Seria Cum să construiești o casă este una relativ scurtă şi a punctat niște idei concrete și importante. Unele tipuri de construcții au și alte etape, dar pentru o locuință acestea sunt cele principale. Atunci când am secționat informația pe articole, mi-am pus pe foaie o întreagă structură destul de bine pusă la punct. Sugestia mea este să nu săriți niciun articol. Unele bucăți de informație sunt amestecate, iar altele sunt spuse de două ori. Am intenționat acest lucru pentru a face sens în context sau pentru a sublinia importanța unei anumite informații. Nu am oferit soluții în funcție de anumiți producători. Informația rămâne valabilă în timp, iar casa poate fi construită cu materialele de construcții disponibile. Susțin asta și în contextul locației. Chiar și dacă locuiți în altă țară din Europa, șansa este ca informațiile să rămână aproximativ valabile, dar nu total.
Alegerea și înțelegerea locului unde poziționăm casa
În articolul Cum să construiești o casă – alegerea terenului și în următoarele două am vorbit despre poziționarea casei în raport cu vecinii, dar și cu utilitățile necesare pentru a transforma acea structură într-o locuință. Recomandarea mea este să vă lămuriți noțiunile prezente în aceste trei articole înainte de a cumpăra terenul, nu înainte de a construi. Este posibil să achiziționați terenul și să descoperiți că nu vă puteți construi casa pe care o doriți. Se poate întâmpla să nu puteți construi deloc pe acel teren. Aceste lucruri se întâmplă mult prea des și de aceea am ținut neapărat să acord mai mult timp detaliilor legate de amplasare, legislație și înțelegerea noțiunilor specifice spațiului imobiliar. În articolul Cum să construiești o casă – instalarea utilităților pe teren continuăm cu discuțiile despre teren și despre utilitățile disponibile sau indisponibile pe terenul pe care urmează să construim.
Pe parcursul părții de pregătire pentru construcție am explicat și unele noțiuni pe care unii le văd ca limitări neacceptabile. Aceste limitări, percepute ca niște îngrădiri ale libertății personale, sunt de fapt un set de reguli între oameni. Retragerile, limita de proprietate, înălțimea gardului, etc. sunt doar niște reguli pentru a reduce numărul de conflicte între vecini. Foarte multe dintre ele au sens atunci când cauți să-l înțelegi și pe cel de lângă tine. În articolul Cum să construiești o casă – pregătirea terenului am discutat despre unele pregătiri pe care le poți face în relație cu unele elemente opționale precum plantarea pomilor pe teren cu ceva timp înainte de construcția propriu-zisă sau protejarea lor dacă ai sunt deja existenți pe teren.
Planificarea construcției pe foaie și vizualizarea proiectului
Am mai spus și pe parcursul seriei că este important să construiești casa pe care o dorești. Încercați să vă jucați cu planul casei săptămână după săptămână. Dacă nu vă plictisiți de el în câteva săptămâni, atunci probabil că planul casei și ideile din el sunt elemente cu care o să puteți să trăiți o viață întreagă. În schimb, dacă faceți un plan, iar în faza de construcție începeți să faceți modificări până ce proiectul aprobat nu mai seamănă cu ce s-a construit, atunci s-a cam greșit colosal. În articolul Cum să construiești o casă – turnarea fundației, al patrulea articol din serie, am sărit deja de la scris, la făcut. Nu am spus mare lucru despre plănuit, iar motivul este că ar fi fost nevoie de o serie separată pentru așa ceva. După ce s-a terminat cu plănuitul se poate trece efectiv la construcție. Rareori o să ne apucăm de construit imediat.
Cronologic vorbind, între momentul în care alegem și înțelegem locul unde urmează să fie amplasată construcția și săparea gropii pentru turnarea fundației, vom aveam la dispoziție o grămadă de timp. Vreau să țineți minte acest aspect cronologic. În articolul Cum să construiești o casă – fundațiile cu demisol, am discutat despre fundațiile cu demisol. În funcție de plan, o construcție poate avea sau nu un demisol ori subsol. Eu v-am recomandat să aveți unul. Dacă faceți o alegere diferită, atunci eu am să insist să citiți acel articol pentru informațiile valoroase din el. În articolul Cum să construiești o casă – hidroizolarea fundației, am discutat despre hidroizolația fundației. Unele case sunt construite pe piloni, mai ales cele construite în zona unei plaje la mare, în deltă sau alte locuri superbe care ajung inundate. Dacă casa este amplasată pe piloni, atunci hidroizolația devine opțională sau total inutilă, după caz. Eu vă recomand să citiți articolul totuși.
Înțelegerea și implementarea diverselor sisteme
Casele au anumite sistemele active sau pasive ce oferă o calitate a vieții prin prezența lor. Un sistem esențial este rețeaua electrică despre care am vorbit în articolul Cum să construiești o casă – rețeaua electrică, dar și în Cum să construiești o casă – alegerea produselor pentru rețeaua electrică. Al doilea sistem este sistemul de încălzire și am vorbit despre el în articolul Cum să construiești o casă – alegerea și montajul sistemului de încălzire. Unele case deștepte au tot felul de astfel de sisteme. Unele case au senzori, camere de supraveghere sau chiar lift, dar pe mine m-a interesat să vă vorbesc despre sistemele pe care le găsiți într-o casă normală. Pe acestea eu le consider esențiale. În articolul Cum să construiești o casă – instalațiile și funcționalitățile încăperilor, am făcut un mic ocoliș și am explicat cum unele instalații ale casei se pretrează doar pentru o anumită încăpere sau funcționalitate. Cum să construiești o casă – Cărămidă, BCA sau beton armat, am discutat despre materialul de construcții din care se construiește casa.
