Culmea curăţeniei este aceea că, deşi o facem zilnic, înt-un fel sau altul, nimeni nu o observă decât atunci când n-o mai facem. Nu ştiu dacă vi s-a întâmplat şi dvs., dar probabil că exact atunci când suntem prea ocupaţi să menţinem curăţenia, sau o amânăm din varii motive, ne sună cel mai bun prieten pentru a-şi anunţa o vizită total neprielnică.
Cu toate că de cele mai multe ori nici măcar eu însămi nu fac parte din categoria celor obsedaţi cu dereticatul prin casă, cel puţin sunt recunoscătoare pentru vasele care trebuie spălate, ferestrele care trebuie şterse şi covoarele care trebuie curăţate, pentru că asta înseamnă că am un loc pe care îl pot numi acasă.
Citeşte şi Secretele unei cameriste. Cum să faci curat rapid şi eficient
Haideţi să recunoaştem că niciunul dintre noi nu are fizic timpul necesar pentru a păstra întotdeauna o casă fără pată. Şi aici nu mă refer la acea curăţenie care înseamnă să pui lucrurile undeva unde nu le mai vezi, ci la una temeinică şi riguroasă. Tocmai din acest motiv, suntem cu toţii în căutarea unor soluţii rapide şi a unor modalităţi mai uşoare de a avea în permanenţă o casă curată şi ordonată. În acest sens, chiar şi alegerile de design ne pot ajuta, câteva opţiuni savuroase în ceea ce priveşte mobilierul şi decorul putând duce la distragerea privirilor unor curioşi.
Dar, ca să nu vă mai ţin mult în suspans, iată care sunt cele mai eficiente şi la îndemână metode de a vă lăuda cu o casă impecabilă chiar şi atunci când nu este:
Citeşte şi 50 de lucruri de care trebuie să scăpați repede din casă
1. Aţi uitat să ştergeţi praful?
Baricadaţi-vă! La propriu! Adică închideţi orice urmă de jaluzea sau draperie pe care o aveţi. Când vine vorba de ascunderea prafului, soarele este cel mai mare duşman al dvs. Vă garantăm că acest mic truc va îngreuna considerabil ”misiunea” oaspeţilor dvs. de a vedea pulberea fină şi uscată care tronează pe mese, rafturi, televizor şi blaturi. Cel mai indicat ar fi să vă modernizaţi ferestrele cu jaluzele sau storuri romane pe care să le montaţi, dacă aveţi această posibilitate, între geamuri. În acest fel le veţi proteja şi pe ele de praf sau mici deteriorări.
Dacă, totuşi, vă macină remuşcările, ştergeţi praful, dar cu înţelepciune! Începeţi cu suprafeţele mari şi foarte vizibile, ca de exemplu, masa din living, şemineul, televizorul sau rafturile bibliotecii. Invariabil, praful se adună pe aceste tipuri de suprafeţe făcând o declaraţie foarte evidentă că locuinţa dvs. nu este atât de curată pe cât aţi vrea să se creadă.
2. Creaţi locul pentru haine curate
Dacă nu aveţi timp să pliaţi hainele curate pentru a le aşeza înapoi pe rafturi, cumpăraţi un nou coş de rufe şi puneţi pe el o etichetă cu „rufe curate”. În acest fel, puteţi păstra hainele curate separate de cele murdare, fără a fi nevoie să le împăturiţi până când n-o să aveţi timpul necesar. În fond nu vă grăbeşte nimeni!
3. Un loc dedicat mărunţişurilor
Unul dintre cele mai interesante şi utile trucuri este să rezervaţi un sertar (mai încăpător) din casa dvs. exclusiv pentru obiectele nefolositoare, vechituri sau mărunţişuri. Aşa ştiţi că dacă aveţi nevoie de un loc pentru a arunca ceva rapid – cărţi, reviste, foarfece, pixuri, etc. – veţi avea întotdeauna un loc convenabil la dispoziţie.
