Adoptarea unui comportament sănătos și ecologic în spațiul de locuit este, de multe ori, unul dintre primii pași pentru un stil de viață durabil. Acasă este locul în care ne îndesăm fețele în perne și sforăim cât putem de tare în propria noastră intimitate, acasă este locul în care ne deconectăm la maxim în cea mai plăcută companie, cea a familiei, și în care noi înșine suntem centrul universului. Având în vedere toate aceste considerente este normal ca spațiul în care ne petrecem cea mai mare parte a vieții să fie primul lucru spre care ne îndreptăm atenția atunci când vine vorba de stilul de viață perfect.
Unii dintre noi pot afirma cu mândrie că sunt deja familiarizați cu modalitățile de reducere a deșeurilor și metodele de conservare a resurselor într-o casă. Pentru ceilalți, în cea mai mare parte a articolului de față, dorim să ne concentrăm asupra vieții non-toxice, în general, întrucât cu pagubele provocate de substanțele chimice, este important să regândim modul în care ne îngrijim casa și implicit pe noi înșine.
Curățarea sau ”administrarea” dăunătorilor nu ar trebui să ne crească riscul de boli! Cu toate acestea, o mare parte din ceea ce facem pentru a trăi ”verde” nu se potrivește acestui concept. Este la latitudinea fiecăruia dintre noi, ca prin alegerile pe care le facem, să încercăm să economisim apa și energia planetei, oprind robinetul cu câteva secunde mai repede sau alegând să nu folosim lumina ori de câte ori este posibil. Putem cumpăra electrocasnice mult mai mici pentru a economisi resursele, putem face sacrificii care nu sunt neapărat necesare vieții noastre, sau putem găsi modalități de a ne bucura și de a ne distra cu noile, durabilele, și sperăm, mult mai semnificativele idei pentru a viață verde și sănătoasă.
Modificarea și corectarea tuturor alegerilor noastre zilnice poate părea copleșitoare dacă încercați să le puneți în aplicare chiar din acest moment, dar lăsând timpul și răbdarea să lucreze împreună, ne putem simplifica viața și … da, putem crea acel trai pe care să dorim să îl susținem cu adevărat. „Acasă este o invenție pe care nimeni nu a îmbunătățit-o încă”, susține autoarea americană Ann Douglas. Ideea de a trăi sănătos și ”verde” a intrat de mult în trend, având un real impact asupra dietelor noastre, locurilor de muncă, stilului de viață și, acum, desigur, și asupra locuințelor noastre. Dacă vă întrebați cum să faceți alegerile corecte atât pentru familia dvs. cât și pentru mediul înconjurător, nu căutați prea departe, pentru că aici și acum veți găsi cele mai simple soluții, care vă pot ajuta să vă trasformați casa într-un spațiu un pic mai durabil.
1. Totul începe cu a ne simplifica viața. O viaţă simplă este o viata sanatoasa.
A merge pe un regim sănătos și verde înseamnă a ne simplifica viața. Căutând inspirație în vremuri mai simple (atunci când încă se foloseau tehnologii curate și inovatoare), putem găsi veritabile îndrumări în acțiunile responsabile cu mediul. Iată câteva dintre principiile simple de viață:
Folosiți mai puțin, conservați mai mult.
Ce se poate utiliza mai puțin? Produse de machiaj, hârtie igienică, hârtie de imprimantă, pentru a numi doar o foarte mică parte din ele.
Citeşte şi Cele mai eficiente 62 de modalităţi prin care puteţi economisi apa
Dacă nu aveți foarte mulți bani, optimizați-vă viața cu ce aveți.
Nu lăsați nimic să se irosească. Asigurați-vă că ”stoarceți” și ultima rămășiță din absolut tot ceea ce dețineți. Acest lucru înseamnă că și cumpărarea de bunuri ceva mai scumpe v-ar putea ajuta. Nu vă bucurați la lucruri ieftine doar pentru că sunt chilipiruri. Produsele scumpe durează mai mult. Înainte a arunca ceva, vedeți dacă îl puteți repara.
Foarte multe bunuri pe care le aruncăm pot fi adesea reparate pentru mult mai puțini bani decât ar costa unele noi. Și, nu în ultimul rând, nu uitați să fiți fericiți cu ce aveți. A știi cum să separați nevoile și necesitățile de dorințe vă va da controlul absolut asupra bugetului. Învățând ce este destul de bun pentru dvs. vă va ajuta să amânați achizițiile capricioase și să folosiți la maximum ceea ce deja dețineți. Prin ignorarea cu bună știință a tendințelor actuale de a ține pasul cu tot ceea ce este nou, nu veți face altceva decât să economisiți bani, mult mai mulți decât v-ați închipui.
