În articolul precedent Cum să construiești o casă – alegerea tipului de acoperiș, am discutat despre tipul acoperișului. Am făcut referire la formă și la pante, dar nu am menționat nimic despre unghiul pantei sau despre tipul de învelitoare. Aceste învelitori pot fi alese în funcție de forma acoperișului. Odată cu decizia finală asupra formei de acoperiș, ne restricționăm și opțiunile pentru învelitorile disponibile. În funcție de unghiul pantei sau de forma acoperișului vom avea de ales între trei sau patru tipuri de învelitori.
Învelitoare din tablă zincată sau vopsită
Am să vorbesc prima dată despre învelitorile de tablă zincată pentru că sunt cele mai recomandate. Aceste învelitori au o durată de viață între 40 și 70 de ani. Vreau să insist că zincarea trebuie făcută la cald pentru a atinge acestă vârstă. Acoperișul din tablă este foarte ușor. De fapt, în ceea ce privește încărcarea structurii nu îl pot compara cu alt tip de acoperiș decât cu cel de șindrilă bituminoasă, despre care nu vom vorbi în acest articol. Tabla zincată este mai durabilă decât cea vopsită, dar aspectele privind greutatea pe metru pătrat rămân neschimbate. Tabla poate fi îndoită și găurită în orice formă. Acest tip de învelitoare are doar avantaje, dar pot menționa și un dezavantaj în situația în care nu este instalată corect. Fiind vorba despre o tablă ușoară, învelitoarea poate fi luată ușor de vânt. Acest lucru se întâmplă când forma acoperișului nu este destul de rigidă sau atunci când foile de tablă nu au fost corect ancorate de acoperiș.
Unele panouri de tablă sunt vopsite. Pentru coborârea costurilor de fabricație, majoritatea producătorilor le vopsesc cu mai multe straturi de vopsea în loc să le galvanizeze termic. Acest lucru oferă o flexibilitate pe partea de design pentru că poți avea un acoperiș cu orice culoare îți dorești. Cu toate astea, montajul acoperișurilor presupune uneori găurirea tablelor. Când se face acestă găurire, protecția de zinc sau de vopsea este întreruptă. Cu cât montajul presupune mai puține găuri, cu atât crește durata de viață a întregii învelitori. În imaginea de mai sus avem un acoperiș din tablă fără ca panourile din tablă să fie perforate de șuruburi. Învelitoare din tablă poate fi montată pe orice plantă, inclusiv pe acoperișul plat.
Învelitoare din țiglă ceramică
Tradițional vorbind, unghiul minim al pantei pentru un acoperiș acoperit cu țiglă este de 20 grade. Acest unghi se măsoară în funcție de orizontală. Bucățile de țiglă moderne sunt proiectate pentru aplicații chiar mai puțin abrupte și pot fi montate pentru unghiuri chiar de 15 grade cu orizontala. Recomandarea mea este să citiți aceste rânduri doar ca să vă faceți o idee. Decizia finală este un funcție de recomandările producătorului pentru țigla aleasă. Uneori o să găsiți acoperișuri cu o pantă chiar mai mică de 15 grade, dar acestea sunt aplicații în care bucățile de țiglă sunt interconectate una cu alta, formând o învelitoare înlănțuită. Învelitoarea din țiglă ceramică reprezintă o încărcare mare asupra întregii structuri. Având în vedere că am discutat pe întregul serii de articole despre o structură din beton armat, pe aceasta se poate monta absolut orice învelitoare. Această opțiune este oarecum limitată pentru structurile ușoare din profile laminate de oțel sau pentru casele din lemn.
