Fără tuneluri, este aproape imposibil să ne imaginăm cum ar arăta structura de transport și comunicare existentă în cadrul oricărui stat dezvoltat. Oamenii au început să construiască primele tuneluri subterane cu mii de ani în urmă. În fiecare palat construit în antichitate există pasaje ascunse, folosite de oameni în caz de pericol. Tunelurile moderne din zilele noastre au un scop diferit. Ele sunt folosite acum la optimizarea sistemelor de comunicații și la crearea unor facilități de transport rapid între două locații. Dar care sunt cele mai lungi tuneluri din lume?
Greu accesibilele zone montane și canalele maritime au însemnat vreme îndelungată obstacole de netrecut pentru oameni. Acum, tunelurile cu lungimi de mulți kilometri au rezolvat problema, ușurând trecerea între două regiuni despărțite de asemenea obstacole. Dintre modernele tuneluri construite în ultimele decade, câteva sunt de-a dreptul fascinante, străbaterea lor fiind de-a dreptul o provocare.
Tunelul Xueshan, Taiwan
Faimosul tunel rutier Xueshan (Hsuehshan) străbate cel mai înalt munte din Taiwan, numele său putând fi tradus ca „Muntele Zăpezii”. Deschiderea autostrăzii subterane a avut loc pe 16 iunie 2006, aceasta conectând orașul Taipei de celebra zonă turistică Yilan County. Această stațiune este centrul celor mai interesante obiective turistice naturale și istorice din Taiwan, ale cărei locuri sunt vizitate zilnic de mii de turiști.
Lungimea tunelului Xueshan este de 12,9 km. Construit sub un lanț muntos extrem de dificil, acest tunel permite oaspeților capitalei Taipei să ajungă în pitoreasca zonă Yilan County în doar 40 de minute. Înainte de construcția tunelului, pentru a parcurge drumurile dificile șerpuind printre munți, călătorii aveau nevoie să petreacă cel puțin două ore. Odată cu deschiderea tunelului Xueshan, o mulțime de atracții remarcabile din Yilan County au devenit mult mai accesibile. Construcția acestui tunel a fost efectuată de-a lungul a mai bine de 15 ani. Formațiunile geologice complexe au constituit obstacole reale în calea dezvoltatorilor tunelului. Aceasta a fost cauza perioadei destul de lungi de timp în care s-a finalizat construcția tunelului Xueshan.
Citește și Cele mai uimitoare poduri din lume
Timp de 15 ani, ingineri și constructori remarcabili au reușit să creeze un complex subteran unic. Acesta a reușit să impresioneze nu numai prin mărimea sa, ci și prin nivelul echipării. Calitatea impecabilă a acoperișului, sistemele de iluminare și semnalizare au fost atent gândite. Acestea fac ca tunelul să fie extrem de confortabil și, în special, foarte sigur. Viteza de deplasare prin tunel este limitată la 70 km/h și toți șoferii acordă o atenție deosebită respectării vitezei. Amenda pentru depășirea ei este o sumă deloc de neglijat, aproximativ 6.000 de dolari. Este greu de depășit, chiar și „imperceptibil”, această viteză, deoarece camerele video sunt instalate peste tot în tunel, iar poliția este mereu la datorie, fiind întâlnită imediat la ieșirea din tunel.
Tunelul Arlberg, Austria
Inaugurat în 1978 în Alpii austrieci, tunelul Arlberg era la acea dată cel mai lung tunel rutier din lume. Lungimea sa de 14 km a necesitat aproape 50 de luni de zile pentru construcția sa. Tunelul este proiectat să permită trecerea a 1800 de vehicule pe oră. Este echipat cu patru centre și 12 guri de ventilație. Se află la altitudinea de 1.318 metri deasupra nivelului mării.
Pentru siguranța conducătorilor auto, în tunel sunt instalate 43 de camere video. Orice încălcare a regulilor de circulație sau efectuarea unor manevre periculoase este pur și simplu inutilă, deoarece totul va fi înregistrat. Tariful pentru trecerea prin acest tunel este de 10€, tarif stabilit din decembrie 2018. Punctele de plată sunt instalate la intrarea și ieșirea din tunel.
