Frigiderul şi aragazul sunt punctele centrale al oricărei bucătării. Fără aceste două aparate de o importanţă majoră pentru buna desfăşurare a activităţilor specifice bucătăriei nu ne-am putea hrăni şi nu am putea păstra alimentele proaspete. Vă puteţi imagina o astfel de viaţă?!
Ei bine, aflaţi că înainte de inventarea frigiderului omul trebuia să se bazeze pe natură şi ingeniozitate pentru răcirea şi păstrarea alimentelor. Grecii şi romanii din Antichitate cărau zăpadă şi gheaţă de pe vârfurile munţilor până în casele lor. Pe atunci, era considerată un lux deosebit posesia unei pivniţe de gheaţă (adică, nimic altceva decât o groapă săpată în pământ, căptuşită cu butuci de lemn, izolată cu straturi groase de paie şi umplută cu zăpadă bătută, care se transforma într-un bloc de gheaţă şi se păstra astfel timp de mai multe luni, furnizând o cameră frigorifică).
Scurtă istorie
Originea maşinii frigorifice este legată de descoperirea principiilor refrigerării în anul 1748 de către cercetătorul scoţian William Cullen de la Universitatea din Glasgow şi culminează în anul 1913 cu producerea primului frigider casnic comercial, numit Domelre, ce costa, pe atunci, imensa sumă de 900 de dolari. Răcirea artificială a fost descoperită de William Cullen, care, făcând diferite experimente cu alcool etilic, a evaporat o cantitate de alcool într-un vid parţial, inventând astfel răcirea gazoasă.
Metoda lui Cullen a fost îmbunătăţită de mai mulţi inventatori, iar în anul 1834 inventatorul şi fizicianul american, Jacob Perkins, a brevetat un frigider ce folosea un compresor şi un sistem închis ce conţinea un lichid volatil, deşi nu şi-a comercializat niciodată invenţia. Un medic american, pe nume John Gorrie, a construit propria maşină frigorifică pentru a dispune de gheaţă şi de aer rece în spitalul său din Apalachicola, Florida. În perioada interbelică, companii ca Frigidaire, Kelvinator şi General Electric au transformat frigiderele într-un obiect de uz casnic de maximă necesitate.
Avantaje, dezavantaje …
Cu toate neajunsurile sale, şi mă refer la gradul mare de consum pe care îl are, frigiderul este unul dintre cele mai utilizate aparate dintr-o locuinţă, care, atenţie, spre deosebire de celelalte electrocasnice, nu se odihneşte niciodată. De aici i se trage şi consumul foarte ridicat! În plus, este adesea torturat cu diverse băuturi vărsate, grămezi de resturi şi alimente inutile, mucegăite, care aşteaptă cu nerăbdare să fie aruncate. Există parcă o regulă nescrisă şi o tendinţă inexplicabilă ca oamenii să îşi încarce frigiderul până la refuz cu tot felul de nimicuri, pentru ca mai apoi să se plângă de mirosul neplăcut pe care acesta îl degajă la fiecare deschidere a uşii. Ca să nu mai vorbim de sărbători, când volumul alimentelor cumpărate în mod obişnuit se dublează sau chiar se triplează!
Dacă bucătăria dvs. este fără pată, nu lăsaţi frigiderul să-i strice aspectul impecabil, întrucât un frigider curat este, în primul rând, o garanţie a sănătăţii familiei dvs.! Este esenţial să curăţaţi acest aparat în mod regulat, dar, cu toate acestea, nu este la fel de rapid şi de uşor ca şi curăţarea cuptorului cu microunde, de exemplu. Desigur că nu va fi distractiv, vă va lua ceva timp, şi veţi fi de-a dreptul uimiţi de ce o să găsiţi pe parcursul acţiunii de îndepărtare a murdăriei, dar este o oportunitate ideală de a vă ocupa de acele sarcini pe care le-aţi tot amânat.
…. dar şi fapte nostime
Pentru a încuraja şi/sau intensifica acţiunea de curăţare, debarasare şi împrospătare a frigiderului unele state, cum ar fi SUA de exemplu, au proclamat chiar o Zi Naţională de Curăţare a Frigiderului, care se sărbătoreşte anual pe 15 noiembrie. Data nu este deloc aleasă întâmplător, întrucât se încadrează exact înainte de Ziua Recunoştinţei (anul acesta, pe 28 nov.) şi de sărbătorile de iarnă.
