Cu zeci de ani în urmă, bucătăria era ascunsă, undeva, în spatele casei, reprezentând doar un loc în care se pregătea masa şi erau spălate vasele. Acum, are un cu totul alt rol! A devenit punctul focal al casei, locul care îi aduce pe toţi, împreună. De multe ori aşezată chiar în centrul locuinţei, bucătăria nu mai poate fi neglijată, ci, din contră, reinventată ori de câte ori avem ocazia, tocmai pentru a ţine pasul cu restul casei.
Bucătăriile s-au schimbat foarte mult de-a lungul deceniilor, planificarea unei remodelări a bucătăriei ajungând să fie extrem de importantă în prezent. Evoluţia tehnologică şi schimbarea dinamicii sociale au contribuit foarte mult la amploarea pe care a căpătat-o bucătăria modernă. Un accent cu totul deosebit trebuie pus pe locuinţele open-space, în care parcă toate încăperile roiesc în jurul bucătăriei. Ca şi în cazul oricăror alte tendinţe moderne de design, stilurile curate şi simple au făcut ele ce-au făcut şi au devenit favoritele majorităţii proprietarilor.
Tendinţe generale
În următoarea perioadă totul va sta în restabilirea şi reinventarea spaţiului dvs. de gătit, din ce în ce mai mulţi oameni preferând, conform unor cercetări recente, să-şi reîmprospăteze în primul rând bucătăria. Doar este catalogată drept ”inima unei case”, nu?! Dacă în până de curând am putut vedea aproape tot ce se putea vedea în materie de mese, scaune, blaturi, dulapuri, podele, pereţi şi accesorii, închipuiţi-vă că va fi şi mai şi. Noile modele inovatoare vor continua să apară şi să predomine tendinţele începutului de an.
Bucătăria va fi un amestec perfect între formă şi funcţie, iar tehnologia va deveni din ce în ce mai prezentă, ajutând la uşurarea îndeletnicirilor casnice. Indiferent că optăm pentru o schimbare majoră, ca cea a stilului de amenajare – ultra-modern, tradiţional sau rustic – sau doar pentru câteva mici ajustări, pe ici pe colo, bucătăria merită toată atenţia noastră. Ca centru al tuturor activităţilor zilnice, bucătăriile evoluează pentru a ne face viaţa şi gătitul cât se poate de eficiente, şi asta nu oricum, ci arătând, în acelaşi timp, impresionant din punct de vedere estetic.
Mobilierul va fi „definit prin diferenţe sau diferenţieri”, cu un amestec de finisaje şi materiale pentru a identifica anumite piese de mobilier şi pentru a crea sisteme zonale de bucătărie, care nu se vor mai limita la cei patru pereţi sau la amenajările obişnuite. Unii experţi vorbesc chiar despre ideea de „anti-bucătărie”. Încet, încet, nici bucătăriile nu vor mai fi ce-au fost! În sensul frumos al cuvântului!
Unele dintre cele mai importante şi emergente tendinţe vor consta în rafturi deschise, dulapuri cu uşi frontale din sticlă, scaune tip banchetă, palete de culori închise, suprafeţe de beton inspirate de stilul industrial, baterii şi robinete din alamă, spaţii de depozitare inteligente şi inedite, sau chiar insulele de tip bar.
1. Bucătării inteligente
Tehnologia a intrat în bucătărie în plină forţă şi nu doar sub forma unor gadget-uri şi aparate fanteziste. Astăzi, puteţi avea o bucătărie cu tehnologie integrată în fiecare funcţie şi aparatură – de la frigiderele ultraperformante şi până la surse de iluminat. Aceasta este ceea ce numim o bucătărie inteligentă! Bucătăriile reprezintă un aspect evolutiv al designului, multe bucătării de astăzi fiind construite inteligent începând de la podele şi până la plafon. Însă şi în bucătăriile mai vechi, senzorii, gadgeturile şi alte dispozitive high-tech pot fi adăugate pentru confortul proprietarului.
Unele dintre cele mai accesibile accesorii sunt bateriile de bucătărie echipate cu mişcare senzorială, care, prin detectarea prezenţei mâinilor, se deschid automat. Frigiderele din zilele noastre au ajuns să aibă capacitatea de a ne alerta atunci când cantitatea produselor alimentare începe să scadă, iar aparatele de cafea pot fi programate să ne pregătească licoarea înviorătoare, pentru a o putea savura atunci când ne trezim.
