Catedrale, castele, temple, zgârie-nori: toate reprezintă atracţii pentru pasionaţii de arhitectură cărora le place să călătorească. De ce să nu adăugaţi ca destinaţie turistică un turn de televiziune, o moschee modernă sau chiar un munte de gunoaie în călătoriile d-voastră din anul viitor?
Citeşte şi Ghid al celor mai spectaculoase lucrări de arhitectură din lume
Qatar
Acest mic regat din Orientul Mijlociu are o abundenţă surprinzătoare de arhitectură hiper-modernă dedicată apropiatei Cupe Mondiale 2022 la fotbal, alături de construcţii în stil tradiţional, precum superbul bazar Souԛ Waqif din Doha. Sub conducerea şeicului Abdullah bin Jassim Al-Thani, în 2017 s-a deschis Muzeul Naţional din Qatar, operă arhitectonică a cunoscutului arhitect francez Jean Nouvel.
Design-ul său ultra-modern a fost inspirat de trandafirul deşertului şi este construit în jurul palatului original al şeicului. Dacă sunteţi în trecere prin Doha, nu puteţi să nu observaţi şantierele de construcţii care dau semnele altor proiecte minunate, ce trebuie să justifice investiţia de 400 milioane de dolari.
Abu Dhabi
Rămânând atât în Golful Arabiei, cât şi cu firma de arhitectură Ateliers a lui Jean Nouvel, acesta este fericit să-şi etaleze un alt proiect inaugurat în 2017, Luvru Abu Dhabi. Au existat numeroase alarme false, însă insula Saadiуat va găzdui în cele din urmă cinci muzee concepute de cinci giganţi ai arhitecturii mondiale – Hadid, Ando, Gehrу şi Foster, pe lângă Nouvel.
Caracteristica cheie a muzeului Luvru Abu Dhabi o reprezintă cupola sa masivă, care filtrează în asemenea mod lumina în galerie, pentru a crea ceea ce Nouvel descrie ca fiind „o lume primitoare care combină senin lumina şi umbra, reflexia şi calmul”.
Brazilia
Plaja Copacabana reprezintă sursa de inspiraţie pentru Muzeul Imaginii şi Sunetului (MIS) situat în metropola braziliană Sao Paulo. Caracteristica sa cheie este un „bulevard vertical”, o pasarelă care continuă de la sol până deasupra construcţiei, având ca scop atragerea cărucioarelor de pe promenada plajei în interiorul clădirii.
Proiectat de firma americană de arhitectură Diller Scofidio + Renfro, având sediul în New York, clădirea cu opt etaje îşi propune să ofere cele mai bune imagini exterioare ale oraşului şi plajei, dar şi cele mai bune imagini interioare, datorită colecţiilor sale accesibile nu numai turiştilor cu dare de mână, ci şi localnicilor, cunoscuţi sub denumirea de cariocas.
Franţa
Ce este vechi este nou iarăşi, astfel încât arta peretelui din roci paleolitice de la Lascaux, lângă Bordeaux, este una dintre cele mai vechi arte din lume. Aceasta va fi echilibrată de cea mai nouă arhitectură mondială de către firma norvegiană de arhitectură Snohetta, care enumeră printre proiectele sale recente o reproiectare a noilor bancnote din Norvegia (coroane), precum şi Sala Mare din cadrul Universităţii din Australia de Sud.
Noul centru de vizitatori de la Lascaux IV este o clădire de beton cu şanţuri joase, care parcă ies din pământ, un acoperiş din sticlă parţial deschis spre cer, în timp ce reproducerile peşterii Lascaux originale sunt luminate de raze de lumină naturală, pentru a prezenta operele de artă vechi de 17.000 de ani.
Află mai multe despre clădiri uimitoare din întreaga lume
New York
Toată lumea bună din arhitectura de pe mapamond vorbeşte despre cum va arăta noul New York. Dintre numeroase alte proiecte de modernizare a metropolei americane, de departe se distinge reamenajarea districtului Hudson Yards. O suprafaţă de 17 milioane de metri pătraţi, care include mai multe turnuri de birouri şi 5.000 de apartamente. În plus, un mall cu un milion de metri pătraţi va conţine primul magazin Neiman Marcus al metropolei..
Firme cunoscute de arhitectură din lumea întreagă se doresc a fi în prim-planul new-yorkez, cu cinci zgârie-nori rezidenţiali, fiecare nume părând mai celebru decât predecesorul: Zaha Hadid (520 West West 28th St), Isaу Weinfeld (527 St West 27th), David Chipperfield 40th St), BIG (625 West St 57), Herzog & de Meuron (57 Leonard St), Foster + Partners (100 est St 53).
Australia
Australienii nu au nevoie de paşaport pentru a vedea unii dintre cei mai buni arhitecţi la lucru – metropola Melbourne bucurându-se de construcţia a doi zgârie-nori, unul conceput de Jean Nouvel la adresa La Trobe St. 383, în timp ce primul proiect al firmei Zaha Hadid din Melbourne se construieşte la adresa Collins St. 600, un hotel pentru compania Mandarin Oriental Hotel Group.
Cel mai decorat arhitect din Australia, şi acum preşedinte al prestigiosului juriu al premiului Pritzker, Glenn Murcutt, în colaborare cu arhitectul local Elevli Plus şi cu Centrul Islamic Australian, a demarat un proiect ce se va derula pe o perioadă de zece ani, undeva în suburbiile de vest ale oraşului, şi va însemna noua moschee contemporană a metropolei australiene. Moscheea din beton este acoperită cu 96 de felinare de trei metri şi are ferestre colorate din sticlă, ce colorează lumina ce pătrunde în camera principală de rugăciune.
Danemarca
Aprecierea arhitectonică vă mai poate duce în zonele industriale din Copenhaga, unde pârtia de schi întâlneşte eliminarea deşeurilor de la Amager Bakke. Centrul de Resurse Amager transformă deşeurile în energie începând cu anii 1970, iar anul viitor va oferi locuitorilor săi un loc în care să-şi consume, la rândul lor, energia – pe acoperişul său, care va fi transformat într-o pârtie de schi şi spaţiu montan pentru alpinism şi mers pe jos, de către firma de arhitectură daneză „Bjarke Ingels Group” (BIG).
Pentru cei care nu au auzit de această firmă de arhitectură, reamintim că ei au proiectat Casa LEGO din Billund (LEGO House) – sau „casa din cărămizi”. Acest concept BIG se referă la cele 21 corpuri de clădire (acestea reprezintă versiuni la scară naturală a celebrelor 21 de cărămizi LEGO) care se învecinează şi se suprapun, cu acoperişuri strident colorate cu ajutorul deşeurilor rămase din fabricarea de încălţăminte sportivă.
Acestea sunt doar câteva dintre ultimele destinaţii turistice arhitecturale, ce sunt şi vor fi urmate de numeroase altele, demonstrând încă o dată că imaginaţia omului în general, şi a arhitecţilor în special, nu cunoaşte limite. Astfel, iubitorii turismului arhitectural vor avea o mulţime de opţiuni atunci când vor fi puşi să aleagă unde vor să călătorească.
1 comentariu
[…] Turismul arhitectural creşte odată cu noile construcţii […]