Desigur, că procesul de purificare nu este indicat să aibă loc numai o dată pe an şi nici în mod obligatoriu pe 15 noiembrie, dar este un început! Oricând este făcută, această operaţiune este binevenită! Bine ar fi ca acest lucru să se întâmple cât mai des, câte puţin în fiecare săptămână, dacă este posibil! Dacă îl veţi şterge măcar o dată pe săptămână, îl puteţi curăţa în profunzime doar de 4-5 ori pe an.
Pregătirea efectivă pentru curăţare
De fiecare dată când vă curăţaţi frigiderul vi se pare că se murdăreşte din nou peste noapte? Vă petreceţi toată ziua ştergând rafturile, aruncând resturile rămase şi îndepărtând produsele mucegăite din sertare, dar într-un fel sau altul totul sfârşeşte prin a arăta la fel peste nicio săptămână?
Pentru a fi siguri că de acum înainte veţi şti exact cum să vă curăţaţi frigiderul, urmaţi ghidul nostru de curăţare pas cu pas. Iată tot ce trebuie să ştiţi pentru a vă menţine frigiderul curat, şi, în plus, câteva modalităţi uşoare de a-i păstra prospeţimea între ”sesiunile” de curăţare.
În primul rând, pentru că uşa frigiderului va sta deschisă cel puţin 30-40 de minute, opriţi alimentarea şi goliţi frigiderul, etape care fac curăţarea mult mai uşoară. Înainte de a vă apuca efectiv de îndepărtarea mizeriei, asiguraţi-vă că verificaţi cu atenţie instrucţiunile producătorului. Curăţarea frigiderului este, fără îndoială, o sarcină meticuloasă, neplăcută, adesea dezgustătoare, dar care, contrar aparenţelor, nu necesită o pregătire specială. Trebuie doar să adunaţi câteva produse care să vă ajute la eficientizarea procesului şi, sperăm noi, la reducerea factorilor de risc. Iată câteva dintre lucrurile care v-ar putea fi necesare:
- Saci de gunoi
- Mănuşi de cauciuc sau de unică folosinţă
- Soluţii de curăţare
- Bureţi, cârpe sau prosoape de hârtie
- Cârpe din microfibră
Începeţi prin a scoate totul afară
Da, da, totul! Veţi fi tentaţi să mai lăsaţi câteva lucruri înăuntru în virtutea economisirii timpului, gândindu-vă că puteţi curăţa în jurul lor. Rezistaţi acestei ispite! Îndepărtarea tuturor alimentelor dintr-odată vă va consuma mult mai puţin timp, decât încercarea de a curăţa pe lângă alimentele lăsate în urmă. În plus, cu totul aşezat pe masă sau pe blatul din bucătărie, vă va fi mult mai uşor să faceţi un bilanţ al produselor care rămân sau al celor care iau calea coşului de gunoi.
Această operaţiune include, de asemenea, scoaterea oricăror alimente de pe rafturi, sertare sau inserţii ale uşilor detaşabile. Sertarele şi rafturile fabricate din metal sau din plastic pot fi spălate cu apă caldă şi săpun de vase imediat ce le-aţi scos, însă cele de sticlă şi ceramică trebuie să se încălzească treptat până la temperatura camerei, înainte de a fi spălate cu apă fierbinte, pentru a preveni ruperea sau spargerea.
Treceţi la inventarierea produselor alimentare
Transferaţi produsele extrem de perisabile, cum ar fi laptele, carnea de pui sau carnea de porc, într-un răcitor, o ladă frigorifică sau în congelator, pe durata eforturilor de curăţare a frigiderului (verificaţi produsele pentru a vedea dacă nu cumva au expirat între timp şi aruncaţi tot ce nu mai este valabil). Treceţi apoi la sticle, borcane, cutii sau alte produse asemănătoare, analizând, de asemenea, termenul de valabilitate, şi deschizându-le pentru a verifica starea în care se află. Orice urmă cât de mică de mucegai sau de miros înţepător este egală cu aruncarea lor imediată. În cele din urmă, faceţi inventarul resturilor. Aceasta va fi, probabil, cea mai neplăcută etapă! Mănuşile vă pot ajuta la scoaterea vechii lasagnii sau a unei salate drăgălaşe, mai puţin dezgustătoare.
Curăţarea propriu-zisă
Începeţi cu rafturile, sertarele şi inserţiile de pe uşă pe care le-aţi scos din frigider. Primul gând va fi să le spălaţi ca şi cum aţi spăla vasele, folosind detergent şi un burete. Întrucât sunt elemente cu forme ceva mai ciudate şi adesea supradimensionate, este posibil să vă fie mai uşor să le spălaţi în cadă, într-un lighean mai mare sau chiar în aer liber, cu un furtun. Purtarea unei îmbrăcăminţi adecvate sau măcar a unui şorţ pentru această operaţiune ar fi o idee bună, deoarece probabil veţi sfârşi prin a vă stropi, a vă împroşca cu bucăţi de alimente vechi sau, eventual, a transpira.
