Încă din antichitate, omul încearcă să traverseze apele, munţii, deşerturile şi, mai nou, chiar şi vidul spaţiului cosmic, pentru un viitor mai bun. De cele mai multe ori, trecerea unui pod nu este atât de interesantă dacă acesta nu se află la o înălţime apreciabilă, sau dacă nu are o lungime remarcabilă. Cu caracteristici record, design-uri premiate, arhitecturi remarcabile şi istorii generoase, în continuare vă vom prezenta câteva dintre cele mai uimitoare poduri din lume.
Ponte Vecchio, Italia
Ponte Vecchio este un pod medieval situat în oraşul Florenţa, care traversează râul Arno. Acesta datează din epoca Imperiului Roman. Distrus de o inundaţie în 1333, acesta a fost reconstruit în 1345 de Taddeo Gaddi. În 1565, Giorgio Vasar a fost însărcinat să ridice podul, adăugând un coridor superior. De-a lungul timpului a fost renumit pentru casele poziţionate de-a lungul lungimii sale.
Iniţial, aceste case au fost ateliere în care vechii comercianţi, cum ar fi măcelarii şi tăbăcarii, îşi practicau meseriile. În 1593, aceştia au fost înlocuiţi cu aurari, deoarece primele ateliere produceau prea mult gunoi, ce provoca mirosuri neplăcute locuinţelor din proximitate. Ponte Vecchio a fost singurul pod din Florenţa care a supravieţuit celui de-al doilea război mondial.
Chapel Bridge, Elveţia
Situat în superbul oraş elveţian Lucerna, acest pod a fost construit în 1333 şi traversează râul Reuss în diagonală. Cu o istorie consistentă, acesta este cel mai vechi pod acoperit din Europa. Interiorul podului este decorat cu tablouri din secolul XVII care ilustrează evenimente din istoria localităţii. A fost aproape distrus într-un incendiu izbucnit în anul 1993.
Aproximativ două treimi din pod şi 147 de picturi existente în momentul incendiului, (rămase din cele 158 picturi originale) au fost afectate, unele datând începând chiar cu anul 1611. Numai 47 dintre ele au putut fi salvate dar numai 30 restaurate complet, iar podul însuşi a fost reconstruit un an mai târziu.
Chengyang Bridge, China
Denumit de localnici „Podul vântului şi al ploii” şi ascuns undeva între câmpurile de orez şi munţi, acest pod se găseşte în provincia Guangxi din China, şi se întinde peste râul Linxi.
Construit în 1916 de către locuitorii din Dong, o minoritate etnică în China, podul are cinci structuri separate, echipate cu pagode şi pavilioane.
Langkawi Sky Bridge, Malaezia
Podul Sky Langkawi poate fi accesat numai cu ajutorul telecabinei. Este un pietonal curbat, lungă de 125 metri, aflat deasupra muntelui Gunung Matchincang la o altitudine de puţin peste 700 de metri deasupra nivelului mării.
După ce urcaţi pe munte cu telecabina, acest minunat pod vă oferă ocazia să vizionaţi unele dintre cele mai frumoase peisaje ale pădurilor ce acoperă muntele.
Akashi-Kaikyō Bridge, Japonia
Considerat una dintre cele mai spectaculoase demonstraţii de inginerie din Japonia, acest pod deţine recordul mondial ca fiind cel mai lung pod suspendat din lume, cu o lungime totală de 3.911 metri. Inaugurarea sa în 1998 a constituit încununarea a 12 ani de muncă asiduă. Acest pod face legătura între oraşul Kobe din Prefectura Hyogo şi localitatea Iwaya din Insula Awaji.
Nu a fost construit cu intenţia de a fi cel mai lung pod suspendat din lume dar, în 1995, cutremurul care a lovit oraşul Kobe l-a afectat exact în momentul când acesta se afla la jumătatea construcţiei sale şi, datorită acestui eveniment nedorit, i-a fost adăugat un plus de aproximativ un metru, prelungire suficientă pentru ca podul să bată fostul record mondial. Lungimea cablurilor utilizate în construcţia podului măsoară incredibila sumă de 300.000 km, suficientă pentru a înconjura Pământul de peste şapte ori.
