O baie mică poate fi o adevărată provocare în ceea ce priveşte designul și decorarea, dar cu combinaţia corectă de corpuri, suprafeţe, culori, decoraţiuni şi surse de iluminat, va fi posibil să creaţi (măcar) iluzia unui spaţiu mult mai mare. În ultimii ani, băile au început să se extindă în mod semnificativ în dimensiuni (gândiţi-vă numai la băile ”capodopere” din casele şi vilele ultra luxoase). Casele mai vechi, însă, sunt renumite pentru băile lor mici, iar de construcţiile noi (pe bandă rulantă) ce să mai zicem, parcă proiectează jumătăţi de băi, pentru care trebuie depus un efort şi mai mare pentru a le aduce cât de cât la un aspect normal.
Unul dintre primele principii de decorare a băii de mici dimensiuni este să luaţi în considerare culoarea şi lumina. În general vorbind, o baie – sau orice spaţiu de mici dimensiuni – va părea întotdeauna mai mare în cazul în care este mai deschis şi mai luminos. Din acest motiv, fiţi siguri că profitaţi din plin de orice rază de lumină naturală disponibilă într-o baie mică. Asiguraţi-vă că perdele sau storurile sunt translucide, şi păstraţi pervazurile goale, fără elemente care ar împiedica lumina soarelui. În mod similar, atunci când alegeţi culorea vopselei sau schema de culori pentru întregul spaţiu, concentraţi-vă pe nuanţe uşoare şi pline de viaţă.
Chiar dacă planul iniţial al băii nu se va schimba fulgerător în funcţie de modul în care este decorat, puteţi totuşi „extinde” spaţiul (măcar la nivel virtual) cu câteva idei strategice de decorare, creând un spaţiu elegant, atractiv şi eficient. Chiar şi atunci când spaţiul este limitat, el trebuie să servească numeroaselor funcţii pentru care a fost creat. Pe lângă funcţiile utilitare evidente, oamenii îşi doresc o evadare din viaţa de zi cu zi, o oază de linişte, precum şi un bun ”partener” în conservarea apei şi energiei. Şi băile mici pot beneficia de un stil măreţ şi impunător. Lăsaţi-vă inspiraţi de designul şi decoraţiunile de la hotelurile de top şi spa-uri.
Ca să vă scutim de ”cotrobăiala” iminentă pentru un astfel de proiect de anvergură, v-am luat-o înainte şi am adunat noi câteva idei de decorare, aşa că pregătiţi-vă să vă scăldaţi data viitoare într-o baie cu stil, plină de farmec şi confort.
Opţiuni pentru spaţii mici
Alegerea dvs. de a aborda stilul global al băii poate influenţa extinderea sau contractarea spaţiului respectiv. Deşi orice stil poate funcţiona într-un spaţiu restrâns, dacă este suficient de minimalist, unele stiluri, ca tradiţional, rustic sau country, tind să împodobească mai mult o zonă decât altele, cum ar fi stilurile contemporan şi modern, care sunt, în general, mai elegante şi aerodinamice. Un exemplu foarte bun al unui element care funcţionează foarte bine într-un design mai actual este o chiuvetă piedestal.
Citește și Idei de depozitare pentru locuințe mici
Chiuvetele piedestal sunt ideale pentru spaţiile înguste, dar prezintă adesea instalaţii sanitare expuse şi nu oferă niciun spaţiu suplimentar de depozitare. O chiuvetă “cu fustă” (adică o perdeluţă de jur împrejur, în loc de mască) rezolvă două probleme dintr-un foc, oferind stil şi funcţionalitate.
Adăugaţi înălţime şi adâncime spaţiului
O modalitate foarte bună de a adăuga înălţime şi adâncime este cu opţiunile pentru modelele de suprafaţă. Pentru pereţi, luaţi în considerare laminarea sau tapetarea cu dungi verticale pentru a adăuga un sentiment de înălţime pentru întregul spaţiu. Podele din lemn masiv sau plăci ceramice ar trebui să dicteze lungimea spaţiului pentru a-l face să pară mai mare.