Există, de asemenea, gadgeturi care monitorizează prospeţimea sau valabilitatea produselor alimentare, ca de exemplu pe cea a ouălor, anunţându-ne care dintre ele sunt alterate. Orice aţi alege dintre aceste minunăţii ale tehnologiei, nu uitaţi, însă, să vă actualizaţi şi sistemul de iluminat, care poate fi controlat de pe smartphone sau tabletă. Bucătăriile integrate devin din ce în ce mai populare, pe măsură ce proprietarii de case experimentează noi tehnologii, aceasta fiind una dintre cele mai puternice tendinţe ale anului 2018.
Citeşte şi Gadget-uri care facilitează controlul asupra casei
O altă tendinţă absolute uimitoare este aceea de ascundere a aparatelor sau pieselor inteligente, cum ar fi plitele cu inducţie sau cele incorporabile, cafetiere şi espressoare sau gadgeturi pentru alimente. Acest lucru se extinde chiar şi la suprafeţele de lucru mobile, care pot fi mascate pentru a crea spaţii accesibile, panouri ascunse în pereţi şi uşi retractabile.
Uşile glisante şi sertarele ascunse nu sunt doar extrem de versatile, permiţându-vă să ascundeţi, în mod discret, o mare varietate de aparate, dar şi maximizează tot spaţiul disponibil. Tehnologia va juca în mod inevitabil un rol-cheie în viitorul designului bucătăriilor. De exemplu, în Italia există în prezent bucătării care pot fi controlate printr-o aplicaţie desktop, astfel încât robinetul se deschide şi se închide la simpla apăsare a unui buton, capacul chiuvetei se deschide şi se închide la cerere (aţi văzut bine, capacul chiuvetei, care poate fi chiar şi din sticlă termorezistentă), iar uşile frigiderului pot fi deschise fără ca măcar să le atingi. Acest tip de tehnologie software va reprezenta viitorul designului de bucătărie care va coincide, fără îndoială, cu evoluţia stilurilor de viaţă moderne.
2. Culorile dulapurilor
Culorile închise îşi fac din ce în ce mai mult simţită prezenţa, albul devenind deja desuet. Deşi dulapurile albe au un aspect clasic care poate fi folosit în aproape orice stil de bucătărie, încet-încet vor dispărea, existând tendinţa ca albul să înceapă să scadă în popularitate în acest an. Bucătăriile albe vor fi ”întrerupte” de insule într-o varietate de culori diferite sau nuanţe ale lemnului. Amestecarea finisajelor ajută la introducerea de piese accentuate şi la adăugarea unui plus de culoare, pentru cei mai curajoşi dintre noi.
Citeşte şi Cum să alegeți cele mai bune dulapuri de bucătărie
Cele mai populare apariţii de culori vor fi nuanţele de albastru şi verde. În plus faţă de aceste nuanţe de factură neutră, mai există o altă paletă de culori care se îndreaptă spre negru, antracit şi chiar grena sau vişiniu. Veţi fi surprinşi de cât de bine funcţionează dulapurile de bucătărie în culori închise şi cât de mult îmbunătăţesc acestea spaţiul din bucătărie cu senzaţia lor dramatică şi luxoasă.
Dulapurile de bucătărie în aceste nuanţe emană o eleganţă plină de farmec şi o atmosferă bogată şi luxoasă, pe care celelalte opţiuni nu le pot aduce. Ele ”aruncă” bucătăria într-o esenţă dramatică subtilă. Cu toate acestea, trebuie să aveţi grijă să nu depăşiţi măsura, făcând bucătăria să se simtă prea întunecoasă. Lăsând la o parte acest aspect negativ, din ce în ce mai mulţi oameni devin îndrăzneţi şi optează pentru dulapuri de bucătărie în culori închise, chiar negru. Cele mai moderne case vor rezida în tonuri de culori închise.
3. Design, materiale, texturi optimizate şi soluţii eficiente de stocare
În timp ce stilurile farmhouse şi modern sunt încă extrem de populare, proprietarii de case devin din ce în ce mai organizaţi şi mai atenţi în designul estetic al bucătăriilor, în ceea ce priveşte materialele alternative. Mediile nestresante sunt ceea ce se caută acum, cele în care ne putem îneca oboseala de zi cu zi. Iar acest lucru duce inevitabil către ceea ce înseamnă, de cele mai multe ori, simplitate. Aspectul simplu se referă la liniile moderne curate. Acestea vor continua să aibă un succes uriaş pe tot parcursul acestui an.
