Vă e dor de o reînnoire a bucătăriei? Ei bine, aflați că dulapurile pot transforma întregul spațiu. În privința modelelor și a materialelor nu avem de ce să ne plângem, întrucât există o multitudine de opțiuni care satisfac atât exigențele estetice cât și pe cele bugetare. Puteți alege între dulapurile ceva mai ieftine, gata făcute, sau cele la comandă, mai scumpe și personalizate, realizate special pentru a se încadra specificațiilor dvs. de spațiu și design. Singurul incovenient este că va trebui să faceți față avalanșei de tipuri și modele (metal, lemn, furnir, MDF, laminate sau materiale ecologice) din care să alegeți varianta optimă. Pentru a vă scuti de un efort în plus și a vă ajuta să aflați ce anume se potrivește cel mai bine bucătăriei dvs., iată câteva exemple de dulapuri, cu argumente pro și contra achiziționării lor.
Dulapurile din lemn
Dulapurile din lemn masiv rămân și în acest an o alegere extrem de inspirată pentru orice tip de bucătărie. Culorile dulapurilor din lemn masiv variază, în funcție de tipul de lemn folosit, de la bej foarte deschis până la brun închis, dar pot căpăta și alte culori în urma procesului de vopsire. Toate prezintă, însă, avantajul de a trece cu brio testului timpului, atât din punct de vedere al rezistenței, cât și al aspectului. Cu alte cuvinte, or fi ele ceva mai scumpe, dar cel puțin știți că nu se vor demoda prea curând și nici nu vă vor crea prea mari probleme. Cu toate acestea ar fi bine să țineți cont de faptul că lemnul se dilată și se contractă în mod natural, mai ales într-un mediu ceva mai umed cum este bucătăria, putându-se deforma în timp.
Mobila de bucătărie din lemn masiv aparține, de regulă, stilului clasic, fiind o variantă ce nu va da niciodată greș în amenajările interioare. Aspectul natural al lemnului de stejar, frasin, nuc sau fag precum și finisajele de excepție conferă mobilierului un aer impunător, dar și unul cald și primitor în același timp. Puteți opta fără nicio grijă pentru un lemn natural lăcuit, care imprimă un aspect inedit și foarte variat sau pentru unele dulapuri cu finisaje ”patinate”. Eventualele zgârieturi sunt ușor de reparat, dulapurile din lemn putând fi oricând revopsite sau rebăițuite, iar petele se pot curăța cu apă caldă și detergent de spălat vase. Când amintim de dulapurile din lemn masiv nu putem decât să vorbim despre eleganță și rafinament, estetică și funcționalitate.
Dulapurile din MDF
Descrescător din punct de vedere al prețului și calității, după lemn, urmează mobila de bucătărie din MDF (Medium Density Fiber), un material folosit în industria mobilei de o calitate mai ridicată decât cea din PAL, obținându-se din bușteni și din resturi decojite care sunt lipite cu rășini și extrudate în plăci. Există mai multe tipuri de MDF: vopsit, înfoliat, melaminat sau furniruit. Specialiștii recomandă, de regulă, mobila de bucătărie din MDF vopsit, pentru că ar avea o rezistență mai mare la umezeală. Puteți alege, de asemenea, între un MDF vopsit mat sau lucios. Dulapurile de bucătărie din MDF reprezintă o metodă eficientă de a crea un spațiu cu aspect luxos la prețuri relativ mici.
MDF-ul oferă mobilierului un aspect rafinat, dar și o rezistență sporită, având o densitate mare care îl face ușor de prelucrat. Dulapurile realizate din acest material pot lua forme și modele extrem de variate, având aspect de lemn natural, lemn lăcuit și o multitudine de nuanțe sau putând fi îmbrăcat în diverse tipuri de furniruri. Dezavantajele ar fi că odată înțepat stratul de deasupra, dulapul nu mai poate fi readus în starea lui optimă. Acoperirea în straturi poate duce la separarea acestora dacă dulapul este expus la căldură. Adresați-vă producătorului pentru a instala niște ”scuturi” termice în dulapurile care urmează a fi amplasate lângă cuptor. Îngrijiți-le cu un spray de curățare universal, folosind o cârpă uscată.
Dulapurile eco-friendly
Mobilierul eco oferă o varietate de materiale ecologice, care sunt realizate din lemn reciclat și recoltat, pe bază bio, precum și materiale non-toxice care produc mai puțină poluare decât mobilierul obișnuit. Există scaune, birouri, dulapuri și multe alte piese de mobilier eco-friendly. Din cutiile de carton pentru ouă, de exemplu, se obțin diverse produse de mobilier eco, aceste cutii fiind transformate în pastă de hârtie, din care, ulterior, se fabrică piese de diferite dimensiuni și modele. Mobilierul din trestie de zahăr, răchită sau bambus este un must-have al acestui stil ecologic.
Cele mai multe dintre aceste piese de mobilier sunt realizate manual și sunt disponibile în numeroase stiluri, desene și modele. Realizarea manuală le ridică, însă, simțitor și costurile. Deci, acesta ar putea fi unul dintre dezavantaje. Căutați dulapuri din bambus, lemn recoltat, din paie de grâu și chiar din resturi de piele aruncate de producătorii de încălțăminte sau îmbrăcăminte. Printre argumentele pro se numără reducerea amprentei de carbon și întreținerea relativ ușoară. Dulapurile din lemn și bambus pot fi șterse cu o cârpă umedă, iar cele din piele, care se pot usca mai abitir, trebuie îngrijite cam o dată pe săptămână cu o cârpă umedă și o dată la câteva luni cu un spray special pentru produse din piele. Transformați-vă radical spațiul în care locuiți într-un mediu plăcut și sănătos optând pentru acest tip de mobilier!
