Plaje minunate, peisaje magnifice, răsărituri sau apusuri de soare fascinante, plante şi animale exotice… Toate acestea şi multe altele îi aşteaptă pe vizitatorii celor mai frumoase insule ale lumii. O mare parte a turiştilor este atrasă de insulele bine dotate, cu hoteluri şi infrastructuri moderne, în timp ce alţii caută insulele liniştite, nelocuite, departe de tot ce înseamnă civilizaţie. Unele insule sunt deosebit de generoase cu vizitatorii, oferindu-le acestora atracţii naturale şi istorice uimitoare, hoteluri spectaculoase şi plaje de vis. Fiind imposibilă crearea unui clasament strict al celor mai frumoase insule de pe mapamond, ne-am propus să vă prezentăm 15 dintre ele.
Insula Necker, Hawaii (SUA)
Din apele albastre şi adânci ale Oceanului Pacific se ridică Insula Necker, nelocuită, visul de a petrece vacanţa a mii de ecoturişti. În formă de semilună, insula are lungimea de aproximativ 1,2 kilometri, în timp ce lăţimea nu depăşeşte 200 de metri. Pe insulă există patru dealuri mici, dintre care cel mai înalt se numeşte Summit Hill şi a cărui înălţime ajunge până la 84 de metri.
Stâncoasa insulă este parte a rezervaţiei marine Papahanaumokukea şi, la prima vedere, poate părea complet lipsită de viaţă şi neinteresantă. În ciuda aspectului deşertic, pe insulă cresc numeroase specii de plante rare, iar păsările marine consideră această locaţie ca fiind habitatul lor ideal. Insula a fost descoperită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, însă cercetarea sa de anvergură nu a început decât după primul sfert al secolului trecut. Descoperirile oamenilor de ştiinţă s-au dovedit a fi incredibile, cu mii de ani în urmă, locuiau oameni pe această insulă, aceşti băştinaşi lăsând în urma lor mai mult de treizeci de clădiri religioase.
Arheologii au descoperit străvechi petroglife în timpul cercetărilor, iar din 1988, Insula Necker a fost declarată oficial ca şi sit arheologic. Dintre insulele arhipeleagului Hawaii, Necker este una dintre cele mai deşertice şi, în acelaşi timp, una dintre cele mai interesante. Pitoreasca zonă stâncoasă de coastă, uimitoarele clădiri din piatră cu istorii de mii de ani, sutele de păsări frumos colorate şi desenele străvechi sculptate în piatră, toate acestea pot fi văzute pe Insula Necker de fanii excursiilor neconvenţionale.
Insula Cousine, Seychelles
Sinonim cu frumuseţea naturală, arhipelagul Seychelles include o insulă micuţă, din granit, denumită Cousine, considerată una dintre cele mai atractive din zonă. Suprafaţa insulei, a cărei zonă centrală este acoperită cu vegetaţie tropicală luxuriantă, este de aproximativ 30 de hectare. Insula Cousine este o staţiune ecologică unică, pe teritoriul căreia nu există deloc infrastructură. Turiştii care decid să viziteze pitoreasca insulă vor trebui să respecte o serie de reguli stricte.
Aici, se poate înota numai în locuri special amenajate. Este strict interzis să aranjaţi un picnic pe insulă sau să faceţi un foc, iar vizitatorii care fumează vor trebui să renunţe la acest obicei în timpul şederii lor pe insulă. Insula Cousine este o adevărată revelaţie pentru iubitorii turismului ecologic. În această minunată locaţie, ei vor putea observa numeroase păsări rare, unele dintre aceste specii chiar nu mai pot fi întâlnite în altă parte a lumii. Broaştele ţestoase de mare Hawksbill (Eretmochelys imbricata) trăiesc pe această insulă, iar într-o anumită perioadă din an ele îşi depun ouăle pe coastă, astfel încât turiştii norocoşi au ocazia să privească de aproape micuţele ţestoase ce se îndreaptă către apele oceanului, imediat după ieşirea din ouă.
Insula Cousine a fost declarată rezervaţie naturală încă din 1968, ecologiştii ocupându-se încă de atunci de tot ce este necesar pentru a îi menţine fragilul său ecosistem. Micuţa insulă va atrage întotdeauna atenţia iubitorilor de drumeţii, precum şi celor ce au visat să se familiarizeze cu virginitatea naturii în arhipeleagul Seychelles. În timpul vizitării insulei, rste recomandat să vă urcaţi în vârful muntelui situat chiar în centru, loc de unde vă puteţi bucura o panoramă de-a dreptul fascinantă.
