Etimologia expresiei ”orice, numai chiuveta nu”, are, probabil, de-a face cu faptul că acest element indispensabil, este foarte dificil de mutat. Mai ales chiuveta din bucătărie! De la simpla ei amplasare în altă zonă a bucătăriei și până la configurarea unui alt sistem de instalare și scurgere, toate etapele strămutării unei chiuvete sunt extrem de dificile. Ideal ar fi ca, încă de la bun început, să acordăm cât mai multă atenție fixării și montării acestei piese, fără de care bucătăria nu ar exista în forma ei actuală.
Dacă stăm și ne gândim, există foarte puține caracteristici într-o casă folosite la fel de des ca o chiuvetă. Ce alt element îndeplinește atât de multe sarcini diferite? Putem, așadar, argumenta că alegerea unei chiuvete este una dintre cele mai importante etape în amenajarea unei bucătării, și este o decizie care vă va afecta viața de zi cu zi timp de mulți ani. Dar de ce este așa de important, o să mă întrebați?! Păi este, pentru că în timp veți economisi bani nefiind nevoiți să o înlocuiți prea des. O chiuvetă de calitate nu se va deforma și va rezista mai mult în timp, va da un aspect aparte bucătăriei și, poate cel mai important aspect, va corespunde cerințelor dvs. în privința volumului.
Specialiștii în design, dar și cei în instalații, au câteva păreri despre modul corect de a selecta chiuveta ideală, pe care n-ar fi rău să le luăm în seamă. Dacă v-am stârnit curiozitatea și citiți în continuare, veți afla tot ce trebuie să știți despre calitățile, culorile, mărimile, formele, materialele, configurațiile și accesoriile chiuvetelor. Fiți pe fază!
Primii pași în alegerea chiuvetei ideale
Așa cum am menționat și mai devreme, principalele caracteristici pe care trebuie să le îndeplinească o chiuvetă de bucătărie pentru a fi considerată eficientă, performantă și avantajoasă sunt calitatea, funcționalitatea și aspectul. Atenție, chiar în această ordine! Bine, fie, în funcție de exigențele și posibilitățile particulare ale fiecăruia dintre noi, ordinea poate fi încălcată, dar întotdeauna să aveți în minte raportul calitate-preț.
Înainte de toate, atunci când alegem o chiuvetă de bucătărie trebuie să ne decidem dacă dorim ca aceasta să fie integrată în suprafaţa de lucru (blat) sau separată de aceasta. Ideal ar fi să optăm pentru prima variantă, dar dacă acest lucru nu este posibil, putem opta pentru un model de sine-stătător. Fie că este vorba de un model de lux sau nu, țineți cont și de bateria de chiuvetă, care trebuie să fie robustă, puternică și să ne transmită încredere pentru a putea manevra în voie robinetul. Plasticul nu prea are ce căuta în construcţia unei baterii şi sunt de evitat toate modelele care vin echipate cu tot felul de garnituri şi accesorii din acest material.
Un alt sfat de care ar trebui să țineți cont este că moda bateriilor montate în perete ar trebui să revină. Și asta pentru simplul motiv că cele montate pe chiuvetă adună mult prea ușor bacterii, mucegai și resturi. Estetica va rămâne aceeași (dacă nu chiar mai interesantă), iar funcţionalitatea chiuvetei de bucătărie va înregistra un plus de igienă şi de randament.
Cât de multe cuve și în ce configurație?
1. O cuvă mare, o singură chiuvetă.
Pro: O singură cuvă adâncă înseamnă că puteți înmuia sau spăla cu ușurință o tigaie sau o oală de dimensiuni mari, sau puteți pregăti cantități însemnate de mâncare.
Contra: Clătirea legumelor în timp ce înmuiați vase la spălat nu este prea igienică și eficientă. Trebuie să separați cumva cele două ”activități”!
Majoritatea clienților optează pentru o singură cuvă adâncă, cu mărimi cuprinse între 80 și 90 cm lățime și 20-25 cm adâncime.Acest tip de chiuvetă este foarte versatil și funcționează și dacă gătiți mult și dacă gătiți mai rar. În privința dezavantajului de a nu putea face mai multe lucruri o dată, specialiștii susțin că acest neajuns se poate remedia cu ajutorul accesoriilor.Majoritatea producătorilor de chiuvete oferă o multitudine de accesorii și anexe, inclusiv coșuri pentru clătire, care se potrivesc perfect cuvei inițiale.