Placarea pereţilor cu faianţă trebuie să fie perpendiculară cu podeaua, pentru a duce mai departe adâncimea spaţiului. Şi nu uitaţi, pentru placarea pereţilor luaţi în considerare adăugarea de desene sau modele cu linii orizontale şi continue; acestea vor servi la crearea iluziei unui spaţiu care parcă nu se mai termină. Dungile ajută la mărirea vizuală a oricărei încăperi de mici dimensiuni.
Citește și Sfaturi privind alegerea și montarea plăcilor ceramice
De asemenea, puteţi crea efectul de amploare intercalând, pe orizontală (pentru a lărgi spaţiul) sau pe verticală (pentru a-l înălţa), plăci de faianţă de diferite culori: alb cu vernil, bej cu ciocolatiu, alb cu turcoaz etc. Alegeţi faianţă glasată (lucioasă). Aceasta, deşi se întreţine mai greu, reflectă lumina, datorită suprafeţei sale, contribuind astfel la mărirea spaţiului. Pentru a evita monotonia, introduceţi pete de culoare cu ajutorul combinaţiilor de plăci de gresie sau faianţă şi a accesoriilor decorative.
Dulapurile sunt esenţiale
Mobila de baie care poate stoca mai multe elemente cu caracter personal este esenţială pentru o baie mică, putând dubla puterea decorului. Un truc foarte recomandat este achiziţionarea mobilierului de baie cu linii şi forme rotunjite: cadă, chiuvetă, vas wc, bideu etc. Cele în linii drepte şi pătrăţoase au tendinţa de a micşora vizual încăperea. Rafturile din sticlă sunt şi ele indicate în băile mici. Alegeţi “echipamente” de mici dimensiuni şi corpuri compacte, care să maximizeze spaţiul, dar şi care să se asorteze cu mobilierul din restul casei.
Gândiţi la nivel “înalt”
Pentru unele încăperi mici, există câteva elemente care nu prea au ce căuta acolo. Mulţi designeri sunt de părere că un spaţiu arată mult mai îndrăzneţ şi mai larg cu plăci ceramice (gresie, faianţă) de format mare decât cu cele minuscule, de tip mozaic. Un motiv major este că plăcile mici au mai multe rosturi, ceea ce face un spaţiu să pară înghesuit şi strâmt. Bonus: Există şi mai puţină “pastă de ciment” care va trebui curăţată.
Faceţi ca fiecare centimetru să conteze
Este vorba de a utiliza inteligent spaţiul şi de a-l înfrumuseţa cu elemente de dimensiuni perfecte, cum ar fi chiuvete mai înguste, toalete alungite şi compacte şi căzi mai mici (deşi specialiştii nu vă recomandă să optaţi pentru o cadă mai mică de 1,50 m, pentru un confort minim). Dacă aveţi deja o cadă într-o baie principală sau, pur şi simplu, nu sunteţi adepţii unei bălăceli orizontale, puteţi elimina cada şi opta pentru un duş luxos. O uşă – buzunar, în locul unei uşi batante standard dă viaţă unei băi, în timp ce eliberează spaţiul de pe podea.
Concentraţi-vă pe stocare
O modalitate foarte indicată de a obţine spaţiu de stocare mai funcţional este de a monta pe pereţi dulapuri (mult mai utile decât o oglindă). Este similar cu ceea ce faceţi într – o bucătărie. În baie, dulapurile nu vor avea chiar aceeaşi misiune ca în cazul bucătăriei, dar depozitarea va fi mult uşurată. Nişele sunt, de asemenea, o modalitate cheie de a aranja elementele esenţiale. Faceţi acest lucru prin utilizarea zonei dintre ştifturi sau dintre stâlpi şi grinzi (nu se poate să nu aveţi un astfel de colţişor) şi nu veţi “consuma” din preţiosul spaţiu. Puteţi plasa o nişă sau un raft chiar în cabina de duş pentru a depozita şamponul, săpunul sau gelul de duş.
Un suport pentru prosoape este o altă idee bună, care le menţine netede şi întinse (deci uscate) – poate chiar deasupra toaletei, spaţiu adesea irosit. Puteţi maximiza spaţiul de depozitare în băile mici prin instalarea, din plafon până în podea, a unor rafturi încastrate făcute la comandă. Rafturile plutitoare oferă spaţiu de depozitare pentru accesorii, dinamizează stilul general şi fac o cameră să pară mult mai mare, permiţându-vă să vedeţi tot peretele.