Excluderea dulapurilor de perete superioare a devenit o tendinţă crescătoare în ultimii ani, deoarece deschide spaţiul vizual, iar bucătăria pare mult mai mare şi mai strălucitoare şi vă permite, în acelaşi timp să utilizaţi spaţiul blatului într-un mod mult mai productiv. Ca să nu mai vorbim, de faptul că majoritatea oamenilor nu prea se pot înălţa până la rafturile superioare ale dulapurilor, iar capacitatea acestora este oarecum limitată neputând fi încărcate pâna la refuz.
Ceea ce ar da mult mai bine într-o bucătărie modernă ar fi rafturile deschise, care pot reprezenta atât o alternativă excelentă pentru adăugarea spaţiului de stocare, cât şi un element focal deosebit. Aveţi grijă, însă, cu ce anume le umpleţi, pentru a nu crea mai mult haos decât ordine. Când ne referim la simplitate, nu vrem ca aceasta să devină echivalentă cu aspectul plictisitor şi anost. Indicat ar fi să luaţi în considerare materialele şi textura acestora. Dacă utilizaţi rafturi deschise, lemnul brut este ideal pentru a aduce în interior elementul natural. Tocurile uşilor şi grinzile din lemn sunt alegerile perfecte pentru bucătării. Dar foarte interesante ar fi şi cele metalice, pentru o atitudine mai industrială.
Citeşte şi Combinaţia lemn – marmură în bucătăria modernă
Pardoseala din piatră naturală sau din dale de backsplash va deveni cu siguranţă punctul focal perfect. Aceste texturi interesante sunt foarte diferite de finisajele obişnuite lustruite sau lucioase pe care le vedem peste tot. Poate veţi dori chiar să luaţi în considerare o revigorare a plafonului pentru un plus de culoare.
Unele dintre cele mai mari neplăceri create de dulapurile din bucătărie este pierderea inutilă de spaţiu. Modul în care rafturile şi sertarele de bază sunt structurate ne fac să pierdem foarte mult spaţiu. Cea mai comună dintre aceste neplăceri este adesea legată de spaţiul prea mic pentru unele obiecte mai mari, dar şi invers, dulapuri prea mari care nu vă oferă calea optimă de organizare în mod corespunzător şi eficient a spaţiului.
Unul dintre aspectele fundamentale ale unei bucătării funcţionale este depozitarea. Dacă este inadecvată sau ineficientă, vă veţi confrunta cu frustrări şi provocări nesfârşite. Pentru a face faţă acestor provocări de stocare, designerii încep să caute soluţii de stocare mai bune. Acestea pot include: locuri special amenajate pentru aparate de mici dimensiuni, sertare separate pentru tacâmuri şi ustensile, rafturi pentru mirodenii, tăvi şi cărucioare de bucătărie, precum şi dulapuri pentru gunoaie şi materiale reciclabile sau sertare mai adânci. Acestea facilitează stocarea alimentelor, a băuturilor şi aparatelor de dimensiuni mai mici.
Citeşte şi Cele mai bune idei de a economisi spațiu în bucătăriile mici
Rafturile deschise şi dulapurile cu uşi din sticlă permit proprietarilor să-şi afişeze obiectele preferate. Sticla va fi peste tot în acest an. Acest finisaj adaugă un strat minunat de textură, fiind un instrument excelent pentru bucătărie de a amesteca toate acele linii drepte şi suprafeţe netede. Efectul sticlei funcţionează bine cu materialele naturale. În plus, sticla este semi-opacă, astfel încât să distingeţi dintr-o privire tot conţinutul din spatele ei. Aceste soluţii elegante permit articolelor decorative şi veselei să fie afişate frumos în spatele uşilor transparente adăugând o atingere vizuală şi personală unei bucătării contemporane.
O tendinţă pe care o vom vedea la tot pasul este înlocuirea dulapurilor superioare de bucătărie cu rafturi metalice, din lemn sau din sticlă. Inspirat din spaţiile hoteliere şi din cele ale magazinelor, acest concept adaugă declaraţii îndrăzneţe pe care mulţi vor să le aducă în casele lor, renunţând la minimalismul parcă prea popular în ultimii ani.