Citeşte şi Cum să scăpați de lucrurile nefolositoare
4. Ce faceţi cu vasele din bucătărie?
Un alt truc rapid şi eficace, de data aceasta în bucătărie, este să ascundeţi excesul de vase şi ustensile nespălate, în cuptor. Odată ce oaspeţii pleacă, asiguraţi-vă că le eliminaţi, întrucât descoperirea unor farfurii murdare pe care le-aţi uitat undeva într-un ungher, nu este niciodată o surpriză plăcută. Dacă nu aveţi suficient spaţiu în cuptor sau în dulapul din bucătărie, încercaţi să aruncaţi totul într-un otoman cu spaţiu depozitare. Nu vă fie ruşine, vom ştii numai noi! Notă: Nu preîncălziţi cuptorul, nici chiar din întâmplare, până când nu îndepărtaţi droaia de vase.
Citeşte şi Ghid pentru o bucătărie sclipind de curăţenie
5. Jucării, jucării, jucării…
Dacă aveţi copii, ascundeţi toate jucăriile în cortul de joacă. Dacă nu v-aţi achiziţionat deja unul, vă recomandăm cu căldură să o faceţi. Nu numai că este util, după cum bine observaţi, dar va deveni şi locul de refugiu al copiilor, ceea ce vă va pica numai bine. După plecarea oaspeţilor, dacă nu sunteţi îndeajuns de obosiţi, vă sfătuim să încingeţi o mică petrecere de interior în familie chiar în camera de zi.Cu cortul deja plin de jucării, veţi fi numai buni de joacă şi distracţie.
Citeşte şi Curăţenia, prilej de joacă cu copiii
6. Perne confortabile
Scuturaţi, bateţi uşor şi aranjaţi pernele de pe canapea astfel încât acestea să pară mai curate. Chiar întoarceţi-le pe cealaltă faţă, dacă este cazul. Şi, dacă tot sunteţi la acest capitol, băgaţi-le mai mult în seamă şi curăţaţi-le de scame. Va trebui, totuşi, să strângeţi şi să pliaţi frumos păturile!
7. Aveţi grămezi de lucruri pe podea sau pe blaturi?
Adunaţi toată acea aglomerare nedorită de obiecte într-un coş! Investiţia într-un coş decorativ, într-o canapea de mici dimensiuni cu capac sau sertare, sau un scăunel cu spaţiu de depozitare, nu doar că adaugă un plus de stil spaţiului dvs. dar vă şi poate salva de la corvoada curăţeniei zilnice.
8. Praful de pe podele
În timp ce alergaţi în jurul casei în disperarea de a o pregăti pentru oaspeţi, purtaţi o pereche de şosete groase şi pufoase, astfel încât să puteţi ”da cu mopul” pe podea dintr-o mişcare. Şi faceţi şi gimnastică!
9. … şi podeua bucătăriei
Dacă gătitul şi servitul mesei au lăsat urme peste tot pe podeaua dvs., măturaţi-le şi lăsaţi-le într-un colţişor foarte ferit de privirile oaspeţilor … pentru moment. Puteţi să le strângeţi mai târziu! Sau nu! NU, am glumit e musai să le strângeţi!
10. Nu în ultimul rând, aprindeţi o lumânare
Nu în cinstea curăţeniei! Ci una cu parfum plăcut care să absoarbă şi să împrăştie toate mirosurile neplăcute care ar putea atrage atenţia oaspeţilor. Un alt truc la îndemână este să vă cumpăraţi un aparat electric de parfumat casa sau măcar nişte beţişoare parfumate cu arome puternice. Oaspeţii nici nu vor observa dacă e sau nu curat în casă, dar vor simţi că locul este mai salubru dacă are un miros plăcut!
11. Faceţi-vă timp pentru baie!
Un televizor plin de praf nu este o crimă la fel de mare ca o baie murdară. Nu este nimic mai urât în casa cuiva decât o baie care nu a fost curăţată. Asiguraţi-vă că îi acordaţi toată atenţia, chiar începeţi cu ea! Nu este nevoie de altceva decât de nişte înălbitor în toaletă, clătirea chiuvetei şi ştergerea rapidă a oglinzii. O baie curată înseamnă că deţineţi cât de cât controlul asupra murdăriei şi că nu v-a acaparat cu totul, chiar dacă există câteva locuri ceva mai prăfuite.
