Maroc este intens. E haotic. E plin de culoare. E parfumat. Are ceva din parfumul celor 1001 de nopţi ale Şeherezadei. Din Munţii Atlas până în deşert ori de-a lungul coastelor, de la Marea Mediterană la Oceanul Atlantic, Maroc este o ţară uimitoare care-ţi provoacă toate simţurile.

Rabat – capitala Marocului
Rabat – capitala Marocului
Oricum, vizitarea Marocului va rămâne o experienţă unică pentru tine. Dacă doreşti o altfel de vacanţă, poţi încerca această bijuterie turistică, prea puţin promovată faţă de numeroasele locuri minunate de aici.

Oraşul Casablanca are peste cinci milioane de locuitori
Oraşul Casablanca are peste cinci milioane de locuitori.
Indiferent de bugetul alocat vacanţei, iată câteva informaţii necesare despre Maroc, în cazul în care ai luat decizia de a călători acolo.
Cazarea
Camerele de închiriat în cămine studenţeşti costă undeva între 80-110 MAD (dirham marocan, 1 € = aproximativ 11 MAD) pe noapte în marile oraşe precum Marrakesh şi Fez, preţul chiriei scăzând la 50 MAD pentru zonele periferice ale acestora.

Cameră hostel în Maroc
Camerele hostel-urilor șі hotelurilor se роt înсhіrіа сu o ѕumă се роаtе vаrіа întrе 150-250 MAD pe nоарtе, асеаѕtа crescând până lа 500 MAD în funсțіе dе zona în саrе еѕtе аmрlаѕаtă și de numărul dе ѕtеlе al lосаțіеі rеѕресtіvе.

Cameră hotel de lux în Marrakech
Mâncarea
În Maroc, mâncarea este relativ ieftină aşa că nu este recomandat să-ţi prepari singur hrana deoarece pierzi din timpul preţios dedicat relaxării.

Ceai marocan de mentă
O cană cu ceai de mentă costă doar 8 MAD iar o porţie de tagine (o mâncare tradiţională marocană ce conţine un amestec din carne şi legume) costă 35 MAD.

Tagine cu carne de miel
Sandvişuri, pizza sau alte feluri de tip fast-food poţi cumpăra cu 30-50 MAD. În restaurant, o cină poate ajunge la 100 MAD. În oraşele situate pe coasta Atlanticului, cum ar fi Essaouira, un meniu cu peşte oceanic te va costa 100 MAD iar unul cu homar între 350-400 MAD.

Homar fript în Essaouira
Aceste meniuri sunt însoţite de băuturi non-alcoolice, salate şi pâine. Băuturile alcoolice sunt scumpe (fiind interzise de religia islamică), cea mai ieftină sticlă de bere costând 70 MAD. Dacă doreşti să-ţi prepari singur mâncarea, estimează cheltuieli de minim 200 MAD săptămânal (de persoană), pentru produse ca paste, legume, pui şi alte alimente de bază.
Transport
Cel mai bun mijloc de a călători prin Maroc este trenul. Ieftin, confortabil şi destul de rapid, cu trenul poţi ajunge la majoritatea oraşelor importante. Un bilet de tren costă 30 MAD pe oră la clasa a doua sau 45 MAD pe oră la clasa întâi. În tren vă puteţi relaxa, desfătându-vă privirile cu privelişti minunate.

Călătorind cu trenul în Maroc
De exemplu, drumul parcurs de la Marrakesh la Fez durează şapte ore şi jumătate, costând 160 MAD (230 MAD la prima clasă). Distanţele mai scurte le poţi parcurge cu autobuzul sau cu un taxi. Un bilet de autobuz costă 4 MAD iar taxi-urile sunt ceva mai scumpe dar nu vei mai fi obligat să suporţi eventuala aglomeraţie din autobuz.
Activităţi
Destinaţiile turistice populare, precum Marrakech, oferă tururi de grup cu ghid, acestea incluzând o maşină ce vă va duce la cele mai interesante obiective turistice sau magazine din zonă. Turul poate dura o jumătate de zi, costând 500 MAD sau o zi întreagă pentru 900 MAD.
Citește și Marrakech, “Ţinutul Zeilor”

La cumpărături în Maroc
O vizită la ”hammam” (baie de abur publică), loc unde puteţi beneficia de tratamente spa, poate costa între 10 MAD (cele fără mofturi) şi 500 MAD (cele de la hoteluri), în funcţie de durată şi de serviciile incluse.