Odată ce piesele detaşabile au fost spălate, uscaţi-le şi aşezaţi-le deoparte. Acum, umpleţi chiuveta aproximativ pe jumătate cu apă şi o cantitate mică de detergent, şi plasaţi toate recipientele de depozitare goale pentru a le înmuia, în timp ce vă îndreptaţi atenţia asupra interiorului frigiderului. Înmuierea va accelera procesul de spălare a recipientelor, care va dura mult mai puţin.
Citeşte şi Cum să eliminăm bacteriile şi microbii din locuinţă
Există multe opţiuni atunci când vine vorba de soluţiile de curăţare a frigiderului, dar ar trebui să ţineţi cont de ceea ce vă face să vă simţiţi confortabil. Unii oameni doresc un dezinfectant puternic, cum ar fi clorul sau oţetul, în timp ce alţii tresară la ideea folosirii unor produse ecologice. O simplă vizită într-un supermarket vă va scoate din această dilemă, dar dacă nu aveţi timp de aşa ceva, o soluţie de apă şi detergent de vase pusă într-un pulverizator vă va fi întotdeauna la îndemână.
În timp ce alegerea soluţiei de curăţare este una flexibilă, vă recomandăm cu tărie să utilizaţi un burete sau tampon ”Dobie” ca instrument de curăţare, sau un scruber de plastic non-abraziv. Acest tip de bureţi este excelent pentru îndepărtarea hranei uscate şi a petelor de pe suprafeţe fără a zgâria plasticul sau sticla. Desigur că puteţi folosi şi bureţi obişnuiţi, cârpe din ţesături sau prosoape mai vechi, sau chiar periuţe de dinţi pe care le aruncaţi (foarte utile în cazul în care frigiderul are multe colţuri şi crăpături).
Cârpele subţiri sunt minunate pentru curăţarea garniturii de cauciuc din jurul uşii, unde se ascund fragmente de mâncare. Lucraţi de sus în jos pentru a preveni picurarea pe suprafeţe care sunt deja curate. Pe măsură ce curăţaţi, clătiţi cu atenţie cârpele pe care le folosiţi sau utilizaţi cârpe multiple pentru a vă asigura o curăţenie deplină. Acordaţi o atenţie deosebită spaţiilor înguste inferioare şi părţii din spate a frigiderului, unde scurgerile au tendinţa de a migra. În cele din urmă, ştergeţi uşile pe interior. Folosind o cârpă uscată sau un prosop curat, ştergeţi interiorul frigiderului pentru a vă asigura că este complet uscat.
Citeşte şi Ghid pentru o bucătărie sclipind de curăţenie
Detergenţii din comerţ pot lăsa în urmă un miros pe care alimentele probabil îl vor absorbi. Astfel, preferaţi să utilizaţi o soluţie din părţi egale de oţet alb şi apă caldă sau un amestec din două linguri de bicarbonat de sodiu şi un litru de apă caldă.
Unele modele de frigidere au o tavă detaşabilă care colectează condensul din frigider. Scoateţi grătarul din partea din faţă a frigiderului şi utilizaţi o lanternă pentru a localiza tava de scurgere a frigiderului. Trageţi-o cu grijă şi curăţaţi-o cu apă caldă şi detergent lichid sau cu o soluţie din oţet şi apă. Lăsaţi-o să se usuce complet înainte de reinstalare.
Pentru exteriorul frigiderului, vă recomandăm să folosiţi o cârpă din microfibră, deoarece este excelentă în eliminarea dungilor şi a amprentelor care marchează adesea suprafaţa aparatelor din oţel inoxidabil. Dacă aveţi un frigider din oţel inoxidabil, va trebui să folosiţi o cârpă moale şi oţet diluat în apă călduţă, fără a-l zgâria, pentru a menţine suprafaţa strălucitoare. Pentru a spori strălucirea, puteţi pune câteva picături de ulei de măsline pe o bucată de pânză curată şi să-l frecaţi pe exterior.
Citeşte şi Metode eficiente de curăţare şi întreţinere a INOX-ului
Exteriorul frigiderelor din plastic poate fi curăţat în acelaşi mod ca şi la interior. Nu uitaţi să curăţaţi şi partea de sus, unde se acumulează probabil o cantitate destul de însemnată de murdărie. Pornind de sus, ştergeţi şi curăţaţi exteriorul frigiderului folosind apă caldă / apă caldă şi detergent delicat.