Faceți-vă timp pentru ceea ce contează și eliminați lucrurile care nu au nicio însemnătate.
Nu irosiți timp, bani, energie și resurse pe lucruri greșite. Faceți-vă o listă de priorități! Voi știți ce contează cel mai mult pentru voi înșivă! Reținând aceste principii simple de viață (sau de viață simplă, nu simplistă) vă va ajuta să vă mențineți pe drumul cel bun.
2. Alegeți sisteme durabile
Acesta este poate primul lucru la care se gândesc, de obicei, oamenii atunci când își imaginează o viață verde, dar țineți minte, durabilitatea nu trebuie să însemne neapărat instalarea de panouri solare și o viață complet în afara rețelei. La o scară mai mică, și selectarea unor capete de duș cu flux redus de apă și a unor aparate eficiente din punct de vedere energetic va reduce, de asemenea, impactul dvs. asupra mediului. Cei îngrijorați cu privire la costurile de punere în aplicare a sistemelor durabile ar trebui să ia în considerare că de multe ori oferta de economii financiare este pe termen lung. Un studiu recent realizat de Laboratorul Național nord-vestic din Pacific a constatat că structurile eco-friendly salvează aproximativ 15% din costurile la utilități față de metodele omoloage construite în mod tradițional.
Citeşte şi Idei de design cu eficienţă energetică în care merită să investeşti
3. Gândiți minimal
Dacă un anumit lucru emite un ecou cu adevărat ”verde”, tot ceea ce trebuie să faceți este să-i puneți funcția pe primul loc. Apuse sunt zilele în care îndesam casa până la refuz cu tot felul de inutilități și nimicuri și, implicit, cu dezordine și debandandă. Liderii tendințelor de astăzi se concentrează pe o estetică mult mai minimalistă (dacă ne permiteți). Cât despre obținerea unui aspect minimalist desăvârșit, aici totul se rezumă la a pune funcția pe primul plan. Pe măsură ce treceți prin camerele din casa dvs., luați la puricat și evaluați fiecare element în parte determinându-i scopul și rolul pe care le are în economia spațiului respectiv. Permiteți doar câtorva elemente de decor să vă imprime stilul personal, și nu ezitați să îndepărtați obiectele care doar ocupă în zadar spațiul.
4. Nu uitați să reciclați
Refolosirea produselor existente este și ea o componentă cheie a vieții verzii. Înainte de a vă decide să donați sau să aruncați un produs cât de neînsemnat din casă, vă recomandăm să încercați să-l reutilizați într-un mod nou, să-i găsiți o nouă întrebuințare. Pentru unii, acest lucru înseamnă deplasarea covoarelor sau draperiilor dintr-o cameră în alta. Pentru alții, însă, aceasta preupune transformarea unui dulap mai vechi într-un birou mai nou, prin simpla metodă a unui proiect de bricolaj. Dar, oricare ar fi abordarea dvs., nu vă fie teamă să faceți un pas înapoi și să reinventați lucrurile într-un mod cu totul nou.
5. Îmbrățișați materialele naturale
Cand vine vremea să faceți o nouă achiziție pentru înfumusețarea locuinței, vă sfătuim să alegeți materiale naturale ori de câte ori este posibil. Acest lucru înseamnă inclusiv să selectați elementele de design care provin din resurse regenerabile, cum ar fi mobilier din lemn, blaturi de marmură sau podele de teracotă. Materialele naturale sunt o alegere inteligentă dintr-o varietate de motive. Nu numai că sunt foarte populare și la modă în prezent, tocmai datorită prerogativelor lor ”verzi”, rareori veți auzi despre ele să iasă din tendințe.
Deci, pe lângă faptul că veți avea un design durabil și atemporal, veți putea adopta orice stil de amenajare doriți, întrucât aceste elemente sunt adecvate aproape oricărei teme. Dacă sunt cumpărate de la furnizorul potrivit – cum ar fi un magazin mai micuț sau chiar de la unul de mâna a doua – este adesea posibil să fie produse de calitate mai bună și la un preț mult mai mic decât versiunea produsă în masă.
