Mobilierul vechi adesea ridică probleme. Este cazul să îi oferiţi o nouă viaţă cu puţină creativitate şi să îl folosiţi în amenajarea interioară.
Costurile pentru o mobilă nouă depăşesc adesea bugetul planificat, iar mobilierul vechi nu se mai potriveşte în actualul decor al locuinţei. Cu toate acestea el ar putea fi reintegrat cu uşurinţă dacă decideţi să îi redaţi strălucirea sau să îl recondiţionaţi în mod creativ. Noi vă oferim în acest sens câteva sfaturi utile prin care nu doar că veţi economisi nişte sume serioase, dar vă veţi şi crea o amenajare unică a încăperilor în care veţi folosi un astfel de tip de mobilier.
Nu trebuie să arunci scaunele vechi, dulapurile sau canapelele. Transformă mobilierul vechi în operă de artă şi integrează-l într-un decor nou, proaspăt.
Toţi avem un birou vechi, scaune necorespunzătoare, o sofa decolorată de vreme, un balansoar stricat sau un fotoliu deteriorat. Dacă încă nu am optat pentru aruncarea lor la gunoi este cazul să încercăm să le revigorăm. Foloseşte vopsea, material textil, tapet, bucăţi de materiale naturale precum marmură, lemn sau piatră şi vei reuşi să creezi elemente de decor fermecătoare.
Epocal sau tradiţional cu material textil
Cea mai ușoară modalitate de a împrospăta vechile canapele și fotolii este de a schimba tapițeria sau de a o îmbrăca în huse special croite din diverse materiale. Modelele florale, imprimeurile cu puncte polca puncte sau cele cu dungi conferă canapelelor și fotoliilor un aspect de epocă. Spatele şi picioarele pot fi lăcuite şi revigorate astfel cu o strălucire cu patină antică.
Dacă aveți un set de scaune al căror lemn s-a uzat, pictați-le în albastru sau alb, în special pe cele cu spate curbate. Utilizați perne cu cusături tradiţionale pentru fiecare dintre ele şi veţi obţine un aspect etnic.
Puteţi la fel de bine să rămâneţi pe linia modernă şi să retapiţaţi cu piele sau imitaţie de piele atât canapelele cât şi fotoliile, scaunele, colţarele sau taburetele.
Înainte de a trece la treabă luaţi o decizie în privinţa designului interior – cum vreţi să arate mobila – apoi procuraţi-vă materialele necesare. Nu vă apucaţi de schimbat tapiţeria dacă sunt necesare anterior câteva reparaţii. Măsuraţi dimensiunile înainte de a cumpăra ţesătura dorită. Atenţie la îmbinări – acestea nu trebuie să fie vizibile, iar materialul pe care îl veţi folosi trebuie să fie unul rezistent la uzură.
Foloseşte vopsea
Un strat de vopsea proaspăt poate oferi viaţă mobilierului obosit din lemn dar şi canapelelor din piele. Utilizaţi culori calde şi puternice precum roşu, roz şi galben pentru a le energiza.
Dacă vorbim despre mobilă laminată, atunci vei avea nevoie de grund pentru că suprafaţa lucioasă nu îţi va permite să o acoperi cu altă vopsea. După aplicarea şi uscarea grundului, vor urma două straturi de vopsea în culoarea dorită şi abia apoi, după uscare, poţi da cu lac de protecţie. În cazul unui dulap cu mânere metalice foloseşte un lac de bronz sau cu tentă arămie care să dea senzaţia de mobilier de epocă. La fel de bine te poţi orienta şi către vintage şi poţi folosi culori pastelate peste care poţi picta diverse motive florale, arăbeşti sau tradiţionale. În acest caz orientează-te către o armonie a culorilor folosite.
Dacă mobilierul care urmează să fie vopsit este din lemn masiv, mai întâi vei folosi o bucată de şmirghel ca să iei stratul anterior de vopsea sau lac. Crăpăturile (acolo unde este cazul) se vor umple şi netezi cu chit pentru lemn care se găseşte în orice magazin de bricolaj. Piesele de mobilier se vor vopsi la fel, în două straturi, apoi va fi aplicat lacul protector pentru lemn. Picturile se vor realiza întotdeauna înainte de lacul de protecţie.
Pot fi recondiţionate astfel dulapurile vechi, un scrin cu încrustaţii de la bunica, vechea măsuţă de cafea, un birou care altfel ar părea demodat, măsuţa de toaletă, scaunele din lemn cu spătar dar şi cele tip taburet, mobilierul vechi pentru grădină sau terasă etc.
