.
23. Colecţii în formate “antice”
Dacă sunteţi printre cei care în fiecare săptămână cumpărau ziarul pentru colecţia de CD-uri sau pentru ghidurile de călătorie, nu vă este pe plac acest capitol. Dar trebuie să recunoaşteţi că aveţi câteva rafturi pline cu muzică pe care nu o mai puteţi asculta şi recomandările de vacanţe sunt cam depăşite. Era digitală simplifică mult accesul la aceste informaţii şi colecţia voastră a ajuns doar să adune praful.
24. Manuale şi cursuri din perioada studiilor
Un alt raft este plin cu notiţele şi cursurile din vremea studenției. În afara evocării anilor de studiu prin simpla existență a lor, nu le veți mai consulta niciodată.
25. Şosete desperecheate
Pierderea şosetelor prin maşina de spălat este într-adevăr un mister. Dacă nu sunteţi detectiv, probabil rezultatul va fi până la urmă colectarea de şosete unicat. Aveţi varianta de a le folosi la tot soiul de proiecte DIY – păpuşele, îmbrăcăminte pentru căni – dar dacă nu e genul vostru, atunci aruncaţi-le!
26. Oale, cratițe și tigăi
Am ajuns și la bucătărie, un loc plin de lucruri inutile. De ce o fi așa de greu să renunțăm la o tigaie? Dacă e ruptă, veche sau s-a jupuit vopseaua, trebuie să renunțăm la ea fără remușcări. Pe lângă aspectul estetic, adeseori este vorba și de sănătatea noastră.
27. Sticle și borcane goale
Le păstrați pentru că sunt frumoase, utile sau pentru că nu aveți timp să le duceți la un centru de reciclare? Dacă nu faceți zacuscă sau murături, cam greu să își găsească utilitatea. Și oricum, consumul sporit de alimente astfel ambalate, va reumple repede rafturile cămării voastre.
28. Lenjeria intimă
Chiar dacă ne actualizăm frecvent această secțiune, o reevaluare a lenjeriei sigur va scoate la iveală câteva piese la care trebuie să renunţăm. Elasticele slăbite sau deteriorate, îngălbenirea bretelelor, dantelele agăţate sau rupte: nimic deosebit, e doar efectul normal al pieselor purtate şi spălate foarte mult. Verificaţi şi lenjeria pe care nu o folosiţi frecvent pentru că timpul deteriorează materialele şi vă veţi trezi că nu o mai puteţi folosi.
29. Tichete, taloane și cupoane de reduceri
Aici e vorba mai mult de un stil pe care ar trebui să vi-l însușiți. De la benzinării sau supermarketuri vă umpleți de taloane și abțibilduri pentru a obține reduceri la produse pe care știți de la bun început că nu le veți achiziționa. Fiți realiști! Farmaciile și alte magazine vă umplu cu tichete de tombole pentru care trebuie să păstrați și bonurile fiscale… Le aveți peste tot: în mașină, în geantă, în buzunare, pe birou. Scăpați de ele!
30. Hărți tipărite
Încă o dovadă că tehnologia ne face viața mai ușoară. De când nu ați mai pus mâna pe o hartă tipărită?
31. Amintiri triste
Rolul păstrării unor amintiri, fie ele scrisori sau obiecte personale, este de a ne face să ne simțim bine când le revedem. Dacă, din contră, acestea ne întristează și începem să plângem de câte ori le avem în față, e timpul să nu mai pierdem energia cu ele și să le eliminăm complet din viața noastră.
32. Chei de la… porțile cetății?
Chei de la casă, de la mașină, de la birou, de la magazie, de la pivniță, de la lacătul de la parcare, de la mama de acasă…. și putem continua. Luați-le la mână. Dacă descoperiți vreuna care nu știți de unde e, probabil nici nu ați folosit-o de multă vreme. Aruncați-o fără să stați pe gânduri.
33. Proiecte DIY
Există o grămadă de lucruri pe care le puteți face singuri: internetul este plin de decorațiuni și obiecte de decor pentru care aveți nevoie doar de câteva lucruri: un borcan, o bucată de material, 2-3 funde colorate, câteva mărgele sau orice altceva. E un proiect ambițios care vă va destinde într-o după amiază de duminică, singura problemă e că de mai bine de un an vă împiedicați de toate materialele achiziționate, dar nici nu v-ați apucat de el. Renunțați! Eliberați-vă spațiul și mintea de acest proiect care nu face decât să vă necăjească.
34. Becuri arse
Și acestea fac parte dintre obiectele pe care le păstrăm, chiar dacă sunt inutile. Atenție! Becurile economice, dacă se sparg, sunt chiar dăunătoare pentru sănătatea noastră. Cel mai bine ar fi să le duceți cât mai repede la un centru de reciclare.
35. Pahare şi ceşti ciobite
Ştim că este vorba de paharul de cristal din setul primit cadou la nuntă, dar este ciobit, ceea ce-l face de nefolosit şi chiar periculos. Ştim că farfuria care v-a scăpat din mână e doar puţin ciobită, dar mai merge folosită. Conform unui principiu de bază Feng Shui, în locuință nu trebuie să existe nimic spart, pentru a stimula energia pozitivă în toată casa.
36. Cărți pe care nu le vei (mai) citi niciodată
Unele le-ați primit, pe altele le-ați cumpărat din gară pentru o lectură ușoară de tren sau pentru a vă umple timpul pe plajă la mare. Titlul nu este prea atractiv și nici subiectul nu mai e de mare interes. E timpul să faceți o donație!