Pete de neclintit şi murdărie persistentă
Iată un truc extrem de util care va face lucrarea de îndepărtare a unei scurgeri de sos sau lichid mai uşoară decât credeţi: umeziţi un burete sau o cârpă cu apă foarte fierbinte – aveţi grijă să nu vă ardeţi mâinile – şi ţineţi-o pe porţiunea lipicioasă ca şi cum aţi folosi o compresă. Căldura şi umezeala vor înmuia orice pată congelată, făcând-o mai flexibilă şi mai uşor de şters.
Dacă interiorul frigiderului a devenit pătat şi îngălbenit, încercaţi un burete Magic Eraser pentru a elimina urmele inestetice sau petele lăsate în urmă de condimente puternice. Este un burete de ultimă inovaţie, costă aproximativ 40-45 de lei, şi este excelent pentru treburile casnice. Poate îndepărta petele dificile de pe orice suprafaţă, la fel de uşor precum guma de şters poate îndepărta urmele de creion de pe o foaie. Puteţi folosi Power Magic Eraser pentru toate activităţile de curăţenie zilnică pe care le întreprindeţi. Fiind non-abraziv, poate fi utilizat pe toate tipurile de suprafeţe, incluzând lemnul, vopseaua, cromul şi vinilinul. Doar clătiţi-l, uscaţi-l şi folosiţi-l din nou. Este un produs eficient, nefiind necesari detergenţi suplimentari şi astfel salvaţi bani, timp şi evitaţi rănile neplăcute cauzate de frecarea petelor de grăsime.
Pentru îndepărtarea petelor încăpăţânate, luaţi în considerare utilizarea unei paste de dinţi albe. Utilizaţi un scruber din plastic neabraziv pentru a curăţa petele. Pentru a îndepărta murdăria de pe suprafeţele înguste şi de pe etanşările de cauciuc, puteţi utiliza o periuţă de dinţi veche înmuiată în soluţia de curăţare.
Acum, puneţi totul înapoi
Începeţi prin a monta rafturile şi sertarele la locul lor. Eu recunosc că niciodată nu mai ştiu care de unde e, aşa că bine ar fi ca în prealabil să reţineţi cu exactitate ce scoateţi şi de unde. Apoi, reanalizaţi alimentele pe care nu le-aţi aruncat din prima trecere în revistă. Deschideţi capacele pentru a verifica mucegaiul şi cantitatea de produs rămasă. Utilizaţi un burete sau o cârpă umezită cu apă fierbinte pentru a şterge exteriorul sticlelor şi borcanelor – în special pe fund – şi strângeţi capacele care nu au fost înşurubate corespunzător, pentru a preveni viitoarele pete. A sosit momentul să puneţi totul la loc, inclusiv produsele perisabile puse la congelator ceva mai devreme.
Curăţaţi congelatorul
Utilizaţi aceleaşi metode enumerate mai sus pentru a curăţa şi congelatorul. Lucrul minunat la congelatoare este că acestea rareori se confruntă cu picături de lichide şi trebuie curăţate mult mai rar. Şi aici este posibil să trebuiască să verificaţi şi să eliminaţi alimentele expirate. În cazul în care congelatorul necesită o curăţare mai amănunţită, puteţi utiliza aceleaşi metode utilizate pentru interiorul frigiderului.
Trucuri şi condiţii de depozitare
-
Dacă aveţi un borcan de muştar care este aproape gol puteţi face un dressing delicios pentru salată adăugând direct în borcan un pic de ulei, oţet de bună calitate şi condimente, punându-i capacul şi agitând până capătă consistenţa dorită.
-
Puteţi amesteca diferite dulceţuri şi gemuri cu gusturi asemănătoare pentru a face mai mult loc în frigider.
-
În fiecare zi, înainte să legaţi sacul de gunoi, deschideţi frigiderul şi examinaţi tot ce găsiţi în el. Aruncaţi toate produsele nefolosite sau pe care credeţi că nu le veţi mai mânca.
-
Nu utilizaţi aceeaşi cârpă pentru curăţarea interiorului, precum şi a exteriorului frigiderului.
-
Dacă nu puteţi altfel, se recomandă curăţarea frigiderului măcar o dată pe lună.
-
Verificaţi alimentele păstrate în frigider cel puţin o dată pe săptămână, pentru a elimina produsele mucegăite sau expirate.