Înlocuirea furnirului
Majoritatea pieselor de mobilier sunt furniruite, iar umiditatea, loviturile sau mutările dese sunt cauze ale deteriorării acestuia. Se prea poate ca furnirul doar să se fi dezlipit pe o mică porţiune, iar masa, biroul sau biblioteca să arate inestetic ca să nu mai vorbim despre faptul că în timp bucata desprinsă se va rupe. Aceasta se poate rezolva rapid cu ajutorul unui fier de călcat care va ajuta ca adezivul să devină lichid pentru a se lipi din nou. Peste partea cu probleme se vor pune hârtie cerată, hârtie normală şi o bucată de material textil mai gros şi neted, abia apoi se va călca.
Dacă suprafaţa furniruită este distrusă într-o proporţie foarte mare, atunci furnirul trebuie înlocuit cu totul. Vă puteţi procura o placă nouă de furnir (asemănătoare, din aceeaşi esenţă lemnoasă, sau puteţi opta pentru un contrast plăcut vederii şi atunci veţi achiziţiona o culoare diferită) pe care o veţi aplica după îndepărtarea celei vechi în totalitate. De asemenea puteţi vopsi după schimbarea furnirului întreaga piesă de mobilier într-o culoare vie, contrastantă. Vorbim despre o muncă migăloasă aşa că înarmaţi-vă cu timp şi răbdare. Furnirul vechi se va desprinde pe măsură ce adezivul se va înmuia – puteţi folosi ca mai sus, fierul de călcat -, iar cel nou se va lipi cu atenţie cu adeziv pentru lemn sau tip aracet. Atenţie la golurile de aer. Placa nouă de furnir se va presa bine şi uniform timp de 24 de ore.
Foloseşte autocolant de mobilier
Masa din bucătărie mare, grea şi fără nimic atractiv poate obţine un nou look dacă foloseşti un autocolant impermeabil corespunzător. Există zeci de modele de folii autocolante din care poţi alege. Imitaţie de marmură, dar şi imprimeuri de tip dantelă, geometrice sau abstracte vor resuscita o masă fără viaţă. Gândiţi-vă cum vreţi să arate bucătăria – un ambient dinamic, plin de culoare şi vesel sau unul clasic şi sobru?
În funcţie de preferinţe, alegeţi un model de autocolant. Acesta se aplică uşor şi rapid dacă se ţine cont de câţiva paşi necesari.
Porţiunea pe care se va lipi autocolantul trebuie degresată în prealabil. Se va folosi un burete îmbibat în apă şi detergent care va fi stors bine ulterior şi cu care se va freca partea pe care urmează să se aplice autocolantul.
Autocolantul se va tăia după dimensiunile porţiunii de mobilier pe care se doreşte aplicarea însă puţin mai mare pe toate laturile. Excesul va fi îndepărtat după lipire cu un cutter.
Nu se lipeşte tot odată ci progresiv pentru a nu risca să se prindă goluri de aer pe dedesubt. Pentru întindere perfectă se va folosi un trafalet pe care se va apăsa bine pe măsură ce se dezlipeşte plasticul.
Nu doar masa poate fi recondiţionată cu asemenea autocolante ci şi un bufet vechi sau o uşă căreia doreşti să îi oferi o nouă faţă.
Accesorizează
Accesoriile precum mânere, picioare, butoni, cleme, agăţători etc pot face treabă bună când vine vorba de reîmprospătarea şi recondiţionarea mobilierului vechi. Atenţie însă la contrastul creat. În cazul unui scaun din lemn, picioarele noi trebuie să fie dintr-o esenţă de lemn apropiată.
Noptiera veche din lemn masiv zace de ceva timp în garaj. Îndepărtează lacul, oferă-i o culoare veselă şi accesorizeaz-o cu mânere noi. Poţi depozita în ea colecţia de reviste strânse de-a lungul timpului, pernele fantezie pe care nu le foloseşti de fiecare dată şi lista poate continua.
Scaunele banale, măsuţele vechi pot fi readuse la viaţă cu picioare noi – metalice pentru o combinaţie între clasic şi modern sau din lemn încrustat, diverse modele pentru un aspect elegant şi un decor deosebit.
Revitalizează camera copilului cu mobilier vesel
Culoarea, bucuria, ambientul încărcat de voie bună sunt specifice copiilor. Dacă bugetul nu îţi permite o redecorare a camerei copilului, atunci revitalizează mobilierul vechi.
Transformă de exemplu o uşă veche în bibliotecă prin decupare şi adăugare de rafturi, dar şi a unei picturi manuale cu personaje din desene animate sau cu flori de primăvară în culori care oferă încăperii un tonus pozitiv. Pentru pictură îţi trebuie ceva imaginaţie şi îndemânare, dar la fel de bine îţi poţi realiza înainte un şablon din carton pentru a-ţi uşura activitatea.
