Tot mai multe familii au animale de companie, ținute alături și iubite ca făcând parte din familie. Indiferent că e vorba de un apartament la bloc, casă la curte sau reședința de vacanță, locuințele adăpostesc și câini şi pisici.
Câinii sunt companioni minunați, adorați de copii și îndrăgiți de adulți. Însă conviețuirea alături de un animal nu este întotdeauna ușoară. Mai ales când suntem plecați de acasă, animalul suferă și latră şi de cele mai multe ori, lătratul este deranjant pentru vecini. Cățeii de talie mică și puii au tendința să latre mai des și ascuțit, în timp ce un câine de talie mare va lătra grav, dar puternic. Este un comportament natural, greu de controlat de către om.
Atunci când apar perioade specifice în viața lor (femelele intră în călduri, iar masculii le percep prezența), toate manifestările zgomotoase iau amploare.
Proprietarul are datoria să își îngrijească animalul în condiții optime, însă nu îi poate controla comportamentul specific. De exemplu, când este vorba de un câine de pază, acesta va reacționa prin lătrat la diverși stimuli. Când se apropie cineva de ușă, când simte prezența pisicilor sau a altor animale, câinii latră. Mai ales noaptea, aceste zgomote pot deranja vecinii, fie că este vorba de vecinii de din casa alăturată sau cei din bloc.
Vecinii se plâng de zgomot. Cum rezolvăm o astfel de problemă?
Învață să asculți
Atunci când vecinii reclamă comportamentul câinelui tău, prima reacție este cea de apărare. Înainte să reacționezi, învață să asculți și punctul lor de vedere. Poate au un copil mic sau o persoană bolnavă acasă, care nu poate dormi datorită lătratului zi de zi sau noapte de noapte.
Nu răspunde iritat, nu te enerva și încearcă să vezi situația și din cealaltă perspectivă.
Identifică exact ce anume îi determină să se plângă. E vorba de lătratul nocturn sau de cel din timpul zilei, când nu ești acasă și cățelul rămâne singur?
Identifică ce anume declanșează lătratul prin întrebări adresate vecinilor.
-
Poate latră când trece cineva prin dreptul ușii sau se întâmplă tot timpul.
-
Poate latră și alți câini din vecinătate și e o reacție normală pentru animale?
-
Poate există o pisică ce le provoacă intenționat acest comportament. De multe ori pisicile au tendința, la curte, să defileze în față câinilor care nu au acces în afară curții și acest gest îi irită de fiecare dată.
-
Poate cățelul latră când e lăsat singur, iar tu nu știi deoarece atunci când ești acasă cu el, lucrurile se calmează că prin farmec.
Fii sigur că și ei s-au gândit la mai multe cauze înainte să se plângă, așa că e bine să idenficați împreună ce anume face cățelul tău să latre zgomotos. Dacă locuiești la bloc, situația e și mai sensibilă.
Citește și Cum să ne descurcăm cu vecinii gălăgioși
Ideea acestei ascultări active și a identificării problemelor este de folos deoarece va demonstra vecinului că ești de bună credință și cauți soluții pentru a nu-l mai deranja. Fii sigur că nici vecinului nu i-a fost ușor să ia hotărârea de a se plânge, a răbdat înainte de a face acest gest și a încercat să suporte situația. Fii empatic!
Scuzele sincere și promisiunile de remediere a situației ajută întotdeauna. Încearcă să fii sincer și să creezi o atmosferă de înțelegere cu vecinii. Nu te certa, vei conviețui și în continuare alături de ei. O escaladare a situației nu va face decât să agraveze discuțiile dintre voi, ducând la consecințe neplăcute.
Investighează situația
Așa cum spuneam mai devreme, e momentul să faci investigații. De ce latră câinele? E vorba de un lătrat repetat, obsesiv și deranjant, care e provocat de anumiți factori?
Identificând cauzele poți schimba efectul. Un câine latră câteodată și fiind stresat sau plicitisit, așa că încearcă pe cât posibil să îi faci un program ferm, de plimbare, joacă și somn, atunci când stai la apartament. Dacă stai la casă, e posibil ca lătratul să fie provocat de diverși factori externi : gălăgia din stradă, alți câini, oameni, trafic, mașini.
Încearcă un experiment. Într-o dimineață, pleacă de acasă ca de obicei, lăsând cățelul la locul său obișnuit, în casă sau în curte. Întoarce-te în preajmă pe furiș, fără să fii observat și ascultă dacă se aud lătrături sau nu. Încearcă să identifici corect cauza lătratului. Poate e vorba de factori externi sau cumva câinelui îi lipsește apa proaspătă, sau a mâncat prea puțin. Câteodată alți câini care latră declanșează lătratul câinelui tău, deci investigheaza atent care sunt cauzele pentru care latră.
După ce ai identificat corect cauza lătratului deranjant, este momentul să acționezi.
Rezolvă problema
După ce ai liniștit vecinii cu privire la lătrat și le-ai promis o rezolvare, e momentul să găsești soluția.
În funcție de cauză, poți găsi metode de a liniști câinele. Va trebuie eventual să faci anumite schimbări. Fie e vorba de poziționarea cuștii în curte, mutată mai departe de casa vecină. Sau dacă stai la apartament, poți modifica programul câinelui în așa fel încât să fie ocupat și fericit. Plimbă-l mai des, obosește-l și aleargă-l și la întoarcere va dormi liniștit și nu va mai lătra. Asigură-te că îi oferi hrană și apa la dispoziție, că petreci timp împreună cu el și că nu se simte neglijat. Un cățel echilibrat și mulțumit nu va lătra fără motive întemeiate. Dacă îi modifici programul și nu îi dai motive să se simtă plictisit și să latre aiurea, câinele deveni mai puțin stresat iar vecinii se vor liniști și ei.
