Le-ați auzit probabil de multe ori pe mamele sau bunicile voastre spunându-vă că a-ți face patul în fiecare dimineață este o necesitate și că oricât de grăbiți ați fi tot va trebui să vă faceți timp pentru a-l aranja. Fiind cea mai importantă piesă de mobilier dintr-un dormitor, un pat aranjat ca la carte face ca întregul aspect al camerei să arate mai îngrijit și mai organizat. La prima vedere poate părea o sarcină extrem de simplă, dar veți vedea că un pat frumos și corect făcut implică de fapt un pic de ”know-how”. E adevărat și faptul că a-ți face patul nu e chiar ”știința rachetelor”, dar diferența dintre un aspect total neglijent, dezordonat și unul foarte primitor stă totuși în câteva detalii.
Cred că nu există persoană care să nu-și dorească un pat ca de hotel, adică o saltea mare și confortabilă, pături inteligent pliate, cerceafuri netede și grămezi de perne atent aruncate. Dar, în ciuda eforturilor noastre, este posibil ca toate aceste elemente să ne dea ceva de furcă.
Contrar așteptărilor noastre, există și voci (și nu unele oarecare, ci de la Universitatea londoneză Kingston) care se declară împotriva aranjării patului în fiecare dimineață pe motiv că s-ar crea un mediu propice dezvoltării acarienilor. Aceste microorganisme, care trăiesc de obicei pe pielea noastră, favorizează apariţia astmului şi a alergiilor, căzând odată cu celulele moarte şi ajungând pe pat, în aşternuturi, perne sau saltea. În timpul nopţii, căldura emanată de corpul nostru creează un mediu umed, perfect pentru reproducerea acarienilor. Cercetătorii au constatat că un mod de a reduce înmulţirea acestor microorganisme este acela de a nu ne mai face patul în fiecare dimineață.
Rămâne la latitudinea fiecăruia dintre voi să decideți ce este mai bine, mai ales când o să aflați că în septembrie 2015, producătorul spaniol de mobilă OHEA a prezentat prototipul unui pat care își aranjează singur lenjeria, și asta în numai 50 de secunde. Eh, dar până vom ajunge măcar să sperăm la această metodă, iată câteva trucuri prin care să vă faceți, totuși, un pat perfect:
Partea 1 – Aranjarea patului
Tipul și cantitatea de lenjerie utilizate depind atât de stilul camerei cât și al patului, însă de regulă, acestea se compun din:
- Husă de saltea cu margine elastică
- Cearșaf de pat cu elastic
- Cearșaf plic sau întreg pentru pilotă/pătură
- Fețe de pernă
- Pătură, plapumă sau pilotă (categoria grea sau ușoară, în funcție de climă și de sezon)
- 2 perne standard (80×80)
- 2 perne dreptunghiulare (50×70) (opțional)
- Puișori de pernă sau perne-accent (opțional)
- Cuvertură
1. Goliți patul
Fie că faceți patul după ce vă treziți dimineața sau când schimbați așternuturile, primul lucru la care trebuie să recurgeți este să goliți patul. Asigurați – vă că puneți pernele, cuvertura, etc. deoparte, pe o suprafață curată. Luați pilota/pătura, cearșaful superior, precum și pernele și puneți-le deoparte, de preferință, nu pe podea. NU lăsați nimic pe pat, nici măcar husa saltelei. Dacă, totuși, vă grăbiți, atunci puteți lăsa husa și cearșaful de pat (inferior).
2. Scoateți fierul de călcat
Nu spune nimeni să faceți acest lucru de fiecare dată, dar măcar o dată pe săptămână, în week-end, puteți (re)călca așternuturile. Lenjeriile de pat călcate sunt mai netede, mai uniforme și, în consecință, și mai ușor de întins, așa că faceți un efort. O masă de călcat standard poate fi prea mică pentru a manevra cearșafurile cu ușurință, așa că puteți așeza o pătură nu foarte groasă și nici foarte denivelată, pe masa din bucătărie sau din sufragerie, pentru a beneficia de extra spațiu.