6. Primiți natura în casă
Ar fi imposibil să vorbim despre a fi un stil de viață eco, fără să recunoaștem că trebuie să includem natura în spațiile noastre de locuit ori de câte ori putem. În mod ideal, trebuie să ne străduim să găsim modalități specifice de a include elemente naturale în interior, dar și să dezvoltăm spațiile exterioare. Luați în considerare tratamentele pentru ferestre care permit pătrunderea luminii naturale sau investiți în uși de sticlă glisante de dimensiuni considerabile pentru a lăsa spațiile să respire. Detaliile mici, cum ar fi includerea plantelor sau amenajarea unei oaze interioare de verdeață sunt, de asemenea, soluții excelente.
7. ”Adoptați” plante care purifică aerul
De ce să investiți în sisteme scumpe (și cu consum de energie) de purificare a aerului, când puteți cumpăra câteva tipuri de plante care curăță și filtrează aerul în mod natural și cu costuri reduse? Sfat rapid: Pentru rezulate optime, o plantă de 25 de cm este necesară pentru fiecare 9 metri pătrați. Sau… mai mult, dacă doriți o adevărată junglă.
Citeşte şi 15 plante care filtrează toxinele şi îmbunătăţesc calitatea aerului din casa ta
8. Folosiți aparate eco
Nu putem vorbi despre casa verde, fără să amintim de aparatele non-toxice cu consum redus de energie. Este ridicol de ușor și ieftin să ne facem propriile curățătorii naturale! Ar fi, de fapt, ridicol să optăm pentru orice altceva! De la 1 septembrie 2014, au intrat în vigoare prevederile Comisiei Europene, care opresc producția și importul de aspiratoare cu o putere mai mare de 1600 de wați. Noile modele au fost gândite astfel încât să reducă substanțial consumul de curent – au un motor mai mic, dar care aspiră la fel de bine. Astfel de electrocasnice fac parte din clasa A+++ și au un consum mai mic de energie comparativ cu cele din alte clase. Chiar dacă sunt ceva mai scumpe, merită efortul. Țineți minte, investiți în bunuri mai scumpe, dar durabile!
9. Folosiți bile eco pentru spălat și uscat rufe
Știm că sună un pic cam ciudat, dar sunt pur și simplu bile realizate din diverse materiale, care au devenit rapid un produs extrem de popular în casele eco-friendly, care înlocuiesc ușor și eficient balsamurile toxice de rufe. Bilele eco pentru spălat sunt niște sfere non-toxică din plastic realizate exclusiv din materiale de ceramică naturală. Au fost concepute pentru a curăța hainele fără adăuga detergenți. Acestea modifică structura moleculară a apei pentru o mai bună penetrare a țesăturilor, reduc riscurile de alergii cauzate de detergenți, îndepărtând microorganismele și ajutând la salvarea și conservarea naturii. Caracteristici: nu au efecte secundare cauzate de detergentul rămas pe haine, elimină microorganismele patogene, nu aveți nevoie de detergenți, economisiți curent electric și apă, și durează până la 1000 de spălări.
10. Utilizați ”nuci de săpun”
Ce, n-ați auzit de nucile de săpun?! Nu vă condamnăm dacă prima reacție pe care o aveți este de-a dreptul hilară, dar noi zicem să vă abțineți pentru că acestea sunt, probabil, cele mai durabile produse de curățare de pe piață la ora actuală, cu numeroase beneficii (100% naturale, neprelucrate și foarte accesibile) și cu nenumărate utilizări, fiind unele dintre primele achiziții recomandate pentru o viață ”verde”.
Nucile de săpun, cunoscute și sub denumirea de nuci de spălat, sunt folosite pentru spălarea rufelor, pentru obţinerea de soluţii destinate curăţeniei casei, igienei personale şi a animalelor de companie sau ca îngrăşământ natural. Fructe ale unei specii unice de arbori, nucile de săpun sunt unice datorită prezenţei unei substanţe numită saponina. Aceasta este eliberată în contact cu apă caldă şi acţionează ca un surfactant natural. Surfactantul este o substanţă care reduce tensiunea existentă la suprafaţa lichidelor, permiţându-le să se împrăştie în loc să să se adune sub formă de picături, ceea ce duce la o mai uşoară penetrare a ţesăturilor şi îndepărtarea sau eliberarea mizeriei. Deşi efectul este asemănător cu cel al detergenţilor convenţionali, nucile de săpun realizează acest lucru fără efectele negative ale chimicalelor de sinteză.