Citeşte şi Cum menținem baia curată. 11 trucuri pentru o încăpere plăcută, ferită de bacterii și mucegai
12. Stocaţi inteligent!
Mai mult sau mai puţin, toţi ne-am aflat în situaţia în care am aruncat lucrurile într-un coş şi efectiv, fără nici cea mai mică urmă de regret, le-am împins în dormitor sau într-un dulap. Este o soluţie rapidă, dar se poate face cu mai multă eficienţă, astfel încât să puteţi găsi lucrurile mai târziu. Adăugaţi lucrurile în coşul dvs. în funcţie de camera în care urmează să fie stocate. Astfel, puteţi aşeza fiecare lucruşor la locul lui cu o mai mare uşurinţă fără a face 100 de drumuri prin toată casa.
13. Curăţaţi părul şi scamele de pe canapele!
Nimeni nu va observa că aveţi o casă curată, dacă un strat de blană generos al animalului de companie domneşte pe canapeaua dvs. Păstraţi undeva în imediata apropiere perii şi role speciale sau mănuşi şi alte asemenea ustensile pentru curăţarea părului de câine sau pisică de pe ţesături.
14. Petreceţi în fiecare zi măcar 5 minute furioase de curăţenie în casa dvs!
Ştim că vă cerem prea mult. dar aduceţi un pic de panică în casa dvs. şi dereticaţi cu intensitate timp de doar 5 minute. Este un truc care vă va prinde bine, credeţi-ne pe cuvânt! Aceptăm să faceţi acest lucru chiar şi în pauza de reclame a filmului preferat. Până la sfârşitul filmului tot veţi reuşi să duceţi una din sarcini la bun sfârşit.
Citeşte şi 10 obiceiuri care duc la o locuinţă dezordonată
15. Trucul final!
Nu întâmplător am lăsat pentru final acest truc, pentru că presupune ceva mai multe operaţiuni. Vă vom recomanda ce anume să închideţi şi ce să lăsaţi deschis în cazul unei vizite inopinate. În felul acesta veţi putea controla strategic exact lucrurile pe care oaspeţii dvs. le pot sau nu observa. Şi când te gândeşti ce simplu e!
Ce să lăsaţi deschis:
-
Perdele / draperii – lăsarea luminii în casă face ca aceasta să se simtă mai strălucitoare şi mai aerisită. Aveţi grijă însă la depunerile de praf!
-
Uşa de la toaletă – Ajută la o aerisire rapidă!
-
Uşile camerelor care sunt curate sau ale celor în care aveţi cu ce vă mândri.
-
Şi ar mai fi o uşă, una metaforică, cea a inimii dvs. – Amintiţi-vă că dacă inima dvs. este deschisă, şi aveţi întotdeauna zâmbetul pe buze, vi se va ierta aproape orice, chiar şi o casă mai neîngrijită.
Ce să închideţi:
-
Perdeaua de la duş – Acest mic truc va ascunde o cadă murdară şi, de asemenea, face baia să arate mai bine.
-
Uşile dormitorului – Nimeni nu doreşte să etaleze un pat dezordonat! Ca să nu mai vorbim de toate mărunţişurile pe care mai departe de dormitor nu aţi apucat să le aruncaţi.
-
Uşile unor încăperi neesenţiale care nu pot fi curăţate în mai puţin de 2 minute. Nimeni nu va încerca să le admire, aşa că de ce să lăsaţi uşa deschisă. Nu mai pierdeţi timp şi închideţi-o!
1 comentariu
Sfatul meu pentru cei care abia acum incearca sa obtina acea intimitate perfecta este sa inceapa cu un bazin minim. Mentineti curatenia in cele mai folosite spatii precum camera de zi, bucataria sau baia, plangandu-va mai tarziu pentru alte spatii ale casei. Si nu uitati, cu putin efort, cateva cunostinte, ceva migala si putina imaginatie poti face minuni la tine acasa. 🙂