4. Cuarţul este încă rege
Pentru blaturile de bucătărie de înaltă calitate, cuarţul încă domneşte liniştit. Materialul este extrem de dur, poate dura practic toată viaţa, se întreţine extrem de uşor şi este antimicrobian. Granitul, principalul concurent din grupul de vârf, necesită o întreţinere ceva mai însemnată. Atunci când blaturile din cuarţ au intrat pentru prima dată pe piaţă, principala îngrijorare a fost lipsa varietăţii în ceea ce priveşte culorile şi finisajele. Dar cu timpul, datorită tehnologiei, producătorii au oferit o gamă largă de culori din care putem alege, precum şi modele de piatră realistă. Puteţi chiar să obţineţi un blat de cuarţ cu aspecte elaborate, care imită alte materiale, cum ar fi piatra naturală.
Aceste stiluri unice au devenit extrem de populare. Dar există o tendinţă notabilă spre culori neutre mai moi. Din ce în ce mai mulţi oameni optează pentru culori cum ar fi: gri, taupe, crem sau alb. Preferinţele modelelor s-au schimbat în ultimii ani, acestea urmărind tendinţa spre stiluri mai curate, regăsite în majoritatea spaţiilor de locuit. Este important să menţionăm şi popularitatea în creştere a chiuvetelor din materiale compozite, fabricate din acelaşi material ca blatul. Acest lucru creează un aspect uniform şi curat şi face mult mai uşoară curăţarea şi întreţinerea. Cu toate acestea, se va da o luptă destul de dură între chiuvetele din oţel inoxidabil şi cele menţionate mai sus, ca, de altfel, şi între stilurile modern şi farmhouse.
5. Aparate: noi stiluri şi preferinţe
Stilurile aparatelor, ca de altfel şi restul bucătăriei, suportă schimbări mari! A trecut de mult vremea aparatelor argintii. Ne aşteptăm să vedem aparate într-o varietate de culori şi finisaje. De fapt, seturile tipice de aparate din oţel inoxidabil vor începe să vă facă casa să pară foarte demodată. Oţelul inoxidabil domină piaţa de prea mult timp, aşa că nu trebuie să ne surprindă etalarea altor finisaje. Pentru a rămâne conectaţi la tendinţe, mergeţi pe culori unice şi creaţi-vă propriul design amestecat.
Unele dintre cele mai scumpe şi mai elegante aragazuri, plite şi cuptoare incorporabile, aparate de gătit, etc. sunt acum cele roşii sau vişinii şi cele albastre lucioase. Deşi putem înţelege că acest lucru nu se potriveşte cu gusturile personale ale fiecăruia dintre dvs., vă încurajăm totuşi să luaţi în considerare această tendinţă retro şi să o realizaţi pe cont propriu. Aceasta este cu siguranţă o abatere de la aparatele tradiţionale complet albe. Oamenii par totuşi dispuşi să experimenteze o gamă mai largă de tonuri şi nuanţe în jurul spaţiului de gătit. Chiar şi interesul pentru îndemnurile comerciale ”must have” / ”trebuie să-l ai” pare să se diminueze treptat.
Citeşte şi 8 trucuri ale designerilor pentru amenajarea bucătăriilor mici
Din ce în ce mai multe bucătării includ aragazuri sau aparate de gătit cu inducţie şi cuptoare separate montate în perete. Această tendinţă poate fi ceva mai costisitoare decât achiziţionarea unui simplu aragaz şi adesea necesită mai mult spaţiu. Dar, ca în multe dintre aceste direcţii, estetica reprezintă o problemă majoră fiind cea care până la urmă dictează. În prezent, accentul este pus pe trecerea de la aspectul comercial, general la unul ceva mai personalizat şi mai particular.
Modificările se întâmplă şi în lumea cuptoarelor, întrucât cele cu abur încep să devină rapid noile aparate „must-have”. Şi asta pentru că pregătesc mâncarea mult mai rapid şi păstrează nutrienţii alimentari şi aroma mai bună decât cuptoarele convenţionale, lăsând felurile de mâncare suculente şi delicioase. Dacă spaţiul bucătăriei este strâmt şi limitat, luaţi în considerare obţinerea unui cuptor de perete cu uşi franţuzeşti, adică uşi duble. Nu numai că sunt elegante, dar pot fi echipate şi cu Bluetooth, astfel încât să puteţi controla funcţiile cuptorului de la distanţă, de pe un smartphone. Dacă rămâneţi blocaţi în trafic, cel puţin în această privinţă nu mai trebuie să vă faceţi griji!