Încărcarea cu care țigla apasă pe structură este de aproximativ 50 de Kg pe metru pătrat. Asta înseamnă că o învelitoare de 100 de metri pătrați are o greutate de 5 tone. La montajul țiglei, este recomandat să cereți și să citiți instrucțiunile de montaj ale producătorului. Aceste documente oferă multe informații despre îmbinări, protecția la foc, numărul de cicluri îngheț-dezgheț, permeabilitate, rezistență mecanică, etc. Costul unui învelitori din țiglă ceramică este mare. Când spun asta fac referire la costul suplimentar cu structura pentru a fi dimensionată pentru o învelitoare cu greutate mare, la accesoriile necesare acoperișului și la costul și transportul țiglei. Durata de viață a învelitorii de țiglă ceramică este de peste 75 de ani.
Învelitoare naturală din stuf sau trestie
Aici vom discuta despre două materiale diferite. Primul material este cel din stuf, iar al doilea este cel din trestie. Spun material din stuf și trestie pentru că acest material este creat prin așezarea acestor păioase într-un anumit fel. Practic vorbind este vorba despre aceeași plantă, doar că acoperișul de trestie este făcut din bucăți subțiri de pai. Stuful este deja lăsat să mai crească un pic, iar din aceste fire mai groase se fac panouri rigide. La punerea în operă, stuful este bătut cu o unealtă pentru a le aranja într-un acoperiș cu o formă foarte fixă. Bețele mari nu mai pot fi aranjate în același fel. Nu se pot utiliza pentru aceste acoperișuri. Procurarea materialului potrivit reprezintă un cost semnificativ din totalul prețului cu învelitoarea. Panta acoperișului din trestie are nevoie de o înclinație de cel puțin 45 de grade.
Nu poți amplasa trestie sau stuf pe acoperișul casei și să te aștepți să te protejeze de ploaie. Spun asta pentru că deși genul ăsta de acoperișuri au durate de viață între 40-80 de ani, de cele mai multe ori ele sunt neînțelese și montate greșit. Produsele moderne precum cartonul bituminos, tabla zincată sau plăcile metalice ondulate necesită mult mai puțină expertiză la montaj. Un acoperiș de stuf sau trestie are nevoie de o succesiunea controlată și calculată de material care menține densitatea firelor pe întreaga suprafață a acoperișului. Această densitate este mai greu de observat cu ochiul liber. Principiul de funcționare a acestor tipuri de învelitori este că apa se prelinge pe paiul de trestie, iar aceste paie direcţionează apa tot mai jos prin punți cu alte paie. Apa nu poate merge direct în jos pentru că este constant deviată în partea de jos a pantei.
Învelitoare din carton bituminos
Învelitoarea de carton bituminos este cea folosită de majoritatea blocurilor socialiste. Acest gen de învelitoare se utilizează la acoperișuri plate. Învelitoarea de carton bituminos poate fi simplă sau dublă. Niciodată nu o recomand pe cea simplă, dar ea se utilizează la clădiri ușoare și temporare, precum o casă de vacanță sau o anexă gospodărească într-o zonă agriculturală. Acoperișurile pentru locuințe sunt acoperite de un sistem de carton bituminos. Acest sistem presupune turnarea unei șape de egalizare. Apoi se pune primul strat de carton bituminos.
Urmează montajul termoizolației, iar de regulă această termoizolație este vata bazaltică. Când se instalează vata bazaltică se instalează și niște conuri de ventilație a acestui strat gros. În ultimul rând este instalată membrana de carton bituminos de la exterior. De regulă această membrană este formată din două straturi de carton. Durata de viață a acestor sisteme este una destul de scurtă. Ea este între 12 și 20 de ani. Acoperișurile cu învelitoare din carton bituminos au o greutate relativ ușoară fiind pretabile și pentru structuri ușoare de lemn.
Învelitoare din plante vii
Acoperișul verde poate fi înclinat sau plat. Este recomandat să aibă măcar un pic de înclinație pentru a nu reține apă în exces. Unele plante nu pot supraviețui dacă sistemul de drenaj al acoperișului nu a fost dimensionat sau nu funcționează corespunzător. Aceste plante vii sunt relativ grele. La fel și solul, ghivecele sau pietrișul necesar pentru a ancora rădăcinile lor. În concluzie, aceste învelitori pot fi destul de grele și pot fi comparate cu acoperișurile învelite cu țiglă ceramică. Un acoperiș verde nu este realizabil numai pe structuri capabile să suporte greutăți mari. În funcție de unghiul pantei, planificare, densitate de plante și sistem de hrănire a rădăcinilor acesta poate fi relativ ușor.