37. Ustensile de bucătărie duplicat
Se întâmplă adesea să aveți mai multe ustensile de același tip. Trebuie să recunoaștem că e unul dintre cadourile cele mai comune când nu știi ce să iei unei doamne. Păstrați doar ceea ce vă este necesar!
38. Decorațiuni vechi de Crăciun
Pe lângă globurile sparte sau instalațiile care nu mai funcționează, e timpul să faceți curățenie la ornamentele de sărbători. Poate v-ați plictisit de cele vechi și nu le mai folosiți de câțiva ani. Trebuie să ne menținem în trend și la capitolul acesta. Poate unele decorațiuni sunt cam ieftine și chicioase și ar fi cazul să le înlocuim . Nici beteala nu se mai poartă…
39. Nasturi
Aproape toate cămășile, puloverele, gecile vin cu nasturi de rezervă. Ce faceți cu ei? Dacă se întâmplă să pierdeți vreunul mai știți unde să-i găsiți? Cu toată sinceritatea, dacă nu vreți să colecționați nasturi, scăpați de ei pentru că nu îi veți folosi niciodată.
40. Pungi de plastic
Toată lumea are “celebra” pungă cu pungi de plastic. Chiar dacă facem haz de obiceiul românesc, nu suntem autentici: și alții fac la fel. Aruncați-le! Se acumulează atât de multe, că oricum nu le va mai veni rândul la folosire, iar mirosul specific pe care îl capătă în timp le face respingătoare.
41. Așternuturi
Se întâmplă adesea ca din toate seturile de așternuturi să folosiți doar două sau trei. Ceva vă atrage la ele și nu vă place la celelalte: poate tușeul materialului, poate ușurința cu care se calcă, poate chiar culoarea. Nu are importanță care este motivul, cert este că unele vor sfârși în fundul dulapului, învechite, pătate de vreme și niciodată nu vor mai ajunge să fie utilizate. E timpul să renunțați la ele.
42. Scrisori vechi
Ce vremuri! Au trecut atât de mulți ani de atunci, încât, de cele mai multe ori, nu mai avem nicio legătură cu persoanele cu care am corespondat. E nostalgia modului de corespondență prin scrisori, dar conținutul propriu-zis este atât de lipsit de însemnătate. În afara umplerii unor cutii și a colectării prafului, nu își prea regăsesc locul în casă.
43. Carduri de fidelitate
Portofelul meu e plin de astfel de carduri și mai am și prin sertare. De la farmacii (cele mai multe și cele mai folosite), de la magazine de cosmetice sau haine, m-am gândit uneori să îmi cumpăr un portofel mai mare. Dar, efectiv, câte dintre ele sunt utilizate?
44. Umerașe dubioase
Și aici mă refer în primul rând la umerașele pe care le primiți de la curățătorie și care nu fac decât să deformeze hainele. Mai sunt și altele căpătate de la diverse magazine de haine care sunt total nepotrivite pentru depozitarea lucrurilor în dulap. Aruncați-le la gunoi!
45. Puzzle-uri incomplete
Se mai întâmplă să pierdem sau să rătăcim vreo piesă de puzzle, lipsindu-ne astfel satisfacția finalizării lui. Dacă nu vreți să îl aruncați, găsiți pe internet o grămadă de proiecte DIY cu piese de puzzle.
46. Notițe și post-it-uri
Adunați toate bilețelele și notițele pe care le aveți împrăștiate prin toată casa și încercați să le digitalizați. Veți vedea ce cantitate impresionantă de hârtii veți aduna în coșul de gunoi și, totodată, veți vedea cât de multe lucruri vă veți reaminti cu această ocazie.
47. Prosoapele
Și cu prosoapele se întâmplă cam același lucru ca la așternuturi și nu ne dăm seama cât de învechite sunt decât dacă le privim cu ochii critici. Puteți face cârpe, lavete, puteți șterge câinele după ce îl spălați, dar nu le mai puteți folosi ca prosoape personale.
48. Mâncare expirată
Veți spune că nu se poate, dar este posibil. Pentru că aici nu facem referire la mâncarea rapid perisabilă din frigider. Verificați puțin cămara: când expiră orezul? Dar grișul? Dar conservele de pește? Sau cele de pateu? Dar borcanul cu zacusca de la mama pe care îl păstrați de acum 2 ani?
49. Filmele foto vechi
Ați descoperit în vreun sertar zeci de role de filme foto developate pe care le-ați pus la păstrare? Aproape sigur sunt voalate și nu veți mai putea recupera vreo fotografie.
50. Cadouri primite care nu vă plac
Nu contează dacă e un cadou de la mama sau de la vreun coleg de serviciu, de la Crăciunul trecut. Dacă nu vă place, nu îl păstraţi! Cu siguranţă veţi găsi pe cineva care îl va putea aprecia.
Așa cum ați văzut, e vorba de lucrurile care se încadrează la “Păstrez în caz că am nevoie vreodată…”, lucruri cu care nu știți ce să faceți sau nici măcar nu mai știți că le aveți, amintiri triste sau obiecte depășite moral și din punct de vedere tehnologic. Toate acestea nu fac decât să ocupe inutil spațiul din locuință și să adune praful și asta fără să menționăm timpul și energia pe care vi le consumă.
Citește și Cum să scăpați de lucrurile nefolositoare
Este timpul să le aruncați, să le reciclați, să le donați. E timpul să scăpați de ele pentru a face loc viitorului în viața voastră!
Metoda Konmari (despre care vom povesti în articole viitoare) spune simplu și clar: Stai doar cu ceea ce te face fericit!
1 comentariu
[…] 50 de lucruri de care trebuie să scăpați repede din casă […]