Există o altă serie de tendinţe în ceea ce priveşte „mobilierul care munceşte”, cum ar fi unele compartimente ale camerei (în care nu-ţi încape, oricât te-ai strădui, decât un singur obiect), staţiile de lucru multifuncţionale şi dulapurile de sticlă, prin intermediul cărora puteţi găsi anumite soluţii. Prin jocul cu diferite linii, greutăţi vizuale şi aranjamente modulare, mobilierul modern de bucătărie se va concentra pe gândirea liberă: crearea unui sentiment de echilibru eclectic, practic nelimitat din punct de vedere dinamic.
6. Podele din lemn tare şi plăci din ceramică
Parchetul din lemn de esenţă tare este încă foarte popular atunci când vine vorba de podele de bucătărie. Dar a doua opţiune cea mai populară, podelele din ceramică, este pe punctul de a obţine şi mai multă atenţie. Datorită tehnologiei, podelele din ceramică vin acum într-o gamă largă de modele, stiluri şi dimensiuni. De exemplu, puteţi obţine plăci ceramice care arată exact ca podele din lemn de esenţă tare. Deci, dacă doriţi să păstraţi aspectul lemnului, dar, în acelaşi timp, şi un material uşor de întreţinut, luaţi în considerare utilizarea ceramicii.
În plus faţă de lemn, plăcile de ceramică pot fi proiectate astfel încât să semene cu o serie de alte materiale, inclusiv piatra naturală. Chiar şi textura suprafeţei este schimbată pentru a imita aceste materiale. În ceea ce priveşte mărimea, nu mai trebuie să mergeţi pe dimensionarea tradiţională. Se pare că numai cerul este limita în privinţa varietăţii şi a mărimii plăcilor. Aveţi posibilitatea să obţineţi plăci unice care, odată montate pe podea, sunt aidoma cu scândurile reale de lemn de esenţă tare. Sau puteţi obţine plăci tăiate personalizat pentru a crea o bucătărie cu model unic.
Nu există nicio urmă de îndoială, însă, că suprafeţele de lemn, cum ar fi stejarul şi nucul, bogate în tonuri şi textură, vor continua să-şi păstreze popularitatea. În plus, vor merita remarcate şi materialele mixte – cu texturi precum granit, cuarţ şi lemn. Încercaţi să combinaţi o varietate de finisaje tactile, inclusiv dulapuri de lemn şi suprafeţe de lucru cu finisaje din piatră.
7. Insulele de bucătărie multifuncţionale cu un singur nivel
Insulele de bucătărie nu mai reprezintă ceva mic pe care să te chinuieşti să-l înghesui în spaţiul bucătăriei. Acestea au devenit puncte focale, elementul central sau pivotul bucătăriei. Una dintre schimbările apărute este supradimensionarea cu un singur nivel, care serveşte mai multor utilizări; mai ales că în designul bucătăriei apare din ce în ce mai puţin spaţiu în ceea ce priveşte dulapurile de perete. Insula bucătăriei este menită să creeze un impact, iar designul acesteia trebuie să facă o declaraţie.
Insulele de bucătărie mai mari, apărute anul trecut, vor deveni acum şi mai importante. Acestea vor avea dulapuri cu soluţii de depozitare şi vor fi echipate cu diverse aparate montate sub blaturi, oferind, în acelaşi timp, posibilitatea de a servi masa. Pentru ca supradimensionarea acestora să se potrivească cu restul bucătăriei, vedem o tendinţă generală ca insula bucătăriei să se extindă în spaţiile de locuit cu planuri deschise. Acest lucru asigură faptul că insula bucătăriei poate fi multifuncţională fără a aglomera spaţiul din bucătărie. Insula bucătăriei este sinonimă cu o bucătărie luxoasă şi ”sociabilă”, susţin specialiştii. Nu numai că reprezintă un loc minunat pentru a găti şi are un design aparte, dar poate fi folosită pentru depozitarea suplimentară şi adăugarea unor scaune de bar care oferă o zonă casual de luat masa.
