Alegerea scaunelor de bucătărie joacă un rol esențial în definirea bucătăriei. Acestea trebuie să fie în primul rând confortabile pentru a îndeplini nevoile zilnice, întrucât bucătăria constituie cadrul ideal pentru a petrece timp de calitate cu membrii familiei.
Înainte de a te îndrepta către cel mai apropiat magazin sau depozit de mobilă, te sfătuim să ții cont de următoarele sfaturi pentru alegerea scaunelor de bucătărie.
Stilul de amenajare al bucătăriei
Indiferent dacă vrei sau nu să asortezi scaunele de bucătărie cu masa sau cu restul mobilierului, acestea trebuie să fie în concordanță cu stilul general al camerei.
Unele stiluri de decor includ: stilul scandinav, modern, clasic, boho sau rustic.
Stilul scandinav fascinează prin aspectul său minimalist și luminos, astfel scaunele cu structură din lemn, tapițate cu stofă sunt alegerea ideală pentru bucătăria ta.
Citește mai multe despre stilul scandinav
Dacă ai casa amenajată în stil modern, vei descoperi că ai mult mai multe variante din care să alegi, putând opta pentru modele cu structură din inox și șezut din lemn, policarbonat, plastic sau tapițat.
În schimb, pentru stilul clasic cele mai bune variante sunt scaunele cu structură din lemn și șezut cu spătar tapițate. De asemenea sunt binevenite și modelele cu structură sau elemente din fier forjat sau cele din ratan, întrucât stilul clasic presupune atât mobilier cât și scaune masive, care au la bază ca și componente principale lemnul și pielea.
Dacă ești în căutarea unor scaune de bucătărie moderne, clasice, sau rustice, aruncă o privire pe hoome.ro pentru a descoperi peste 3.000 de modele interesante.
Dimensiunea scaunelor
Așa cum am precizat la începutul articolului, un scaun de bucătărie trebuie să fie, în primul rând confortabil.
Te sfătuim ca înainte să cumperi scaunele de bucătărie să ai în vedere numărul de scaune de care ai nevoie, apoi măsoară camera în care le vei pune, precum și masa, luând în considerare atât lățimea, cât și înălțimea.
Dimensiunea potrivită pentru alegerea scaunului ține cont de: lățimea șezutului, înălțimea spătarului și înălțimea de la sol, astfel:
Lățimea șezutului se încadrează, în general, între 38 cm și 49 cm.
Înălțimea spătarului variază între 20 cm și 50 cm, însă, cele mai practice scaune sunt cele cu spătarul scund ajutând la crearea iluziei de spațiu.
Pentru scaunele de bucătărie se recomandă ca înălțimea acestora față de sol să fie cuprinsă între 45 cm și 50 cm, dar să ai în vedere și înălțimea persoanelor care vor folosi scaunele.
Materialul
Materialele pentru scaune sunt alese în funcție de stil, de componența camerei, de restul mobilierului sau, în funcție de unicitatea lor, trebuie să ții cont de comoditate, funcționalitate și eficiență.
Șezutul este cea mai importantă piesă a scaunului de bucătărie și este realizat din mai multe mariale precum: piele, lemn sau metal.
Citește și Cum să alegeți cele mai bune dulapuri de bucătărie
Pielea este varianta cea mai des întâlnită, fie că este piele naturală sau ecologică. Lemnul constituie o variantă clasică de șezut care oferă un stil mai aparte scaunului.
Metalul reprezintă una dintre cele mai rezistente variante de sezut posibile și are ca scop utilizarea atât în spațiul închis cât și în spații exterioare.
Numărul de scaune
La o măsuță rotundă cu un diametru mai mic de 90 cm poți așeza două scaune, în schimb, ca sa încapă patru scaune și, implicit, patru persoane care să stea confortabil, masa rotundă ar trebui să aibă un diametru de cel puțin un metru.
Pentru o masă cu laturile de 90 cm și 100 cm poți așeza patru scaune, iar la o masă dreptunghiulară cu o lungime de aproape 1,5 metri poți așeza șase scaune de bucătărie.