3. Așezați husa pentru saltea netezind-o ușor.
Nimic nu afectează mai mult confortul unui somn lin ca un strat inferior zgrunțuros, iar husele și cearșafurile sunt celebre pentru formarea unor cocoloașe chiar în mijlocul patului. Marginile elastice sunt de mare ajutor, dar pentru o asigurare suplimentară, le puteți însăila din loc în loc cu ace de siguranță pe care să le prindeți direct de marginea de jos a saltelei. Sau puteți folosi elemente de fixare pentru fiecare colț, pe care le găsiți la orice magazin de specialitate.
4. Puneți cearșaful inferior pe pat
Faceți acest lucru învelind capetele elastice ale cearșafului în jurul colțurilor de la saltea. Trageți de fiecare colț pentru a obține un pat neted și perfect întins, fără cute sau încrețituri. Asigurați-vă că așternutul este bine băgat în jurul fiecărui colț al saltelei – poate fi necesar să ridicați ușor salteaua pentru a realiza acest lucru.
5. Puneți cearșaful superior la capătul patului,
…îndoindu-l uniform și desfăcându-l apoi peste cel inferior. Amintiți-vă că partea cu tivul mai mare ar trebui să meargă la partea de sus a patului și că tivul trebuie aliniat cu salteaua. În cazul în care cearșaful are model, partea respectivă ar trebui așezată cu fața în jos, astfel încât să puteți vedea modelul atunci când îl pliați. Asigurați-vă că cearșaful superior este repartizat uniform pe saltea, cu aceeași lungime peste ambele părți ale patului.
6. Înveliți pătura sau pilota în cearșaful superior
Apucați marginile lungi ale cearșafului și păturii și trageți-le departe de pat deasupra saltelei astfel încât să formați un unghi de 45 de grade la colț. Ridicați ușor partea de jos a păturii și folosiți-vă mâinile pentru a face ca marginile de jos ale cearșafului să alunece ușor sub ea. Asigurați-vă că le neteziți cât mai mult posibil pentru a evita efectul „bobului de mazăre”. Acum înveliți și marginile laterale și scuturați bine ținând de colțuri (atât ale păturii cât și ale cearșafului) astfel încât să formeze un ”cuplu” perfect. Nu puteți obține colțuri drepte? Nu vă ”culcați” pe o ureche și perseverați. Trebuie să vă iasă.
7. Așezați cuvertura peste pilotă
Odată ce pilota (plapuma sau pătura) a fost învelită în cearșaful superior puteți pune cuvertura (sau orice alt gen de învelitoare) deasupra. Asigurați-vă că aceasta este distribuită uniform pe pat, cu aceeași lungime pe fiecare parte a patului. Marginea superioară a cuverturii ar trebui să fie la aproximativ 15 cm de marginea așternutului superior la capătul patului.
8. Îndoiți cearșaful superior sau aranjați cuvertura
Așezați cearșaful superior cu fața în jos, aduceți marginea de sus la capătul patului, neteziți-l și îndoiți-l peste marginea de jos. Observați acum modelul de pe partea interioară a cearșafului? Dacă doriți, puteți să băgați marginile căzute ale cearșafului superior sub saltea pentru un pat foarte curat și bine aranjat. Acesta este modul în care se face patul în armată. Cuverturile, de obicei, nu se pliază, așa că ideal ar fi să o întindeți peste tot patul.
9. Înfoiați pernele
Apucați pernele de capete și dați-le o ”afânare” zdravănă înainte de a le plasa pe pat. Pentru a le umfla cum se cuvine, apucați de fiecare parte și strângeți laturile împreună înainte de a le elibera – ca și când ați mânui un acordeon. Această metodă repartizează uniform umplutura, astfel încât să nu dormiți pe mici bulgări formați din pene sau puf. Neteziți capetele pernelor și apoi puneți-le pe fiecare parte a patului, pentru a umple spațiul dintre pilota pliată și tăblie. Dacă aveți mai mult de două perne (adică un culcuș de regină) stiviți cele două (patru, șase, opt etc.) perne în plus direct peste celelalte două inițiale.