2. Două cuve de diferite dimensiuni (60/40)
Pro: Două cuve vă permit să efectuați activități separate, cum ar fi curățarea legumelor, spălarea vaselor și prepararea mâncărurilor, cu mult mai multă ușurință.O chiuvetă 60/40 are o cuvă, de obicei, lată de aproximativ 45-50 cm și o alta, ce măsoară o lățime de 35-40cm. Ideea este că puteți spăla vase în cuva mare și pregăti mâncarea în cea mică. Chiuvetele duble vă sunt la îndemână atunci când spălați obiecte pe care nu doriți să le puneți în mașina de spălat vase (înmuiați-le cu deteregent de vase în cuva mare și clătiți-le în cea mică).
Contra: Cuva mică nu va putea fi folosită la spălarea recipientelor mari, cum ar fi oale, tigăi cu coadă, tăvi de cuptor, etc.
Pentru cei care doresc flexibilitate, o chiuvetă dublă poate fi varianta cea mai bună.Există, pe de altă parte, un număr destul de însemnat de oameni care sunt obișnuiți să lucreze cu o singură cuvă, și nu doresc să schimbe acest lucru pentru nimic în lume. Chiuvetele duble nu sunt limitate în mod necesar la raportul 60/40, deși acesta este cel mai comun, opțiunile de personalizare fiind aproape nelimitate.
3. Două cuve de dimensiuni egale (o chiuvetă 50/50)
Pro: Acest tip de chiuvetă este pentru cei care iubesc simetria în design.De asemenea, are avantajul de a permite sarcini distincte (de curățare, preparare, spălare și clătire).
Contra: Dar, ca și în cazul anterior, s-ar putea ca jumătate din tigaie să o spălați pe blat.
Unii oameni, care au lucrat doar cu acest tip de chiuvetă, îl preferă fără să stea prea mult pe gânduri (probabil că știu ei mai bine de ce). Însă, specialiștii constată că cererea pentru astfel de chiuvete a scăzut simțitor în ultimii ani.
4. Trei cuve – una mare, una mijlocie și una pentru eliminarea gunoiului (cea mai mică)
Pro: Puteți folosi cuva de eliminarea a gunoiului independent de chiuvetă.
Contra: La unele modele, în funcție de ordinea cuvelor și de partea pe care este așezată chiuveta, nu puteți arunca resturile alimentare de pe blat direct în cuva de eliminare. Acest lucru poate fi, însă, remediat prin adăugarea unei plăcuțe de lucru chiar deasupra cuvei de eliminare, pe care să puteți tăia câte legume doriți. Pentru că este o chiuvetă mai mare decât precedentele, veți avea nevoie de și mai mult spațiu pentru a o monta. Este o opțiune ideală pentru cei cărora le place să păstreze gunoiul departe de produsele alimentare.
Care este forma ideală?
1. Rustică / Stil Country
Pro: Multe chiuvete rustice sunt formate dintr-o singură cuvă, mare.Diferența este aspectul distinctiv, care denotă o atmosferă de epocă, pe care mulți proprietari o îndrăgesc. Pentru o chiuvetă tipică, cuva se poate afla la 10 cm de marginea blatului, dar se poate depăși cu puțin această linie. Chiuvetele cu aspect rustic sunt mult mai accesibile pentru cei de statură mică și pentru copii.Dacă alegeți un model din porțelan sau ceramică, există o mulțime de opțiuni în privința culorii.
Contra: O chiuvetă cu aspect rustic face o declarație de design deliberată, care va dăinui pentru o lungă perioadă de timp – ceea ce este minunat, atâta timp cât gusturile dvs. rămân aceleași. O chiuvetă rustică este, în cea mai mare parte, o alegere pur estetică, întrucât nu aduce cine știe ce îmbunătățiri – funcționează ca o singură chiuvetă mare, și atât.
2. Rustică dublă
Pro: Aceleași beneficii ca și orice altă chiuvetă dublă.
Contra: Nu are adevăratul stil de epocă al unei chiuvete rustice cu o singură cuvă.
3. Laturi rotunjite
Pro: Mulți clienți consideră o chiuvetă curbată mai ușor de curățat decât una cu margini drepte.
Contra: În cazul în care stilul dvs. de bucătărie este unul elegant și minimalist, chiuveta cu laturi rotunjite se va simți stingheră.
Unele modele noi de chiuvete au colțuri clare, unghiulare în dreptul locului în care se împreună cu blatul, și colțuri rotunjite în partea de jos a cuvei, unde se ”întâmplă” cea mai mare parte a activităților specifice.Această caracteristică oferă oamenilor tot ce-i mai bun din ambele perspective.
4. Scurgător încorporat
Pro: Acest tip de chiuvetă este ideal pentru scurgerea și zvântarea vaselor, dar poate permite și fructelor și legumelor să se usuce după o spălare temeinică.
Contra: Aceasta este o chiuvetă mai largă, care ”mănâncă” din spațiul alocat blatului.