Insula Barbados, Barbados
Insula-stat Barbados face parte din grupul de insule Antilele Mici fiind, de asemenea, printre cele mai pitoreşti şi mai interesante destinaţii de vacanţă. Barbados este una dintre cele mai dens populate insule de pe planetă, suprafaţa sa fiind de 432 de kilometri pătraţi, în timp ce populaţia sa se apropie de 285.000 de persoane. Aproape întreaga zonă de coastă din Barbados este ocupată de vile de lux şi de hoteluri, industria turismului fiind fundamentul activităţilor economice ale acestei insule-stat.
Plină de hoteluri populare, vile coloniale şi clădiri istorice, situate în zone de o frumuseţe unică, Barbados îşi impresionează oaspeţii cu diferite tipuri de recreere. Aici puteţi să vă relaxaţi toată ziua pe plajele sălbatice cu nisip fin sau să exploraţi obiective turistice ascunse, să vă plimbaţi prin zone istorice pitoreşti sau să degustaţi cele mai bune soiuri de rom, produse în distileriile locale. Pe insula Barbados se produce romul Malibu, unul dintre cele mai cunoscute branduri de rom în întreaga lume.
În afara plajelor, insula nu este lipsită şi de alte atracţii naturale semnificative, mii de iubitori ai naturii putând să se plimbe prin grădina botanică Andromeda şi prin păduri tropicale încă neexplorate. Insula are tot ce aveţi nevoie pentru o vacanţă plină şi versatilă. Unele părţi ale regiunii sunt pline de viaţă, fiind înţesate cu o varietate de cluburi şi baruri zgomotoase, în timp ce altele şi-au păstrat splendoarea originală şi sunt ideale pentru iubitorii relaxării de genul „în sălbăticie”. De asemenea, viaţa culturală a insulei este unică, în fiecare an fiind organizate numeroase festivaluri interesante, printre care „Festivalul Peştelui” şi „Festivalul Trestiei de Zahăr”, precum şi concursuri interesante ale diverselor tipuri de ambarcaţiuni.
Insula Musha Cay, Bahamas
Una dintre cele mai fermecătoare insule din Bahamas se numeşte Insula Musha Cay. Nu cu mult timp în urmă, această insulă privată aparţinea celebrului iluzionist David Copperfield, astăzi fiind deţinută de un magnat american, John J. Melk. Suprafaţa insulei depăşeşte 60 hectare, iar aproape întreg teritoriul său este acoperit de păduri tropicale luxuriante, cu excepţia unei linii de coastă de un alb orbitor, acoperită cu un nisip foarte fin.
Pe insulă a fost inaugurat recent un hotel de cinci stele, locaţie extrem de populară printre iubitorii destinaţiilor de lux. Oaspeţii aflaţi în vizită pe Insula Musha Cay vor avea ocazia să locuiască într-una din cabanele de lux cu echipament complet, să se bucure de odihnă în fiecare zi pe plajele cu nisip alb şi să se plimbe prin pitoreştile păduri tropicale. Insula are un restaurant amplasat într-o zonă spectaculoasă a coastei, seara fiind luminat într-un mod captivant cu torţe şi felinare. Restaurantul este recunoscut pentru specialităţile sale preparate din peşte şi fructe de mare, dar şi pentru incomparabilul său decor într-un stil Bali autentic.
Această insulă minunata a fost şi este aleasă frecvent de celebrităţile lumii pentru petrecerea vacanţelor. Celebrul actor Steve Martin şi renumita moderatoare TV Oprah Winfrey se odihnesc in mod regulat pe plajele sale pitoreşti. Co-fondatorul Google, Sergey Brin s-a căsătorit aici în 2007. Insula dispune de o infrastructură excelentă pentru sporturi nautice, oaspeţii săi se pot plimba cu schi-jetul sau cu o barcă cu vele, pot să se scufunde şi să vâneze sub apă, să plonjeze în apa cristalină de pe-o rampă special amenajată sau să pescuiască. În ciuda unei infrastructuri aflate într-o continuă dezvoltare,Insula Musha Kay şi-a păstrat frumuseţea originală. În imediata vecinătate a hotelului se pot vedea plante tropicale rare, cascade zgomotoase, precum şi pe cei mai curioşi localnici ai acestei insule exotice.
