Menționam într-un articol precedent că garajul este o clădire care are unele instalații pe care nu le găsești într-o locuință. Iar dacă le găsești ele sunt un pic diferite. În subpunctele următoare vom vedea care sunt aceste utilități și accesorii, precum și care sunt particularitățile lor. Vom discuta despre echipamente, soluții și sfaturi utile pe care ai putea să le iei în considerare înainte de a începe să plănuiești, construiești sau amenajezi un garaj. Ideile expuse sunt utile, dar nu obligatorii. În funcție de situație și de nevoi ai putea să optezi pentru toate sau pentru niciuna. Totul depinde de activitatea ta în acest spațiu. Vreau însă să recomand ideea de a te pregăti pentru eventuale schimbări pe viitor. Aceste pregătiri includ țevi și tuburi care permit astfel de schimbări ulterioare.
Rețeaua electrică a garajului
În garaj sunt desfășurate anumite activități meșteșugărești. Unele din ele au legătură cu mașina în sine, iar altele nu. Deseori suntem în situația în care consumatorul de energie electrică are nevoie de curent trifazat sau de o putere mare. Într-o locuință nu prea este nevoie de curent trifazat. Uneori consumatorii mari precum plita electrică, boilerul sau cupturul sunt construiți în așa fel încât curentul trifazat este necesar, dar mai rar în locuințele de la noi din țară. În garaj însă, vom avea compresorul, aparatul de sudură sau alte unelte. O funcționalitate specială a garajului este faptul că prizele și întrerupătoarele sunt diferite de cele pe care le amplasezi în interiorul locuinței. Dacă vrei să faci lucrurile corect vei avea și un curcuit separat protejat de propria siguranță. Cel mai bine ar fi să aveți un panou separat pentru garaj, chiar daca este vorba de un panou mic cu 2-3 siguranțe automate.
Prizele din garaj sunt prize industriale chiar dacă voltajul și amperajul este unul similar. Aceste prize sunt făcute să reziste la umiditatea, schimbările de temperatură și praful creat în garaj. Toate prizele industriale au o clapetă cu arc, iar aceasta acoperă găurile prizei atunci când priza nu are un ștecăr în ea. Cealaltă particularitate destul de întâlnită este prezența unei membrane de cauciuc la întrerupătoarele electrice pe care le atingem atunci când aprindem lumina sau orice alt aparat precum un ventilator. Aceste membrane de cauciuc ne ajută să nu avem condens pe contactele electrice din întrerupător. Sunt unele prize și întrerupătoare pentru exterior, nu sunt special industriale, dar vă recomand să le utilizați pe cele industriale. Acestea sunt mult superioare și au un preț doar ușor mai mare.
Instalația de ventilație sau extracție
Garajele au rareori încălzire și de aceea am subliniat nevoia de anumite elemente speciale la rețeaua electrică, dar au ventilație. Ai nevoie de ventilație dacă intenționezi să rulezi mașina cu ușile închise, să polizezi, să vopsești sau să sudezi. Uneori utilizăm solvenți și alte substanțe care pot degaja substanțe sufocante sau explozibile. Cea mai utilizată metodă de a ventila un spațiu este gaura, adică gaura în perete care ventilează pasiv. În concept modern, aceste găuri fac ca garajul să fie un spațiu incomod vara sau iarna din cauza frigului sau a căldurii excesive. Recomandarea mea este să instalați un ventilator cu un furtun izolat sau din aluminiu. Amplasarea gurii tubului se face cât mai aproape de centrul spațiului, iar extractorul este prevăzut cu un întrerupător lângă întrerupătorul de lumină. Toate aceste echipamente pot costa câteva sute de lei. Nu sunt foarte scumpe, dar nici neglijabile.
Apropo de ventilație, unele garaje împart ventilația cu locuința de lângă, mai ales atunci când garajul și casa fac parte din acelați corp al clădirii. Aș vrea să încurajez ventilație prin extracție. Ventilația în general înseamnă să mutăm aerul prin încăperi. Extracția înseamnă să scoatem aerul din garaj și să lăsăm un altul să intre printr-o gură de ventilație sau prin crăpăturile clădirii. Ce vreau să vă transmit este că nu putem să avem extractorul în locuință dacă există o ușă între casă și garaj pentru că acel extractor va trage toate mirosurile din garaj în locuință. Însă putem avea un extractor în garaj. Prin ușa dintre cele două spații, aerul din casă va fi evacut prin garaj, iar cu această ocazie va fi aducă o parte din căldura din casă în garaj. Același lucru poate să fie valabil și pe timp de vară dacă în locuință avem un aer condiționat.
Instalația de iluminat din garaj
Aș vrea să vă vorbesc un pic despre lumină și despre spații prea aglomerate. Un garaj tinde să ajungă un astfel de spațiu aglomerat. Consider că este important să vezi ce faci în garaj, mai ales dacă intenționezi să meșterești ceva acolo. Mulți proprietari își scot mașina din garaj și îl transformă într-un spațiu pentru altceva, măcar pentru moment. Pentru acele momente vom avea nevoie de un iluminat corect. Sfatul meu este să înțelegeți diferența între lumina difuza și lumina directă. Pe scurt lumina directă este o lumină orientată, ca farul de la mașină. Lumina difuză este o lumină dispersată în mai multe direcții încât ea nu crează umbre dure. Acestă lumină difuză o să împartă lumina în mod egal prin garaj. De regulă, lumina difuză este percepută ca lumină mai slabă pentru că este împrăștiată peste tot.
Acum că știm diferența între lumina directă și cea difuză, vă propun următorul plan. Vopsiți tavanul cu un lavabil alb reflectorizant sau placați-l cu folie adezivă de aluminiu. Orientați toate sursele de lumină directă spre acest tavan și lăsați lumina să inunde garajul. Montați destule surse de lumină directă orientate spre tavanul garajului montate pe circuite diferite. Atunci când ai nevoie doar de puțină lumină cât să te poți urca în mașină, vei aprinde mai puține surse decât atunci când vrei să meșterești ceva. Plasarea surselor de lumină trebuie să se facă în așa fel încât să nu fie obstrucționate de lucrurile depozitate prin depozit. Cu cât lumina vine din mai multe surse mai mici, cu atât este mai bine. Un garaj este un spațiu relativ restrâns, dar poate fi făcut să pară mai mare și mai înalt atunci când este iluminat corect.