Pe acoperișurile vii sunt amplasate deseori alte structuri. Astfel de stucturi pot fi panouri solare, stupi de albine sau punct de hrănire a păsărilor. Un factor important în răspândirea acoperișurilor verzi este modificarea percepției noastre despre ce înseamnă un acoperiș verde. Majoritate proprietarilor de terase acoperite cu carton bituminos au impresia că schimbarea acoperișului într-unul verde ar putea afecta negativ structura de rezistență sau hidroizolația planșeului superior. Un acoperiș verde, la fel ca alte tipuri de învelitori, te va proteja de apa de ploaie chiar dacă are plante cu rădăcini pe el. Acoperișurile verzi nu sunt niște terase înierbate, ci sunt niște sisteme bine gândite și puse la punct.
4 comentarii
[…] Cum să construiești o casă – alegerea tipului de învelitoare pentru acoperiș […]
Buna ziua,
Am construit o casa fara a sapa fundatie,dar am pus umplutura de pamant si am facut placa de beton peste, am pus plasa de buzau si fier beton, am facut stalpi fiind legati direct in fundatie, pereti sunt facuti din BCA. Amprenta casei este de 60 mp3 . Sunt 2 camere, o baie si bucataria si sufrageria sunt open space. Intrebarea mea este urmatoarea, care e solutia cea mai buna pentru acoperis, sa turnam placa de beton,de cat cm trebuie sa fie placa si cat fier trebuie bagat, am putea turna cu elefantul sau sa facem acoperisul direct cu grinzi?
Salut Gabriel,
1. Motivul pentru care noi constructorii săpăm fundații este că solul de sub adâncimea de îngheț este solid, compactat, anorganic și stabil în timp. Nu este nici o tragedie dacă ai pus placa parterului direct pe sol. Întrebarea este dacă ai făcut un dranaj bun și dacă acel sol va fi stabil în timp.
2. Amprenta casei se măsoară în metri pătrați, mp3 înseamnă metri cubi.
3. Înțeleg de la tine că structura ta are un singur etaj. Dacă pereții tăi sunt toți din BCA, adică și cei din exterior și cei din interior, atunci având în vedere că ai făcut stâlpi de beton armat merită să învestești într-un planșeu de beton armat pentru a lega cușca de beton și în partea de sus. Stâlpii de beton apar atunci când ai Parter + 1 sau Parter + Mansardă. Nu prea trebuia să faci stâlpi de beton armat în situația in care ai BCA de 40 de cm. Dacă ai pereți subțiri de 10-15 cm, atunci stâlpișorii de beton sunt obligatorii. Nu te pot sfătui în privința grosimii pentru că nu știu următoarele date:
-intenționezi să umbli pe acea placă de beton sau este doar utilizată ca tavan?
-în ce zonă a țării este construită casa?
-ce formă are planșeul tău de beton ( este un dreptunghi lung sau este mai pătrat )?
-care este planul casei tale și unde sunt amplasați stâlpii de beton?
-ce tip de învelitoare vrei să folosești și cât de mare vrei să fie streașina?
-dorești panouri solare pe casă, bazin de încălzire a apei, etc.
4. Aș fi vrut să avem o discuție înainte să te apuci să construiești casa. Eu aș fi făcut lucrurile mai ieftin și mai ușor dacă m-ai fi întrebat. De aceea se face un proiesct și se obține o autorizație.
Un mic ajutor pt a intelege descrierea scurtá in aceastá paginá despre acoperisurile de stuf. O descriere putin mai amánuntit gásiti pe pagina de facebook al firmei noastre. Cu stimá http://www.acoperisdinstuf.ro https://www.facebook.com/www.acoperisdinstuf.ro/photos/a.716622861705961/5070503462984524/