Indiferent de tendinţe noi ne asumăm declararea acestui an drept ”Anul eco”, întrucât ceea ce a început ca o tendinţă superficială în designul interior a devenit o mişcare în adevăratul sens al cuvântului. Adoptarea elementelor exterioare în designul interioarelor are o mulţime de beneficii, de la stimularea spiritului la banalul aer mai curat. Dar, haideţi să recunoaştem: nu toată lumea este renumită pentru înclinaţia către ”marele verde”.
Citeşte mai multe despre Stilul Eco
Dacă vă place ideea unei modalităţi mai naturale de decorare, dar nu puteţi menţine nici măcar o plantă în viaţă, ei bine, aflaţi că există o multitudine de alte posibilităţi de a vă bucura de o casă pe cât de modernă pe atât de ”eco”. Plantele nu sunt singura modalitate de a aduce natura înăuntru! De ceva timp pluteşte în aer o mobilizare generală pentru un decor mai natural, pe tot parcursul anului. Dacă pur şi simplu nu sunteţi familiarizaţi cu îngrijirea plantelor de apartament sau v-aţi distrus şi ultima serie de suculente, nu vă descurajaţi, ci încercaţi, în schimb, ideile propuse de noi.
Optaţi pentru materiale naturale
Cum vi s-ar părea o cameră de zi mobilată cu piese din răchită?! Cel puţin fabuloasă, nu? Mobilierul din răchită şi rattan nu face doar deliciul teraselor sau grădinilor. Există o mulţime de materiale naturale non-vii care vă pot încălzi casa, putând profita de avantajele acestora fără a avea grijă să le udaţi sau să le aşezaţi în locuri cu lumină naturală, unde, între noi fie vorba, tocmai doreaţi să vă amplasaţi fotoliul pentru relaxare şi citit.
Vezi şi Colţul de citit – 35+ idei care să vă inspire (galerie foto)
Materialele naturale sunt perfecte pentru mobilierul cu accente aerisite, aşa cum bumbacul este ideal pentru textile. Chiar şi pieile şi blănurile false pot fi considerate materiale naturale şi prezintă un contrast deosebit cu culorile şi ţesăturile mai uşoare. Pe lângă mobilierul din ratan natural, care este mult mai scump şi mai greu de găsit, există şi ratanul sintetic, devenit practic principala materie primă. Acesta are aceleaşi avantaje ca şi cel natural şi este mult mai ieftin. Rattanul, fie el natural sau artificial, are un aspect foarte plăcut, nu este sensibil la umezeală şi poate fi combinat cu o gamă largă de alte materiale, pentru a realiza decoruri cu adevărat fascinante.
Mobila din lemn masiv, cea împletită din materiale naturale, precum papura, bambusul, rattanul sau răchita, dar şi cea de fier sau de oţel reprezintă o alternativă excelentă. Suportul patului ar trebui să fie realizat din materiale naturale. Ideal este un suport din lemn masiv tratat cu ulei, dar şi fierul forjat sau oţelul sunt indicate. De asemenea, bine ar fi ca şi salteaua patului să fie confecţionată din materiale naturale: latexul natural asigură un transport energetic mult mai favorabil decât cel sintetic.
Iată şi câteva modalităţi de decorare cu ajutorul obiectelor din răchită:
-
Optaţi pentru scaune şi fotolii pentru zonele de relaxare sau alegeţi măsuţe din răchită pentru living.
-
Plasaţi un cufăr din răchită la marginea patului din dormitor. În funcţie de formă, acesta va putea să aibă şi alte întrebuinţări, ca de exemplu să ţină loc de măsuţă.
-
Amplasaţi un şezlong din răchită în dormitor sau living. Cu siguranţă va deveni punctul focal al încăperii. Sau decoraţi-vă livingul (sau zona de relaxare) cu un otoman dain răchită.
-
Iluminaţi dormitorul sau orice altă încăpere cu ajutorul lămpilor cu abajur din răchită şi accesorizaţi ferestrele cu storuri fabricate din răchită.
-
Păstraţi lucrurile personale sau jucăriile copiilor în coşuri confecţionate din răchită sau optaţi pentru un cuier din acelaşi material.
-
Personalizaţi-vă dormitorul cu un cadru/tăblie de pat din răchită şi, dacă mai aveţi loc, cumpăraţi şi un set de birou (masă şi scaun) din răchită. O masă de toaletă din răchită va deveni un element de decor inedit pentru dormitor.
-
Pentru bucătărie, puteţi să vă decoraţi pereţii cu tăvi din împletituri de răchită.