Rialto Bridge, Italia
Construit în secolul al XV-lea şi încărcat de istorie, acest pod traversează Marele Canal din celebra localitate italiană Veneţia. Din punct de vedere tehnic, podul a fost construit încă din 1181, fiind o barjă mică ce servea ca singura posibilitate pentru a trece de pe o parte a Marelui Canal pe cealaltă. În 1551, autorităţile veneţiene au cerut ca podul să fie modernizat.
Unii dintre cei mai mari arhitecţi din istorie, printre care Michelangelo şi Palladio, au oferit planuri de reproiectare ale podului, însă onoarea i-a revenit, în cele din urmă, arhitectului Antonio da Ponte. Sceptici faţă de planurile sale, ceilalţi arhitecţi din vremea respectivă au prezis eşecul podului, dar Da Ponte i-a sfidat, adăugându-l ca important punct de atracţie al arhitecturii clasice veneţiene.
Slauerhoffbrug Bridge, Olanda
Acest pod extrem de bizar se găseşte în localitatea olandeză Leeuwarden. Datorită numărului mare de râuri care împânzesc Olanda şi a traficului cu ambarcaţiuni la fel de numeros ca şi cel de vehicule, ţara avea nevoie de un pod capabil să se ridice rapid şi să se coboare rapid, pentru a putea beneficia de el atât traficul rutier, cât şi cel fluvial.
Construit în anul 2000 din oţel, podul este ridicat şi coborât de zeci ori pe zi prin utilizarea unui sistem mobil hidraulic.
Octavio Frias De Oliveira Bridge, Brazil
Situat în oraşul brazilian São Paulo, acest pod spectaculos a fost inaugurat în 2008, a durat cinci ani şi a avut nevoie de 450 de muncitori pentru a fi construit. Podul este neobişnuit datorită structurii sale în formă de X din mijloc. Are două niveluri de trafic rutier care se încrucişează unul peste celălalt şi este decorat cu lumini de tip LED care creează imagini uimitoare.
La ocazii speciale cum ar fi Crăciunul, podul poate fi iluminat ca un brad de Crăciun.
Henderson Waves Bridge, Singapore
Acest pod a fost conceput să arate ca valurile mării, după cum puteţi ghici după numele său. Conectează două dintre splendidele parcuri din Singapore, Mount Faber Park şi Telok Blangah Hill Park şi are o vedere uimitoare asupra zonei naturale a metropolei asiatice.
Noaptea, este luminat intens pentru a adăuga un plus de frumuseţe designului său deja uimitor. Podul este dotat cu scaune, şezlonguri şi zone de vizitare, pentru ca vizitatorii să se poată bucura de minunatele peisaje înconjurătoare.
Tower Bridge, Anglia
În secolul al XIX-lea, London Bridge a fost singura cale de trecere a fluviului Tamisa. Pe măsură ce Londra creştea, în partea de vest a acestui pod se adăugau mai multe poduri. Partea de est a devenit la rândul ei un port aglomerat, necesitând un nou pod. Au fost necesari opt ani, 432 de muncitori şi peste 11.000 tone de oţel pentru a construi ceea ce a devenit Tower Bridge.
Prinţul de Wales a inaugurat podul în 1894. Podul a devenit unul dintre cele mai cunoscute poduri din lume datorită designului său emblematic. Are două turnuri la capetele sale, pe fiecare mal. Secţiunea mijlocie a podului se poate rabata în sus sau în jos pentru a permite ambarcaţiunilor să navigheze pe Tamisa. Podul nu este doar o emblemă a Londrei, ci şi a întregii Marii Britanii.
Millau Viaduct, Franţa
Acest pod fantastic este înregistrat în Guinness Book ca fiind cel mai înalt pod din lume. Se află la o înălţime de 343 metri. Podul a câştigat recunoaşterea internaţională ca fiind un succes major în domeniul ingineriei şi în 2006 a primit pentru structura sa excepţională unul dintre cele mai prestigioase premii arhitecturale mondiale, IABSE Outstanding Structure Award.
Preşedintele Franţei, Jacques Chirac, a inaugurat podul în 2004, construcţia sa costând aproximativ 400 de milioane de euro.
Danyang-Kunshan Grand Bridge, China
În timp ce Podul Siduhe este cel mai înalt pod suspendat din lume şi Viaductul Millau este cel mai înalt pod din lume, acest pod este cel mai lung pod din lume, având peste 164 de kilometri lungime. Podul feroviar face parte din calea ferată de mare viteză Beijing-Shanghai şi, după cum sugerează şi numele său, ajută la conectarea localităţilor Danyang şi Kunshan.