Dulapurile laminate
Destul de durabile și rezistente la lovituri și zgârieturi, dulapurile de bucătărie laminate sunt ideale în bucătăria oricărei familii, armonizându-se perfect cu majoritatea stilurilor de design. Fațetele compuse din straturi de rășini din hârtie și plastic sunt lipite cu placaj de calitate din PAL. Acest material nu este maleabil, astfel că majoritatea ușilor au un design plat sau sunt cel mult canelate. Este cea mai ieftină variantă de dulapuri, însă marele dezavantaj este că nu rezistă foarte mult timp la umezeală. Există, de asemenea, mai multe tipuri de PAL: furniruit și melaminat (lucios, texturat și uni).
De regulă, puteți găsi astfel de piese de mobilier la prețuri rezonabile, fiind disponibile într-o varietate de culori – de la intense la pale, și de texturi – mate, lucioase sau chiar granulate, aspectul estetic fiind unul extrem de atrăgător. Pe lângă faptul că nu pot ține piept umezelii la infinit, mai prezintă un neajuns, și anume acela că tăieturile foarte adânci și crăpăturile sunt imposibil de reparat. În ceea ce privește întreținerea, îndepărtați petele cu o soluție ușoară de curățare universală, iar zgârieturile minore camuflați-le cu o pastă de reparații special creată pentru profilele laminate.
Dulapurile metalice
Furnirurile metalice, de cele mai multe ori din oțel inoxidabil, sunt aplicate pe placaj sau mobilier de calitate din PAL, unele tipuri incluzând panouri de sticlă sau din acril fixate într-un cadru din oțel inoxidabil sau din aluminiu. Pot veni în varianta periată (cu niște dungulițe foarte fine) sau lucioasă. Sunt, de regulă, dulapuri robuste, care opun rezistență ruginei și petelor, cu uși metalice ce nu vor fi afectate de căldură și umiditate. Prezintă, totuși, și ele ceva neajunsuri, întrucât se pot zgâria foarte ușor sau cresta (tăia) și redau amprentele digitale.
Dulapurile din furnir
Furnirul este aplicat pe o varietate de suprafețe. Pe lângă faptul că oferă aspectul plăcut al lemnului natural, mobila de acest tip este foarte fermă și trainică. Furnirul poate fi finisat astfel încât dulapurile să fie lucioase, mate sau cu diferite texturi. În timp ce mobila din furnir lucios se potrivește într-o bucătărie contemporană, cea din furnir mat sau texturat este recomandată într-un spațiu clasic. Furnirul natural face parte din categoria materialelor de top și reprezintă în același timp alternativa execlentă a lemnului masiv.
Mobila de bucătărie realizată din material cu furnir natural are calitatea unei bune rezistențe la deformare, fapt ce poate apărea frecvent în condiții de umiditate. Ușurința cu care poate fi întreținut este un alt avantaj important, întrucât nu necesită agenți speciali de curățare. Mobila de bucătărie realizată cu furnir natural este opțiunea ideală atunci când vă doriți un produs de calitate la un preț accesibil. Combinația de MDF și furnir natural ajută la obținerea unui mobilier foarte asemănător celui de lemn masiv. Utilitatea, eleganța și calitatea sunt doar câteva dintre caracteristicile unei bucătării din furnir.
Dulapurile lăcuite
Lacul poate fi aplicat pentru a finisa dulapurile de bucătărie din lemn și furnir, însă poate fi aplicat și pe MDF. Puteți opta pentru o varietate de culori, cât și pentru lacuri mate sau lucioase, în funcție de aspectul pe care îl doriți. Lacurile aplicate în două straturi sunt un factor auxiliar atunci când apar probleme de umiditate (apă sau aburi). Lacul prezinta avantajul de a oferi mobilierului un strat suplimentar de protecție, astfel că dulapurile de bucătărie de acest tip devin mai rezistente.
Indiferent de ce tip de dulap veți alege până la urmă (poate și sub influența celor relatate de noi), cert este că principalele trenduri anunțate pentru acest an în amenajarea bucătăriei includ accentele industriale – cu un interesant strop de brutalitate, nuanțele neutre și culorile închise – cu precădere griul (culoarea vedetă a bucătăriilor), folosit atât sub forma finisajelor cât și sub forma mobilierului sau electrocasnicelor (mai ales dacă decorul poartă puternice amprente minimaliste), mobilierul wenge, gri închis sau chiar negru, blaturile de lucru din quartz – mai rezistent decât piatra naturală însăși (după cum ne anunță cu mândrie producătorii) și blaturile din materiale combinate (sau mixte) – compuse din două materiale cu texturi și aspecte diferite, chiuvetele albe sau colorate din ceramică – ale căror forme și modele e musai să amintească de chiuvetele rustice, și automatizări de tot felul – ca de exemplu bateria de chiuvetă sau corpurile de iluminat cu senzori de mișcare.
1 comentariu
[…] Cum să alegeți cele mai bune dulapuri de bucătărie […]