Insula Mnemba, Tanzania
Nu foarte departe de mult mai cunoscuta Insulă Zanzibar, se află o insulă nelocuită, denumită Mnemba, ce face parte din rezervaţia marină. În formă de triungi, perimetrul insulei măsoară aproximativ 1,5 kilometri, iar în imediata sa vecinătate există un recif de corali incredibil de frumos, loc ce atrage scafandri din întreaga lume. În prezent, insula se află în proprietate privată şi nu este foarte uşor să ajungeţi la ea, odihna în acest minunat loc al planetei aparţinând categoriei turismului de elită.
Singurul hotel de lux construit pe insulă, Mnemba Lodge, poate găzdui nu mai mult de 20 de oaspeţi. Totuşi, acest hotel este foarte popular printre celebrităţile lumii, cel mai bun moment pentru a vizita această insulă exotică fiind perioada dintre lunile ianuarie şi aprilie. În afară de hotelul de lux, insula Mnemba are multe alte caracteristici atractive: plaje şi lagune spaţioase cu nisip fin de culoare albă, sute de plante exotice şi palmieri subţiri, precum şi reprezentanţi uimitori ai florei şi faunei locale.
Timp de mulţi ani, companiile turistice de renume au considerat insula Mnemba ca fiind una dintre cele mai romantice locaţii de pe planetă. Dacă o priveşti de undeva de sus, filmată sau fotografiată cu drona, aceasta arată ca o inimă de smarald, încadrată de o bandă de nisip alb. Amatorii de scufundări ce doresc să exploreze grădinile de corali situate în apropiere, vor avea ocazia să vadă sute de specii de vieţuitoare subacvatice şi de păsări rare.
Insula Mustique, St. Vincent
Turiştii ce intenţionează să viziteze arhipelagul Grenadines ar trebui să privească cu atenţie la o insulă privată, denumită Mustique. Lungimea acestei insule minunate este de numai 5 kilometri, iar lăţimea de 2,5 kilometri. Acoperită cu vegetaţie abundentă, Insula Mustique este de origine vulcanică. Una dintre principalele sale caracteristici este climatul său absolut unic.
Datorită locaţiei extrem de favorabile, teritoriul acestei insule nu se află niciodată în calea puternicelor uragane ce se formează în Marea Caraibelor, astfel încât aceste condiţii favorabile au contribuit la înfiinţarea unor livezi extensive de pomi fructiferi. În prezent, pe insulă există doar trei sate micuţe, cumulând aproximativ 800 de persoane ce trăiesc permanent pe teritoriul său. În 1958, insula a fost cumpărată de un baron scoţian potent financiar, Colin Tennant. El a ţinut ca perfecţiunea ecologică a insulei tropicale să fie păstrată, indiferent de trecerea anilor. La ordinul său, nu puteau fi construite mai mult de 114 clădiri pe insulă, era interzisă acoperirea drumurilor cu asfalt şi construirea unor clădiri care să depăşească înălţimea coroanelor copacilor.
În ciuda faptului că de atunci au trecut mulţi ani, toate indicaţiile baronului sunt strict respectate şi acum, deoarece în realitate nu există mai mult de 114 clădiri pe insulă. Odată cu dezvoltarea infrastructurii turistice, toate comunicaţiile moderne trebuiau să fie implementate pe insulă, însă toate acestea au fost ascunse sub pământ, pentru a nu strica aspectul său original. Aici nu există hoteluri mari, cu atmosfera lor specific zgomotoasă. Vilele pitoreşti, plajele nealterate şi restaurantele unice reprezintă o adevărată mândrie pentru originala Insulă Mustique.
Insula Palm, St. Vincent
Lanţul insulelor ce formează statul St. Vincent & The Grenadines include o locaţie fermecătoare: Insula Palm. Nu cu mult timp în urmă, ea purta un nume diferit – Insula Prune dar s-a decis redenumirea acesteia după ce noii proprietari, John şi Mary Caldwell au plantat aici câteva sute de palmieri. Familia Caldwell a închiriat insula în 1966 de la guvernul din St. Vincent pe o perioadă de 99 de ani, pentru „fabuloasa” sumă de 1 dolar american pe an. Suprafaţa insulei este relativ mică, aceasta având aproximativ 54 de hectare.
