Fie că faceți o baie relaxantă cu multă spumă sau că ieșiți grăbiți din duş, cel mai mult contează accesoriul pe care îl folosiți pentru a îndepărta excesul de apă de pe corp. Cred că nimeni nu-și dorește să se împresoare cu o ”cârpă” tare, aspră, urât mirositoare și zgrunțuroasă! Pielea noastră fină și delicată merită tot ce este mai bun, așa că, de ce să nu o răsfățați cu un prosop de baie cât mai pufos, absorbant şi parfumat?!
Ca în orice altă situație, atunci când dorim ca lucrurile să ne iasă perfect, trebuie să urmăm niște reguli sau, mai bine zis în cazul de față, niște sfaturi, adunate de la cei care le-au încercat și care au dorit să ni le împărtășească. Foarte mulți factori, începând cu prima spălare și terminând cu cantitatea de detergent folosită și metoda de uscare, pot contribui la optima întreținere a acestor țesături din bumbac (de preferat). Iată cum este indicat să procedați pentru a avea prosoapele la care ați visat dintotdeauna.
Acordați atenție prosoapelor încă de la achiziționare
În cazul în care tocmai ați achiziționat un nou set de prosoape de bună calitate (e adevărat că poate ceva mai scumpe), este bine să aveți grijă de ele încă de la prima utilizare pentru a le menține ca noi. Un prim sfat ar fi ca, imediat după cumpărare, fără ca măcar să apucați să le folosiți, să le spălați la programul scurt al maşinii. Temperatura apei nu trebuie să fie foarte ridicată, având în vedere că încă nu le-ați utilizat. Folosiți foarte puţin detergent de rufe (de preferat lichid) la care adăugați o cană cu oţet alb. Probabil vă este teamă că prosoapele vor mirosi a oțet, însă dacă urmați întocmai o altă regulă, cea a uscării, mirosul va dispărea în totalitate. Este recomandat să cumpărați prosoape atât pentru corp și cap cât şi pentru faţă.
Nu puneți prosopul încă umed în coşul de rufe (nici chiar dacă acesta este prevăzut cu găurele – coșul, nu prosopul)
După ce v-ați șters cu prosopul de baie, recomandat ar fi să nu-l aruncați direct în coşul de rufe, alături de alte obiecte de îmbrăcăminte sau lenjerie. Motivele sunt lesne de înțeles: materialul (fie el și unul foarte bun) ar putea mucegăi, ar prinde miros de stătut, ar îmbâcsi şi celelalte rufe şi, cel mai rău, ar putea dezvolta bacterii. Așadar, rețineți: înainte de a-l pune în coşul de rufe, prosopul trebuie bine uscat (eventual undeva afară, la aer). Sau, dacă vă permite timpul, acesta trebuie imediat spălat. Prosoapele umede sunt vulnerabile la creșterea numărului de bacterii, ceea ce determină mucegăirea sau mirosul „acru”. Incredibil, dar adevărat, acest miros neplăcut este un semn clar că bacteriile sunt în plin proces de reproducere. Vedeți, ce v-am spus, și în cazul prosoapelor există reguli (de minimă igienă).
Aveți grijă la cantitatea de detergent, dar și la calitatea acestuia
Cel de-al treilea sfat ar fi să țineți cont de cantitatea de detergent folosită (raportată la numărul de prosoape spălate la o singură tură), dar și de calitatea acestuia. Dacă prosoapele sunt colorate nu folosiți detergenți cu înălbitori. Chiar dacă vă gândiți că le va dezinfecta (mult mai bine), substanța folosită pentru albire nu va face altceva decât să le decoloreze.
Prosoapele de baie se spală separat de celelalte rufe. Pentru că acestea nu ajung să fie neapărat murdare și trebuie doar bine igienizate, cel mai potrivit ar fi să folosiți o cantitate mai mică de detergent faţă de cea necesară spălării obiectelor de îmbrăcăminte. De data aceasta, însă, folosiți un program cu o temperatură ridicată, pentru o clătire eficientă. Și clătirea vă poate da de furcă, întrucât dacă nu sunt suficient de bine limpezite, prosoapele vor rămâne impregnate cu urme de detergent în fibre, vor deveni îmbâcsite şi vor prinde miros.
