Culorile analoage (sau similare) şi schemele de culori analoage sunt foarte uşor de înţeles. Este adevărat că simţul culorii şi al stilului nu este un talent nativ al tuturor oamenilor, la fel ca şi în cazul celor cu, sau fără „ureche muzicală”. Cum pot designerii să îmbine culorile şi să realizeze astfel de combinaţii ingenioase? Cum lucrează ei atât de uşor cu nuanţe sau tonuri de culoare şi realizează efecte vizuale izbitoare? Există o formulă pentru acest lucru sau este doar un talent?
Nu toţi designerii de interior sunt artişti din naştere. Unii dintre ei sunt mai buni în combinarea elementelor, în timp ce alţii excelează în mânuirea formelor şi a spaţiilor. Din fericire, teoria culorilor există tocmai în acest scop – anume pentru a obţine o idee obiectivă despre culorile de bază, despre principiile combinării lor şi despre căile de urmat, pentru a le asorta cât mai armonios. Aceste reguli de bază se aplică nu numai decorului interior al locuinţei, ci şi în cazul modei, a alegerii accesoriilor, a machiajului, etc.
Prima roată a culorilor (cercul cromatic) a fost dezvoltată de celebrul fizician britanic Sir Isaac Newton în 1666 şi este o diagramă bazată pe cele trei culori primare – roşu, galben şi albastru. Diagrama de bază a fost dezvoltată de-a lungul anilor şi s-au realizat multe variaţii ale acesteia, dar cea mai comună este o roată cu 12 culori – trei de bază (roşu, galben şi albastru), trei secundare (verde, portocaliu şi purpuriu) care sunt obţinute prin amestecarea a câte două culori primare şi a altor şase terţiare, care sunt obţinute prin amestecarea a câte două culori, una primară şi una secundară.
Cercul cromatic este de obicei împărţit în culori calde şi culori reci, unde cele reci sunt calme şi liniştitoare, în timp ce culorile calde sunt energice şi vii. Negru, alb şi gri sunt considerate a fi culori neutre şi sunt folosite pentru a crea o varietate de nuanţe şi tonuri. Prin adăugarea acestora oricărei culori din cercul cromatic, veţi putea crea diferite nuanţe sau tonuri de culoare.
Cum recunoaştem culorile analoage şi schemele de culori analoage?
Odată ce am explicat elementele de bază ale cercului cromatic, să dăm răspunsul la o întrebare – care sunt culorile analoage şi ce este o schemă de culori analoage?
Culorile analoage sunt culorile situate una lângă cealaltă pe cercul cromatic. Combinaţia lor este armonioasă şi creează un efect vizual agreabil şi plăcut. Nu contează ce culori vecine vor fi combinate, impactul vizual asupra va surprinde plăcut privitorul și va rămâne multă vreme întipărit în memoria acestuia.
Indiferent dacă este roşu, roşu-portocaliu şi portocaliu sau purpuriu, roşu-violet şi roşu, combinaţia acestor tonuri analoage oferă o imagine interesantă, armonioasă şi, uneori, uşor monocromatică în orice cameră din locuinţă. Folosirea unei scheme de culori analoage se bazează pe evitarea contrastelor, astfel încât culorile să fie ori din jumătatea caldă a roţii, ori din cea rece.
Citește mai multe despre schemele de culori monocromatice în designul interior
Evitaţi folosirea a prea multe culori de bază analoage, pentru că aceasta poate distruge armonia. Schemele de culori analoage funcţionează cel mai bine cu până la cinci culori, dar se recomandă limitarea alegerii la doar trei. Când utilizaţi trei culori vecine, una este folosită de obicei ca dominantă şi celelalte sunt folosite pentru a completa schema.
Principalul avantaj al schemelor de culori analoage este că acestea arată ceva mai vesel și mai variat decât schemele monocromatice şi sunt uşor de creat. Ca dezavantaj, se poate observa că acest tip de schemă de culori nu are niciun fel de contraste şi nu este la fel de vibrantă ca schemele de culori complementare.
Cum se utilizează culorile analoage în designul interior. Exemple de scheme de culori analoage
Toată lumea vrea să-şi transforme noua locuință într-un loc unde visele devin realitate, prin amenajarea unui decor interior unic, elegant, ospitalier şi confortabil. Există atât de multe alegeri pe care trebuie să le faceţi atunci când proiectaţi interiorul unei case – de la cele mai bune opţiuni de pardoseală la tipul de mobilier şi până la cele mai mici accesorii. Cu toate acestea, înainte de a finaliza fiecare dintre aceste sarcini, trebuie să luaţi cea mai importantă decizie – ce schemă de culori să alegeţi.
Culoarea este fundamentală în designul interior. Cu ajutorul acesteia, puteţi creşte sau micşora vizual spaţiul, creând o atmosferă calmă, sau una plină de vitalitate. Un design interior spectaculos poate fi creat folosind diferite scheme de culori. Fiecare cameră din casă are un scop diferit şi va avea cel mai probabil o schemă de culori diferită. Scopul principal este de a realiza o combinaţie de culori cât mai armonioasă şi mai echilibrată.
Desigur, cu toţii ştim că fiecare dintre aceste culori afectează starea noastră de spirit şi, în funcţie de atmosfera pe care doriţi să o creaţi, puteţi alege una sau alta din partea rece sau caldă a cercului cromatic. De exemplu – galbenul este o culoare veselă şi strălucitoare, în timp ce roşul stimulează, este incitant, cald şi asociat întotdeauna cu pasiunea şi dragostea. Portocaliu simbolizează căldura şi confortul, în timp ce albastrul este rece, iar verdele are un efect calmant.
Citeşte mai multe despre influenţa culorilor asupra stării sufleteşti şi despre psihologia culorii
Iată câteva sfaturi practice care vă vor ajuta să creaţi o schemă de culori similare:
-
primul pas este alegerea intervalului de culori dorit de pe cercul cromatic;
-
determinaţi care nuanţă va fi culoarea principală (dominantă). Nu este nevoie să lucraţi cu culori de bază (simple). Aţi putea folosi nuanţele sau tonuri pastelate;
-
înainte de a aplica orice vopsea, este o idee bună să amestecaţi câteva culori şi să le testaţi pe perete;
-
nu uitaţi de alb şi negru care vă pot ajuta să creaţi o varietate de nuanţe sau tonuri.
Acum, să ne uităm la cele mai populare scheme de culori analoage. Patru mari grupe de culori se disting pe cercul cromatic: galben-roşu, albastru-roşu, galben-verde şi albastru-verde. Iată câteva opţiuni:
-
roşu, roşu-portocaliu şi roşu-violet;
- galben, galben-portocaliu şi portocaliu;
- albastru-verde, verde, galben-verde;
- albastru, albastru-violet, violet;
- roşu, roşu-portocaliu, portocaliu;
- verde, galben-verde, galben;
- albastru, verde-albastru, verde.
După cum puteţi vedea, nu este deloc dificil să combinaţi culorile în mod armonios. Cu ajutorul acestor reguli simple şi tehnici de proiectare puteţi să determinaţi cu uşurinţă totul – de la culoarea pereţilor până la culoarea lenjeriei patului în care abia aşteptaţi să vă odihniţi după fiecare zi de muncă.
1 comentariu
[…] Scheme de culori analoage în designul interior […]