Studioul de arhitectură suedez Utopia Arkitekter a proiectat un adăpost asemănător cortului obişnuit, construcţie ce ar putea oferi un refugiu confortabil pentru pasionaţii călătoriilor pe munte. Denumit Skýli, tradus ca „adăpost” în limba islandeză, această minicabană a fost concepută şi proiectată de către studioul de arhitectură, cu sediul în Stockholm, pentru a rezista condiţiilor meteorologice extreme ce pot fi întâlnite pe parcursul anumitor perioade ale anului în zona montană a Islandei.
Construit deopotrivă din oţel şi din lemn stratificat cu structură transversală (CLT – cross-laminated timber), adăpostul poate găzdui până la 15 turişti montani, având şi un spaţiu suplimentar de gătit, de uscat hainele şi de depozitat schiurile sau alte obiecte. Ferestrele mari din fronton pot oferi imagini minunate ale peisajului înconjurător.
„Skýli este proiectat pentru medii în care dezvoltarea durabilă este de cea mai mare importanţă. Materialele trebuie să fie ecologice, în acelaşi timp rezistente la condiţiile extreme”, a explicat Mattias Litström, fondator şi director de creaţie al studioului Utopia Arkitekter.
Citește și Sure House – casa rezistenta la uragane
Proiectul a fost conceput pentru un concurs care cerea modele de cabine ce ar putea fi folosite de excursionişti şi drumeţi în Islanda. Deşi nu a câştigat concursul respectiv, conceptul Skýli a fost nominalizat şi apreciat în cadrul mai multor evenimente internaţionale de arhitectură.
Designul clădirii este format din patru piramide ascuţite, destinate să asigure stabilitatea structurii şi să o facă vizibilă de la mare distanţă. Aceste acoperişuri ascuţite dau clădirii forma unui cort. Forma se aseamănă, de asemenea, cu colibele tradiţionale islandeze, în timp ce albastrul strălucitor al acoperişului este un semn al arhitecturii colorate din Reykjavík, capitala Islandei.
Învelişul exterior al piramidelor, realizat din oţel colorat, a fost proiectat în parteneriat cu SSAB, un producător suedez de oţel. Deumit GreenCoat, acest material a fost creat folosindu-se o tehnologie bio, bazată pe ulei de rapiţă în locul uleiurilor de tip fosil. Acest material rezistă la temperaturi mult sub pragul îngheţului, precum şi la o expunere ridicată la radiaţiile UV. În plus, este rezistent la coroziune, făcându-l potrivit pentru altitudini mari şi vremea montană, uneori atât de extremă.
Cabana propusă are două intrări, amplasate una spre nord şi alta spre sud, astfel încât fiecare să fie întotdeauna protejată de vânt. Uşile sunt proiectate să se încline spre interior, astfel încât să rămână automat închise, menţinând căldura din incintă.
Citește și Het Kulkje rezistă la condiții meteo extreme și se asamblează în numai două zile
În interior, Skýli este împărţit în patru zone. Există două locuri de odihnă şi de dormit, prevăzute cu paturi supraetajate şi băncuţe care se pot transforma în spaţii de dormit suplimentare. A treia zonă este un spaţiu de luat masa, care conţine o masă cu băncuţe, în timp ce a patra zonă găzduieşte echipamente de gătit, alimentate cu gaz.
Acest echipament ar putea fi folosit şi pentru încălzirea colibei în caz de urgenţă, deşi căldura generată de ocupanţi ar trebui să fie de obicei suficientă pentru a menţine în interior o temperatură plăcută, potrivit spuselor arhitecţilor. Materialul CLT şi oţelul ar oferi izolaţia necesară, împreună cu ferestrele prevăzute cu geam triplu.
Cuierele aliniate de-a lungul pereţilor ajută la păstrarea echipamentului ordonat, în timp ce o busolă imprimată pe podea oferă o orientare uşoară. În spaţiul dintre învelişul exterior din oţel şi pereţii interiori din lemn, designerii au inclus un spaţiu destinat depozitării hainelor umede sau murdare, precum şi un spaţiu pentru o toaletă cu compostor.
Apa de ploaie care se scurge pe acoperişul înclinat poate fi colectată în tancurile de auto-drenare de la baza învelişului exterior, oferind cabinei apă ce ar putea fi utilizată pentru spălare sau purificată pentru gătit şi băut. Panourile solare şi o baterie de stocare oferă suficientă energie pentru a încărca dispozitivele ocupanţilor şi pentru a lumina interiorul în condiţii bune.
Un generator de tip manivelă ar oferi un ajutor pentru zilele mai întunecate dar, de asemenea, ar putea funcţiona şi ca un far de urgenţă, dacă ocupanţii ar trebui să solicite ajutor. În caz de urgenţă, cabina va fi echipată cu consumabile medicale de bază şi cu un depozit de raţii alimentare, amplasat sub băncile din zona de luat masa.
Citește și O cabană modernă chiar în inima pădurii
Atât structura interioară, cât şi mobila au fost proiectate să se plieze cu uşurinţă, pentru a fi uşor de transportat – acestea fiind fabricate din lemn stratificat cu structură transversală (CLT), un material de înaltă rezistenţă. Combinată cu învelişul uşor din oţel, această structură ar face cabina uşor de manevrat în poziţia dorită.
„Conceptul original a fost dezvoltat pentru a fi uşor transportat în locaţii îndepărtate, prin urmare, utilizarea materialelor uşoare este foarte importantă”, a explicat Litström. O serie de socluri ar ridica structura de la nivelul solului, asigurându-i o bază solidă şi stabilă, minimizând impactul asupra terenului.
Designerii precizează că toate componentele Skýli sunt prefabricate, astfel încât acestea pot fi transportate cu uşurinţă cu ajutorul unui elicopter şi asamblate în locaţia dorită – proces pe care cei de la Utopia Arkitekter estimează că poate dura între două şi trei zile.
Adăpostul din Alpi

Consolele de pe Elbrus
Alţi designeri cunoscuţi ce au elaborat proiecte pentru adăposturi montane includ studioul sloven de arhitectură OFIS Arhitekti, ce a construit în prealabil un adăpost din CLT şi aluminiu în Alpi, precum şi şi LEAPfactory, firmă de arhitectură ce a construit câteva console tubulare de locuit undeva pe Elbrus, vulcanul „adormit” din Munţii Caucaz.