În hammam
De asemenea, companii mari de turism organizează călătorii în deşertul Sahara. Preţul acestora variază în funcţie de mijlocul de transport şi de distanţa parcursă.

Tur de 2 zile prin deşert între Marrakech şi Zagora
Recomandări
-
Dacă vrei să faci economii şi să mănânci bine, evită restaurantele şi serveşte masa la una din numeroasele locaţii de pe stradă unde mâncarea este ieftină, proaspătă şi foarte gustoasă.

Mâncare ”de stradă” în Maroc
Cu câţiva MAD poţi savura delicioase preparate cum ar fi: kebab, cârnaţi, porumb copt la grătar, friptură de pui, peşte prăjit sau sandvişuri uriaşe de tip Big Mac:
-
Dacă vrei să iei un taxi, negociază la sânge, deoarece aici nu sunt stabilite limite de preţuri.

Taxiuri în Maroc
Pentru oraşele mari poţi folosi Petit Taxi iar în afara oraşelor Grand Taxi este opţiunea ideală;
-
Evită oferta de ghizi falşi (aceştia te vor cunoaşte imediat ca fiind turist străin), propunându-ţi să-ţi arate zona.

Evită pseudo-ghizii prea insistenţi!
Pentru a scăpa de ei, trebuie să fii hotărât în a spune răspicat că nu doreşti asemenea servicii. De obicei, aceşti falşi ghizi sunt extrem de persistenţi;
-
Trebuie să ai grijă la hoţii de buzunare. Dacă eşti obligat să mergi în locuri aglomerate nu purta la vedere bijuterii sau alte lucruri de valoare.

Fereşte-te de hoţii de buzunare!
În afara bijuteriilor, hoţii mai vizează portofele, ceasuri sau aparate foto, profitând de orice clipă de neatenţie din partea ta;
Descoperă și alte destinații turistice.
-
Evită consumul de băuturi alcoolice. Chiar dacă în Maroc sunt interzise, băuturile alcoolice pot fi procurate din multe locuri dar preţul lor este foarte ridicat iar calitatea şi provenienţa acestora destul de îndoielnică.

Renunţă la alcool cât stai în Maroc!
Cel mai bine este să te abţii de la acest viciu pe timpul vizitei în Maroc, astfel vei economisi bani şi te vei alinia la normele locale;
-
Utilizează Couchsurfing. Nimic nu este mai ieftin decât să dormi gratuit, graţie conexiunilor tale Couchsurfing. Acestea îţi pot oferi la fel de bine şi un ghid local bine intenţionat.

Comunitatea Couchsurfing
Chiar dacă în Maroc nu există o comunitate Couchsurfing prea mare, şansele de a găsi o gazdă sunt destul de mari dacă vei căuta o conexiune cu suficient de mult timp înainte de a călători în Maroc;
-
Îmbracă-te cât mai decent! Femeile trebuie să-şi acopere corespunzător trupul, pentru a evita eventuale hărţuiri sexuale din partea localnicilor.

Haine recomandate în Maroc
Chiar dacă locuri ca Marrakech sau alte zone turistice sunt mai liberale din acest punct de vedere, majoritatea locuitorilor celorlalte localităţi sunt foarte tradiţionalişti, aşa că e mai bine să abordezi cu prudenţă acest aspect.
Lucruri de văzut şi de făcut în Maroc
Explorează Marrakesh!
Caută şi descoperă Jemaa el-Fnaa (Reuniunea morţilor), loc unde poţi găsi performeri stradali exotici cu diferite talente, dresori de şerpi, proprietari de maimuţe, artişti tatuatori, muzicieni locali sau bucătari.