Faceţi uz de culori
O baie minimalistă cu pereţi verzi nu numai că reprezintă o idee genială de decor, dar are şi o legătură extrem de strânsă cu principiile eco. Utilizaţi vopseaua verde pentru o preluare proaspătă şi incomparabilă! De-abia acum vine şi vestea cea mare! Veţi fi posesorii unui decor cu adevărat inedit, întrucât vă număraţi printre curajoşii care se încumetă să adopte o asemenea nuanţă pentru pereţi.
Dacă nu puteţi avea un perete cu iederă în interior, de ce să nu folosiţi această culoarea pentru pereţi? Pe lângă faptul că vă puteţi lumina cu uşurinţă locuinţa, nici nu va trebui să aveţi grijă de ea atunci când plecaţi în vacanţă. Pentru un efect uimitor căutaţi să folosiţi diferite nuanţe de verde, exact aşa cum pot fi găsite în natură! În afară de verdele vibrant mai puteţi utiliza albastrul oceanului sau al cerului. Realizaţi un perete – accent (sau chiar tavanul), prin alegerea unei nuanţe mai închise sau mai deschise decât cea de pe ceilalţi pereţi. Sau, folosiţi culoarea în alte decoraţiuni, cum ar fi perne, vase, cuverturi, perdele, draperii.
Printre alte opţiuni de materiale eco ce pot fi folosite pentru pereţi se numără şi varul şi lutul, foarte importante asupra calităţii aerului din locuinţă. Vopseaua pe baza de lut conţine lut, calcar, apa şi pigmenţi. Nu este nocivă şi are un preţ avantajos. Vopseaua pe bază de calcar este ideală, căci acţionează împotriva mucegaiului. Se pretează cel mai bine pentru aplicare pe tencuială, dar poate fi folosită şi pentru tapete. Vopseaua pe baza de cazeină este sută la sută sigură din punct de vedere ecologic – proprietate avantajoasă nu doar persoanelor alergice.
Încercaţi blănurile false…
Ţesăturile care imită blana animalelor (de cele mai multe ori ale celor exotice), se potrivesc de minune cu decorul inspirat din natură, ţinând cu succes locul unor plante vii. Nu-i aşa că atunci când vă gândiţi la „decorul natural”, mintea dvs. se duce, automat, la plante şi copaci?! Ei bine, printurile de animale şi texturile pot fi la fel de naturale ca şi plantele de apartament. Un covor care imită blana animalelor poate aduce textură şi culoare, în timp ce blănurile aruncate sau păturile fac o cameră pe cât de confortabilă pe atât de naturală. Sau, puteţi merge pe varianta unui imprimeu neaşteptat ca cel care imită pielea de şarpe sau de crocodil. Orice veţi decide să folosiţi veţi fi extrem de surprinşi de rezultat.
Citeşte şi Cum să decoraţi locuinţa cu animal print
Pe lângă materialele mai sus amintite, pentru pardoseală mai puteţi folosi gresie, piatră, lemn. Dar nu ocoliţi nici pardoseala din plută, extrem de elastică şi caldă.
Cuverturile şi lenjeria de pat trebuie să fie din puf, pene, bumbac şi in. Păturile cele mai indicate sunt confecţionate din lână sau bumbac, iar articolele textile ideale folosite în bucătărie şi în zona de servit masa sunt din in. Pentru lenjeria de pat se recomandă bumbacul şi ţesăturile din in, întrucât capacitatea mare de absorbţie a fibrelor naturale asigură un somn sănătos. Draperiile din fetru reprezintă încă un avantaj pentru cei care aleg să adopte aceste principii pe cât de sănătoase pe atât de eficiente. Acestea absorb mirosurile din atmosferă şi umezeala, contribuind astfel la menţinerea unui climat de interior intact.
… şi printurile cu modele din natură
Camera de zi, de pildă, va arăta uimitor dacă pe unul din pereţi veţi decide să lipiţi un tapet cu palmieri. Chiar dacă nu sunteţi un grădinar iscusit sau speranţa de a deveni unul s-a stins de mult, nu fiţi dezamăgiţi, întrucât, în decorul unei locuinţe, plantele pot fi aduse şi în alte moduri. Poate chiar mai actuale şi mai la îndemână decât cele tradiţionale!
Decorarea cu modele din natură este extrem de modernă şi vă oferă aceleaşi sentimente paşnice şi fericite pe care vi le dau plantele vii. Pernele cu flori sau frunze, cuverturile, draperiile, covoarele sau chiar un tapet enorm şi îndrăzneţ pot da casei dvs. o atmosferă de seră care nu necesită nici cel mai mic efort de întreţinere. Un întreg perete imprimat cu diferite modele de frunze sau o galerie cu fotografii florale este o modalitate sigură de a aduce un strop de ”verdeaţă” în casa dvs.