Materialul predominant care are un mare impact asupra prețului construcției la roșu, dar și asupra timpului de execuție a lucrărilor. Sistemele sunt într-o oarecare măsură dependente de acest material de construcții. Clădirile solide din cărămidă sau beton armat pot acomoda instalații de încălzire prin pardoseală, garaj pe teresă dacă locuința este amplasată pe un teren abrupt, etc. Clădirile din lemn sau din materiale moi nu pot prezenta aceleași avantaje. Cu toate astea, majoritatea sistemelor sunt pretabile în majoritatea tipurilor de structuri. În articolul Cum să construiești o casă – alegerea și montajul termoizolației, am discutat despre termoizolație după ce am făcut o alegere pentru materialul pentru pereți. Alt material, poate necesita și alt tip de termoizolație. O implementare corectă și economică necesită multă documentare.
Alegeri subiective pentru elemente obligatorii
În articolul Cum să construiești o casă – alegerea și montajul ferestrelor și a ușilor și articolul Cum să construiești o casă – alegerea tipului de acoperiș am vorbit despre lucruri subiective, adică poți să alegi ce vrei tu, doar atât timp cât alegi. Nu se poate să ai o casă fără uși, ferestre sau acoperiș. Însă alegerile pe care le faci vor contribui la relevanța sau eficiența termoizolației. De exemplu, dacă alegi să achiziționezi niște uși și ferestre prin care îți poți introduce degetele de precise ce sunt, atunci probabil că termoizolația casei nu va mai fi relevantă. Același lucru este valabil și cu materialul din care faci învelitoarea despre care am vorbit în articolul Cum să construiești o casă – alegerea tipului de învelitoare pentru acoperiș. Dacă acoperișul tău nu este destul de durabil, atunci ar fi bine să fii pregătit pentru înlocuirea lui. Altfel, poți ajunge în situația în care infiltrațiile produc daune mult mai costisitoare decât ce ai salvat pe o învelitoare ieftină.
Aceste elemente obligatorii țin destul de mult de firma sau cei care le instalează. Nu recomand să montați singuri ferestrele și învelitoarea acoperișului. Însă mă aștept să știți cum arată o învelitoare și o fereastră corect montată. Este destul de greu să înveți să faci aceste lucruri corect având în vedere că ai doar o singură șansă să faci lucrurile cum trebuie, că nu ai pe nimeni care să te țină de mână și că nu știi dacă ai făcut bine sau nu decât după câțiva ani de zile. Acestea ar putea reprezenta greșeli foarte scumpe, dar relativ ușor de reparat dacă îți permiți să plătești o firmă specializată să te ajute. Spre deosebire de amenajările interioare unde poți face absolut ce vrei. În articolul Cum să construiești o casă – amenajările interioare am vorbit despre cum ai putea să abordezi partea de amenajări interioare, dar nu este ceva obligatoriu. Până la urmă poți amenaja cum vrei tu. Amenajările interioare pot fi foarte ieftine sau mai scumpe decât restul structurii.
Mentenanța și concluziile finale
În trecut, casele erau foarte simple. Nu aveau canalizare, rețea electrică, aer condiționat sau sistem termoficare. Acum, toate locuințele au aceste sisteme, iar ele au nevoie de mentenanță periodică pentru o funcționare corespunzătoare. Când se neglijează aceste aspecte, sistemul începe să funcționeze ineficient sau deloc. În unele cazuri pot produce și daune. În articolul Cum să construiești o casă – mentenanța și îngrijirea locuinței, am vorbit despre aceste lucruri și am explicat unele din efectele lipsei de mentenanţă. Pot fi și altele în funcție de numărul lor, de tipul sistemului, de situație, etc.
Un articol pe care am vrut neapărat să îl scriu reprezintă partea de concluzii finale. Articolul se numește Cum să construiești o casă – concluzii finale și este un articol cu un sfat valoros. Acolo vorbim despre cunoașterea de sine, despre datorii și despre construcția caselor prea mari când nu există surse de finanțare proprii. Am vorbit acolo și despre calitatea caselor construite de dezvoltatorii imobiliari. Am explicat succint felul lor de a gândi și am explicat orientarea lor spre profit, nu spre calitate sau satisfacția clientului. Aici se încheie seria Cum să construiești o casă. Unii dintre voi nu sunteți acum în pragul achizițiilor sau a construcțiilor, dar când veți fi, vă recomand să vă întoarceți la această serie pentru a vă reîmprospăta memoria.
2 comentarii
[…] Cum să construiești o casă – Recapitulare […]
[…] început să mai caut pe net, articole de genul Cum să construiești o casă ca să mă feresc de anunțe capcane ce se pot ivi, de greșeli de execuție, să caut idei despre […]