Ştiaţi că oceanele, mările şi celelalte ape de pe toate continentele ocupă mai mult de 70% din suprafaţa planetei noastre? Deşi planeta pe care trăim se numeşte Pământ, se pare că tocmai acest element este ceea ce avem cel mai puţin, totuşi, respectiva realitate nu înseamnă neapărat ceva rău. Element fundamental al vieţii, apa este folosită pentru a hidrata mii de fiinţe vii, ba chiar unii folosesc apa ca bază pentru crearea unor case nonconformiste.
Încă de la debutul secolului trecut, conceptul de casă plutitoare a început să prindă viaţă, în special în aglomeraţiile urbane prietenoase cu mediul acvatic din vecinătatea lor, cum ar fi Amsterdam (Olanda) sau Portland (Oregon, SUA). Astăzi, pe mapamond există sute de asemenea case plutitoare, pe cât de durabile, pe atât de spectaculoase. Din acest motiv, am decis să încropim un mic ghid în care vă vom prezenta 12 dintre cele mai interesante case plutitoare.
Citeşte şi Casele plutitoare – de la vis la realitate
Overblue
Unul dintre avantajele principale ale ambarcaţiunilor este că acestea pot călători. În timp ce proprietarii caselor tradiţionale pot petrece zeci de ani admirând acelaşi peisaj prin fereastra camerei lor, proprietarul unei case plutitoare poate ancora în orice port şi poate călători peste mări şi oceane, desigur, în cazul în care casa plutitoare este construită pentru a putea naviga. Overblue este un hibrid conceput între un iaht şi o casă plutitoare, oferind o viaţă confortabilă pe o ambarcaţiune perfect navigabilă.
De asemenea, acest hibrid este un catamaran, adică are două fuselaje care rulează paralel unul cu altul pentru a-i creşte stabilitatea şi, datorită „rezistenţa hidrodinamice” reduse, Overblue ar trebui să fie mai eficient în ceea ce priveşte consumul de combustibil. Cu toate acestea, este important să ştiţi că o casă plutitoare nu este destinată exclusiv navigaţiei ci, de asemenea, pentru a locui în ea. Astăzi, această casă plutitoare se vinde în mai multe modele de diferite dimensiuni, dintre care unul include un fel de mansardă.
Reşedinţa Fennell – Portland, Oregon
Fără îndoială, celebrul arhitect american Robert Harvey Oshatz şi-a pus imaginaţia la treabă pentru a proiecta această casă plutitoare. Reşedinţa Fennell, ancorată în pitorescul râu Willamette din Portland, Oregon, prezintă o utilizare inteligentă a grinzilor din lemn laminate, acestea oferindu-i un interior cald şi confortabil.
Camera de zi şi sala de mese comunică direct cu râul şi dispun de ferestre expansive din sticlă, ce au capacitatea de a capta minunate apusuri de soare. Oshatz a dat o incredibilă formă curbilinie acestei case plutitoare, ceea ce o face extrem de atractivă, indiferent la ce oră din zi o priveşti.
Floating Seahorse – Dubai, Emiratele Arabe Unite
Cunoscută sub numele de „căluţul de mare plutitor”, această modernă casă plutitoare face parte dintr-un arhipelag artificial numit „Heart of Europe”, aflat în plin proces de construcţie în Dubai. Modelul de bază costă undeva în jur de 2,8 milioane de dolari, dar unele versiuni mai extravagante pot ajunge până la 12 milioane de dolari. Structurile cu trei etaje includ un jacuzzi, o zonă de plajă şi (probabil cea mai captivantă parte) o punte de observaţie. În plus, un dormitor şi o baie sunt situate în apă, sub nivelul punţii, astfel încât să puteţi viziona viaţa acvatică ori de câte ori doriţi.
„Heart of Europe”, este încă în construcţie, dar grupul Kleindienst (responsabil pentru construcţia complexului şi al ambarcaţiunilor) se aşteaptă ca acesta să fie unul dintre cele mai căutate destinaţii turistice de pe mapamond. Pentru moment, dacă doriţi să vedeţi aceste infrastructuri de aproape, va trebui să accesaţi serviciile unui avion sau unei barci particulare.
