Dacă ar fi să ne luăm după revistele lucioase și emisiunile de stil, n-am avea nicio șansă să devenim gazda de Crăciun perfectă fără ajutorul unui designer, al unui decorator și, eventual, al unor tehnicieni în sunet și lumini. Însă, de cele mai multe ori, secretul nu constă în servicii de masă scumpe, într-o punere în scenă de zile mari sau în felul cum pică lumina, ci în a ne face musafirii să se simtă cât mai bine și cât mai relaxați, transformându-i pentru câteva ore în ținta atenției noastre.
”Să invitați o persoană în casă înseamnă să fiți răspunzători pentru fericirea sa atâta timp cât se află sub acoperișul vostru”, spune o veche vorbă de duh. Amintiți-vă acest lucru ori de câte ori sunteți gazde și nu confundați o masă așezată după cele mai exigente standarde cu a vă face oaspeții fericiți. Fără îndoială nu va fi ușor să mulțumiți pe toată lumea, mai ales când vine vorba de sărbători și ocazii festive, dar, cu siguranță efortul vă va fi răsplătit. Așadar, bradul este împodobit, coronița este deja agățată în fața ușii, meniul este bine gândit și răsgândit, gata pentru a fi pregătit, deci trebuie doar să așezați și să decorați masa de Crăciun.
Află Povestea bradului de Crăciun
Fie că sunteți o persoană care pregătește totul din timp sau care, dimpotrivă, lasă și cel mai mic amănunt pe ultima sută de metri, masa de Crăciun este una dintre cele mai importante din an, așa că va trebui să-i acordați o atenție deosebită și să o gândiți un pic în avans, pentru a avea un sentiment confortabil care să se răsfrângă și asupra invitaților și să facă din această sărbătoare una de neuitat. Poate și din acest motiv, v-ați promis ca în acest an ocazia de a organiza masa de Crăciun să fie una cu adevărat specială, și să renunțați la banalul aranjament de acum doi ani. E timpul să agitați un pic lucrurile, dar nu doriți să întreceți măsura și nici să cheltuiți prea mulți bani, deci credem noi că vom pica la țanc cu sugestiile pe care le avem în minte.
Iată o primă serie de sfaturi (da, da avem mai multe):
Alegeți o temă sau o paletă de culori
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă decideți asupra unei teme sau a unei culori pentru a da spațiului un aspect festiv. Coerența cromatică este primul pas pentru frumusețea decorului, deci luați în considerare în primul rând camera în care va fi așezată masa, ținând cont și de cantitatea de lumină naturală. Alegeți între combinațiile tradiționale, cum ar fi alb sau argintiu și albastru, roșu și auriu, sau mergeți pe o variantă ceva mai îndrăzneață alegând două, maxim trei, culori preferate.
Optați pentru decorațiuni naturale
Este distractiv să colindați magazinele pentru decorațiuni de Crăciun, și, uneori, chiar aveți nevoie să vă clătiți ochii cu ceva nou, dar puteți găsi cu ușurință decorațiuni ieftine și unice în natură. Crenguțele, frunzele și conurile de pin pot fi la fel de frumoase ca decorațiunile pe care le cumpărați de la magazin, și nimeni nu va avea aceleași ornamente ca voi. Cu cât mai simplu și natural cu atât mai bine. Am mai avea câteva idei, dacă ne permiteți: pentru a confecționa niște ornamente cu adevărat unice, puteți folosi becuri vechi pe care să le pictați, CD-uri care nu vă mai trebuie pe care să le tăiați în bucățele neuniforme și să le lipiți pe globuri pentru a le da un aspect de ”globuri disco”, puteți împleti (sau puteți ruga pe cineva dacă nu vă pricepeți) mini-mânușele din lână de diferite culori pe care să le agățați în brad, dopuri de plută sau role de hârtie, care cu câteva elemente în plus (un născuc, doi ochișori și două coarne) să ia aspect de Rudolf, puteți prepara inimioare cu scorțișoară pe care să le agățați în brad, să folosiți macaroane de diferite dimensiuni pentru a forma cu ele fulgi de nea, sau să croșetați fulgi de nea, să cumpărați gheme de lână (de dimensiuni mai mici) pe care să le ornați cât mai trăsnit și să le atârnați în pom, să întrebuințați capace de sticlă (de preferat de metal) pentru a alcătui oameni de zăpadă (trei capace unul sub altul din care primul cu o față de om de zăpadă) sau să utilizați nasturi pentru a decora globuri mai vechi.