Jucaţi-vă cu iluminatul
O bună iluminare este esenţială pentru o baie mică. Însă pentru a optimiza condiţiile, instalaţi lumini pe fiecare parte a oglinzii precum şi o sursă de lumină deasupra capului pentru a elimina umbrele. Iluminatul poate şi el crea aparenţa unui spaţiu mai larg. Iluminatul decorativ şi cel pentru diferite activităţi (sau sarcini) poate fi utilizat în mod strategic pentru a “deschide” o baie. Zona chiuvetei şi a duşului pot fi iluminate cu corpuri specifice, dar şi deasupra sau dedesubt pentru a induce înălţime şi adâncime spaţiului.
Citește și Sfaturi privind iluminatul în baie și bucătărie
Rămâneţi conectaţi
În ultima perioadă au invadat piaţa o mulţime de produse inovatoare, care integrează perfect tehnologia fără a lua din spaţiu şi fără a necesita instalări costisitoare. Puteţi programa duşul de pe telefonul mobil să pornească atunci când vă treziţi sau puteţi asculta meodiile preferate de pe smartphone, tabletă sau MP3 player chiar sub duş, graţie unor produse inovatoare. Compania Kohler a lansat recent „StereoStik”, care se ataşează pe partea unuia dintre dulapurile de medicamente şi vă permite să ascultaţi radio sau să conectaţi MP3 player-ul. Puteţi dezaburi oglinda printr-o simplă mişcare a unui comutator.
Citește și Tehnologii recente pentru băi inteligente
Adăugaţi accesorii colorate
Chiar şi o minimă pată de culoare va adăuga o doză mare de distracţie unui spaţiu mic. Rămâneţi pe o paletă de culori neutre moi sau alb pentru pereţi şi “echipamente” pentru a maximiza lumina şi apoi amestecaţi doar cantitatea potrivită de culoare prin perdele de duş, prosoape şi accesorii.
Proiecte DIY pentru un look proaspăt
Indiferent de cât de mică este încăperea, înlocuirea anumitor elemente poate fi destul de costisitoare. Aşa că ce-ar fi să economisiţi voi nişte bănuţi şi să vă upgradaţi baia cu ce vă pricepeţi să fabricaţi cel mai bine cu propriile mânuţe. Puteţi găsi inspiraţie în stilurile cottage sau shabby-chic, foarte generoase în astfel de idei practice şi inedite.
Adăugaţi stil sub picioare
Un avantaj al băilor mici? Preţuri mai mici. Lipsa de metri pătraţi este un lucru bun atunci când vine vorba de achiziţionarea de noi plăci ceramice. Nici cele un pic mai scumpe, cum ar fi cele negre sau marmorate, hexagonale sau în forme mai puţin obişnuite, nu vă vor da bugetul peste cap prea mult, având în vedere suprafaţa restrânsă. Asociaţi o chiuvetă din marmură sculptată manual, cu un înveliş metalic modern, cu o oglindă cu rame aurite şi corpuri de iluminat de perete din cristal pentru a crea un spaţiu plin de surprize.
Daţi iluzia de spaţiu cu sticlă
Cabinele de duş din sticlă dau iluzia de spaţiu într – o baie mică, permiţându-vă să vedeţi de la un capăt la altul al camerei.
Goliţi blaturile
Şi în baie există blaturi, adică acele locuri doldora de produse de machiaj, îngrijire corporală, igienă dentară sau uz cosmetic, medicamente şi multe altele. Excludeţi-le din faţa ochilor. Stocaţi-le în dulapuri, nişe sau în masca de la chiuvetă şi înlocuiţi-le cu flori proaspete şi lumânări parfumate.
Adăugaţi şarm
Lambrisarea sau placarea cu lemn adaugă măreţie unei camere. Vor arăta fermecător în baie!
1 comentariu
Eu am profitat de nisa din baie si am achizitionat doar o usa de dus pentru formarea unei cabine. Asa a iesit ceva foarte elegant si practic, la jumatate din pretul unei cabine intregi. Am luat usa de aici: https://www.goodbath.ro/produse/usa-dus