Majoritatea proprietarilor de apartament doresc să-și transforme baia micuță și ternă într-un spațiu modern, elegant și atractiv. Un decor interior inteligent poate face o diferență fantastică, și tocmai de aceea vă vom oferi câteva idei și sfaturi inspiraționale privind tehnicile de design creativ pe care le puteți utiliza pentru baia d-voastră.
Înainte de a vă gândi la conceptul general de design, trebuie să vă hotărâți dacă în baia respectivă doriți o cadă sau o cabină de duș și de cât spațiu de depozitare aveți nevoie, ceea ce înseamnă că va trebuie să planificați înainte de orice chestiunile utilitate. Abia apoi puteți apela la aceste idei mici de reamenajare a băii, ce vă vor ajuta să decideți cum va arăta în final baia d-voastră, adică un spațiu captivant, luminos și funcțional.
În primul rând trebuie să alegeți stilul și culorile. Atunci când alegeți nuanțele, merită să vă pierdeți ceva timp și să aflați câteva informații despre ce culori sunt mai favorabile. Desigur, trebuie să vă asigurați că acele culori care vă plac sunt potrivite pentru stilul pe care îl doriți. De exemplu, galben strălucitor și portocaliu nu sunt culorile tipice pentru decorurile în stil industrial. Rețineți că atunci când reamenajați o baie mică este mai bine să evitați culorile închise, deoarece afectează în mod semnificativ percepția vizuală a dimensiunii camerei și o face să pară mai mică.
Soluția ideală pentru orice baie mică este utilizarea culorilor luminoase. Cu toate acestea, paleta nu se limitează numai la alb, puteți opta pentru culori neutre calme, nuanțe moi, culori pastelate sau puteți combina nuanțe ce se completează reciproc. Rețineți faptul că folosirea mai multor culori nu este benefică pentru spațiile mici.
Indiscutabil, alegerea corectă a materialelor de finisare pentru pereți, podea și tavan poate extinde spațiul vizual și chiar îl face confortabil și interesant. Din punct de vedere practic, plăcile din ceramică sunt întotdeauna o alegere bună pentru pereți. Aveți grijă însă cu dimensiunea plăcilor, deoarece plăcile mari tind să reducă spațiul vizual. În schimb, plăcile ceramice glazurate au un efect vizual benefic și extind spațiul datorită suprafeței lor netede, reflexive. Culorile mai deschise adaugă în plus volum încăperii – bej, bleu, lila, crem sunt o alegere bună. De asemenea, nuanțele pastel sunt o opțiune bună, deoarece dau băii senzația de confort.
Adepții combinațiilor contrastante trebuie să fie foarte atenți să nu întreacă măsura. Dacă preferați să distrugeți aspectul monoton, gândiți-vă să folosiți culorile de contrast doar pe pereții opuși. De asemenea, plăcile de mozaic arată foarte bine într-un spațiu limitat. Cu ajutorul plăcilor de mozaic, se poate face distincția între zonele funcționale din apropierea toaletei, chiuvetă, cadă, duș, oglindă etc.
Din nou, acest lucru nu înseamnă că trebuie să utilizați mai multe culori pentru fiecare zonă. Una dintre tehnicile de design care funcționează excelent în băi mici este crearea unui perete de accent. Dacă este posibil, cea mai bună decizie este să folosiți peretele din spatele intrării și să adăugați accent întregului perete sau doar unei benzi de culoare. În acest fel veți adăuga profunzime și interes vizual.
Sfaturi pentru amenajarea suprafețelor din baie
Podele – o idee bună este aceea de a opta pentru podeaua continuă. Acest lucru funcționează extrem de bine în băile lungi și înguste, betonul, plăcile din piatră sau pardoseala de gresie oferind spațiului o senzație deschisă și un aspect elegant. Un duș cu rigolă va adăuga în mod semnificativ senzația de spațiu deschis, precum și atractivitate vizuală unei zone mici.
Plafonul – ideal este să-l păstrați luminos și alb. Evitați tavanele suspendate, tavanul fals sau alte modele de plafoane ce reduc din înălțimea băii. Trebuie să păstrați cea mai completă înălțime, pentru a adăuga volum băii.
Iluminatul este esențial în spațiile mici. Cel mai bine este dacă aveți o sursă de lumină naturală, desigur. Când trebuie să contați pe iluminarea artificială, asigurați-vă că ați selectat corpuri de iluminat care furnizează lumină strălucitoare, dar nu orbitoare. Cel mai adesea, zonei cu oglinda îi este acordată o atenție specială, deoarece femeile au nevoie de suficientă lumină pentru a-și aplica machiaj dimineața, sau seara înainte de petrecere.
Citește și Secretele unei iluminări perfecte
Indiferent dacă utilizați lămpi cu spoturi, lămpi încastrate, lămpi fluorescente economice, lămpi incandescente, lămpi cu halogen sau lămpi cu LED-uri, obiectivul principal este acela că ele trebuie să vă ofere suficientă lumină. Utilizarea luminii pentru a împărți zonele funcționale poate schimba spectaculos aspectul unei băi mici.