Surprindeți-vă oaspeții și faceți-i să se simtă importanți
V-ați gândit vreodată la utilizarea unor trandafiri roșii în combinație cu fructe de pădure uscate sau cu caprifoi? De asemenea, folosiți boluri cu flori împrăștiate de-a lungul mesei și nu doar într-un singur loc. Se va face ulterior loc pentru servirea preparatelor. Gândiți-vă la adăugarea unui element pentru fiecare musafir în parte: ceva ce considerați că îi va face plăcere: de la o ciocolățică, o prăjiturică cu răvaș, sau chiar o petardă (de dimensiuni reduse). Și nu uitați ce ați învățat mai sus! Puteți face chiar plăcuțe din hârtie cu motive de Crăciun pe care să scrieți numele invitatului și să o așezați în dreptul fiecăruia.
Fiți întotdeauna atenți la detalii
Amintiți-vă: paharele elegante vor fi foarte lăudate, dar cele colorate sunt mult mai festive. Folosiți șervețele cu inele și puneți-le în centrul farfuriilor. Oferiți suficient spațiu pentru o carafă cu vin pe care să țineți tot timpul plină. Plasați scaunele sau fotoliile asfel încât invitații să nu se simtă nici prea înghesuiți dar nici prea depărtați, iar dacă doriți să utilizați sfeșnice amintiți-vă să alegeți modele mai mici întrucât oaspeții trebuie să se privească în timp ce conversează. Nu folosiți obiecte parfumate (lumânări sau flori) pe masă sau lângă masă, pentru a nu interfera cu aroma felurilor de mâncare.
Alegeți o față de masă în culori sau modele tradiționale de Crăciun, sau una albă, având grijă să nu încărcați prea mult decorul. Călcați-o numai după ce planurile pentru masa de Crăciun sunt deja aproape de final, pentru a evita aspectul de ”abia scos din sertar”. Decorați scaunele și alte piese de mobilier din jurul mesei. O idee genială ar fi să folosiți boabe de fasole sau linte pe care să le așezați pe un ziar și să le pulverizați cu spray-uri aurii sau argintii (care se găsesc în comerț) și să le presărați pe masă, ca și cum ar fi petale de flori. Puteți decora și restul casei, după aceeași metodă, cu nuci, conuri de pin sau crenguțe.
Nu exagerați!
Păstrați muzica la un volum redus, nu cântați colinde după fiecare fel de mâncare, încercați să pregătiți totul dinainte, astfel încât să nu fiți nevoiți să umblați de colo – colo ca buimaci și să strigați de la bucătărie după ajutor. Nu vă obligați musafiri să poarte pălării ridicole sau alte accesorii festive de Crăciun. Nu veți face altceva decât să-i intimidați și să-i derutați. Nu aprindeți toate becurile și nu transformați casa într-un parc de distracții. În cazul în care vă întrebați: luciul, elfii și covoarele pufoase se încadrează în categoria de „prea mult”. La fel și zăpada falsă. Crăciunul este o sărbătoare frumoasă și sclipitoare și mulți se pregătesc cu cel puțin o lună înainte, astfel încât atunci când vine momentul totul să fie perfect, dar nu aveți nevoie să obțineți exact contrariul. Concentrați-vă pe ceea ce credeți că le va face plăcere musafirilor și îi va face să se simtă confortabil, nu-i copleșiți cu kitsch-uri.
Sfaturi pentru organizarea unei mese elegante de sărbătoare
-
Investiți în elemente clasice albe – Pentru a evita orice dilemă sau cheltuieli prea mari, pentru un aspect versatil și atemporal, utilizați clasicul alb, atât pentru veselă cât și pentru decorațiuni. Plus că vă va fi mult mai ușor să înlocuiți un element dintr-un set de vase, de exemplu, în cazul în care se sparge.
-
Sau scoateți artileria grea. Dineurile și sărbătorile sunt o ocazie unică pentru etalarea unor piese rare, ca de exemplu setul vintage de porțelanuri din dulap. Sfat: Atunci când utilizați la masă mai multe seturi de veselă pentru diferite feluri de mâncare, încercați să rămâneți în cadrul aceleiași familii de culori pentru rezultate coezive, sau amestecați printre elemente și unele uni sau albe pentru o pauză vizuală.