Multă lume recomandă folosirea balsamului de rufe, mai ales în cazul prosoapelor, pentru a deveni moi și pufoase. Eu una, însă, îl consider toxic (dinainte de a se dovedi că așa și este) și total nepotrivit în acest caz, plus că substanțele conținute nu permit prosoapelor să mai absoarbă atât de bine apa. O alternativă ”sănătoasă” la balsamul de rufe din comerț este o soluție preparată din oțet sau bicarbonat de sodiu și câteva picături de ulei esențial.
Citeşte şi Cum eliminăm bacteriile şi microbii din locuinţă, un lucru esenţial pentru sănătatea întregii familii
Unele uleiuri esențiale sunt dezinfectante, antibacteriene și antifungice, așa că vă vor ajuta să vă și igienizați rufele. De exemplu, uleiul de arbore de ceai (tea tree) și cel de eucalipt au proprietăți accentuate de dezinfectare și antifungice, uleiul esențial de portocală distruge bacteriile de la nivelul pielii, iar cel de mentă are proprietăți antimicrobiene. Pentru a prepara un balsam de rufe 100% natural aveți nevoie de o ceașcă de oțet sau bicarbonat de sodiu (2-3 linguri) și între 10-15 picături de ulei esențial. Aromele le veți alege în funcție de preferințe. Umpleți compartimentul special pentru balsam cu această soluție, și asta este tot.
O metodă perfect naturală de spălare a prosoapelor ar fi să le adăugați la un întreg prim ciclu o cană de oțet alb. După terminarea acestuia, lăsați prosoapele în mașina de spălat și umpleți-o din nou cu apă caldă, de data aceasta adăugând o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu și mai rulați un alt ciclu întreg. „Știința” din spatele acestei metode este că oțetul (care conține acid acetic), descompune depunerile de minerale, iar bicarbonatul de sodiu (care are un conținut alcalin extrem de mare) odată dizolvat în apă, crește proprietățile alcaline ale apei, neutralizând mirosurile și dizolvând murdăria și grăsimea. Cu toate că este una dintre cele mai eficiente metode de spălare, nu este recomandată la fiecare proces de curățare, ci doar atunci când începeți să observați că prosoapele prind miros și nu mai au o putere de absorbție adecvată.
Nu neglijați nici uscarea
Imediat ce programul de spălare s-a încheiat, scoateți prosoapele şi puneți-le la uscat. Este recomandat ca prosoapele să fie uscate pe balcon sau în aer liber, pentru a se aerisi cât mai bine, dar nu le ţineți direct în bătaia soarelui pentru a nu le decolora ţesătura. Mai mult, fibrele se vor deteriora, iar prosopul va deveni rigid și aspru.
Întârziați dezvoltarea bacteriilor, cu o abordare holistică a problemei
-
În primul rând, atunci când facem baie, trebuie să folosim săpun din abundență, în special în „punctele fierbinți”, cum ar fi picioare, axile și regiunea inghinală. O bună igienă la duș este critică, întrucât orice bacterie din sudoarea corpului, care nu este eliminată, este transferată pe prosop.
-
Întotdeauna uscați sau spălați (dacă este posibil) prosopul între utilizări. Acumularea reziduală de bacterii se agravează numai în cazul în care un prosop umed nu se usucă complet între utilizări.
-
Asigurați-vă că mașina de spălat este perfect curată. Oamenii ”scapă” de aproximativ 1 miliard de celule moarte de pe piele în fiecare zi, dintre care multe sfârșesc pe haine, prosoape, și, în final, în mașina de spălat. Așadar, înainte de a spăla prosoapele, pe cât posibil, folosiți un sfert de cană de înălbitor și lăsați mașina să ruleze în gol.
-
Ideal ar fi să spălați prosoapele în încărcături mici, nu mai mult de trei prosoape, în apă fierbinte la cel mai lung program. Utilizați detergentul obișnuit plus o doză de soluție pentru îndepărtarea petelor. Scoateți-le repede din mediul cald al mașinii de spălat, altfel bacteriile vor începe să se înmulțească în termen de una până la două ore. Nu luați prosoapele de pe uscător până când nu sunt uscate complet. În cazul în care un prosop continuă să aibă un miros, aceasta înseamnă că bacteriile sunt încă în mașină sau pe prosop. Porniți mașina de spălat din nou, folosind clor, și spălați prosopul pentru a doua oară astfel încât să eliminați bacteriile persistente.
-
Spălați prosoapele cât mai frecvent. Cel mai bine ar fi să nu folosiți un prosop de baie mai mult de trei ori între spălări.