Construcţia primului hotel de pe insulă a început în 1966, încă de atunci natura unică a insulei a atras sute de turişti. În prezent, complexul turistic din Insula Palm oferă locuri de cazare disponibile în cele 20 de vile de lux, toate construite exclusiv din materiale ecologice. Pe plajă, la umbra palmierilor, zone de relaxare minunate sunt dotate cu mobilier de plajă şi hamacuri întinse între palmieri, astfel încât să oaspeţii să se simtă cât mai confortabil.
Insula Palm nu atrage numai iubitorii plajelor, ci şi pe acei turişti cărora le place să se familiarizeze cu atracţii naturale unice, să vadă păsări exotice deosebite, precum şi unele dintre cele mai rare specii de plante din lume. De asemenea, Insula Palm este potrivită pentru scafandri, în imediata vecinătate existând o mare selecţie de zone destinate pasionaţilor de scufundări. În prezent, aproximativ 30 de persoane trăiesc permanent pe insulă, toţi fiind angajaţi ai complexului turistic.
Insula Tartle, Fiji
Parte a arhipelagului Fiji, Insula Tartle este cunoscută de mulţi turişti mai în vârstă sub un alt nume, Insula Turtle. Indiferent de alegere, denumirea insulei reflectă pe deplin una dintre trăsăturile sale principale. Broasca ţestoasă de mare reprezintă unul dintre principalii locuitori ai Insulei Tartle. Pe lângă aceasta, mai mult de o sută de specii de animale locuiesc pe insulă şi peste o mie de specii de peşti şi alte vieţuitoare ale lumii subacvatice se găsesc în apele ce o înconjoară.
Flora spontană de pe insulă este, de asemenea, foarte diversă. Pe teritoriul ei, oamenii de stiinţă au identificat mai mult de o mie de specii de plante. Mulţi turişti călătoresc în Insula Tartle în mod special pentru a vedea dugongul, un mamifer marin foarte rar. Acesta are o oarecare asemănare exterioară cu sirena mitică din poveşti. Animal uimitor, dugongul este capabil să scoată sunete unice, incredibil de similare cu sunetele plânsului uman. Majoritatea turiştilor obişnuiesc să viziteze insula din aprilie până în noiembrie, moment în care broaştele ţestoase depun ouă în nisipul de pe coastă.
Din 1970, insula Tartle este în proprietate privată, deţinută de omul de afaceri american Richard Evanson. Sub conducerea sa şi a fiului său Richard Evanson Jr., pe insula a fost deschis hotelul ecologic Turtle Island Resort, care este gata să ofere călătorilor 14 bungalouri de lux situate în zona de coastă, înconjurate de palmieri şi de tufişuri de plante cu flori exotice. Un eveniment important a împins dezvoltarea infrastructurii turistice a zonei, deoarece insula Tartle a fost aleasă pentru filmarea celebrei pelicule „Laguna albastră” (a cărei premieră a avut loc în 1980, avându-i ca protagonişti pe Brooke Shields şi Cristopher Atkins).
Insula Bora Bora, Polinezia franceză
Insula Bora Bora, a cărei suprafaţă nu depăşeşte 20 de kilometri pătraţi, a fost asociată de-a lungul timpului cu o vacanţă de elită într-un cadru romantic. Insula are aproximativ 9 kilometri lungime şi 5 kilometri lăţime, fiind înconjurată de un recif de corali fascinant. Există mai multe aşezări miniaturale în apropierea coastei, aproximativ 9000 de persoane trăiesc permanent pe Insula Bora Bora. Partea centrală a insulei îşi păstrează aspectul neschimbat de mii de ani, fiind acoperită de păduri tropicale „impasibile” la trecerea vremii.
Cea mai uimitoare atracţie naturală a insulei este laguna, loc ce atrage scafandri din întreaga lume. Laguna este destul de adâncă astfel încât, în afară de mii de peşti coloraţi, puteţi vedea şi locuitori subacvatici destul de mari, inclusiv specii rare de rechini şi baracude. Una dintre secţiunile lagunei este numită „drumul cu pante”, zonă în care locuiesc mai multe zeci de specii rare de vieţuitoare subacvatice uimitoare.