-
Folosiți tacâmuri fancy. Dacă se găsesc într-o formă bună, puteți utiliza chiar și tacâmurile de zi cu zi. Achiziționați un set mai mare de argint (”vânați” unul care se găsește la reducere), merită investiția pentru că vă veți putea mândri cu el în fiecare an.
-
Faceți-vă stocul de pahare roșii cu picior. Cumpărați pahare mari, robuste, cu picior simplu. Ele pot fi folosite pentru vinurile roșii, albe, sau spumante.
-
Și paharele suplimentare sunt utile. Ca cele de apă, de exemplu. Paharele mai groase de 350 ml sunt, de asemenea, o investiție bună pentru că pot fi cupe ideale pentru servirea vinului la temperatura camerei sau a băuturilor mixte.
-
Adăugați suporturi de masă. Pe lângă faptul că o față de masă albă este întotdeauna clasică, aveți posibilitatea de a adăuga un strat de culoare și dimensiune decorării mesei prin alegerea unor suporturi pentru farfurii și pahare în tonuri contrastante sau de accent. Pentru o masă frumoasă de lemn, pur și simplu utilizați un suport mai mare în centru. Din materiale textile sau ratan, suporturile reprezintă cea mai ușoară și ieftină modalitate de a adăuga un ton vesel și aspectuos mesei. Le puteți face chiar cu propriile voastre mânuțe din resturi de țesături.
-
Șervetele din pânză aduc un plus de eleganță. Șervetele din textile sunt una dintre cele mai ieftine modalități de a îmbrăca instantaneu masa. Inelele pentru șervețele nu sunt necesare; pur și simplu rulați șervetele sau împăturiți-le și decorați-le cu o panglică sau o crenguță verde. Sfat: Dacă aveți timp, călcați șervetele pentru un detaliu care va face diferența.
-
Confecționați carduri pentru nume. Plăcuțele cu numele fiecărui invitat, realizate manual, fac ca oaspeții să se simtă speciali. Pur și simplu scrieți numele pe un carton simplu alb sau colorat, folosind un stilou metalic sau negru. Pentru un plus de savoare, folosiți niște obiecte micuțe și trăznite pentru a sprijini cardurile.
-
Aprindeți lumânări, dar nu parfumate. Lumânările și strălucirea lor pâlpâitoare sunt o modalitate low-cost pentru a adăuga impact și atmosferă oricărei ocazii speciale. Cele gen pilon, decorative și sculptate, grupate pe diferite înălțimi vor deveni punctul de atracție al serii.
-
Și pentru că tot veni vorba de puncte de atracție: găsiți piese pentru servire, vaze, recipiente, sau boluri din colecția voastră de zi cu zi și umpleți-le cu flori, fructe, conuri de pin, frunze, crengi, sau obiectele voastre preferate și puneți-le la loc de cinste.
Cele mai bune trucuri pentru aranjarea mesei de Crăciun
Poate că în afară de cadourile de sezon, cea mai impresionantă parte a sărbătorilor de iarnă este Masa de Crăciun. Dacă o să lasați însă, ca organizarea ei să devină o nebunie crescândă care să culmineze cu alergarea frenetică prin magazine după umplutura celui de-al doilea fel de mâncare sau o să vă primiți oaspeții transpirați de atâta du-te vino, cu siguranță nimeni nu va fi mulțumit.
Pentru a reduce stresul din ziua cu pricina v-am recomanda călduros ca meniul să fie pregătit din timp, poate chiar cerând câteva sfaturi sau idei de la viitorii invitați, iar felurile de mâncare să fie preparate chiar cu câteva ore înainte (cu excepția celor care nu trebuie servite calde). Astfel, atunci când va veni vorba de petrecut timp cu musafirii veți avea berechet, veți fi relaxați și calmi, iar celebrarea finală va avea semnificația dorită. Ca și decizia de a face o cină caldă, un bufet rece sau un grătar, modul în care masa va fi aranjată devine o dilemă, întrucât felurile de mâncare și decorarea trebuie să meargă mână în mână.
Nu există niciun avantaj în faptul că dețineți cele mai frumoase porțelanuri sau un set de masă de lux pentru 12 persoane, dacă aveți de gând să pregătiți un grătar ”casual”. Același lucru este valabil și vice versa, dacă pentru o cină tradițională și elaborată, folosiți farfurii și pahare din plastic. Se impune așadar, obținerea unei armonizări a meniului cu ornarea și așezarea mesei. Planul de meniu, verificat, lista de cumpărături, verificată, lista invitaților, verificată, dichisirea mesei, verificată, deci ați făcut toate pregătirile pentru cina de Crăciun. Acum nu vă mai rămâne decât să puneți totul în acțiune.