Jemaa el-Fnaa din oraşul Marrakech
Asemănător străvechiului Babilon, Marrakesh pare a fi cea mai internaţională metropolă de pe mapamond, cu turişti din toată lumea plimbându-se pe străzile interminabile ale vechiului oraş.
Dormi în deşertul Sahara!
Exact aşa cum l-ai văzut în filme, deşertul Sahara este un ocean de nisip fără sfârşit, cu imagini spectaculoase. Deşertul poate fi explorat cu ajutorul unui ghid local şi al unui mijloc de transport la alegere: o cămilă sau un autoturism de teren 4×4.

Noaptea în Sahara
Poţi petrece o noapte de neuitat în mijlocul dunelor, dormind într-un cort simplu sau într-unul de lux, după preferinţă. Cerul înstelat văzut noaptea din Sahara (unde nu există nici un pic de poluare sau de interferenţe cu alte lumini) este de-a dreptul senzaţional.
Vizitează Fez!
Acest oraş foarte vechi merită cu siguranţă să-l străbaţi la pas. Cea mai vizitată zonă este piaţa Fez el-Bali (Vechiul Fez), unde străduţele înguste sunt pline cu arome minunate, moschei, magazine artizanale dar mai ales cu o mulţime de oameni.

Oraşul Fez
Deşi la început îţi va părea puţin copleşitor din cauza aglomeraţiei, odată ce te vei acomoda cu ritmul oraşului vei putea să-i simţi farmecul nepereche.
Urcă înălţimile Munţilor Atlas!
Înalţi şi robuşti, Munţii Atlas se întind pe o lungime de 2300 de kilometri, de la Coasta de Vest a Marocului până la graniţa cu Tunisia.

Kasbah du Toubkal, hotel în Munţii Atlas
Aici poţi admira vârful Jbel Toubkal de 4167 metri, altitudinea maximă a Africii de Nord. Se poate urca tot timpul anului dar momentul optim pentru a admira peisajele este din luna aprilie până în mai.
Vizitează moscheea Hassan al II-lea!
Aflată în oraşul Casablanca, această moschee este o atracţie majoră pentru orice turist. La construcţia moscheii au lucrat mii de artişti marocani (vreme de cinci ani), realizând o adevărată capodoperă arhitecturală.

Moscheea Hassan al II-lea exterior
Sunt impresionante mozaicurile, basoreliefurile, coloanele şi pardoselile din marmură şi piatră, detalii ce o fac una dintre cele mai mari moschei din lume, capabilă să primească peste 100.000 de credincioşi.

Moscheea Hassan al II-lea interior
Plimbă-te prin Kasbah les Oudaias!
Situat în zona cea mai veche a capitalei Rabat, acest cartier te uimeşte cu liniştea şi pitorescul străduţelor înguste cu numeroase case albe dar mai ales cu priveliştile minunate pe care le oferă estuarul format de râul Bou-Regreg la vărsarea în Oceanul Atlantic.

Kasbah les Oudaias
Prinde cele mai frumoase valuri în Taghazout!
Extrem de popular printre surferi, Maroc oferă numeroase locuri unde aceştia îşi pot satisface pasiunea. Lunile de iarnă sunt excelente pentru surferi, perioadă în care valurile devin mai consistente.

Surfing la Taghazout
Orăşelul Taghazout este locaţia preferată a amatorilor de surf.
Vizitează Atlas Film Studios şi Ait Ben Haddou!
Denumite astfel datorită vecinătăţii lor cu munţii cărora le poartă numele, studiourile Atlas Film din oraşul Ouarzazate sunt cea mai mare locaţie de acest gen din lume, având o suprafaţă de aproape 30.000 de metri pătraţi în deşert. Pelicule de top au fost filmate aici de-a lungul timpului, printre ele: Lawrence de Arabia (1962), Ultima Ispita a lui Hristos (1988), Mumia (1999), Gladiatorul (2000), Regatul Cerului (2005), Hanna (2011), şi o parte din celebrul serial Urzeala Tronurilor.

Atlas Film Studios din Ouarzazate
La graniţa oraşului Ouarzazate se află unul dintre monumentele emblematice ale Marocului, oraşul fortificat Ait Ben Haddou datând din sec. XI, unul dintre obiectivele aparţinând patrimoniului UNESCO.