Citește și Sfaturi pentru spălarea și întreţinerea pernelor
10. Adăugați apoi orice alt gen de accesorii:
animăluțe de pluș, pături sau perne suplimentare. Pentru a termina în condiții optime, luați orice pernă decorativă pe care o aveți și plasați-o într-o poziție verticală la capul patului, sprijinind-o pe pernele de dormit. Dacă aveți o pătură suplimentară sau o plapumă pe care doriți să o etalați pe pat în scopuri estetice (sau, în cazul în care se face ceva mai frig), pliați-o frumos în jumătate și așezați-o uniform peste jumătatea de jos a patului.
Partea a 2-a – Dezvoltarea unor obiceiuri
1. Faceți-vă patul în fiecare dimineață
Acel zvon că patul are nevoie să se „aerisească” este un mit. Deprinzându-vă cu acest obicei simplu de altfel, veți fi mai ordonați, ceea ce nu poate fi decât un lucru benefic. Doar două-trei minute vă va lua să vă aranjați în fiecare dimineață patul, iar dormitorul va arăta mult mai îngrijit. Și imaginați-vă cât de bine vă veți simți să vă băgați seara în niște așternuturi perfect întinse. Poate fi greu de crezut, dar a vă face patul în fiecare dimineață vă va stimula și vă va crește nivelul de fericire!
Citește și Cum să dezvoltați obiceiuri sănătoase și să le mențineţi
2. Spălați așternuturile la fiecare 2 săptămâni
Oamenii sunt adesea nesiguri cu privire la cât de des trebuie să-și spele lenjeria de pat. Răspunsul? În fiecare săptămână sau, măcar o dată la 2 săptămâni. Vă petreceți aproximativ 6-8 ore în aceste cearșafuri în fiecare noapte – mult mai mult decât în oricare altă haină. Spălați – le în mod corespunzător. Pilotele, cuverturile și păturile, sau orice altceva care nu intră în contact direct cu corpul, pot fi spălate o dată la aproximativ două-trei luni.
3. Învățați cel mai simplu mod de a înveli pilota
Orice persoană care folosește o pilotă sau plapumă știe că îmbrăcarea acesteia în cearșaf poate deveni un adevărat coșmar. Cu toate acestea, există un truc pe care îl puteți folosi pentru a simplifica procesul: întoarceți cearșaful pe dos, băgați mâinile în interior pentru a apuca câte un colț în fiecare mână (ca și cum ați manevra o marionetă din ciorap), apoi, prin cearșaf apucați ferm colțurile de sus ale pilotei – câte un colț în fiecare mână, prindeți bine de colțuri și agitați pilota până când cearșaful se întoarce singur pe față. Ulterior, băgați doar colțurile de jos ale pilotei în interiorul cearșafului și fixați butoanele de închidere ale acestuia. Mai mult de-atât, cel mai bun sfat este să aveți răbdare sau să cereți ajutorul unui membru al familiei!
4. Puneți orice fel de huse pentru saltea sau acoperitoare sub cearșaful de pat pentru a-l menține în loc
Aceasta protejează salteaua de la a se murdări, adăugând în același timp un strat suplimentar de confort patului. Dacă nu aveți deja una, este necesar să vă cumpărați cât mai curând. Doar asigurați-vă că este dimensiunea potrivită pentru pat și că are margini elastice.
Unde greșiți?
1. Puneți cearșaful superior cu modelul în sus
Plasarea modelului cu fața în jos este de fapt cel mai bun mod de a scoate în evidență faptul că cearșaful are un imprimeu vesel. Când împăturiți partea de sus a cearșafului peste partea de jos modelul va fi dezvăluit, și nu reversul.
2. Nu călcați lenjeria
Da, este o corvoadă, dar una care face o mare diferență în aspectul și pipăitul patului. Anumite țesături nu au nevoie să fie călcate (cum ar fi flanela), dar, dacă aveți cearșafuri din in sau bumbac, faceți-vă timp pentru a le netezi cu fierul. Nimănui nu-i plac așternuturile ”ridate”.
3. Nu folosiți legăturile sau butoanele de la pilote și cearșafuri
Aveți o pilotă cu șireturi la capete sau un cearșaf superior cu capse – folosiți-le! Aceste neînsemnate elemente chiar ajută la menținerea în loc a pilotei sau a păturii chiar și într-o noapte mai agitată.
Citeşte şi Sfaturi pentru haine călcate impecabil