Tunelul Arlberg a fost de mai mult timp unul dintre reperele importante ale Austriei. Potrivit statisticilor, peste 18 milioane de persoane îl folosesc anual, cea mai mare parte fiind numeroșii turiști dornici să-l străbată. Tunelul Arlberg este un complex ce cuprinde și un tunel feroviar, construit undeva la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cele două tuneluri, rutier și feroviar sunt interconectate prin câteva intersecții, distanța minimă dintre ele fiind de 150 de metri.
Tunelul Severomuysky, Rusia
În Rusia există numeroase tuneluri dar cel mai lung este tunelul de cale ferată Severomuysky. Construcția sa a început în 1977 și s-a încheiat 24 de ani mai târziu. Utilizarea sa operațională a început efectiv mult mai târziu, abia în 2003. Structura tunelului este destul de complicată și implică o mulțime de dezvoltări și o trecere „by-pass”. Toate au o lungime totală de 15,34 km. Tunelul este denumit după numele muntelui, Severomuysky, pe care îl străbate. Este important de reținut faptul că această regiune este caracterizată de condiții climatice foarte dure.
Din acest motiv, finalizarea tunelului a suferit întârzieri considerabile. După mai bine de 20 de ani și peste 8.000 de muncitori tunelul a fost pus funcțiune. Regiunea înconjurătoare este afectată de mișcări seismice, astfel încât lucrările preliminare s-au axat prioritar pe construirea de fortificații. Este un tunel cu o singură cale ce este utilizat în principal de trenurile de marfă. Sunt necesare între 20 și 25 de minute pentru a îl tranzita.
În fiecare zi, cel puțin 15 trenuri de marfă trec prin tunelul Severomuysky. Conform unor estimări ale specialiștilor, tunelul va servi scopului propus cel puțin o sută de ani. De la deschiderea sa, tunelul este îmbunătățit continuu, în special în timpul iernii. Pe măsură ce caracteristicile anotimpului rece se intensifică, pereții tunelului sunt acoperiți cu gheață. Administratorii trebuie însă să păstreze pereții liberi. Singura metodă este prin curățare manuală.
Tunelul Zhongnanshan, China
Situat în provincia chineză Shaanxi, tunelul rutier Zhongnanshan poate fi considerat pe bună dreptate o lucrare de arhitectură unică dar, de asemenea, și una de artă. Acesta diferă de alte tuneluri nu numai datorită lungimii considerabile, de puțin peste 18 km, dar și datorită designului unic. Sistemul de iluminat din tunel simulează bolta cerească acoperită pe alocuri de nori. Elemente decorative suplimentare de pe marginea drumului sunt compoziții interesante reprezentând arbori, flori și chiar secțiuni de gazon artificiale.
În ansamblu, un astfel de decor uimitor, completat cu sistemul de iluminare artistică, arată incredibil de atractiv. Totuși, este important să considerăm faptul că designul original nu este numai decorativ, ci și practic. În continuă schimbare, acest „peisaj” permite șoferilor să își mențină concentrarea pe întregul traseu, lucru extrem de important în astfel de condiții.
Inaugurarea tunelului Zhongnanshan, ce străpunge muntele Qinling, a avut loc pe 1 ianuarie 2007, acesta devenind în acel moment cel mai lung tunel rutier din Asia. În ceea ce privește designul și calitatea pavajelor, Zhongnanshan poate fi considerat lider mondial pentru categoria sa. Traversarea tunelului este chiar și acum, după 12 ani, unul dintre divertismentele preferate ale turiștilor ce vizitează provincia Shaanxi.
Tunelul Daishimizu, Japonia
Cu siguranță, Japonia poate fi considerată una dintre țările recunoscute pe plan mondial în ceea ce privește numărul și varietatea de construcții de acest gen, iar tunelul de cale ferată Daishimizu merită o atenție deosebită. El este situat între orașele Tokyo și Niigata, lungimea sa fiind puțin peste 22 de km. Este greu de imaginat faptul că primul tren a trecut prin acest tunel în 1982 dar, datorită trenului de mare viteză denumit Jōetsu, locuitorii din regiune au reușit să ajungă dintr-un oraș în altul cu trei ore mai devreme decât în mod obișnuit.