Oraşul fortificat Ait Ben Haddou
Explorează Essaouira!
Situată la câteva ore de mers de Marrakech pe coasta Atlanticului, Essaouira este o plajă preferată în special de turiştii britanici.

Oraşul Essaouira
Atmosfera relaxată a oraşului, lipsa persoanelor agasante, aerul de mare şi peştele proaspăt sunt câteva din atu-urile acestei destinaţii. Piaţa de peşte de aici este foarte bogată datorită numeroşilor pescari locali, ce-şi vând seara marfa capturată peste zi.

Piaţa de peşte din Essaouira
Fructele de mare proaspete, preparate la grătar sunt ieftine şi delicioase.
Străbate defileul Todgha Gorge!
Vestit în toată lumea, un obiectiv turistic ce nu-l poţi rata, acest defileu are o lungime de 40 de kilometri fiind extrem de spectaculos pe ultimul kilometru unde lăţimea acestuia este de numai 10 metri, în timp ce pereţii laterali din stâncă au peste 150 de metri înălţime.

Todgha Gorge
Admiră străzile albastre din Chefchaouen!
Cunoscută ca şi Chaouen, această localitate este situată în mijlocul Munţilor Rif, fiind o destinaţie pe cât de relaxantă, pe atât de uimitoare. Străzile şi clădirile dunt vopsite într-o culoare vibrantă de albastru celest, priveliştea acestora cu fundalul munţilor fiind extraordinară.

Oraşul Chefchaouen
Cu o ofertă de cazare rezonabilă, Chaouen este o altă atracţie turistică remercabilă din Maroc.
Vizitează Tanger!
Acest oraş major din nordul Marocului este situat pe coasta nordică a Africii, la intrarea vestică a Strâmtorii Gibraltar. Istoria oraşului este fulminantă (datează încă din sec.V î.Hr.), datorită numeroaselor culturi şi civilizaţii care şi-au lăsat amprenta asupra sa de-a lungul timpului.

Oraşul Tanger
Aici au locuit în ultimele sute de ani numeroşi diplomaţi europeni şi americani, oameni de afaceri, scriitori, spioni celebri sau alte personalităţi.
Vizitează oraşul antic Volubilis!
Important centru comercial în timpul Imperiului Roman, Volubilis este una dintre cele mai bine conservate ruine ale gloriei apuse a romanilor.

Ruinele romane de la Volubilis
Cea mai mare parte a oraşului antic nu a fost săpată, aşa că senzaţia de vechime este mai pronunţată faţă de alte ruine romane. Asta poate şi datorită faptului că îţi este permis să admiri structurile sitului de aproape. Intrarea costă 20 MAD.
Participă la spectacolul ploii de stele din Zagora!
Aşa cum menţionam mai sus, stelele sunt mult mai vizibile noaptea, dacă le priveşti din Sahara sau chiar din Munţii Atlas. Un eveniment special are loc anual în localitatea Zagora, în noaptea dintre 12 şi 13 august, dată la care ploaia de meteoriţi anuală atinge punctul culminant.

Hotel Sahara Sky
Hotelul Sahara Sky din Zagora pune la dispoziţia clienţilor săi un observator astronomic propriu, pentru ca aceştia să fie cât mai aprope de stele.

Observatorul astronomic al hotelului Sahara Sky
Învaţă să găteşti mâncăruri tradiţionale marocane!
Reţetele tradiţionale marocane sunt un amestec din bucătăriile berberă, turcă, arabă, franceză şi cea din Orientul Mijlociu. Multe case şi palate din Maroc oferă cursuri de gătit în oraşele mari precum Marrakech şi Fez. Cafe Clock oferă unele dintre cele mai bune cursuri în care poţi învăţa cum să prepari tradiţionala tagine, cuşcuş sau deliciosul burger din carne de cămilă.

Burger din carne de cămilă (Meknes, Maroc)
Cam atât despre Maroc, o ţară cu o istorie de peste 8.000 de ani, cu oameni minunaţi dar care suferă, la fel ca şi ţara noastră, la capitolul promovare.
Dacă vrei să afli mai multe despre Maroc, urmăreşte şi filmuleţul Maroc – o ţară sustenabilă (3:23 min)