Citeşte şi Insula de bucătărie pe roți – o apariție modernă multifuncțională
Căutaţi o alternativă la insula de bucătărie? Puteţi apela la o peninsulă ataşată unui perete, astfel încât să sacrificaţi doar accesul unei singure părţi a bucătăriei, dar care oferă la fel de multe avantaje. Modelele peninsulă funcţionează foarte bine montate în pereţi unici sau în planuri în formă de L. Vorbind despre insule şi peninsule, suprafeţele de lucru de tip cascadă – o suprafaţă care pare să curgă peste marginea mesei de lucru, acoperind partea din faţă a acesteia şi ajungând până la podea – vor continua să crească în popularitate.
De la băncuţele încorporate până la canapele mai mici (loveseats), bucătăria devine un spaţiu comun pentru odihnă. Vedem o tendinţă generală a apariţiei scaunelor de tip bancă, în zone din bucătărie în care domină insulele şi minibarurile. Acest tip de scaune impune o utilizare fantastică a spaţiului şi oferă o şedere mai confortabilă pentru relaxare, dar şi pentru obţinerea de extra-spaţiu atât de necesar în acest ritm alert în care trăim.
8. Tendinţe moderne de backsplash
Backsplash-ul (porţiunea de faianţă de deasupra sau din spatele chiuvetei) poate reprezenta cea mai distractivă modalitate de decorare a unei bucătării. Mai mult decât atât, plăcile din care este realizat backsplash-ul par să aibă mereu tendinţe şi stiluri noi. Mai întâi de toate, trebuie să aflaţi că plăcile mici şi dese, denumite şi ”de metrou”, sunt în afara tendinţelor. Poate că nu chiar complet, dar dacă oamenii astăzi încă le mai folosesc, aleg plăci ceva mai mari de diferite texturi sau modele.
Ce să mai vorbim despre culori, care, în acest caz, sunt fără sfârşit. Depinde doar de celelalte culori pe care le alegeţi în bucătăria dvs. şi, desigur, de gustul personal. Un plus de culoare este foarte trendy acum şi vă permite să deveniţi mai creativi cu designul dvs. Modelele neutre cu textură naturală sunt o altă opţiune pentru cei care caută un aspect clasic. O altă mare modificare pe care o s-o vedem în privinţa plăcilor este dimensiunea şi porţiunea de perete pe care o acoperă. Plăcile mari preiau puterea. Acestea pot fi de marmură, cuarţ, lemn, cupru, oţel inoxidabil, sticlă şi …. lista continua la nesfârşit!
Citeşte şi Idei de design pentru bucătării contemporane
În ceea ce priveşte acoperirea pereţilor, backsplash-ul se poate ridica până în tavan. Cum tendinţa generală este ca dulapurile superioare să dispară, şi chiar destul de repede, pereţii vor fi lăsaţi cu mult mai mult spaţiu la vedere. Când vine vorba de decorarea acestui spaţiu, backsplash-ul este o alegere extrem de populară. Backsplash-urile nu mai sunt folosite doar ca elemente practice – acum, designerii le folosesc pentru a crea punctul focal al bucătăriei. Similar cu modul în care aţi picta sau aţi folosi tapetul pe o secţiune de perete pentru a crea o componentă centrală în camera de zi, specialiştii prezic o cerere tot mai mare de backsplash-uri realizate din plăci unice, în defavoarea plăcilor standard de bucătărie. Elegante şi simple, backsplash-urile formate dintr-o singură placă enormă nu numai că sunt uimitoare, dar oferă şi beneficii practice de curăţare, deoarece rosturile dintre plăci nu mai constituie o problemă.
9. Conectarea cu marea natură şi verdele glorios
Literalmente! Proprietarii de case îşi conectează bucătăriile la spaţiul exterior sau la terasă, prin uşi transparente de sticlă. Experţii prezic că în acest an vom avea de-a face cu un „nou şi bogat albastru-verde”, în bucătării cu verdele ca şi culoare-cheie. Dulapurile verzi vor iniţia un stil nou, la fel de dramatic şi de luxos, chiar dacă este folosit în bucătărie. Pentru un aspect complet modern, verdele-pădure adânc poate fi echilibrat cu nuanţe crem, latte, sticlă neagră transparentă şi culori metalice ceva mai soft. O combinaţie de marmură albă şi alamă (în cazul sistemelor de iluminat), a blaturilor şi a accesoriilor, vă va ajuta să răspândiţi lumina în jurul spaţiului şi să compensaţi nuanţele mai grele.