-
Ştergeţi imediat orice urmă de ”deversări”, întrucât, dacă amânaţi acest procedeu, vă va fi mult mai greu să le curăţaţi ulterior.
-
În mod similar, ştergeţi sticlele de ketchup, borcanele de gem, etc. înainte de a le pune în frigider, astfel încât să nu lase urme pe rafturi. În plus, produsele alimentare care sunt susceptibile de a se scurge trebuie depozitate în pungi sau în cutii alimentare.
-
Nu trebuie să curăţaţi tot frigiderul de fiecare dată, ci văputeţi rezuma exclusiv la petele existente la un moment dat, pentru a reduce poverile ulterioare.
Citeşte şi 15 metode de a curăţa “imposibilul de curăţat”
-
Depozitaţi diferite tipuri de produse alimentare în diferite zone şi compartimente din interiorul frigiderului, în funcţie de cantitatea de răcire necesară.
-
Îndepărtaţi în mod regulat frigiderul de la perete şi aspiraţi ocazional partea din spate a acestuia.
-
Ştergeţi frigiderul în fiecare săptămână înainte de a merge la cumpărături. Specialiştii recomandă ca atunci când frigiderul este gol, spre sfârşitul săptămânii, ar trebui să-l ştergeţi rapid înainte de a-l reîncărca cu produse proaspete.
-
Când curăţaţi frigiderul, nu uitaţi să dezinfectaţi inclusiv mânerul uşii, şi, desigur, partea de sus a frigiderului sau acoperişul, cocoţaţi, bineînţeles, pe un scaun cât se poate de trainic.
-
Carnea brută şi peştele trebuie aşezate pe o farfurie sau într-un recipient, pentru a preveni eventualele picurări, şi depozitate pe rafturile inferioare.
-
Laptele şi alte produse lactate vor fi aşezate pe rafturile frigiderului pentru a evita fluctuaţiile de temperatură care se instalează odată cu deschiderea frecventă a uşii. În plus, brânzeturile se pot depozita în sertare.
-
Produsele îmbuteliate, ca gemurile, măslinele, sau sosurile, sunt foarte stabile, motiv pentru care pot fi depozitate pe rafturile uşii.
-
Salata şi ierburile proaspete trebuie depozitate în cutie sau în sertarele frigiderului.
-
Roşiile, avocado şi mango vor fi stocate pe rafturi, departe de fructele şi legumele coapte sub raze de etilenă, cu excepţia cazului în care sunt foarte coapte.
-
Fructele cu boabe vor fi ţinute nespălate în frigider, departe de alte mâncăruri de la care pot împrumuta mirosuri şi se vor spăla numai înainte de a fi servite.
-
Ouăle: Un ou nezdruncinat este un ou fericit! Puneţi ouăle într-un loc în care nu vor fi deranjate.
Cum să eliminaţi mirosurile neplăcute din frigider
-
Cel mai bine este să depozitaţi alimentele rămase în recipiente etanşe pentru a evita mirosurile în frigider.
-
Pentru a preveni şi elimina tot felul de mirosuri care circulă în frigider, puneţi, pe unul din rafturi sau în sertare, un borcan cu bicarbonat de sodiu deschis, bineînţeles. Alternativ, puteţi presăra bicarbonatul de sodiu pe o foaie de copt lăsându-l la frigider pentru o perioadă de timp. La fel puteţi proceda şi cu boabele de cafea, care pot fi folosite inclusiv la eliminarea miasmelor din cuptorul cu microunde.
Citeşte şi Cum să scăpați de mirosurile neplăcute din casă
-
Cărbunele activat este, de asemenea, util pentru a scăpa de mirosurile supărătoare. Puteţi pune brichetele în câteva căni de mică adâncime, la diferite niveluri sau locuri din frigider. Când folosiţi cărbunele activat în acest scop, nu folosiţi brichete cu aditivi inflamabili deoarece sunt otrăvitoare. Mai degrabă, optaţi pentru tipul de cărbune utilizat pentru filtrele acvariilor cu peşti. Este disponibil în magazinele pentru animale de companie şi în farmacii.
-
Utilizaţi un pic de lamaie şi bicarbonat de sodiu pentru a menţine frigiderul proaspăt toată săptămâna.
-
Înainte de a pune toată mâncarea înapoi în frigider, se recomandă ştergerea rafturilor cu puţină coajă de lămâie, pentru că miroase frumos şi îl va menţine pentru mai mult proaspăt şi curat.
-
Lăsarea unui castron cu ovăz în frigider poate, de asemenea, ajuta la absorbirea în mod natural a mirosurilor şi la prevenirea combinării acestora.