Comoda abandonată de câţiva ani poate fi un spaţiu de depozitare excelent pentru camera copilului datorită numeroaselor sale sertare, iar dacă vei folosi o vopsea deschisă la culoare precum şi mânere noi, atunci îi vei oferi un aspect fermecător şi nu în ultimul rând vesel. La această activitate vei putea ţine cont şi de preferinţele copilului în materie de culori, picturi sau hobby-uri. La fel de bine poţi recondiţiona folosindu-te de mai multe tehnici. Dacă vrei să omiţi pictura, poţi aplica autocolant sau chiar schimba blatul de deasupra comodei cu totul. Vei obţine o piesă de mobilier unicat şi cu personalitate.
Ai câteva scaune vechi cărora li s-a deteriorat spatele? Dacă activităţile de tâmplărie nu îţi sunt străine şi dispui de uneltele necesare, confecţionează alte spătare dintr-o placă de lemn sau scânduri. Vorbind despre camera copilului, putem opta de exemplu pentru un spătar în forma de iepure, iar pentru aceasta va trebui să ai un şablon pe care să îl transpui pe lemn înainte de tăiere. Asamblarea se va face ulterior folosind lipici şi şuruburi.
Ţine minte că este vorba despre o activitate anevoioasă aşa că nu te aştepta să ai rezultatele în câteva ore de la începere.
Trucuri pentru întreţinerea mobilierului vechi
Pentru a nu ajunge prea des în situaţia recondiţionării, mobila trebuie întreţinută corespunzător pentru a ne permite să o utilizăm timp îndelungat. Mobilierul vechi emite anumite pretenţii de care trebuie să ţinem cont dacă dorim o amenajare interioară de bun gust. Fie că a fost recondiţionat sau că îşi păstrează încă aspectul de lux, mobilierul din lemn este supus degradării în timp. Partea bună este că această degradare poate fi întârziată, iar structurile din lemn pot fi întreţinute cu câteva soluţii la îndemână.
Citește și Tratamente de protecție pentru lemn
Mobilierul melaminat se va şterge periodic cu o soluţie din apă caldă (atenţie, caldă nu fierbinte) şi detergent, iar lustruirea se va face cu o lavetă moale care să nu zgârie lemnul. Se poate folosi şi o soluţie de apă cu oţet, dar mirosul înţepător va persista câteva ore.
Mobilierul vechi din placaj se va şterge cu o soluţie compusă în mod egal din spirt şi ulei de in fiert. Uleiul de in este bun şi la estomparea zgârieturilor fine – acestea se freacă energic în sensul fibrei lemnului cu un dop de plută înmuiat în acest tip de ulei.
Tapiţeria va fi la rândul ei curaţată cu ajutorul aspiratorului şi ulterior a unei soluţii speciale pe care o veţi dizolva în apă. Buretele va fi stors foarte bine pentru a nu uda ţesătura, iar la final se va şterge din nou cu apă simplă.
La mobilierul vechi există un risc mai mare de apariţie a cariilor, mai ales dacă acesta a fost recondiţionat după mult timp în care a stat în locuri neaerisite şi pline de praf. Pentru a-l proteja, este necesar să aerisim încăperile cât mai des şi cel puţin o dată pe an să ştergem mobila cu o soluţie anti-carii pe care o putem cumpăra sau fabrica din florură de sodiu şi apă fiartă.
Atenţie la umiditatea din camere! Un nivel de umiditate crescut deteriorează rapid mobilierul din lemn.
Pentru lustruire folosiţi ceară albă de albine în detrimentul majorităţii spray-urilor antistatice din comerţ.
Suprafeţele din sticlă ale vitrinelor se vor curăţa foarte bine cu apă şi amoniac, iar uleiul de măsline amestecat cu câteva picături de zeamă de lămâie este ideal pentru îngrijirea şi lustruirea mobilei furniruite care va căpăta o strălucire aparte. În plus, are efect antistatic.
Recondiţionează inteligent
Recondiţionarea mobilierului vechi nu este sub nicio formă o joacă, dar se poate transforma într-o activitate plăcută dacă vă propuneţi asta. Timpul, creativitatea şi răbdarea vă vor aduce bineînţeles şi rezultate pe măsură, iar mobilierul vechi se va bucura de o nouă viaţă în locuinţă, dând încăperilor un aspect elegant, clasic, sau din contră, retro, vintage. Sfatul nostru este ca înainte să vă apucaţi de „transformarea” mobilei, să vă documentaţi temeinic despre ce „miracole” aţi putea înfăptui cu puţină imaginaţie şi de asemenea să vă stabiliţi un buget pentru materialele pe care sunteţi dispuşi să le achiziţionaţi. În acelaşi timp, nu încercaţi să realizaţi imposibilul şi nici nu începeţi să dezasamblaţi mobilierul dacă nu aveţi cât de cât cunoştinţe în domeniu. Orientaţi-vă asupra schimbărilor pe care le puteţi face cu uşurinţă.
1 comentariu
[…] Cum să readuci mobilierul vechi la viaţă […]