În timpul construcției tunelului a avut loc o catastrofă majoră. Un incendiu grav a izbucnit la șantierul de construcții și au murit 16 muncitori. După teribilul incident, șansa de închidere a proiectului a fost extrem de probabilă. Japonezii superstițioși erau îngrijorați că un loc cu notorietate negativă ar aduce noi nenorociri. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat.
În consecință, s-a decis continuarea construcției tunelului, la ora actuală acesta fiind cea mai importantă parte a infrastructurii de transport a țării. Istoria înființării tunelului Daishimizu este legată nu numai de evenimente tragice, ci și de evenimente inopinate. Săpând un pasaj subteran, constructorii au descoperit un izvor mineral unic în zonă, a cărei apă a început imediat să fie îmbuteliată și valorificată. Considerată vindecătoare a unor afecțiuni, fiind bogată în minerale utile, apa izvorului este disponibilă pentru turiști chiar și în ziua de azi, ea fiind vândută în numeroase magazine locale.
Tunelul Laerdal, Norvegia
Unul dintre cele mai lungi tuneluri rutiere subterane se află în Norvegia, în districtul Sogn og Fjordane. Lungimea tunelului Laerdal este de 24,6 km, iar inaugurarea sa a avut loc în anul 2000. Uimitorul tunel este o adevărată atracție turistică a Norvegiei și are o mulțime de caracteristici interesante, una dintre ele fiind posibilitatea de a îl străbate gratuit. În ciuda faptului că automobiliștii au acces la o autostradă de înaltă clasă, echipată cu toate semnele și accesoriile necesare, parcurgerea acestui tunel subteran atât de lung reprezintă, totuși, o încercare destul de grea.
Principala dificultate întâmpinată de conducătorii auto este peisajul monoton, fapt ce interferează serios cu concentrarea asupra șofatului în sine. Pentru a face trecerea prin tunel cât mai confortabilă, a fost realizat un sistem special de iluminat. În diferite părți ale traseului, se simulează lumina naturală în momente diferite ale zilei, ceea ce permite șoferilor să își mențină concentrarea la cote maxime.
Încă de la inaugurarea sa, tunelul Laerdal a început să atragă atenția turiștilor din întreaga lume, aceștia căutând să își facă selfie-uri pe fondul iluminatului aproape ireal sau pur și simplu să facă simple fotografii în această bizară „lume subterană”. Special pentru astfel de turiști, în tunel au fost construite un fel de „buzunare” ale autostrăzii, în care se poate parca mașina pentru a putea admira împrejurimile, acestea fiind întâlnite la fiecare 5 kilometri.
Tunelul Taihang, China
Tunelul Taihang este al treilea cel mai lung tunel feroviar de munte din nordul Chinei, după New Guanjiao și West Qinling. Este un tunel dublu, construit pentru a permite companiei de transport pe calea ferată, Shitai, să străbată Munții Taihang. Linia stângă este lungă de 27,84 km, iar cea dreaptă are o lungime de 27,85 km. Construcția acestui tunel a început pe 11 iunie 2005, iar tunelul a fost inaugurat la 22 decembrie 2007.
Trenurile de călători ale companiei Shitai sunt de mare viteză și leagă Shijiazhuang, capitala provinciei Hebei cu Taiyuan, capitala provinciei Shanxi. După deschiderea tunelului Taihang și finalizarea căii ferate de mare viteză, timpul de călătorie de la Shijiazhuang la Taiyuan a scăzut de la șase ore la numai o oră.
Tunelul West Qinling, China
Tunelul West Qinling se află la jumătatea liniei de cale ferată Chongqing – Lanzhou ce traversează provincia Qinling. Acesta este un tunel feroviar dublu, având o lungime de 28,24 km. Este al doilea cel mai lung tunel feroviar din China, puțin mai scurt decât recent construitul New Guanjiao. Construcția sa a început în august 2008 și a continuat pe o durată de aproximativ cinci ani și cinci luni. O extindere a sa se află momentan în stadiu de șantier.