Cele mai populare trasee montane încep din capitala insulei, Vaitape. Cel mai bine este să exploraţi obiectivele naturale mergând pe jos, însoţiţi de un ghid local, iar iubitorii unei vacanţe mai civilizate vor putea călători prin locurile pitoreşti ale insulei cu ajutorul unui vehicul de teren. Unul dintre cele mai vizitate locuri de pe insula este Pahia Hill – punctul său cel mai înalt. Pantele dealului sunt acoperite cu livezi extinse, iar din vârf, acesta oferă o panoramă superbă asupra insulei şi lagunei. Dealul are o înălţime de 727 de metri, acesta fiind partea „supravieţuitoare” a unui vulcan străvechi, a cărui erupţie de acum câteva mii de ani a dus la apariţia insulei.
Insula Ambergris Caye, Belize
Fiind cea mai mare insulă din Belize, Insula Ambergris Caye se remarcă prin amploarea impresionantă şi varietatea plajelor cu nisip alb. Dintre cele peste 200 de insule din Belize, este cea mai căutată destinaţie turistică. Lungimea insulei este de aproximativ 40 kilometri, iar lăţimea maximă ajunge la 1,6 kilometri. În ciuda infrastructurii dezvoltate, pe teritoriul său există încă mici colţuri de natură neatinse, astfel încât orice turist se poate plimba prin păduri pitoreşti de mangrove, poate admira palmierii subţiri sau se poate relaxa la umbra acestora pe una dintre plajele „virgine”.
Unul dintre principalele motive pentru care insula Ambergris este foarte populară printre turişti este apropierea de bariera de corali din Belize, al doilea mare recif de corali de pe planetă. Cea mai mare parte a călătorilor care vizitează insula sunt iubitori de scufundări, pescuit cu suliţa şi pescuit obişnuit, condiţiile pentru aceste distracţii fiind pur şi simplu ideale.
O altă caracteristică unică a insulei o reprezintă peşterile de calcar, al căror studiu a scos la iveală numeroase artefacte arheologice. Potrivit uneia dintre versiuni, aceste peşteri au fost folosite de indienii civilizaţiei Maya pentru evenimente ritualice. Iubitorii de drumeţii vor putea alege dintre sute de opţiuni de trasee, vor putea admira plantele exotice şi vor descoperi cascade pitoreşti ascunse în păduri. Cea mai populară staţiune este oraşul San Pedro, pe teritoriul acestuia găsindu-se plaje incredibil de frumoase şi multe restaurante confortabile, unde puteţi încerca mâncăruri uimitoare pe bază de peşte şi fructe de mare.
Insula Mo’orea, Polinezia franceză
Printre alte insule renumite din Polinezia Franceză, romantica Mo’orea merită menţionată. Dacă priviţi la această insulă minunată de la mare înălţime, atunci contururile ei seamănă cu o inimă. Această insulă exotică este creată literalmente pentru o evadare romantică, multe cupluri alegând-o pentru luna de miere şi ceremonia de nuntă. Pentru autorităţile de pe insulă, ele oferă ceremonii de căsătorie foarte frumoase şi chiar eliberează documente de căsătorie emise pe coajă de palmier. Astfel de documente nu au nici o forţă juridică, dar acest lucru nu se confundă cu opţiunile unui cuplu romantic ce doreşte acest lucru.
Insula Mo’orea este ideală pentru relaxarea pe plajă şi pentru sporturi nautice, una dintre cele mai bine echipate şi populare plaje fiind Plaja Temae. Această zonă extrem de pitorească este mai mare de 133 de kilometri pătraţi, astfel încât pe teritoriul său nu va fi dificil să găsiţi un loc pentru o relaxare retrasă, în tăcere completă. În ultimii câţiva ani, pe insulă au fost ridicate câteva hoteluri excelente, în care lucrează o parte importantă a populaţiei indigene.
Aproximativ 16.000 de persoane trăiesc permanent pe Insula Mo’orea. În ciuda faptului că nu există obiective istorice pe insulă, atracţiile sale naturale sunt nepreţuite. Iubitorii de natură şi drumeţii nu trebuie decât să urce pe vârful Belvedere şi să aprecieze panorama insulei de la înălţime, admirând fabuloasele golfuri Cook şi Opunoha. Frumuseţea şi armonia plajelor cu nisip alb din Mo’orea este greu de descris în cuvinte, insula având numeroase plaje minunate, complet lipsite de infrastructură modernă.
