Instalațiile sunt structuri care sunt distribuite inegal prin spațiul locativ. Unele camere au o destinație care necesită mai multe instalații ca altele. Aceste camere vor fi de obicei baia și bucătăria. În acest articol am să vă transmit o informație valoroasă care vă va ajuta să salvați timp și bani. Acest lucru este mai ales valabil în procesul de construcție. Vom încerca să stabilim un design al instalațiilor care se vor întrepătrunde inteligent cu structura casei, a funcționalităților încăperilor, dar și a pozițiilor elementelor de termoficare. Obiectivul nostru este să avem cât mai puține țevi de apă și de termoficare prin locuință. Acest obiectiv îndeplinește funcții economice, estetice și funcționale.
Numărul de instalații necesare într-o locuință
O locuință are nevoie de anumite instalații pentru confortul de zi cu zi, dar și de unele fără de care nu putem numi acel loc o locuință. Aceste instalații sunt de regulă separate și servesc unui singur scop. Ele pot funcționa în mod permanent sau doar pe parcursul unui anumit sezon. Eu am să iau în calcul cinci tipuri de instalații necesare pentru o viață modernă în zona noastră geografică. Aceste instalații sunt instalația electrică, instalația de canalizare, instalația de alimentare cu apă rece și caldă, instalația de termoficare și climatizare, iar în ultimul rând rețeaua de date. Unele locuințe mai high-tech au și alte instalații care fac casa foarte deșteaptă. Eu consider că nu este încă nevoie să menționăm astfel de instalații.
Unele elemente precum instalațiile de stingere a incendiilor sunt destul de utile. Consider că sunt instalații după urma cărora multe locuințe sau spații comerciale pot beneficia, dar nu am să includ o astfel de instalație în clasificarea mea. O altă instalație care deocamdată nu este obligatorie o reprezintă cea a detectoarelor de gaze. Momentan nu este obligatoriu să ai detector de gaze sau de fum însă cu siguranță este un lucru util în bucătăriile alimentate cu gaz și în spațiile tehnice unde sunt localizate centralele termice alimentare cu lemn, cărbuni sau gaz.
Instalațiile electrice dintr-o încăpere a locuinței
Prima instalație la care doresc să fac referire este instalația electrică. De regulă, instalația electrică se împarte în două. În primul rând avem instalația de iluminat, prevăzută de regulă și cu un întrerupător. A doua este instalația electrică care alimeantează prizele. Despre aceste lucruri am tot vorbit în articolul Cum să construiești o casă – rețeaua electrică, dar vreau să mai fac câteva precizări specifice fiecărei camere în parte. Aș atrage atenția asupra poziției întrerupătoarelor și a amplasării lor în interiorul sau exteriorul încăperilor. În cazul băilor întrerupătoarele se amplasează în exteriorul încăperii. Același lucru poate fi valabil și pentru bucătărie, cu condiția ca aceasta să fie un spațiu închis. Dacă bucătăria are tipologia unui spațiu deschis care comunică permanent cu restul volumului din locuință, atunci întrerupătorul poate fi amplasat și în spațiul de interior al camerei.
O altă precizare pe care doresc să o mai fac este numărul și poziționarea prizelor în anumite spații din bucătărie sau a spațiului de lucru. Este mult mai corect din punct de vedere tehnic să nu utilizăm prelungitoare. Este înrădăcinată ideea că atunci când nu ai destul de prize poți să utilizezi un prelungitor. Recomandarea mea este să fiți cât de poate de generoși cu prizele, mai ales în aceste spații unde sunt utilizate multe electrocasnice în același timp. Un astfel de loc poate avea 2 sau 3 prize duble pe un singur perete, amplasate la o distanță de 15 cm, una față de cealaltă. În același loc se poate amplasa și priza de date despre care vom discuta un pic mai jos.