1. Casual sau oficială?
Din momentul în care abordați un stil de decorare, oricare ar fi el, vă angajați să-l și urmați. Există mai multe elemente ale unei mese oficiale, dar unul dintre cele mai descurajante este „ce tacâmuri ar trebui să folosim”! Ideea este de a păstra musafirii într-un cadru compact și nu aglomerat. Farfuria principală este punctul de pornire cu furculițele la stânga și cuțitele la dreapta.
Tacâmurile pentru antreuri se vor așeza în afară (lingura pentru supă în dreapta exterior), iar tacâmurile principale, cel mai aproape de farfurie. Lingurița pentru desert va sta deasupra farfuriei, dar cum pe masa de Crăciun se vor afla deja prea multe, aceasta poate fi adusă odată cu felul dulce. Una dintre cele mai simple reguli de aşezare a veselei este să puneţi tacâmurile din exterior spre interior în ordinea în care vor fi folosite. Tacâmul de friptură este primul de lângă farfurie. Cuţitele şi lingurile se pun în dreapta, iar furculiţele în stânga împreună cu serveţelul. Lama cuţitului se aşează spre farfurie. Paharul de apă stă deasupra cuţitului/cuţitelor. Masa formală este un mod de a așeza masa pentru Sărbători sau pentru petreceri cu oaspeți speciali, la care meniul e bogat și conține preparate spectaculoase.
Dacă serviți scoici, supă, salată, un fel cu pește și un aperitiv, atunci veți avea nevoie de mult mai multe tacâmuri și veselă decât în mod obișnuit. Puteți folosi: o farfurie de servire, ce va rămâne pe masă sub farfuria pentru primul fel, o furculiţă de salată, una de peşte şi una pentru felul principal, o furculiţă pentru scoici (singura pe care o veţi aşeza în dreapta farfuriei), o lingură pentru supă, un cuţit de peşte şi un cuţit pentru felul principal. Farfuria pentru pâine şi cuţitul pentru unt se vor aranja deasupra furculiţelor.
Un cadru formal se pretează la o abordare elegantă care înseamnă menținerea unei scheme simple de culori. Fie mergeți pe alb-argintiu și/sau auriu fie, dacă preferați o anumită culoare, alegeți una cum ar fi roșu și accentuați-o cu argintiu sau auriu. Adăugați apoi un pic de verde aprins, ca rămurele de conifere și crini pentru un ornament de zile mari. Întotdeauna păstrați vazele cu flori mai jos de nivelul ochilor, în caz contrar decorul devenind o barieră pentru conversație. Dacă oferiţi un brunch prietenilor sau aveţi o masă la care serviţi trei feluri de mâncare, veţi avea nevoie de un altfel de aranjament al veselei şi tacâmurilor cu care să vă întâmpinaţi invitaţii. În acest caz puteți folosi: un şervet alb aşezat chiar pe locul unde vor fi puse mai târziu farfuriile, o furculiţă de salată şi una de friptură puse în ordinea în care veţi servi felurile, o lingură de supă (dacă aveţi aşa ceva în meniu), o linguriţă de desert şi un cuţit aşezate chiar în această ordine, un bol de salată pus în stânga furculiţelor, o farfuriuţă pentru pâine cu un cuţit potrivit, puse deasupra furculiţelor, un pahar de apă, unul de vin şi o ceaşcă pentru cafea/ceai.
2. Gândiți-vă și la bucuria copiilor
Crăciunul este o ocazie specială mai ales pentru copii, aşa că trebuie să faceţi și pentru ei un aranjament jucăuş şi relaxant la cina de Crăciun, astfel încât să-i încurajaţi să stea la masă pentru a-şi “procura” ceva “combustibil” pentru zbenguiala ulterioară. Decideţi-vă din timp dacă îi veţi amesteca printre adulţi sau le veţi aşterne o masă separată. În cazul în care hotărâţi să-i păstraţi pe toţi la aceeaşi masă, încercaţi un amestec între oficial şi neprotocolar, dar fără a încărca prea mult aspectul. Pentru a păstra copiii așezați la o masă “interactivă”, va trebui să adăugaţi elemente care să-i atragă.