În ceea ce privește forma chiuvetei de bucătărie aveți o plajă destul de largă de unde să alegeți. Puteți opta între chiuveta cu forma dreptunghiulară, pătrată, rotundă sau ovală. Din acest punct de vedere nu există alegeri bune sau rele, trebuie doar să alegeți ceea ce vă place dvs., ceea ce se potrivește cu zona unde va fi instalată și să aveți suficient spațiu pentru forma și, implicit, dimensiunea alese. Acest lucru este valabil și în privința culorii chiuvetei de bucătărie, pe care o veți alege, cel mai probabil, în funcție de materialul din care este făcută și de preferințele personale.
Există și aici o multitudine de culori din care puteți alege: de la alb la negru, de la bej la maro închis și chiar culori mai îndrăznețe de roșu, albastru sau verde. Însă, chiar dacă gama de culori este foarte amplă, cele mai întâlnite și achiziționate chiuvete de bucătărie rămân cele din inox și chiuvetele de culoare bej/ crem.
Care este materialul ideal ?
Materialele utilizate în fabricarea chiuvetelor de bucătărie și calitatea acestora reprezintă principalul criteriu de selecție a chiuvetelor. Dacă sunt anumite criterii unde puteți selecta numai în funcție de aspect, la alegerea materialelor trebuie să primeze calitatea, rezistența și durabilitatea. Dintre materialele utilizate la fabricarea chiuvetelor de bucătărie amintim inoxul, granitul, marmura, compozitul, fonta, ceramica, sticla sau acrilul, însă nu toate aceste materiale sunt de calitate superioară și rezistente la lovituri, deci nu oferă o durată lungă de viață chiuvetelor.
1. Oțel inoxidabil
Pro: Acesta este un material foarte rezistent și ușor de curățat.
Contra: Metalul se poate zgâria, dar urmele pot fi șlefuite pe oțelul inoxidabil periat. Cei mai mulți producători oferă grile pentru cuve (niște tăvițe de sârmă fină, care sunt plasate în partea de jos a chiuvetei pentru a preveni zgârierea). De asemenea, în cazul în care locuiți într-o zonă cu apă dură, petele de apă pot fi o problemă. Dezavantajele chiuvetelor din inox: se zgârie foarte ușor, petele de calcar se văd imediat și se pot deforma sub greutate (modelele din inox subțire). Însă, dacă alegeți un model din inox satinat, ceva mai gros (și mai scump), puteți scăpa de multe din aceste probleme.
Întrucât la chiuvetele din inox există problema zgomotului făcut de apa care curge în cuvă, este bine, de asemenea, să achiziționați un model care este prevăzut, în partea de jos, cu tampon de absorbție a zgomotului. Oțelul inoxidabil este un material aproape indestructibil și foarte flexibil, care indiferent în ce stil va fi amplasat – tradițional sau modern – se va potrivi perfect. Chiuvetele de bucătărie din inox sunt printre cele mai căutate și reprezintă o alegere excelentă dacă vă doriți o chiuvetă rezistentă în timp, cu aspect plăcut, care se întreține ușor și destul de ieftină, comparativ cu materialele naturale.
2. Porțelan (sau ceramică)
Pro: Acesta este un material tradițional, care pare mai autentic în bucătăriile cu aer vintage.Pentru cei care iubesc culorile, alegerile sunt practic nelimitate.
Contra: Chiuvetele din porțelan se pot ciobi, lăsând în urmă un semn negru.Tigăile de metal pot lăsa, de asemenea, pete negre sau zgârieturi, foarte dificil de îndepărtat.
3. Granit compozit
Pro: Fabricat din particule de granit și polimeri, acest material rezistă la zgârieturi și ciobiri, și nu prezintă pete de apă.
Contra: Chiuvetele din granit compozit de culoare deschisă se pot păta, având nevoie de unele întrețineri speciale.
Chiuvetele de bucătărie din compozit sunt varianta puțin mai ieftină a celor din marmură, însă la fel de elegante. Dacă vreți o chiuvetă șic, și robustă în același timp, rezistentă la șocuri, zgârieturi și temperaturi ridicate, puteți opta fără nicio problemă pentru o chiuvetă de bucătărie din compozit. Avantajul acestui tip de chiuvete este că sunt mult mai ușoare față de chiuvetele din marmură. Chiuvetele din granit sunt mai mereu în tendințe, și disponibile într-o mare varietate de culori. Oferă un aspect natural și autentic și se integrează în bucătăriile tradiționale, dar și în cele moderne.
4. Piatră naturală
Pro: O chiuvetă din piatră naturală – steatitul fiind cea mai frecventă alegere – se poate potrivi perfect cu materialul blatului, și, în același timp, poate da bucătăriei un aspect autentic.
