Doar pentru că nu aveți loc în bucătărie pentru un aragaz cu șase arzătoare, o chiuvetă dublă sau o combină frigorifică imensă, asta nu înseamnă că trebuie să-i sacrificați funcția sau stilul. Într-adevăr, în prezent există o tendință din ce în ce mai evidentă a locuințelor mici. De altfel, este și lesne de înțeles motivul apariției și perpetuării acestei tendințe – întreținere minimă, cheltuieli nesemnificative, mobilă simplă și comodă, etc.
Cu toate că nimeni nu-și dorește o bucătărie mică, casele mici au, de obicei, și spații de gătit pe măsură. Deh, nu le putem avea pe toate! Pentru proprietarii unor astfel de locuințe, ”inima casei” poate deveni o adevărată pacoste a existenței lor, când vine vorba de gătit, luat masa, depozitare și stocare. Dar, luând în calcul fiecare centimetru și transformându-l în spațiu prețios, voi și bucătăria voastră veți face minuni împreună. Suprafața unei bucătărioare poate fi maximizată până la refuz, de la folosirea unor aparate șic de mici dimensiuni și până la opțiuni inovatoare care fac diferența. Sperăm ca cel puțin una dintre strategiile noastre de stocare și de împărțire a spațiului să vă inspire și pe voi!
1. Aparate mici, dar puternice
Aragazele și frigiderele vintage pot fi găsite în dimensiuni mai mici, care nu sacrifică stilul bucătăriei. Nici producătorii moderni nu se lasă mai prejos, realizând modele speciale pentru spații mici, astfel încât chiar și cei mai oropsiți proprietari să poată găsi ceva care să se potrivească încăperilor lor de dimensiuni reduse. Luați în calcul achiziționarea unui frigider mai înalt și îngust, dar mai puțin adânc. Optați pentru aparate și obiecte de dimensiuni reduse mai ales dacă nu gătiți în mod regulat pentru o familie numeroasă. În acest caz, o mașină de spălat vase mai îngustă sau un aragaz mai mititel s-ar potrivi perfect.
2. Chiuvete simple
Pur și simplu mergeți pe ideea folosirii unui simplu bol, mai degrabă decât pe cea de chiuvetă în toată regula, putând salva astfel câțiva centrimetri buni. Chiuvetele mici cu un singur bol vin în toate stilurile, deci nici de data asta tema aleasă nu va fi afectată. Pentru o și mai bună idee puteți chiar folosi chiuvete ”undermount”, adică ale căror margini sunt ascunse sub blat. Veți salva o suprafață suplimentară de lucru.
3. Spații de depozitare montate pe perete
Aveți un perete gol cât de mic sau îngust? Dați-le încolo de calendare, opere de artă sau alte asemenea ”nimicuri” – profitați la maximum de spațiul disponibil cu rânduri de rafturi montate pe perete de la podea până în tavan. Le puteți chiar garnisi cu niște perdeluțe dacă sunteți obsedați de dezordinea care le caracterizează. Aceeași idee funcționează la fel de bine pentru oale și tigăi; utilizați tot spațiul pe care îl aveți! Și rețineți, vopsiți rafturile în culori închise, ceea ce va face ca ”aranjamentul” să se simtă și mai intenționat ascuns de privirile indiscrete. Dulapurile până în tavan sunt o modalitate excelentă de a obține loc suplimentar de depozitare, chiar dacă nu le veți putea accesa cu ușurință. Cu o scăriță sau un taburet rezolvați și această problemă. Dulapurile înalte până la plafon ajută, de asemenea, la extinderea vizuală a spațiului.
4. Stilul insulă
În loc să înșirați totul la rând, în stil galeră, încercați să deschideți camera și să puneți toate cele necesare într-o insulă compactă all-in-one. Insula poate conține o chiuvetă, un aragaz, un blat, un spațiu de preparare și unul de depozitare pentru oale, tigăi, cuțite și condimente. Pe partea opusă acestora, veți avea spațiu și pentru niscaiva scaune. Și poate cel mai important lucru ar fi, ca odată ce mergeți pe ideea de insulă, să vă instalați una cu mult spațiu dedesubt. Nu de alta, dar veți putea ascunde scaunele, aunci când nu le folosiți, și, implicit, veți salva o bună parte din suprafața podelei.
5. Cămară ”trasă”
Nici nu poate fi vorba de loc pentru o cămară adecvată? Iată un truc binevenit: și cele mai înguste spații pot fi utilizate prin montarea unei ”uși” ceva mai late pe care borcanele și ustensilele pot fi dispuse de lungul acesteia în interior, ca un fel de buzunar lung și îngust, care odată tras vă oferă posibilitatea de a vă aproviziona cu tot ce doriți.