Concluzia
Problemă e rezolvată, ceea ce ai urmărit încă de la început!
Câinele își schimbă treptat comportamentul, latră mai puțin și nu mai deranjează cu lătratul său.
Încearcă să îți îmbunătățești și relația cu vecinii. Este momentul reconcilierii și al împăcării. Întotdeauna este util să ai niște vecini amabili și mulțumiți, nu probleme și dușmani în preajmă. Invită-i la tine sau mai bine în oraș la o cafea, încearcă să le mulțumești pentru înțelegerea cu care au tratat problema, chiar dacă ești conștient că nu a fost chiar așa. Poate cu timpul se vor împrieteni și cu animalul tău și veți conviețui în comunitate în mod armonios.
Viața alături de vecini nu este simplă, dar poate deveni mai agreabilă, iar câinele tău face parte integrantă din comunitate. Prin atitudinea ta, mai ales în situații delicate, tu chiar poți face o viață mai bună și mai armonioasă pentru tine și vecinii tăi!
7 comentarii
[…] Câinele meu latră. Ce fac atunci când se plâng vecinii? […]
Daca vrei caini, te muti la tara. Blocul este gandit pentru comunitati de oameni si presupune un anumit nivel de civilizare. Daca esti un ticalos egocentrist si nu-ti pasa de vecini…atunci ia-ti caini care fac galagie, dar nu te mira apoi de ce fac si vecinii galagie la randul lor sau te injura prin pereti. Putini oameni inteleg ca viata la bloc presupune si sacrificii nu numai beneficii, iar daca iubesti cainii mai mult ca pe oameni…atunci ai o problema grava de perceptie sau o frustrare interioara care face rau celor din jur (nevinovati). Din pacate si din primitivism, multi inteleg, ca prin faptul ca detin un apartament, au dreptul sa „faca ce vor”. Total gresit, democratia este pentru toti si toti au cate un apartament si drepturi ca si tine, romane. Fii om si nu-ti bate joc de altii nevinovati pentru ca nu e normal si nici corect.
Dane, eu zic că ar trebui să-ți schimbi preconcepția aia pe care o ai cu „ticălos egocentrist” pentru că nu toți cei care au câine de apartament sunt așa. Totuși nu poți nega dreptul cuiva de a deține un animal de companie în apartament.
Buna ziua!
Am citit textul de mai sus in cadrul cautarilor mele pentru a gasi o solutie de liniste.Locuiesc in mediu rural,iar vecinii mei au un caine pe care il lasa singur 5-6 zile din 7,intrucat vin doar in weekend la el.In concluzie,animalul este singur ,nestimulat,fara atentie,alta decat si-o acorda singur,adica in traducere, urlete,latrat excesiv,tot tacamul.Discutia cu proprietarii a fost una a surzilor.Mi-au replicat ca am probleme mentale,m-au injurat si au rezolvat.Eu am ramas cu o tulburare permanenta a linistii iar ei isi vad linistiti de ale lor.Politia este insensibila la asa ceva,politistul local mi-a aratat legea tulburarii linistii publice,unde dragutul de el,n-a gasit nici un cuvant despre larma produsa de animale.
Eu cred ca acest animal neglijat (si nesterilizat desi nu este de rasa) ar merita o soarta mai buna ,si eu pe langa el. Aveti vreo idee de a reveni la o viata civilizata? Intr-o tara normala,asa ceva nu s-ar intampla,dar ….
Multumesc.
Noi locuim la curte, și deținem un ciobănesc german și o vecină care pana la ora 13 doarme. Câinele doarme în casă, însă dimineața are nevoie de o plimbare prin curte, pentru nevoi biologice…Dacă se întâmplă să latre ca vede vreo pisica..e grav. Ne-a reclamat la politie și la protecția animalelor. Are voie sa latre între 13 și 1..ce ar trebui sa facem? Sa eutanasiem animalul? Sa citească ceasul nu am reușit sa îl învățăm..
Vecina mea detine un caine care latra in reprize de cate 30-40 minute. Este problema ei ca alege sa traiasca cu un caien nebun si ca nu il dreseaza, ce sa mai spun ca o zgarda antilatrat costa 40 lei.
Problema e ca lasa ferestrele deschise, practic il pune in geam in tot cirul asta.
Cred ca fiecare situatie este diferita si depinde mult de gradul de educatie al proprietarului. Iubesc animalele, am avut si eu caini in apartament, dar i-am educat sa nu deranjeze.
Cand tii latratorul in geam, numai de bun simt nu putem vorbi.
Am o vecina care ma uraste pentru ca -am parasit fata, acum i-ai adus niste rude un caine pe care nu au mai putut sa il tina la bloc.
Ma latra neincetat in fiecare zii, nu numai pe mine, latra de parca se cearta si cu fluturii.
Locuiesc la curte si m-am aprproiat de gard sa vorbesc cu vecina, pe masura ce asteptam sa termine cainele din latrat ca sa ne putem intelege, am auzit vecina zicand „i-al mama”!
As vrea sa stiu o modalitate concreta in care sa pot sa trag vecina la raspundere, nu as vrea sa ma fac de ras pe la politie plangundu-ma de un caine, desii nu am de ales… de doua luni vecina se tot satisface cu stresul pe care mi-l provoaca acest caine.
Am asteptat sa se simta, insa vad ca in loc sa se simta se invata.