Insula Koh Tao, Thailanda
În Thailanda, există numeroase insule atractive care merită atenţia turiştilor curioşi. Insula Koh Tao (Insula Ţestoaselor în limba thailandeză) este situată în Golful Thailandei. Unele dintre atracţiile principale ale insulei thailandeze sunt golfurile miniaturale şi plajele inaccesibile, unele dintre ele putând fi accesate numai pedestru sau cu ajutorul vehiculelor de teren. Un loc mai bun pentru o relaxare retrasă şi pentru a admira splendoarea naturii decât insula Koh Tao, va fi dificil de găsit în apropiere.
Timp de mulţi ani, insula este la mare căutare printre fanii de scufundări şi snorkeling, aici existând o mulţime de locuri minunate pentru scuba diving. Locurile ideale pentru snorkeling sunt aproape pe toate plajele sale minunate. În plus, scafandrii amatori vor descoperi peşti coloraţi de-a lungul coastei şi chiar o specie de rechini care, spre deosebire de fraţii lor prădători, sunt absolut inofensivi. Turiştii care doresc să se relaxeze pe plajele de nisip atât de pitoreşti se vor bucura cu siguranţă de plaja denumită Ao Leuk.
Vizitatorii mai sceptici, cei ce se aşteaptă mai puţin să se bucure de confortul modern, pe insulă îi aşteaptă hoteluri confortabile şi vile private, cu atmosfera unică tradiţională, restaurante cu preparate din bucătăria internaţională şi clasică thailandeză, numeroase baruri, cluburi şi discoteci. Familiarizarea cu trăsăturile florei şi faunei locale va fi, de asemenea, o aventură de neuitat, unul dintre simbolurile principale ale Insulei Koh Tao fiind florile aromate şi comestibile de plumeria, iar în timp ce vă plimbaţi prin pădurile tropicale spectaculoase, puteţi admira şopârlele gecko şi păsări exotice uimitoare.
Insula St John, SUA
Deşi este cea mai mică dintre cele trei insule cunoscute sub numele de Insulele Virgine Americane din Marea Caraibelor, Insula St. John este binecunoscută de toţi cei ce iubesc activităţile în aer liber şi de cei ce aleg cele mai neobişnuite şi pitoreşti locuri pentru a-şi petrece vacanţa. Deşi suprafaţa sa este de numai 50,8 kilometri pătraţi, insula St. John este bogată în atracţii naturale unice, de genul celor ce nu pot fi văzute în altă parte a lumii.
Timp de mulţi ani, teritoriul insulei a fost explorat de arheologi, aceştia prezentând descoperirile lor nepreţuite într-un muzeu local. În zona Sinamon Bay este una dintre cele mai interesante zone arheologice, pe care toată lumea le poate vizita în ziua de azi. În zona Reef Bay, pe lângă plajele pitoreşti, puteţi vedea unele dintre cele mai vechi sculpturi în piatră, iar una dintre principalele atracţii istorice ale insulei sunt ruinele fostei plantaţii şi fabrici de zahăr Annaberg din secolul al XVIII-lea.
Un număr incredibil de căi turistice au fost dispuse pe teritoriul insulei, partea sa centrală fiind acoperită cu tufişuri dense de plante tropicale. În prezent, mai mult de 75% din teritoriul insulei a fost declarat zonă de conservare, construcţia pe acest teritoriu fiind strict interzisă. Singura staţiune modernă, care se află într-o zonă de conservare, este Caneel Bay Resort. Oferta staţiunilor de elită din insula St. John atrage celebrităţi mondiale care doresc să scape de acei paparazzi atât de enervanţi.
La ora actuală, aproximativ 4 000 de persoane trăiesc permanent pe insulă, mai mult de jumătate dintre aceştia trăiesc în centrul economic miniatural şi distinctiv al insulei, denumit Cruz Bay.