6. Hardware minimalist
Poate părea un lucru neînsemnat, dar într-o bucătărie lungă și îngustă, este simplu să atașați tot felul de agățători, cârlige și cuiere voluminoase pentru ustensile. Păstrați senzația de elegant, prin alegerea unor modele zvelte și minimaliste. Dulapurile lucioase și iluminatul corespunzător ajută, de asemenea, la ”deschiderea” unei bucătării strâmte.
7. Nicio ușă
Scoaterea ușii de la bucătărie este o altă modalitate simplă și facilă de a ajuta o cameră mică să se simtă mult mai mare. Mai mult, puteți lărgi spațiul prin îndepărtarea unui perete. Deschiderea bucătăriei ține mai degrabă de funcție decât de stil. Înlăturarea unui perete vă dă posibilitatea de a conversa cu membrii familiei și oaspeții fără a-i ține în picioare în timp ce lucrați în bucătărie. Sau îi puteți urmări pe copii în timp ce-și fac temele.
8. Selecție drastică
Păstrați în bucătărie doar cele mai bune cuțite, setul vostru preferat de pahare, ceainicul cel mai adorabil, instrumentele de bucătărie utilizate cel mai frecvent și așa mai departe. Fiți nemiloși în îndepărtarea elementelor total nefolositoare. Şi n-ar strica să alegeți obiectele din sticlă transparentă și acrilic pentru articolele pe care le păstrați expuse pe rafturi, întrucât elementele transparente fac o cameră să pară mult mai spațioasă.
9. Ingeniozitate
Cu ajutorul unui dispozitiv foarte ușor de achiziționat de la orice magazin de bricolaj, agățați coșul de gunoi pe interiorul uneia din ușile măștii de la chiuvetă pentru a putea păstra restul zonei în alte scopuri… de depozitare bineînțeles. Atenție, însă, când închideți ușa cu coșul atașat pe ea, s-ar putea să aveți, totuși, nevoie de ceva spațiu în interiorul măștii, deci indicat ar fi să lăsați ceva loc în dreptul ei.
Știți ce altceva mai dă o notă de ingeniozitate? Un cărucior de bucătărie! Nimic nu transformă o bucătărie de dimensiuni reduse ca o măsuță pe rotile supraetajată – așa-zisele cărucioare de bucătărie. Dintr-o dată, aveți spațiu de stocare suplimentar și spațiu de strecurat primpejur. Cărucioarele de bucătărie extind zona de lucru, sunt versatile și nu ocupă mult spațiu din podea. Puteți să-l mutați în centrul bucătăriei pentru prepararea mâncărurilor sau îl puteți folosi ca un bufet, atunci când aveți oaspeți. O poliță cu cârlige agățată pe partea dinăuntru a ușii dulapului inferior este un loc bun de depozitare suplimentară. Puteți profita de fiecare centimetru și cu ajutorul sertarelor cu rotițe, mult mai accesibile, pe care le puteți adăuga cu ușurință la dulapurile deja existente.
10. Regândiți detaliile de design
În cazul în care bucătăria dvs. nu este suficient de largă pentru a găzdui o insulă, regândiți spațiul bufetului și al blatului. Depășind pentru doar câțiva centimentri peretele, adică scobindu-l un pic, puteți actualiza și mări spațiul de lucru disponibil. Pentru chiuvete, care repetăm, trebuie să fie foarte micuțe, luați în considerare un robinet ”articulat”, adică unul care se poate îndoi pentru ca vasele și farfuriile să aibă loc în chiuvetă. Și pentru o idee și mai grozavă, montați robinetul pe perete pentru a ocupa cât mai puțin din spațiul chiuvetei.
Citeşte şi 8 trucuri ale designerilor pentru amenajarea bucătăriilor mici
11. Cuceriți colțurile
Aceste zone, destul de simplu de utilizat cu un pic de imaginație, merg de cele mai multe ori, la ”deșeuri”. Există, însă, foarte multe variante și soluții de a le exploata. În afară de montarea unor sertare în formă de V, pe care va trebui însă să le trageți și să le închideți tot timpul, niște rafturi încastrate vor depăși limitele posibilului, oferind ample spații de stocare neîntrebuințate anterior. Diferitele tipuri de dispozitive glisante vor face spațiul unui colț mult mai utilizabil. Cel mai bine ar fi să optați pentru un dulap cu rafturi rotative, care asigură acces eficient și imediat la conținut. Rafturile în formă de semilună, care se rotesc și se trag sunt o opțiune mai puțin costisitoare față de sertare. Acestea vă permit să utilizați aproximativ 60% din spațiu și vă oferă acces facil.
