Chiar dacă acordăm multă atenţie şi timp curăţeniei din baie, trebuie să avem în vedere că sunt câteva locuri care „captează” parcă bacteriile. Iată care sunt cele mai murdare locuri din baie!
1. Suportul pentru periuţele de dinţi – este considerat al treilea cel mai murdar loc din întreaga casă. Nu numai germenii de pe periuţele de dinţi se opresc pe el, dar fiind un obiect accesibil, neferit, toţi germenii din baie îl vor năpădi. Cum se curăţă? Dacă este posibil, spală-l o dată pe săptămână în maşina de spălat vase. Dacă nu, spală-l bine cu apă caldă şi săpun. Între aceste operaţiuni, poţi să-l ştergi cu tampoane cu dezinfectant.
2. Toaleta – este normal că este cel mai murdar loc din baie, dar, mai mult decât atât este şi responsabilă pentru împrăşterea bacteriilor în întreaga baie prin vasul de toaletă. Când tragem apa, jetul formează aerosoli care împrăştie efectiv bacteriile pe podeaua din jurul toaletei, pe pereţi, prosoape, chiuvetă, periuţele de dinţi dacă stau prin apropiere. Cum se curăţă? Toată lumea ştie cum se curăţă o toaletă şi avem la îndemână multe produse de curăţat şi dezonfectat. Pentru a reduce însă împrăştierea bacteriilor, cel mai bine ar fi să tragem apa cu capacul lăsat peste vasul WC-ului. Curăţarea capacului cu soluţie dezinfectantă, diminuează de asemenea numărul bacteriilor.
Citeşte despre toaleta recoluţionară a lui Bill Gates
3. Covoraşele din baie – dacă nu uscăm foarte-foarte bine covoraşele ude – fie că am călcat pe ele după ce am ieşit de la duş, fie că s-a umezit de la aburii din baie – acestea vor deveni surse sigure de mucegai şi gazde pentru germeni şi bacterii. Cum se curăţă? Covoraşele de cauciuc se pot spăla în maşina de spălat vase. Pentru dezinfectare, pot fi şterse cu un amestec de înălbitor cu apă sau oţet cu apă. Celelalte tipuri, pot fi spălate în maşina de spălat, obligatoriu lăsate să se usuce perfect înainte de a fi folosite din nou.
4. Capul de duş – studiile au semnalat prezenţa pe capul de duş a unor bacterii care se dezvoltă în timp şi care contaminează apa. Cum se curăţă? Scufundă capul de duş într-un recipient cu oţet şi lasă-l peste noapte. Clăteşte a doua zi cu apă rece.
Citeşte şi Cum să eliminăm bacteriile şi microbii din locuinţă, un lucru esenţial pentru sănătatea întregii familii
5. Robineţii şi mânerele de robineţi – în afara bacteriilor care circulă prin baie, robineţii sunt printre cele mai atinse obiecte. Să nu uităm că, pentru a porni apa, punem mâna pe robinet înainte de a ne fi spălat. Aşadar, e o zonă sigur infectată. Ce avem de făcut? Ştergerea zilnică a robineţilor cu şerveţele dezinfectante sau cu alte produse de curăţat poate fi o soluţie.
Citeşte şi Metode eficiente de curăţare şi întreţinere a INOX-ului
6. Chiuveta (în special în jurul scurgerii) – Cu spălarea pe mâini, pe dinţi şi alte activităţi pe care le desfăşurăm în baie, chiuveta este asaltată de bacterii care se grupează în special în jurul scurgerii. La asta să vă gândiţi data viitoare când vă scapă o picătură de pastă de dinţi în chiuvetă. Cum se curăţă? Cu siguranţă doar pulverizarea unei soluţii dezinfectante şi clătirea chiuvetei nu este de ajuns. Trebuie frecat bine, în special în jurul scurgerii pentru curăţarea eficientă a chiuvetei.
7. Cada – Indiferent dacă sunteţi adeptul lungilor băilor fierbinţi sau a rapidelor duşuri, bacteriile de pe corp se vor opri pe pereţii căzii şi în jurul scurgerii acesteia. Şi cada face parte din locurile foarte murdare din baie. Cum se curăţă? Este necesar un produs de curăţat care, pe lângă funcţiile de dezonfectant, trebuie să cureţe foarte bine şi urmele de săpun. Doar ştergerea pereţilor nu este suficientă, toată mizeria va rămâne pe fundul căzii, aşa că trebuie curăţat bine şi acolo.
8. Buretele de baie – la fel ca şi covoraşele, buretele este aproape mereu ud, mediu propice pentru bacterii şi mucegai. Ce e de făcut? Cea mai simplă soluţie este schimbarea buretelui la 2 săptămâni.
Citeşte şi Mucegaiul – inamicul tăcut din locuinţă