Floatwing – Coimbra, Portugalia
Această superbă casă plutitoare a fost creată iniţial de un grup afiliat la Universitatea din Coimbra. De atunci, grupul şi-a schimbat numele şi a creat brandul „Friday”, păstrându-şi însă aceiaşi arhitecţi navali, ingineri şi designeri industriali ca şi înainte. Echipa este specializată în construcţia submarinelor personale şi ambarcaţiunilor prefabricate, în plus construind şi case plutitoare care variază de la 33 la 59 de metri lungime.
În timp ce unele dintre cele mai luxoase pachete Floatwing includ un motor alimentat cu energie solară, toate casele plutitoare sunt construite pentru a beneficia de o autonomie energetică de cel puţin o săptămână.
Traumfänger – Hamburg, Germania
Deşi mai mult o barjă glorioasă decât o casă plutitoare adevărată (din cauza imobilităţii sale) această structură excepţională provine din minţile geniale ale arhitecţilor firmei Rost Niderehe din Hamburg. Această firmă de arhitectură şi-a pus amprenta sa modernă în fiecare colţ al acestei case plutitoare care beneficiază de un superb siding din lemn, o terasă deschisă, dormitoare şi băi private.
De la construcţia sa în 2011, această casă a prilejuit firmei de arhitectură atât câştigarea a zeci de premii pentru construcţii, cât şi recunoaşterea magnificului său stil şi elegantului finisaj exterior. Traumfänger este amplasată pe canalul Eilbek din Hamburg (Germania) şi, probabil, nu-şi va schimba adresa prea curând, deoarece necesită ajutorul unui remorcher pentru a fi relocată.
Port X – Praga, Republica Cehă
Această casă plutitoare unică a luat naştere datorită ambiţiosului proiect denumit Port X. Cel mai interesant lucru despre această infrastructură situată în Republica Cehă este designul în forma literei C. Designul în formă de C ajută la crearea podelei, acoperişului şi peretelui posterior al structurii, iar faţada din sticlă închide clădirea cu o vedere neobstrucţionată a râului Vltava.
De asemenea, designul elegant şi modern al clădirii apare contrastând spectaculos cu arhitectura tradiţională romanică a capitalei cehe, la fel fiind şi designul său intuitiv ce permite extrem de facil asamblarea, dezasamblarea şi relocarea acesteia. Oricum, şi d-voastră puteţi trăi experienţa unică de a dormi într-o casă amfibie. Pentru a face acest lucru, pur şi simplu trebuie să călătoriţi în Praga împreună cu alţi trei vizitatori pentru a plăti 235 dolari pe noapte (toţi patru), sau o taxă de ocupare individuală de 193 de dolari pe noapte pentru maxim trei clienţi.
ParkArk – Utrecht, Olanda
ParkArk este creaţia firmei olandeze BYTR Architects, cu sediul în Rotterdam. Aceasta diferă de multe dintre prototipurile caselor plutitoare deoarece modelul respectiv serveşte ca şi reşedinţă a unei familii.
Anterior, proprietarii ParkArk au locuit la bordul unei bărci din oţel şi apoi au cerut firmei de arhitectură să încerce să recreeze senzaţia oferită de ultima lor casă, aceasta încorporându-i o estetică modernă şi actualizată. Casa are o lucarnă mare, cu ajutorul căreia primeşte foarte multă lumină naturală şi un acoperiş verde ce se potriveşte de minune cu arbuştii din jur.
Villa Näckros – Kalmar, Suedia
Situată în oraşul Kalmar, aflat pe coasta de est a Suediei, această casă plutitoare contemporană oferă peisaje incredibile de la malul mării, precum şi o punte incredibilă aflată la ultimul etaj, perfectă pentru a prinde apusuri de soare memorabile. Cu şase dormitoare, cu peste 176 m² de spaţiu de locuit şi cu o bucătărie dotată cu ultimele trenduri tehnologice, această casă debordează de lux şi prosperitate.
Cântărind nu mai puţin decât 165 de tone, Villa Näckros ne asigură de faptul că nici un fel de vânt, de valuri uriaşe sau de mici iceberguri nu au capacitatea de a deranja această minunăţie de la locul său. În plus, proprietarii au acces la o grădină de aproximativ 93 m² situată pe acoperişul clădirii, precum şi la un ponton din aluminiu, unde se pot andoca rapid orice fel de mici ambarcaţiuni.