Instalațiile de alimentare cu apă
Aceste instalații de alimentare cu apă sunt aproximativ amplasate în stânsă legătură cu cele de canalizare. Bănuiesc că singurul loc unde aceste două rețele nu sunt împerecheate sunt cazurile în care casa are anexat un furtun exterior pentru stropirea grădinii. Țevile de livrare a apei potabile sunt confecționate din PEX, plastic, oțel sau cupru. Recomandarea mea este să utilizați o țeavă de cupru cu un strat de staniu pe interior. Țevile de cupru pot oxida pe interior deteriorând în timp calitatea apei. Cele confecționate din cupru cu un strat de staniu pe interior nu au această problemă pentru că staniul protejează țeavă de factorii oxidanți. Astfel de țevi de cupru se utilizează în instalațiile de procesare a alimentelor și a substanțelor farmaceutice. În astfel de instalații nu este acceptat să ai reacții ale fluidului circulat cu pereții țevii.
Acoperirea cuprului cu staniu se utilizează și la căptușirea pe interior a unor vase de gătit, din cauza faptului că oxidul de cupru are urmări nocive când este instalat. Camerele care au nevoie de alimentare cu apă sunt cele din bucărărie, băi și ocazional cele din anexe. Aceste anexe pot fi agricole sau pot fi utilizate pe post de garaj. Unele instalații de alimentare cu apă au rolul de a livra apă potabilă, iar altele nu. Cred că este mai sigur dacă întregul sistem de livrare a apei urmărește ca apa să fie potabilă. Țevile de apă pot fi orientate de jos în sus, sau de sus în jos, adică ele pot fi instalate venind din direcția jos sau din direcția sus. Fiind o țeavă sub o oarecare presiune, apa va ajunge oricum la robinet. Amplasarea țevilor de apă, ca și a celor de termoficare prin pereți, au nevoie de un marcaj sau de protecție. Urmărim evitatea găuririi sau tăierii lor din greșeală.
Instalațiile de canalizare
Instalațiile de canalizare sunt instalații total diferite de cele de drenaj. Rolul lor este de a preleva apele gri rezultate din încăperi precum băile și bucătăria. Mai sus am făcut referire la o informație valoroasă care salvează bani. Recomandarea mea este să amplasați bucătăria pe un perete comun cu băile. Dar și să dispuneți, în mod preferabil, o baie pe fiecare etaj. Astfel țevile vor circula pe o coloană de sus în jos, iar țevile de apă și canalizare să aibă dimensiuni minime pe orizontală. Aceste țevi se îngroapă corespunzător în acest perete comun. Într-o locuință, diametrul țevii principale de canalizare și de la grupul sanitar este de 110 mm. Scurgerile de la chiuvete au de regulă diametrul de 32, 40 sau 50 de mm. Întotdeauna țevile de canalizare vin din pardoseală sau sunt orientate spre partea de jos a peretelui, niciodată în sus, dar în partea de sus avem ventilația canalizării. Este foarte important ca țevile principale de canalizare să fie dotate cu sifoane și cu găuri de ventilație în partea de sus a coloanei.
Recomandarea mea este să încercați să utilizați cel mai mare diametru, cel de 50 de mm. În ceea ce privește materialul din care sunt alcătuite aceste căi de scurgere, putem utiliza, oțel, cupru, polipropilenă ( PP-E sau PP-H ) sau PVC. Cele din oțel, cupru sau PVC sunt țevi lipite și nu pot fi ușor demontate. În cazul celor de polipropilenă se poate demonta ușor țeava pentru că sunt prevăzute cu o garnitură. Această demontare este utilă dacă scapi ceva în scurgerea de la chiuvete, cadă sau cădița de duș. Blocurile au de regulă o coloană de scurgere, iar aceasta are diametrul de 125 de mm. Pentru locuințe sau blocuri cu 2-3 etaje este suficientă țeavă de 110 mm. Desigur țeava trebuie calcultă pentru fiecare construcție în parte, dar de regulă acestea sunt valorile.