Tunelul Guadarrama, Spania
Guadarrama este numele celui mai lung tunel feroviar din Spania, inaugurat în decembrie 2007. Acest tunel feroviar leagă capitala Madrid de orașul Valladolid, lungimea sa depășind 28 de km. Guadarrama este o facilitate de transport destul de generoasă și complexă, alcătuită din două tuneluri paralele. Datorită acestui aranjament, trenurile de mare viteză AVE (Alta Velocidad Española) pot străbate simultan tunelul în ambele direcții.
După deschiderea tunelului, a fost posibil să se ajungă dintr-un oraș mare în altul doar în câteva minute, motiv pentru care Guadarrama a fost încă de la inaugurare și este în atenția călătorilor activi. Construcția tunelului a început în 2002 și a durat ceva mai puțin de cinci ani. Cheltuielile imense sunt pe deplin compensate de relevanța tunelului, un tren de mare viteză ajungând de la Madrid la Valladolid în mai puțin de 10 minute.
Tunelul New Guanjiao, China
New Guanjiao este un tunel construit relativ recent pe linia de cale ferată Qinghai-Tibet, situată în Munții Guanjiao, provincia Qinghai. Este un tunel feroviar cu dublă direcție; lungimea totală a tunelului este de 32,64 km, ceea ce îl face cel mai lung tunel feroviar din China. Companiile China Railway First Survey și Design Institute au fost responsabile pentru proiectarea sa; tunelul New Guanjiao a fost construit pentru trenuri cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră.
Durata totală a construcției a fost estimată inițial la cinci ani dar a fost prelungită datorită condițiilor geologice dificile și altitudinii mari, depășind 3.300 de metri deasupra nivelului mării. Construcția a început în 2007 și a fost finalizată în aprilie 2014, tunelul fiind deschis la 28 decembrie 2014. Capătul de nord-est al tunelului se află în provincia Tianjun, iar cel de sud-vest în provincia Ulan.
Tunelul Lötschberg Base, Elveția
Tunelul feroviar Lötschberg Base este unul dintre cele mai moderne de acest gen. Deschiderea sa oficială a avut loc în 2007, atunci fiind recunoscut ca cel mai lung tunel de cale ferată din lume, lucrările de construcție fiind finalizate cu un an mai devreme față de termenul prevăzut.
Lungimea acestui tunel feroviar este de 34,57 km, acesta fiind folosit atât pentru circulația trenurilor de pasageri cât și a celor de mărfuri. Tunelul Lötschberg Base unește două cantoane elvețiene dens populate – Valais, faimos pentru spa-urile sale termale și Berna, oraș ce este, la rândul său, o altă destinație foarte populară printre turiștii din toată lumea.
În fiecare săptămână, mai mult de 20.000 de persoane sunt transportate prin tunel, iar aici nu este vorba numai de turiști, ci foarte mulți localnici folosesc activ acest serviciu feroviar. Trenurile se deplasează prin tunel cu o viteză medie de 200 kilometri pe oră, ceea ce face posibilă parcurgerea unei distanțe considerabile, la prima vedere, în doar câteva minute. Este demn de remarcat faptul că specialiștii au avut nevoie de mai puțin de doi ani pentru a construi un tunel de înaltă calitate. Cu certitudine, acest fapt a fost posibil datorită utilizării celor mai noi tehnologii din domeniu.
Investițiile în acest proiect s-au ridicat la peste 3 miliarde de franci elvețieni. În prezent, proiectul s-a mutat la a doua etapă. În paralel cu tunelul Lötschberg Base, s-a decis să se construiască un alt tunel, a cărui lungime va fi de aproximativ 60 de km și va reduce drastic timpul de călătorie de la Zürich la Milano. În ciuda costurilor enorme, tunelul ce va perfora Alpii va justifica pe deplin investiția, deoarece mai mult de 120 trenuri comerciale și de călători vor tranzita acest tunel în fiecare zi.
Tunelul Yulhyeon, China
Yulhyeon este un tunel de cale ferată situat în Coreea de Sud, ce a fost deschis în decembrie 2016, fiind în prezent al treilea cel mai lung tunel feroviar din lume datorită celor 50,3 km ai săi. Tunelul este alcătuit dintr-o linie dublă și face parte din calea ferată de mare viteză denumită Suseo, cu lungimea totală de 61,1 km, ce leagă stația Suseo din partea de sud-est a capitalei Seul cu calea ferată de mare viteză Gyeongbu. Intersecția cu această linie de mare viteză mai veche se face în partea de sud a orașului Pyeongtaek; tunelul însuși ocupând aproximativ 82% din distanța totală a liniei de cale ferată Suseo.
