Această recapitulare a seriei Cum să construieşti o casă nu va conține informații despre ce s-a vorbit în fiecare articol. Articolele sunt relativ scurte și fiecare cu un conținut scurt ca acesta. În acest conținut scurt am cuprins lucrurile despre care am vorbit în restul articolului. În schimb vreau să trecem în revistă avantajele alegerilor făcute și a modalității de construcție. Sunt multe metode constructive, iar eu am punctat doar un fragment din unele metode constructive în speranța de a nu vă plictisi. Dacă citiți cu atenţie articolele o să dețineți mai multă informație decât dețin unii muncitori care se ocupă cu construția caselor. La fel de bine este posibil să știți să le punctați greșelile atunci când ele au loc. Vom discuta despre alegeri și despre urmările pe care le are o decizie făcută în grabă. Bănuiesc că acest lucru poate fi în general valabil, dar când vine vorba de sume de bani așa de mari încât să cumperi o locuiță sau de locuința în sine, atunci este foarte important să o nimeriți bine.
De ce am ales betonul armat ca metodă constructivă?
Betonul armat este un material de construții ce face obiectul de activitate al unei metode de construcții destul de scumpe. Nu betonul este scump în sinea lui ci menopera, produsele auxiliare și timpul de execuție îl fac scump. Acest lucru este mai ales valabil în condițiile în care majoritatea betoanelor se și armează. Însă am ales să vă vorbesc despre construcția unei case din beton pentru că sunt case foarte durabile și foarte rezistente la tot felul de evenimente precum incendiul, cutremurul, inudațiile, tornadele, etc. Este mai ieftin și mai durabil să construiți corect cu beton decât cu cărămidă plină. Dar este mai scump să construiți cu beton armat decât cu lemn, paie sau orice combinație naturală mai puțin masivă sau grea.
Durata de viață a unei construcții corect executate și întreținute este de aproximativ 250 de ani. Nu este necesar să dețineți o astfel de structură pentru a avea o locuință. O locuință este importantă și este esenţial ca acel spațiu să fie acolo pentru tine indiferent ce s-ar întâmpla. Totodată, este important ca locuința ta să îți aducă satisfacția că te afli în locul unde trebuie. Dacă mergi acasă și îți displace locul unde petreci o foarte mare parte din viață, atunci ceva este în neregulă și trebuie schimbat. O locuință din beton care a fost și construită corect, vă poate asigura un spațiu pe care îl puteți aranja cum doriți și de câte ori doriți. De la generație la generație nevoile și așteptările de la viață se schimbă, iar o clădire corect construită se poate adapta cerințelor noilor locatari.
Diferența de calitate între o casă construită în regie proprie și una construită de un dezvoltator imobiliar
Poate că ar fi trebuit să începem seria de articole cu motivația pentru care ai vrea să construiești o casă cu mâna ta. Există ideea că o companie de construcții va construi o clădire mai bine și mai repede decât o poate construi o persoană care angajează sau nu anumiți muncitori specializați. Teoretic vorbind o firmă de construcții ar putea să facă aceste lucruri. În realitate însă, firmele urmăresc maximizarea profitului. Asta înseamnă că pe o piaţă imobiliară cu o ofertă calitativă destul de redusă ei pot să coboare calitatea construcțiilor până sub limita bunului simț. După pasul construcției ei vor vinde locuința și cu 4-500% profit. Adică vor specula o locuință la maximul posibil. Dacă se înțelege acest pas se va înțelege că valoarea cumpărată cu fiecare unitate monetară este foarte mică. Un spațiu care poate fi construit cu 15.000 de euro ajunge să fie vândut cu 60-75.000 de euro. Atunci când construiești în regie proprie, deși o să ai costuri mai mari decât o firmă de construcții, nu vei fi nevoit să le plătești acel profit de 4-500%.
În condițiile în care locuința se mai cumpără și cu ajutorul unei credit imobiliar, atunci situația este și mai dezastruoasă din punct de vedere financiar, iar valoarea primită pentru suma plătită devine și mai mică. Recomandarea mea este să vă implicați direct in construcția casei, să nu cumpărați o locuință cu defectele mascate și să nu intrați în situații contractuale decât dacă partea cealaltă are de pierdut cel puțin la fel ca dvs. când nu respectă contractul. Nu de mult am locuit într-un cartier imobiliar prins de criză. Dezvoltatorii imobiliari nu au reușit să mai vândă cocioabele construite pentru investiție. În fiecare an, în timpul primăverii, ei își zugraveau defectele și crăpăturile în speranța că vine cineva să îi scape de acele case construite prost. Au făcut asta trei ani la rând. În fiecare an au umblat cu cioara vopsită și o vor face și de acum încolo. Desigur nu toți dezvoltatorii sunt așa.
Concluzie
Seria aceasta nu conține suficiente informații ca să vă facă constructori ai propriilor case, dar vă oferă posibilitatea să începeți de undeva. Cu cât planificați mai mult și cu cât încercați să vă cunoașteți nevoile și plăcerile personale mai bine, cu atât construcția pe care o puneți în operă se va simți ca acasă. Încercați să construiți doar atât cât aveți nevoie în acel moment. Nu cu mult timp în urmă, guvernatorul BNR declara că românii nu au devenit sclavii băncilor, ci sclavii propriilor ambiții. Adică au cumpărat imobile, respectiv bunuri cu o valoare mare și s-au întins cu ratele pe întreaga viață. Astfel ei au cumpărat cu credit scump, case supraevaluate. Aceste case au dezamăgit și nu au adus satisfacția promisă pe fluturașul de marketing al băncilor.
Unii oameni cumpără mult și scump pentru viitor. În momentul în care apar copii în familie, atunci puteți să mai extindeți locuința, iar acestă extensie poate fi gândită din timp. Încercați să știți cât mai multe lucruri despre propria locuință și să evitați supraîndatorarea pe viața achiziționând spații care nici nu vă aduc plăcere, dar care nici nu oferă valoare pentru suma plătită. Poate că acesta este cel mai bun sfat pe care pot să-l ofer în acest moment unei persoane care dorește o locuință. Anume, să o construiască singur după bunul plac!
1 comentariu
[…] Cum să construiești o casă – concluzii finale […]