Folosiţi-vă de ferestre
Ideea de spaţiu deschis şi aerisit nu-şi poate duce la bun sfârşit efectul pentru care a fost conceput, dacă nu utilizaţi cât mai multe ferestre mari, pentru a etala priveliştea naturală. Nu presupuneţi că sunteţi limitat la interiorul casei dvs. atunci când decoraţi şi proiectaţi.
Dacă sunteţi fericitul posesor al unei locuinţe cu vederi superbe, peisajul poate deveni parte a designului (şi nici măcar nu trebuie să vă ocupaţi de îngrijirea lui). Este clar că nu veţi putea muta ferestrele astfel încât să obţineţi cea mai frumoasă privelişte, dar puteţi să vă îmbogăţiţi grădina sau chiar să concepeţi una în funcţie de posibilităţi. Încercaţi să plantaţi flori într-o jardinieră pentru a adăuga culoare unei ferestre care va epata. Sau, înlăturaţi jaluzelele masive şi greoaie care ascund priveliştea copacului dvs. preferat. Utilizaţi spaţiul din aer liber ca pe un element de design cu impact surprinzător şi costuri practic inexistente de întreţinere.
Citeşte şi Noţiuni de bază privind tratamentele pentru ferestre
Regândiţi spaţiile de tranziţie
Utilizaţi spaţiile de tranziţie pentru lumină naturală suplimentară. Holurile, dependinţele sau terasele care acoperă atât spaţiul din interior cât şi pe cel din exterior pot deveni unii dintre cei mai de seamă aliaţi ai dvs. în proiectarea ecologică. Gândiţi-vă la o modalitate inedită de a reconcepe sau redimensiona un foaier, un hol sau un spaţiu neutilizat cât de mic, astfel încât să aduceţi puţin mai mult din exterior. Orice locuşor care vă poate permite să accesaţi spaţiul în aer liber pe tot parcursul anului este binevenit. Desigur că, pentru a maximiza efectul acestui mic proiect şi pentru a păstra casa mai strălucitoare, va trebui să despărţiţi cele două încăperi printr-o uşă de sticlă, un glasvand sau un alt element transparent.
Folosiţi din abundenţă sticla
Dulapurile din sticlă, de pildă, permit trecerea fluxului de lumină, reflectând-o în toată încăperea. Ideea este ca obiectele din sticlă să fie aşezate în aşa fel încât să ”absoarbă” cât mai multă lumină naturală pentru ca mai apoi să o răspândească cu generozitate în toată casa. Pereţii de sticlă şi pereţii despărţitori pot fi, de asemenea, utilizaţi pentru a păstra lumina, dar şi pentru a oferi locuinţei mai multă personalitate. Puteţi utiliza ferestrele interioare sau uşile de sticlă ca pe un mic indiciu pentru grădinărit: puneţi câteva plante sau flori artificiale în spatele uşilor sau poziţionaţi strategic ferestrele, astfel încât acestea să încadreze unele dintre cele mai frumoase privelişti ale casei dvs. Urmărind site-ul nostru veţi descoperi şi alte metode inedite de a vă decora casa cu ajutorul sticlei.
Citeşte şi Cum să utilizezi sticla în diferite tipuri de design interior
Miresme naturale
Am păstrat pentru final acest „truc” vechi de secole. Bineînțeles că atmosfera și aromele din locuință declanșează emoții și senzații ce ne (in)duc în mijlocul naturii. Stimularea tuturor simțurilor completează tabloul acestui stil eco design non vegetal.
Un difuzor de uleiuri esențiale schimbă complet calitatea aerului și miresmele căminului. Puteți alege uleiul esențial de cedru – spiritul pădurii sau uleiul esențial Geranium – de mușcată cu o aromă florală ce ne mută cu gândul direct în grădină.
Uleiul esențial de lavandă este perfect pentru o seară relaxantă și un somn odihnitor.
Dacă îndrăgiţi conceptul unei estetici mai organice, dar nu şi ideea de a vă umple casa cu plante vii, decorul cu forme din natură este cea mai bună alternativă. Aducerea naturii în interior nu presupune, sub nicio formă, transformarea casei în propria junglă suburbană, ci adoptarea câtorva piese-cheie care să suplinească lipsa plantelor.
3 comentarii
[…] Idei non-vegetale prin care să aduceţi natura în interior […]
[…] Idei non-vegetale prin care să aduceţi natura în interior […]
[…] Idei non-vegetale prin care să aduceţi natura în interior […]