Tendinţele privind designul interior al bucătăriei sunt deja cunoscute. Nicio surpriză: designul funcţional şi rafinat persistă printre decorurile bucătariilor de top. O anumită senzaţie de minimalism se simte recent în lumea gătitului şi această inspiraţie nu pare să dispară prea curând.
Această tendinţă se datorează în mare parte succesului evident repurtat de conceptul de bucătărie deschisă în alte încăperi de locuit – o dezvoltare care, aşa cum bănuiesc că deja ştiaţi, necesită o relaţie perfectă între funcţionalitate şi estetică.
Pe de altă parte, păstrarea ordinii şi curăţeniei în jurul vostru, şi mai ales în bucătărie, este soluţia ideală de a rămâne Zen şi de a trăi în armonie. Credeţi sau nu, ordinea nu este un concept rezervat numai dulapurilor, ale căror uşi ascund un mare haos: vesela aşezată în grămezi dezordonate, borcanele cu condimente înghesuite la întâmplare, etc.
Citește și Cum să alegeți cele mai bune dulapuri de bucătărie
Deoarece bucătăria cu rafturi deschise este una dintre tendinţele evidente ale momentului, ne vom permite să vă arătăm în continuare cum să combinăm estetica şi funcţionalitatea în acest modern tip de design.
Bucătăria cu rafturi deschise nu este pentru toată lumea
Fără îndoială, bucătăria cu rafturi deschise se află în primele trei concepte de design preferate la nivel mondial, la această oră. O adevărată invitaţie la convieţuire, la eleganţă şi minimalism, acest tip de design interior se mai numeşte şi „stilul american” de design al bucătăriei, numărându-se printre cele mai căutate.
Deci, dacă aveţi de gând să redecoraţi bucătăria, vă cerem să luaţi serios în considerare varianta rafturilor deschise care, în plus faţă de adăpostirea multora dintre vasele şi ustensilele necesare gătitului, cu siguranţă, va stimula decorul interior al bucătăriei.
Cu toate acestea, bucătăria cu rafturi deschise trebuie evitată dacă sunteţi una dintre persoanele care nu pot menţine o ordine perfectă. În acest caz, riscaţi aprofundarea sentimentului de haos şi dezordine.
În bucătăria contemporană, rolul raftului deschis nu se limitează la aşezarea numeroaselor cărţi de bucate. Dimpotrivă, numărul de rafturi deschise se poate multiplica într-un astfel de mod încât poate oferi un spaţiu de depozitare estetic şi util deopotrivă.
Citește și Idei de design pentru bucătării contemporane
Folosim ocazia pentru a pune la dispoziţie fel de fel de farfurii, seturi de pahare, căni, ceşti, borcane de condimente şi aşa mai departe.
Din motive evidente, alegerea obiectelor nu se face uşor. Selecţia trebuie să se bazeze pe anumite criterii, cum ar fi: accesul mai mult sau mai puţin uşor la rafturi, frecvenţa de utilizare a unui anume obiect (vas, recipient, ustensilă, etc.), păstrându-se o armonie estetică între obiectele respective şi decorul existent.
Este esenţial să vă dezvoltaţi şi personalizaţi bucătăria voastră cu rafturi deschise, în funcţie de interesele culinare şi rutina zilnică destinată preparării hranei.
Personalizarea bucătăriei cu rafturi deschise
Cu câteva mici trucuri, veţi reuşi să oferiţi bucătăriei cu rafturi deschise aspectul care vă convine. De exemplu, expunând vesela de culoare albă şi ustensilele din lemn sau inox pe rafturi deschise, confecţionate din lemn deschis la culoare, atunci farmecul de tip scandinav va înnobila spaţiul bucătăriei voastre.
Pe de altă parte, rafturile din oţel inoxidabil sau rafturile din lemn închis la culoare se asortează minunat cu vasele monocrome şi accesoriile din metal – un astfel de set este perfect pentru gătitul de tip industrial. Depozitarea unei vesele albe pe un raft alb reprezintă un mod cert pentru realizarea unui decor de succes.