Contra: Materialul este destul de costisitor, și se poate zgâria și ciobi, astfel încât pot fi necesare produse speciale de curățare.
5. Marmură
Cele mai rezistente modele de chiuvete sunt cele din granit și din marmură. Aceste modele sunt considerate ca fiind de lux și sunt cele mai căutate, mai ales de cei care dețin bucătării în stil elegant sau modern și preferă să se înconjoare de elemente de calitate, care să treacă testul timpului. Dezavantajul acestor modele este că au un cost mai ridicat față de celelalte modele existente pe piață. Însă, dacă doriți să imprimați frumusețe și unicitate bucătăriei dvs., merită investiția.
6. Fontă
Chiuvetele de bucătărie din fontă sunt destul de greu de întreținut și se pot deterioara ușor la mici lovituri. Sunt foarte elegante, mai ales într-o bucătărie în stil rustic, însă necesită o atenție deosebită.
7. Acril
Chiuvetele de bucătărie din acril au cunoscut o creștere destul de mare, în mod special datorită prețului mic, fiind printre cele mai ieftine modele. Printre dezavantajele acestor chiuvete de bucătărie este de menționat faptul că nu rezistă la temperaturi ridicate și se pot deforma și zgâria ușor.
8. Rășină sintetică
Chiuvetele din rășină sintetică sunt aproape la fel de abordabile (ca preț) ca și cele din inox, sunt disponibile într-o multitudine de stiluri și culori și la fel de rezistente ca și cele din granit.
9. Sticlă
Chiuvetele din sticlă sunt sinonime cu inovația și eleganța, deosebindu-se prin armonia formei, prin îmbinarea plăcută a elementelor și printr-o sobrietate plină de gust. Un material foarte rezistent atât la șocuri și lovituri, cât și la zgârieturi. Se potrivesc de minune cu bucătăriile moderne și luxoase, întrucât vin cu o notă de originalitate.
Care sunt accesoriile ideale?
De cele mai multe ori, producătorii includ în gama lor de produse, accesorii pentru chiuvete, care se potrivesc perfect diferitelor modele și mărimi. Puteți alege dintre: tocătoare speciale, boluri, tăvițe, coșuri de inox, site, cuve pentru veselă, mochețele antialunecare, coșuri pentru clătire, picurătoare, etc. Toate aceste articole sunt realizate cu unicul scop de a ne centraliza și organiza munca din bucătărie. Pentru o potrivire perfectă, cel mai bine ar fi să cumpărați aceste accesorii direct de la producătorul de la care ați achiziționat și chiuveta. Dacă vă descrieți mai degrabă ca fiind un adept al lucrurilor de bază, și nu vă place să vă complicați existența, accesoriile de chiuvete nu sunt pentru dvs., întrucât acestea trebuie, de obicei, îndepărtate și curățate (după ce le folosiți), iar când nu le utilizați, trebuie să le găsiți un loc de depozitare.
Care este cel mai bun tip de montaj?
Tipul de montaj trebuie ales în primul rând în funcție de spațiul disponibil în bucătărie, de stilul bucătăriei (modern, rustic sau clasic), de bugetul pe care sunteți dispuși să îl alocați achiziționării chiuvetei dar și de preferințele și gusturile personale. Indiferent de ce tip de montaj alegeți este foarte important ca, înainte să achiziționați și să montați chiuveta, să măsurați locul unde va fi așezată pentru a vă asigura că încape fără nicio problemă. Dacă vreți să mergeți pe un design elegant, puteți opta pentru o chiuvetă de bucătrie îngropată. Acest tip de montaj este specific bucătăriilor elegante, dotate cu elemente de bun gust. Însă, cel mai des întâlnit tip de montaj este cel cu chiuvete încorporabile, acest lucru datorându-se costurilor mai scăzute față de cele îngropate.
Citește și De cât spaţiu aveţi de fapt nevoie pentru blatul de bucătărie?
În situația în care spațiul din bucătărie nu vă permite o chiuvetă mare sau un mobilier pe care să așezați chiuveta, puteți opta pentru o chiuvetă de bucătărie suspendată. Acest tip de chiuvetă se prinde direct de perete, având, în general, dimensiuni mai mici. Poate cel mai dificil aspect este cel legat de punerea în concordanță a bugetului cu însușirile și caracteristicile fiecărui tip de chiuvetă în parte. Trebuie să țineți cont de faptul că unele materiale au defectele lor și că puteți găsi chiuvete care au același aspect estetic, dar sunt diferite ca material, preț și, implicit, calitate. Nu uitați, însă, că investind în obiecte de calitate, veți scuti sume importante de bani în viitor!
1 comentariu
[…] Cum să alegeți chiuveta ideală pentru bucătărie […]