Construcţia sa a început în 2006, a durat patru ani şi a fost finalizată şi inaugurată în 2011. Proiectul imens a costat o sumă impresionantă de 8,5 miliarde de dolari şi a acumulat efortul depus de aproximativ 10.000 de lucrători.
Khaju Bridge, Iran
Construit de regele persan Shah Abbas II în secolul al XVII-lea, Podul Khaju are 23 de arcade. Podul funcţionează, de asemenea, ca şi un baraj, controlând apele râului Zayandeh pe care îl traversează.
Ruinele scaunelor din piatră, construite pentru Shah Abbas II să stea şi să admire peisajul, există şi acum. În centru, un pavilion a fost construit exclusiv pentru plăcerea regelui, utilizat iniţial ca şi locaţie pentru servit ceaiul.
Brooklyn Bridge, Statele Unite ale Americii
Finalizat în 1883, Podul Brooklyn este un reper istoric naţional şi o emblemă a New York-ului. Acesta este situat în apropierea zgârie-norilor din metropola americană, creând o privelişte uimitoare cu aceştia în fundal. Podul conectează cartierele Manhattan şi Brooklyn şi traversează East River. John A. Roebling a planificat iniţial podul Brooklyn, dar a murit cu puţin înainte de începerea construcţiei.
Fiul său, Washington Roebling şi-a continuat lucrarea, dar el însuşi a fost lovit de boală şi s-a limitat la a vedea şantierul de la fereastra unui apartament din apropiere. Emily Roebling, soţia sa, a dat instrucţiuni lucrătorilor după îmbolnăvirea soţului său şi a fost, practic, inginer şef până când această operă de inginerie a secolului al XIX-lea a fost terminată.
Sydney Harbour Bridge, Australia
Poreclit „umeraşul”, acest pod captivant a fost planificat să fie construit încă din 1815, când Francis Greenway a propus construirea unui pod în partea de nord a ţărmului sudic al portului. În 1890 au fost trimise propuneri de proiect dar toate observaţiile au fost considerate necorespunzătoare.
Construcţia podului Sydney Harbour a început abia în 1924. A fost nevoie de 1400 de lucrători şi de opt ani pentru a îl construi, precum şi de 4,2 milioane de lire sterline. Şase milioane de nituri manuale şi 53.000 de tone de oţel au fost folosite la construcţia sa. La ora actuală este unul dintre cele mai cunoscute poduri din lume, în special în timpul sărbătoririi Anului Nou, când de pe acesta se lansează spectaculoase artificii.
Pont Alexandre III, Franţa
Elegant este cel mai potrivit adjectiv pentru a descrie acest pod uluitor. Situat în Paris, construcţia sa a început în 1896 şi a fost terminată în 1900. A fost construită în stilul Art Nouveau şi este decorat cu statui de nimfe, heruvimi, cai înaripaţi, îngeri şi lămpi de epocă de-a lungul laturilor sale, pentru a crea unul dintre cele mai ornamentate poduri din lume.
În ciuda faptului că se află în Franţa, podul este denumit după Alexandru al III-lea, împăratul Rusiei, pentru a onora alianţa franco-rusă de atunci. Fiul lui Alexandru, Nicolae al II-lea, a pus prima piatră la temelia construcţiei sale. Statuetele strălucitoare în aur, bronz, cupru şi piatră completează stilul sofisticat, parizian al podului.
Banpo Bridge, Coreea de Sud
De la vintage la modern, acest pod minunat se găseşte în Seul şi traversează râul Han. Podul în sine a fost creat în 1982, dar în 2007 a fost lansat un proiect pentru relansarea zonei din jurul său. În timpul zilei, fântâna arteziană ce se află de-a lungul podului aruncă 190 tone de apă pe minut din fiecare parte a podului prin cele 380 de duze cu care este echipată.
Pe timp de noapte, culoarea fântânii poate fi transformată într-un curcubeu prin intermediul luminii celor 10 000 de LED-uri care creează diverse efecte cromatice. Jeturile de apă sunt dinamice şi se pot mişca în ritmul muzicii, creând imagini spectaculoase, în continuă schimbare. În 2008, fântâna a intrat în Guinness Book drept cea mai lungă fântână arteziană din lume.