The Exbury Egg – Beaulieu River, Marea Britanie
Această construcţie în formă de ou nu se poate compara cu majoritatea caselor plutitoare de lux menţionate până acum în acest ghid, dar ceea ce atrage la această construcţie este faptul că în interiorul ei poţi simţi cu adevărat ceea ce înseamnă o dulce şi intimă singurătate.
The Exbury Egg este rodul colaborării eficiente, auto-susţinute, dintre grupul SPUD, studioul PAD şi artistul Stephen Turner, uniţi împreună de frumuseţea râului Beaulieu din sudul Angliei. Urcând şi coborând odată cu mareea, construcţia pare a fi un loc ideal pentru activităţi Zen sau pentru meditaţii referitoare la cele mai interesante întrebări despre viaţă.
Casele plutitoare Butt’s Clermont – Lacul Dal, India
Un roman în toată puterea cuvântului ar putea fi scris despre numeroasele case plutitoare de pe Lacul Dal din Srinagar, India. Indiferent de autor, cele patru case denumite Butt’s Clermont vor rămâne, fără îndoială, cele mai renumite. Dincolo de sofisticatele decoruri din lemn şi uluitoarele vederi ale Munţilor Himalaya, lista oaspeţilor ce au ales să înnopteze în această locaţie cuprinde o mulţime de celebrităţi.
Toată lumea bună, de la fostul vicepreşedinte Nelson Rockefeller la celebrul chitarist George Harrison (ex-Beatles), a petrecut ceva timp aici, admirând copacii chinezi antici care se învecinează cu structurile plutitoare.
Watervilla de Omval – Olanda
Firma olandeză de arhitectură + 31 Architects a dorit să creeze manual o casă plutitoare modernă, dar fără a-şi pierde farmecul său local şi a reuşit perfect acest lucru cu Watervilla de Omval, casa plutitoare situată de-a lungul râului Amstel, ce trece prin Amsterdam. Cea mai mare parte a exteriorului alb, îmbrăcat în aluminiu, străluceşte în reflexia apei (în special pe timp de noapte, cu luminile din barcă aprinse), în timp ce interiorul este realizat în mare măsură cu pal melaminat şi rigips.
Partea superioară a construcţiei Watervilla de Omval este echipată cu parapeţii şi caracterisicile necesare unei punţi de observaţie cu vedere la viaţa oraşului Amsterdam. Watervilla de Omval este una dintre cele câteva case plutitoare care, de fapt, arată mai bine în viaţa reală decât a făcut-o ca şi concept, fapt ce merită verificat dacă vă aflaţi vreodată în vacanţă în Olanda.
‘O’ de Squisito – Dubai, Emiratele Arabe Unite
Surprinzător şi nu prea, aceasta este a doua casă plutitoare din Dubai ce pătrunde în ghidul nostru. Metropola arabă găzduieşte o cantitate enormă de bogăţie iar în acest peisaj, de la hotelurile opulente şi până la resorturile ce împrăştie ofertele de croazieră ale super-iahturilor, casa plutitoare’O’de Squisito se încadrează perfect. Proiectată de către X Architects în colaborare cu renumitul arhitect de interior Leen Vandaele, casa plutitoare este construită pe două grinzi de catamaran modificate, şi are chiar şi o scară în spirală.
La etaj, veţi găsi o chicinetă ascunsă, living şi zonă de luat masa, în timp ce dormitoarele, baia şi cabina de comandă sunt la nivelul principal. Designul casei este unghiular şi contemporan, cu nuanţe albe şi gri-oţel peste tot. Vandaele spune că a fost inspirat de a construi această casă plutitoare deoarece, în ciuda vieţii de super-lux din incinta metropolei arabe, Dubai pare să-şi fi pierdut oxigenul, aerul curat. De aici şi acest ‘O’ al casei ce pare, totuşi, cam dificil de navigat (fiind, în esenţă, o uriaşă prismă dreptunghiulară) dar care, în definitiv, rămâne un proiect senzaţional.
1 comentariu
[…] 12 case plutitoare unde te poţi simţi mai bine decât în Veneţia […]