Insula Nosy Be, Madagascar
Nosy Be este cea mai mare insulă a arhipelagului cu acelaşi nume, rămâne cea mai prestigioasă şi mai ieftină staţiune din Madagascar. Insula exotică este locaţia multor hoteluri de elită, restaurante scumpe, cluburi de noapte şi magazine. De mulţi ani, Insula Nosy Be a fost aleasă de numeroase celebrităţi din întreaga lume pentru petrecerea vacanţei. În ciuda dezvoltării rapide a infrastructurii turistice şi de divertisment, insula exotică a reuşit să păstreze principalele sale atuuri: armonia sa naturală, atât de calmă şi liniştită.
Trebuie doar să vă îndepărtaţi de locurile turistice aglomerate şi veţi fi înconjurat de o atmosferă de linişte şi pace. Insula exotică îşi va atrage cu siguranţă iubitorii relaxării pe plajă, dar nu va dezamăgi nici pe fanii excursiilor. Aici există atracţii interesante în fiecare dintre oraşele sale miniaturale. O veche piaţă colorată aflată în capitală va merita o vizită, precum şi o fabrică producătoare de rom, care a fost deschisă încă din anul 1900 în satul Dzamandzari.
O parte semnificativă a insulei este ocupată de rezervaţia Lokobe, care acoperă o suprafaţă de 740 de hectare, iar pe teritoriul ei locuiesc lemuri şi cameleoni negri. O altă caracteristică atrăgătoare a insulei este starea de spirit foarte prietenoasă a populaţiei sale indigene. Aproape toţi localnicii care nu sunt implicaţi în sectorul turistic sunt pescarii care vor fi fericiţi să ofere turiştilor echipamentele necesare pescuitului şi chiar să le arate cele mai interesante locuri de pescuit. Turiştii de pe Insula Nosy Be se pot aştepta la o surpriză plăcută, pe lângă sutele de creaturi marine exotice din apele sale de coastă, aceştia vor putea vedea şi epavele unor nave vechi scufundate.
Insula Cocoa, Maldive
Dintre numeroasele insule pitoreşti ale Maldivelor, Insula Cocoa merită o atenţie deosebită. Înconjurată de o lagună de culoarea smaraldului, incredibil de frumoasă, insula are o lungime de numai 360 de metri, iar lăţimea de aproximativ 84 de metri. Cu câţiva ani în urmă, firma COMO Hotels & Resorts a inaugurat un resort de lux pe insulă, cu vile superbe construite din lemn, interconectate la propriu cu natura înconjurătoare prin intermediul unor poduri înguste ce au fost instalate deasupra apei.
Insula Cocoa este un loc ideal pentru cei ce doresc o vacanţă pe o plajă intimă, loc unde turiştii se pot bucura de zone de relaxare elegante, dotate cu şezlonguri confortabile din lemn şi umbrele de paie foarte drăguţe, accesorii care nu încalcă armonia naturală cu mediului înconjurător. La începutul anilor 80 ai secolului trecut, micuţa insulă aparţinea faimosului fotograf german Eric Klemm. Acesta a construit aici primele patru bungalouri. Astăzi, Insula Cocoa este considerată una dintre cele mai romantice locaţii din Maldive, fiecare dintre cele 36 de bungalouri disponibile oaspeţilor fiind decorate în conformitate cu tradiţiile naţionale ale regiunii.
Citeşte şi alte articole din secţiunea Destinaţii turistice
Mobilierul masiv din lemn în stil colonial şi ţesăturile naturale, combinate cu creaţiile meşteşugarilor şi pereţii zugrăviţi în stil tradiţional nu înseamnă altceva decât maximum de odihnă într-un astfel de mediu natural, exact ce are nevoie un turist pentru a uita de agitaţia cotidiană a marilor oraşe. Infrastructura hotelului amenajat pe insulă include un Spa Shambalha de ultimă generaţie, loc ce oferă tratamente de masaj şi de înfrumuseţare, precum şi camere speciale pentru tratamente şi meditaţii ayurvedice.
În imediata vecinătate a insulei se află un splendid recif de corali, astfel încât unul dintre cele mai importante atracţii ale ofertei turistice a Insulei Cocoa este un centru de scufundări de primă clasă.
Cu siguranţă mai există şi alte insule minunate pe mapamond dar, dacă ne gândim doar la cele 15 prezentate mai sus, şi tot ne va fi greu să decidem următoarea destinaţie de vacanţă.
1 comentariu
[…] 15 dintre cele mai frumoase insule ale Terrei […]