Golden Gate Bridge, S.U.A.
Podul Golden Gate a devenit o emblemă nu numai pentru San Francisco, ci şi pentru Statele Unite. Proiectat de inginerul Joseph Strauss, podul a fost construit pentru a conecta San Francisco cu zona Marin County şi pentru a traversa strâmtoarea cunoscută sub numele de Golden Gate (poarta de aur), de unde şi numele acestuia.
Lucrările au început în 1933, au necesitat mii de muncitori, patru ani şi 35 milioane de dolari pentru a fi finalizat. Când podul a fost terminat, în 1937, a bătut două recorduri, devenind cel mai lung şi cel mai înalt pod suspendat din lume la acea oră.
Veluwemeer Aquaduct, Olanda
Acest pod care pare a sfida legile fizicii leagă ţărmul Olandei de Flevoland, o insulă artificială. Ideea fundamentală a acestui proiect a fost ca deopotrivă, transportul pe apă şi cel rutier să fie posibile fără nici un fel de obstacole sau ambuteiaje.
În consecinţă, a fost luată cea mai bună decizie, un tunel subacvatic. În plus, pietonii nu au fost uitaţi, aşa că au fost create trotuare speciale pe ambele părţi ale căii rutiere. Tunelul a fost construit la o adâncime de trei metri, iar ambarcaţiunile pot naviga fără pobleme pe apa de deasupra tunelului.
Rolling Bridge, Anglia
Acest pod uimitor se găseşte în zona bazinului Paddington din Londra. În fiecare vineri, forma octogonală se desfăşoară ca o punte. Mai târziu, în timpul zilei, aceasta se strânge înapoi în forma sa originală, ascunzându-se din nou până când va reapărea vinerea viitoare.
Acest pod utilizează un sistem hidraulic pentru a realiza acest lucru. El a fost proiectat de cunoscutul arhitect englez Thomas Heatherwick şi finalizat în 2004.
Helix Bridge, Singapore
Situat de-a lungul râului Singapore, acest pod unic este proiectat să arate ca structura ADN-ului uman văzută la microscop.
Deschis în 2010, acest pod este realizat în cea mai mare parte din oţel şi este iluminat spectaculos pe timp de noapte cu ajutorul numeroaselor benzi de iluminare dotate cu LED-uri, pentru a-şi completa designul unic.
The Gateshead Millennium Bridge, Anglia
Inaugurat de Regina Elisabeta a II-a în 2002, în oraşul Newcastle, Podul Millennium Gateshead este special deoarece face parte dintre puţinele poduri din lume care se înclină. Atunci când este înclinat într-o direcţie, se transformă într-un pod pietonal obişnuit pe care publicul îl poate traversa. Când este înclinat în cealaltă direcţie, permite ambarcaţiunilor să treacă pe dedesubt.
Podul a câştigat numeroase premii arhitecturale pentru designul său şi este poreclit de localnici „Winking Eye Bridge” (podul care clipeşte), deoarece arată ca un ochi care clipeşte de fiecare dată când se înclină.
Siduhe Bridge, China
Inaugurat în 2009, Podul Siduhe este oficial cel mai înalt pod suspendat din lume şi probabil cel mai înspăimântător pentru persoanele cu teamă de înălţime.
A fost construit la aproape 496 de metri deasupra solului, aflându-se la o înălţime mai mare decât Statuia Libertăţii, Turnul Eiffel, Piramidele din Giza sau Big Ben. Locaţia sa unică s-a dovedit în mod clar a fi o provocare pentru constructorii săi.
The Falkirk Wheel, Scoţia
Este vorba de ceva mai mult decât de designul futurist al acestui fabulos pod. De fapt, este primul şi singurul lift pentru ambarcaţiuni din lume. Structura sa se poate roti cu 180 de grade şi este dotată cu două ecluze care au tuneluri lungi de 168 m ce ies la capetele celor două roţi. Ambarcaţiunile din partea de jos navighează în aceste tuneluri, structura apoi se roteşte, ridicând bărcile până în vârful canalului.
Modul unic de conectare al canalelor şi de transport al ambarcaţiunilor face ca acest pod să devină un exemplu excepţional al ingineriei moderne.