Acest articol este al doilea din seria de articole Cum să construiești o casă, iar această serie va trata în detaliu toate aspectele de care este bine să ținem cont înainte să ne apucăm de un proiect de construcții. Vom discuta despre pregătirea terenului înainte de începerea construcției. Îngroparea utilităților, nivelarea terenului, terasarea lui și multe altele vom fi discutate un pic mai jos. De multe ori, acest lucru se face după ce clădirea a luat formă pe teren, iar acest lucru este o greșeală. Modificând structura terenului, are loc tasarea solului pe care este amplasată structura noua, mai ales în mediul rural. Mai jos vom vedea cele trei modalități prin care încurajăm stabilitatea solului și îmbunătățim valoarea întregii construcții. Acest lucru este valabil și pentru unele tipuri de gard de împrejmuire.
Îngroapă utilitățile înainte de construcția casei
Îngroparea utilităților precum țeava de apă, cablul electric de branșament sau țeava de canalizare sub adâncimea de îngheț, este cea mai bună decizie pe ca o puteți lua. Dacă faceți acest lucru, o să vă feriți de daunele produse de îngheț, în special în cazul țevilor umplute cu fluide, precum apa potabilă sau apele murdare. Îngroparea utilităților în acest moment al construcției este foarte ieftină. În unele situații se poate considera că este chiar gratis dacă amplasezi țevile și cablurile înainte de nivelarea terenului, amplasând sol peste ele. Este nevoie să cunoști adâncimea de îngheț din zona în care construiești, iar utilitățile se vor îngropa sub acea limită. Îngroparea cablurilor de branșament poate rezolva problema estetică care apare atunci când firul rămâne atârnat între stâlp și acoperișul casei.
Cablurile se răcesc mai bine când sunt îngropate, iar în multe cazuri, cele îngropate au o viață mai lungă de exploatare. Astfel nu înregistrezi un cost în plus atunci când este necesară schimbarea lor. Pe de altă parte, dacă se începe îngroparea cablurilor la o dată ulterioară terminării construcției, atunci putem determina solul din jurul structurii să se miște nefavorabil pentru fundație. Acest lucru poate avea și unele implicații care țin de geometria casei. În funcție de structura casei și de sol, dacă se sapă prea adânc prin curte are loc o tasare inegală. Acest lucru duce la o ușoară strâmbare a structurii într-o direcție. Deseori, când acest lucru se întâmplă, se ajunge în situația în care ușile și ferestrele nu se mai închid bine.
Alege să păstrezi arborii de pe teren
Anticipând situația existenței arborilor pe teren, vreau să vă încurajez să îi păstrați. Arborii sunt plante care cresc destul de greu. Ar fi util să încerci să nu îi tai atunci când construiești, dacă este posibil. Un arbore îți poate asigura umbra necesară pe timp de vară, iar păstrarea lor te va scuti de timpul de așteptare necesar când plantezi unui nou. Un compromis poate fi să plantezi un alt arbore și să îl tai pe cel existent doar atunci când cel nou a crescut destul pentru a asigura umbra pe o suprafață suficientă. Tăierea unor arbori ar putea fi chiar nepermisă din punct de vedere legal. Printre acești arbori se numără și nucul ori salcâmul, dar mai sunt și alte specii. Merită să te interesezi despre acest lucru înainte să treci la acțiune. În alte situații se pune problema arborelui comun, adică a celui cu trunchiul între două proprietăți.
Arborii de pe teren au rolul de a arma pământul cu rădăcinile lor. În cazul terenurilor cu pantă abruptă, tăierea arborilor poate crea alunecări de teren. Aceast fenomen, adică alunecarea de teren, are loc la câțiva ani după tăierea copacului, nu imediat după. De obicei trec câțiva ani între momentul tăierii și putrefacția rădăcinilor, în funcție de tipul de arbore și de condițiile de sol. Arborii de pe teren sunt foarte valoroși, indiferent că este vorba de mediul rural sau cel urban. Dacă ai luat decizia de a păstra arborii existenți pe teren, este necesar să îi îmbraci în timpul construcției. Este poarte ușor să îi lovești cu excavatorul sau cu alt utilaj puternic. La execuția fundației, este indicat să se înlăture rădăcinile prezente în vecinătatea ei. Arborele nu va cădea și nici nu va muri dacă faci acest lucru într-un mod corect.
Amenajarea terenului în pantă
În unele situații, în special în cazul terenurilor din mediul rural și în zonele de deal și de munte, terenul nu este neapărat drept. Terenurile pot avea o pantă, mai mult sau mai puțin constantă. În acest caz, este recomandat să nivelați terenul înainte de a vă apucă să construiți. În situația în care terenul are o pantă destul de abruptă, peste 7%, se recomandă terasarea. Această terasare se face în jurul curbelor de nivel. Curba de nivel este o noțiune destul de întâlnită în agricultură. În cazul terenurilor intravilane, mai reduse în dimensiuni, aceste curbe sunt mai mult percepute ca linii de nivel. În realitate, trecând de partea și termenii academici, se spune teren în trepte. Mai jos vom vedea că se poate construi o casă pe o treaptă inferioară, pe una superioară sau pe mai multe trepte.
Uneori, în funcție de delimitările terenului pe care le-am discutat în articolul Cum să construiești o casă – alegerea terenului, se trece la construcția casei pe două trepte. În imaginea de mai sus, avem o locuință rurală construită pe două trepte ale terasării terenului. Aceste trepte îți pot deschide ușa pentru noi oportunități legate de designul casei. Unele camere din clădire necesită uneori înălțimi mai mari. O astfel de cameră este bucătăria sau livingul. La fel de bine se poate considera că orice cameră cu o dimensiune mare în lățime sau lungime ar putea avea un tavan mai înalt. În funcție de înălțimea treptei de teren, se poate opta pentru amplasarea unui singur etaj pe treapta superioară, iar pe cea inferioară, putem opta pentru două etaje. Dacă terenul achiziționat este perfect plat, atunci această oportunitate de design dispare.
1 comentariu
[…] Cum să construiești o casă – pregătirea terenului […]