Instalațiile de termoficare și de climatizare
Instalațiile de termoficare fac referire la țevile care merg la calorifere, la tuburile amplasate în pardoseală pentru încălzire și la echipamentele care încălzesc această apă. În mod normal ele sunt țevi dispuse două câte două numite tur și retur. Țeava de tur este cea care vine cu apă cea mai caldă și livrează energie termică elementului termic, iar țeava de retur este cea care întoarce lichidul spre centrala termică. Apa din țeava de retur nu este neapărat rece, dar este mai rece decât cea din țeava de tur. Pentru o livrare mai precisă a energiei termice în locurile potrivite din casă, țevile de tur și retur necesită o termoizolație. Astfel energia termică este corect distribuită prin volumul de aer al imobilului.
Instalația de climatizare este reprezentară de aerul condiționat. Se folosește în principal pe timp de vară, dar același echipament poate produce și aer cald. Încălzirea apartamentului cu aparatul de aer condiționat este foarte dezavantajos din punct de vedere financiar, dar se poate face acest lucru. Cu cât aparatul de aer condiționat este mai mare cu cât este mai eficient, iar instalarea unei tubulaturi pentru distribuția aerului rece prin întregul imobil este o ideea demnă de luat în calcul. Aceste țevi sunt fabricate din oțel zincat și sunt izolate cu vată minerală acoperită cu o folie de aluminiu. Aceasta este doar o variantă, fiind posibile și alte tipuri de termoizolație. Alternativa tuburilor de ventilație este amplasarea mai multor aparate de aer condiționat.
Rețeaua de date
Primul tip de rețea de date, care nu este în nici un fel conectată la rețeaua electrică a locuinței este cea a cablurilor de date din cupru. De obicei aceste cabluri sunt sau nu ecranate și conțin 8 fire subțiri din cupru. Vreau să fac precizarea că ele au o nevoie anume. Modul de amplasare a cablurilor de date din cupru necesită un spațiu de un metru față de orice cablu de alimentare cu curent electric. În cazul cablurilor corect ecranate, acest lucru nu mai este valabil. Se întâmplă rareori să reușești să ecranezi corect astfel de instalații destul de sensibile și de aceea vă recomandăm să protejați cablurile de date față de cele de curent. Pe ultimul metru se acceptă apropierea cablului de date de firele de curent la ambele capete. În ultimul timp se folosesc tot mai mult rețele fără fir, dar și acestea se introduc eventual într-o priză de date.
Recomand amplasarea unui port de date lângă corpul de iluminat din tavan. Echipamente fără fir de dimensiuni reduse se pot amplasa într-un mod ascuns în corpurile de iluminat, având astfel o acoperire excelentă în întreaga locuință. Am doilea tip, unul un pic mai modern, este legat de fibra optică. De regulă, fibra optică este un mediu de transmisie de date pretabil pentru legăturile dintre clădiri, prin exterior. Fibra optică poate fi amplasată și în interior deși nu văd rostul decât în situațiile în care este nevoie de cablări lungi, de regulă peste 100 de metri. Caburile de date pe cupru și cablurile de fibră optică sunt un mediu de transmisie între echipamentul care face legătura cu furnizorul și terminalele din locuință. Aceste terminale pot fi camere de supraveghere, calculatoare și laptop-uri, senzori de mișcare, echipamente fără fir, închizătoare electrice ale ușilor sau a unor electrocasnice inteligente.
Concluzie
Este foarte util să avem aceste lucruri în vedere înainte să construim sau să amenajăm o locuință. Anticiparea nevoilor ne va ajuta să nu avem cabluri, țevi, găuri și șanțuri care displac ochiului prin spațiul locativ. De cele mai multe ori, amplasarea corectă a acestor instalații ajută chiar la prelungirea duratei lor de exploatare. Instalarea corectă și îmbinarea lor ne va scuti de neplăcerile ce apar uneori în locuință construite fără a se lua lucrurile menționate mai sus în calcul.
1 comentariu
[…] Cum să construiești o casă – instalațiile și funcționalitățile încăperilor […]