Un lucru care de cele mai multe ori este neglijat îl reprezintă deschiderea ușii. O ușă de intrare în interiorul unei băi mici consumă un spațiu foarte important. Va fi o idee bună să luați în considerare, de exemplu, o ușă de buzunar sau o ușă culisantă, deoarece veți avea mai mult spațiu și flexibilitate pentru a planifica aspectul băii.
De asemenea, oglinzile fac parte dintre cele mai importante accesorii ale băilor mici. Când planificați amenajarea, asigurați-vă că aveți în vedere o oglindă cât mai mare. Aceasta reflectă lumina și dublează dimensiunea băii. Oglinzile de perete sunt cel mai bun asistent, atunci când plănuiți să reamenajați o baie mică.
Citește și Oglinda și utilizarea ei în amenajările interioare
Un alt fapt ce merită reținut este să acordați atenția cuvenită obiectelor din baie. Dacă este posibil, evitați cabina de duș și perdelele de duș. Alegeți prosoapele din paleta de culori a băii și încercați să evitați prosoapele viu colorate, deoarece acestea dau senzația unei băi aglomerate.
Alegerea mobilierului
Multitudinea ideilor de amenajare a băilor mici și exemplele pe care le-am selectat vă vor arăta că nu este imposibil să aveți o cadă într-o baie mică. Da, aceasta ocupă de două ori spațiul unui duș, dar pentru mulți oameni, relaxarea în cadă după o zi extenuantă este cea mai bună modalitate de a scăpa de stres. O cadă de colț ar putea fi o soluție excelentă.
Cu toate acestea, un duș cu pereți despărțitori de sticlă, un duș cu rigolă având drenaj liniar sau un duș fără ușă, oricare poate fi o idee bună, deoarece acestea nu ocupă spațiu și nu separă vizual baia. Pe lângă preferințele personale, unul dintre factorii determinanți privind alegerea unui duș sau unei căzi, atunci când vă reamenajați baia, este bugetul, deci trebuie să comparați prețul celor două variante, precum și costurile necesare instalării și să decideți în funcție de posibilitățile financiare ale d-voastră.
Atunci când reamenajați baia, alegerea mobilierului vă oferă posibilitatea de a corecta greșelile trecutului. Asigurați-vă că optați pentru materiale de înaltă calitate, ce sunt rezistente la umiditate. Lemnul natural este un material practic și frumos, dar trebuie să verificați dacă acesta a fost tratat pentru a rezista umidității. Există câteva specii de lemn, cum ar fi tek, ipe, iroko, care sunt rezistente natural la putregai. Producătorii moderni oferă opțiuni excelente din diverse materiale și veți găsi cu siguranță ceva care să îndeplinească criteriile d-voastră privind atractivitatea și funcționalitatea vizuală.
Citește și Idei mari pentru băi mici
De fiecare dată când reamenajați o baie și trebuie să se încadreze în acest spațiu o toaletă cu o măsuță de toaletă, cu o cadă de baie sau cu un duș etc., puteți afla că suprafața podelei nu este suficientă și există un pericol real ca interiorul să pară aglomerat. Luați în considerare dulapurile suspendate, toaletele de perete, toaletele fără rezervor, chiuvetele de perete sau chiuvetele de colț – aceste modele economisesc în mod semnificativ ssuprafața și dau un sentiment de spațiu deschis.
Soluții de depozitare
În reamenajarea unei băi mici, trebuie să luați în considerare depozitarea optimă pentru găzduirea mai multor obiecte cum ar fi: prosoape, machiaj, uscător de păr, cosmetice, hârtie igienică și alte lucruri de care aveți nevoie zilnic. Nișele sunt o opțiune excelentă de depozitare, deci, dacă le aveți, trebuie să profitați de ele. Rafturile din sticlă reprezintă o altă idee bună, deoarece veți avea un spațiu de depozitare care nu va bloca vederea, micșorând astfel spațiul vizual.
Rafturile pot fi, de asemenea, un element al decorului băii, deci merită să luați în considerare și această opțiune. Depozitul încorporat este o altă idee excelentă care vă va ajuta să păstrați o baie mică organizată, ordonată și curată. Coșulețe, cutii și containere pot fi folosite pentru obiecte mai mici, ce pot fi aranjate cu ușurință pe rafturi. Utilizați spațiul de deasupra ușii sau vasului WC pentru a instala un raft. Utilizați fiecare centimetru de spațiu, deoarece în zonele limitate acesta este extrem de valoros.
În ceea ce privește accesoriile și decorațiunile, acestea ar trebui folosite doar ca accente. Vă remintim principala regulă a minimalismului: „Mai puțin înseamnă mai mult!” Când reamenajați o baie mică, trebuie să alegeți doar câteva accente care să sporească tema decorului – o cochilie exotică, o imagine, o plantă etc. Evitați să aglomerați spațiul cu obiecte inutile. Puteți alege unul din superbele seturi de accesorii pentru baie, care va avea atât rol funcțional, cât și de decor.
În final, considerând că fiecare baie mică merită să fie reamenajată, nu-mi rămâne decât să sper că informațiile de mai sus vă vor fi de ajutor și să vă urez: „Spor la treabă!”
1 comentariu
[…] Trucuri de reamenajare a unei băi mici […]