Decoraţiunile le puteţi face voi înşivă, dacă aveţi ceva îndemânare, sau le puteţi cumpăra din magazinele cu jucării pentru copii: şerveţele colorate, farfurioare şi tacâmuri vesele, figurine captivante, orice credeţi că le va deschide apetitul. Puteţi lega, de exemplu, acadele multicolore în mănunchiuri, în vârful cărora să fixaţi un mic glob sclipitor şi să puneţi câte un astfel de element decorativ în dreptul farfuriei fiecărui copil. Le veţi produce o mare bucurie! Ideal ar fi să renunţaţi la conceptul de masă separată pentru copii, deoarece va trebui să faceţi o muncă de două ori. Veţi fi nevoiţi să veniţi cu două teme, două planuri, seturi diferite pentru felurile de mâncare şi aşa mai departe. Aşadar, aşezaţi o masă comună şi profitaţi de estetică şi eficienţă. Nu ar trebui să vă fie foarte greu să întrepătrundeţi stilul pretenţios cu cel tineresc şi jucăuşul cu elegantul. În fond totul ţine de culoare, şi cine nu iubeşte culoarea!
3. Lăsaţi şerveţelele să-şi facă treaba!
Dacă doriți cu adevărat să păstrați un decor simplu, accesibil și rapid, puneţi un şervet rotund în centrul mesei, mai ales dacă planificaţi să aşezaţi unele feluri de mâncare în mijloc pentru ca toată lumea să se poată servi. Puteţi utiliza, la fel de bine, şervete mai mari şi mai groase din care să faceţi nişte pălării haioase de elf, un truc simplu, rapid şi îndrăzneţ, care va îi încânta atât pe adulţi cât şi pe cei mici. Dacă, totuşi, decorul de sărbătoare este deja prea greoi, luaţi un set de şerveţele la întâmplare şi lăsaţi-le să se odihnească pe farfuriile albe şi simple. Puteţi folosi pe post de inele pentru şervete crenguţe de brad, rulouri din hârtie (pe care să scrieţi numele invitaţilor) sau accesorii rustice.
4. Luptați cu propriul stil
Este posibil să vă fie foarte comod sau deja să aveți în minte o masă aranjată într-un alb imaculat sau un negru modern, dar pentru a face decorul să funcționeze cu adevărat, trebuie să porniți de la zero. Nu de la zero propriu-zis, ci de la câteva noțiuni de bază care, credem noi că vă vor ajuta. Și anume să utilizați ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat și ceva confecționat chiar de voi. Sună a tradiție românească de nuntă, dar veți constata că se poate aplica și în această situație. Așadar, folosiți ceva ce deja aveți, cumpărați un lucru nou, împrumutați de la un comesean sau de la un vecin, și fiți vicleni și improvizați!
Prin utilizarea a ceea ce dețineți, vă veți pricopsi cu un aspect familiar și nepretențios, cunoscut și poate deja pus în practică de multe ori. În categoria ”ceva vechi”, folosiți paharele de vin ale bunicii. Prin ceva nou, înțelegem să vă procurați (nu neapărat pentru numai această ocazie, dar care să aibă legătură cu sărbătorile de iarnă) un lucru neașteptat (dar util) și să vă bucurați de el împreună cu musafirii. Ceva împrumutat poate fi setul de suporturi pentru farfurii pe care prietena l-a achiziționat anul trecut, iar ceva confecționat chiar de voi … nu dezvăluim pentru că va fi o surpriză. Noi v-am făcut câteva sugestii ceva mai sus!
5. Confortul trebuie să primeze
Pentru ca tot acest ”preparat” să funcționeze, nu trebuie să pierdeți nicio clipă din vedere că fericirea, fie ea și de câteva ore, a oaspeților stă în mâinile voastre. Testați comoditatea scaunelor și a mesei așezându-vă rând pe rând pe locul fiecărui musafir (bineînțeles înaintea sosirii lor) și constatați gradul de confort pe care îl au sau nu. Asigurați-vă că scaunele sunt distanțate suficient de mult unul de altul. Pot invitații să se servească cu ușurință din platoul cu aperitive, este destul loc pentru a-și întinde coatele să taie friptura cea gustoasă? Atunci stați liniștiți, totul este pe drumul cel bun.
6. Gândiți la 360 de grade
Înainte de sosirea mesenilor, asigurați-vă că totul este perfect, faceți un tur în jurul mesei, vedeți dacă centrul ”funcționează” la fel de bine din toate părțile și verificați toate elementele decorative să nu se fi scurs, lipit sau nu fi pătat fața de masă. Acum doar faceți un pas înapoi și admirați-vă opera de artă!