Citește mai multe despre stilul industrial
Urmând aceeaşi logică, cei ce visează la o bucătărie rustică dar modernă, ar trebui să ia în considerare combinaţia dintre lemnul vopsit alb sau gri şi un decor de tip vintage.
În funcţie de dorinţele personale şi, bineînţeles, a spaţiului pe care intenţionăm să-l decorăm, putem profita de o gamă largă de soluţii de stocare. Astfel, chiar şi cele mai mici alveole sau nişe pot avea un mare potenţial de exploatare.
Citește și Cele mai bune idei de a economisi spațiu în bucătăriile mici
Vestea bună este că bucătăriile contemporane nu încetează să ne surprindă cu soluţii perfect adaptate atât spaţiilor mari, cât şi celor mici.
Unde se instalează rafturile deschise?
În bucătăria cu rafturi deschise, blatul de bucătărie este evidenţiat de fiecare dată. Deseori, acesta este lipsit de obiecte voluminoase, ceea ce subliniază şi mai mult impactul decorativ al modernelor plăci ceramice ce îmbracă pereţii bucătăriei sau chiar blatul respectiv.
Citește și De cât spațiu aveți de fapt nevoie pentru blatul din bucătărie
Pe de altă parte, rafturile deschise sunt instalate chiar deasupra – o soluţie pentru a profita la maximum de verticalitatea peretelui. Astfel, spaţiul de pe blatul de lucru poate fi folosit pentru instalarea unui expresor de cafea, de exemplu, sau a unui set de ghivece cu ierburi necesare condimentării sau preparării hranei.
Aşa cum am explicat, rafturile deschise nu au nici un loc prestabilit în bucătărie. Aşadar, avem o mare libertate de instalare, fapt ce ne permite să instalăm unităţi de depozitare, rafturi şi module oriunde, atât în spaţiul vertical, cât şi cel orizontal al pereţilor.
Pe ambele părţi ale hotei, aşezate în colţuri, într-o nişă din perete, etc. – rafturile deschise pot fi instalate oriunde în întreaga încăpere, adaptându-se implicit la nevoile voastre de ergonomie şi practică.
Ce tip de rafturi sunt recomandate, în funcţie de stilul de design existent?
Indiferent de decorul deja existent în bucătărie, rafturile deschise se vor adapta perfect. Rafturile din lemn (deschis la culoare, brut sau masiv), placaj, sticlă, metal sau acril – toate aceste opţiuni sunt cu adevărat impresionante.
Citește și Cele mai frumoase stiluri de design pentru bucătării
Dar, înainte de a cumpăra vreunul, trebuie să vă gândiţi dacă alegerea voastră se potriveşte cu celelalte elemente de decor din bucătărie şi cu părerea pe care o aveți despre starea de spirit ce doriţi să fie emanată de designul interior respectiv.
De asemenea, trebuie să ţineţi cont de stilul şi mărimea obiectelor de veselă pe care intenţionaţi să le aşezaţi pe rafturile deschise. Indiferent că este vorba de stil vintage, modern sau mai sofisticat – este loc pentru toate gusturile. O alegere rezonabilă este să pariaţi pe un set de veselă simplă, pe cât de sobru, pe atât de elegant.
Acest set poate fi uşor asociat cu tot felul de elemente decorative cum ar fi vaze, recipiente cu mirodenii, ghivece de plante aromatice, lumânări sau alte accesorii.
Dacă nu v-am convins încă şi ezitaţi să pariaţi pe designul cu rafturi deschise, ascunzând aproape totul în spatele uşilor dulapurilor sau în sertarele acestora, de ce să nu încercaţi măcar? Cum se face? Începeţi prin instalarea unui singur raft deschis.
Într-un colţ, undeva mai mascat, oriunde veţi dori să-l instalaţi. Va dura ceva timp să vă obişnuiţi cu el, dar sunt convins că nu va trece mult timp până când îmi veţi da dreptate.
1 comentariu
[…] Ordine, spațiu și armonie în bucătăria cu rafturi deschise […]