12. Descoperiți spațiile neglijate
Aveți și alte zone uitate ale bucătăriei, pe lângă colțuri? Asigurați-vă că ”stoarceți” tot ce e mai bun din ele și le puneți în valoare potențialul spațiu de stocare. Un sertar își poate găsi loc pe marginea unei insule, o bucată dintr-o insulă se poate transforma într-un ”depozit” de vinuri sau puteți strecura o poliță sau o etajeră pentru condimente în aproape orice cui disponibil. Ca o soluție și mai comodă, ce ziceți de un dispozitiv magnetic pentru cuțite pe care să îl montați pe perete, o modalitate foarte bună de a păstra ustensilele la îndemână, și de a salva un mic spațiu de sertar. Sau de un ”container” magnetic pentru recipiente și tot felul de mărunțișuri specifice bucătăriei și bucătărelii. Aveți posibilitatea de a le lipi pe orice suprafață metalică, sau pe partea laterală a frigiderului.
13. Suporturi și iar … suporturi
Un cuier pentru tigăi, cratițe și oale este poate cea mai bună idee pentru o bucătărie mică. Montați un astfel de suport deasupra blatului sau pe unul din pereți, și utilizați-l pentru a depozita cam tot ce se poate atârna de un cârlig. Lucrurile pe care le folosiți des vor fi ușor accesibile, și veți salva și spațiul rămas pe blat. Eliminați prosoapele de hârtie de pe ”tejghea” prin montarea unui suport pentru sulurile de hârtie pe partea de dedesubt a dulapurilor superioare. Păstrați totul la îndemână și cu ajutorul unei tăvi rotative, pentru ceai, condimente, cafea, pahare, cești, și tot felul de alte nimicuri.
14. Blaturi înguste și strâmte?
Înainte de a folosi aragazul pentru prepararea mâncărurilor, închideți-i capacul și așezați pe el o placă groasă de lemn pe care să puteți ciopârți, tăia, despica și mărunți toate ingredientele necesare.
Citeşte şi De cât spaţiu aveţi de fapt nevoie pentru blatul de bucătărie?
15. Păstrați farfuriile în zona de servit masa
De ce să nu stocați vasele chiar acolo unde le folosiți? Sigur, aceasta va însemna un pic de deranj în plus atunci când le puneți la loc, dar va fi foarte convenabil să le utilizați, și puteți economisi spațiul din bucătărie pentru articolele de gătit. De exemplu, o pereche de dulapuri încastrate personalizate ar putea arăta perfect într-un decor al livingului, camerei de dining sau al oricărei alte zone în care decideți să serviți masa. Farfuriile vor fi stocate la câțiva pași de masă și la o distanță ceva mai măricică de mașina de spălat vase. Nici măcar nu va trebui să vă achiziționați cine știe ce dulap personalizat, întrucât bibliotecile cu vitrine sau alte corpuri cu uși din sticlă funcționează la fel de bine.
16. Încastrați cuptorul cu microunde
Spațiul blatului este o ”marfă” valoroasă în orice bucătărie, și cu atât mai mult în bucătăriile mici. Mutarea cuptorului cu microunde de pe ”tejghea” este o modalitate foarte bună de a elibera câțiva centimetri în plus de pe blat. În bucătăriile deja renovate, puteți tranforma jumătatea inferioară a unui dulap într-un spațiu perfect pentru cuptorul cu microunde, chiar dacă acest lucru poate însemna schimbarea întregului set de uși ale dulapului. Dacă sunteți într-o perioadă de remodelare, aveți posibilitatea să proiectați cu ușurință o nouă ”locație” pentru cuptorul cu microunde, în căutarea economiei de spațiu. Nu uitați să instalați o priză și să lăsați loc pentru firul de alimentare. O altă opțiune ar fi să-l ”băgați” pur și simplu într-un perete. Acest lucru presupune o planificare mult mai atentă și minuțioasă, dar este o modalitate bună de a da un aspect mai profund încăperii.
17. Adăugați lumini sub dulapurile superioare
Iluminatul corespunzător elimină colțurile întunecate și face spațiul blatului mult mai utilizabil. O bună iluminare vă permite să folosiți la maxim fiecare colțișor al bucătăriei. Adăugarea de luminițe sub dulapuri este o modalitate excelentă de a face din suprafața blatului un loc perfect pentru treburile gospodărești, plus că bucătăria va arăta mult mai mare. Dacă vă este dificil să le mai instalați acum, după ce ați renovat deja bucătăria, având în vedere că necesită o groază de cabluri, fire și prize, aveți posibilitatea, într-o ultimă instanță, să cumpărați lumini de tip plug-in sau leduri fără fir.