Saponina este alternativa 100% naturală la detergenţii şi substanţele de curăţare bazate pe sodium lauryl sulfat (SLS), cunoscut pentru efectele sale alergene. Nucile de săpun sunt folosite de sute de ani în zone din India, Nepal şi China. Familia de arbori a căror fructe sunt nucile de săpun se numeşte Sapindus (combinaţia dintre cuvintele latine sapo-săpun şi indicus-indian).
11. Renunțați la produsele ”tradiționale” de curățenie și împrosătare
Atunci când soarele începe să strălucească în voie și să împrăștie căldura-i specifică este, probabil, cel mai propice moment (dacă nu chiar singurul) de a vă pregăti de o curățenie generală amănunțită. Bucurați-vă de ea în cel mai sănătos fel posibil! Haideți să uităm de consumabilele de unică folosință și toxice, bine? Nu sunt decât o dublă insultă (și ca preț și ca nocivitate) la buna noastră stare și nu fac altceva decât să ne îmbolnăvească.
După cum știți foarte bine, există alternative mult mai sănătoase atât pentru noi cât și pentru mediu, poate ceva mai scumpe, dar la fel de eficiente. După o curățenie de zile mari veți dori, fără doar și poate, să păstrați mirosul proaspăt pentru foarte mult timp. Nu care cumva, ca după atâta strădanie, să recurgeți la spray-urile parfumate disponibile pe piață. Aveți la îndemână flori și fructe atât de frumos mirositoare și deloc nocive. Eliminați mirosurile în mod natural și în condiții de siguranță!
12. Utilizați pesticide organice
Există multe opțiuni naturale durabile pentru controlarea și îndepărtarea dăunătorilor din gospodărie decât acele pesticide chimice periculoase. Prin utilizarea pesticidelor organice aproape toate problemele dăunătorilor casnici pot fi evitate, și nu veți mai fi nevoiți să recurgeți, decât foarte rar sau deloc, la substanțele cancerigene. Găsiți metode ecologice de a scăpa de muște, țânțari și alți asemenea musafiri nepoftiți. Nu cred că există paraziți mai enervanți decât muștele și țânțarii. Interesați-vă de prin toate sursele posibile cum anume să preveniți sau să tratați apariția lor. Eu însămi îmi iau angajamentul să abordez acest subiect într-un articol separat.
Sfaturi eco pentru fiecare cameră
Living
Puteți opta pentru parchet, mobilier, jaluzele (și alte accesorii pentru geamuri) din bambus. Bambusul este o plantă cu creștere și regenerare rapidă, cu rezistență crescută la medii ostile și cu o viață lungă. Există o gamă foarte variată de modele, culori și finisaje pentru parchetul din bambus astfel că puteți găsi varianta potrivită pentru orice tip de interior. O alternativă la acesta este pluta, un material 100% ecologic, ce poate fi utilizat pentru realizarea unor pardoseli care țin cald și pentru finisarea decorativă a pereților. În ceea ce privește obiectele decorative (vaze, sfeșnice, ghivece pentru plante și flori) recomandat ar fi să le utilizați pe cele realizate din materiale reciclate.
Dormitor
Ideal ar fi să achiziționați piese mobilier din lemn și materiale reciclabile, care sunt disponibile în aproape toate stilurile de amenajare, de la minimalist până la cel rustic (mai ales). Designerii sugerează pentru această încăpere mobilier din lemn de mahon sau tec. Interesul pentru lemnul tropical a dus la înmulțirea plantațiilor de acest gen, ceea ce a determinat ca și tecul și mahonul să fie ceva mai accesibile. Este bine de știut că mobilierul din materiale naturale este 100% biodegradabil. De asemenea, puteți folosi lămpi din materiale reciclate sau becuri compact fluorescente. Sunt recomandate covorașele din iută, cânepă, bumbac sau lână, care vor oferi căldură și naturelețe acestei încăperi. Pentru cuverturi și tapițerii este de preferat bumbacul organic și cânepa.
Bucătărie
Pentru bucătărie puteți utiliza nenumărate produse ecologice. Sunt indicate prosoape, șervețele și fețe de masă confecționate din aceleași materiale naturale – bumbac și cânepă. Bambusul poate fi și aici o alegere excelentă pentru coșulețe și ustensile.
Baie
Se recomandă lemnul de tec deoarece este mult mai rezistent. La fel ca și în celelalte spații se pot alege accesorii din materiale reciclate și textile din cânepă sau bumbac. Orientați-vă spre ornamente confecționate din materiale neprelucrate, cum ar fi: lemn, nisip, scoici, pietre etc.