10. Chiuvete multifuncţionale şi bateriile caracteristice
De ce să folosiţi o chiuvetă când puteţi avea nişte vase multifuncţionale?! Ei bine, chiuvetele integrate cu scopuri multiple nu au pierdut din popularitate, ba din contră, puteţi trece chiar la un nivel superior. Bucătăria relaxată şi modernă a stilului farmhouse este un adevărat marcator al luxului, iar infuzia de culoarea şampaniei este doar un alt mod de a sublinia acest lucru. Bateriile ceva mai fanteziste vor continua să crească în popularitate anul acesta.
Cu gama largă de finisaje şi stiluri disponibile acum, bateriile sunt la fel de importante pentru proiectare ca şi suprafaţa de lucru sau dulapurile. De exemplu, experţii au constatat că unii clienţi iubesc bateriile în finisaje din alamă cu robinete din metal, inspirate din stilul industrial de la începutul anilor 1900. Tehnologia bateriilor de chiuvete pentru bucătării s-a intensificat simţitor în ultimii ani. Acum avem sisteme de încălzire instant, de apă filtrată şi elemente strălucitoare pentru toate părţile componente ale chiuvetelor, cu o disponibilitate a finisajelor care creşte pe zi ce trece.
11. Sustenabilitate şi strălucire
Dezvoltarea designului şi accentul pus pe durabilitate înseamnă necesitatea pentru mobilier de calitate care este prietenos cu mediul, lucruri care rămân o prioritate pentru mulţi. Vom vedea materiale durabile şi desene sau modele care continuă să crească în popularitate. Pentru unele magazine de specialitate, sustenabilitatea este o tendinţă care sărbătoreşte interioarele îndrăzneţe şi impresionante pentru mediul înconjurător, subliniind modul în care viaţa durabilă ne permite în continuare expresia personală, cu modele care folosesc materiale reciclate sau reciclabile.
O bucătărie mare este un echilibru între bogăţie şi reţinere în care ar trebui să domnească luxul materialelor. Grinzile expuse de nuc şi stejar oferă o culoare excelentă şi o patină a timpului. Lustrele pandantiv pline de farmec devin noile candelabre. Accentul se va pune pe „bijuteriile” unei bucătării, cu precădere pe chiuvete, baterii şi accesorii.
12. Minimalism elegant şi marmură minunată
Elegante, minimaliste şi raţionalizate, spaţiile cu linii curate reprezintă un aspect cheie, dorit de majoritatea dintre noi. Una dintre cele mai durabile tendinţe în bucătăriile acestui an este stilul industrial simplificat. Apelul fără întreruperi al suprafeţelor de lucru va continua să fie la modă, fiecare bucătărie trebuind să se dovedească a fi atât practică cât şi plăcută din punct de vedere estetic. Tendinţa de utilizare a marmurei nu dă deloc semne de scădere, mai ales pentru faptul că ajută la crearea unei bucătării pline de caracter.
Citeşte şi Mic ghid al blaturilor de marmură
Recunoscută pentru culoarea sa excelentă, marmura este materialul care atrage eleganţa şi aspectul sofisticat. Frumuseţea ei subevaluată, combinată cu puterea excepţională, fac din marmură o alegere perfectă pentru blaturile de bucătărie. Cu calităţile sale performante, suprafaţa rece a marmurei este excelentă pentru lucrul cu produse alimentare. Potrivită atât designului clasic cât şi celui contemporan, marmura este un material imperios necesar pentru o bucătărie elegantă.
13. Îmbinarea elementelor vechi cu cele noi sau vibe-ul vintage
Va exista o mişcare spre bucătăriile care cuprind mai degrabă bucăţi individuale de mobilier decât corpuri întregi uniforme. În afară de adăugarea unor elemente pozitive în designul general, acestea sunt mult mai permisive. Vom continua să vedem elemente şi forme tradiţionale în armonie cu designul modern actual. Gândiţi-vă cum arăta loalaltă, piatra naturală, gresia bazaltică organică, mobilierul de rattan realizat manual şi corpurile de iluminat inspirate de stilurile de epocă! Bijuteriile sculpturale, cum ar fi lustrele pandantiv cu finisaje dure, cu o influenţă italiană, de la jumătatea secolului, vor fi extrem de populare în dezvoltarea unui aspect luxos şi somptuos.
1 comentariu
[…] Tendinţe generale în amenajarea bucătăriilor moderne […]