Tunelul Yulhyeon a fost construit folosind noua metodă austriacă de execuție a tunelurilor (NATM), cunoscută și ca metoda de excavație secvențială și este proiectat pentru o viteză maximă a trenurilor de 300 kilometri pe oră; viteza medie de croazieră fiind de aproximativ 240 km/h, datorită opririi intermediare a trenurilor la stația Dongtan din partea de sud a tunelului.
Eurotunelul, Marea Britanie – Franța
Cunoscut și sub numele de Tunelul Canalului (Channel Tunnel), deoarece trece pe sub Canalul Mânecii, acest tunel a rămas una dintre atracțiile remarcabile ale Europei, de la deschiderea sa din anul 1994. Acest tunel conectează rețeaua feroviară între două state importante ale Europei, Regatul Unit al Marii Britanii și Franța, fiind construit între orașele Folkestone și Calais.
Una dintre principalele și remarcabilele caracteristici ale tunelului este garnitura feroviară denumită „Eurotunnel Shuttle”, cel mai mare tren din lume utilizat pentru transportul de autoturisme. Eurotunelul poate fi considerat în mod evident ca și un punct de reper istoric, deoarece primul său plan de construcție a fost prezentat încă din anul 1802.
Relațiile politice dificile dintre cele două state au suspendat proiectul timp de aproape 200 de ani. Construcția acestuia a început abia în 1988. Lungimea tunelului este de aproximativ 51 de kilometri. Pentru a străbate această distanță pe sub apele Canalului Mânecii, trenurile de mare viteză au nevoie de 20-35 de minute.
Eurotunelul efectuează o mișcare bidirecțională unică, adică trenurile pot circula simultan în ambele direcții. În plus, structura complexului prevede prezența unui al treilea tunel, proiectat special pentru personal. Sistemul modern de ventilație al aerului și sistemul de securitate „high-tech” ne permit să considerăm acest tunel unic, fiind una dintre cele mai confortabile și mai avansate facilități de acest gen.
Tunelul Seikan, Japonia
Tunelurile de cale ferată au fost și sunt încă de mare interes pentru călători, unul dintre cele mai lungi aflându-se în Japonia. Lungimea tunelului Seikan este de 53,85 km și pare extrem de interesant pentru orice turist să călătorească cu trenul pe un astfel de traseu subteran. Nu mai puțin interesantă este o altă caracteristică a tunelului, faptul că are o porțiune subacvatică. Construcția sa a început tocmai în 1946, cu scopul de a uni cele mai mari insule nipone: Honshu și Hokkaido.
Construcția tunelului Seikan a durat mai mult de 40 de ani. Deschiderea oficială a a avut loc pe 13 martie 1988. Construcția tunelului a necesitat investiții materiale enorme. Un calcul aproximativ dezvăluie faptul că pentru acest proiect au fost cheltuite peste 3,5 miliarde de dolari. Din punct de vedere arhitectural, tunelul Seikan este o realizare unică, în ciuda faptului că finalizarea sa a avut loc cu mai bine de 30 de ani în urmă.
Adâncimea maximă atinsă de acest tunel este de 240 de metri. Peste două milioane de persoane folosesc tunelul în fiecare an. În ciuda utilizării sistemelor moderne de echipamente, nu a fost posibilă asigurarea etanșeității complete a structurii subacvatice. Apa pătrunde în mod constant în tunel, prin urmare, o parte integrantă a echipamentului său constă într-un sistem automat de pompe, destinat să evacueze apa infiltrată în tunel.
Pentru a proteja pasagerii trenurilor ce străbat tunelul de accidentele asociate cu numeroasele cutremure ce au loc în Japonia, s-a decis echiparea tunelului cu senzori seismologici, ce înregistrează cele mai mici fluctuații ale scoarței terestre. Structura tunelului include platforme speciale pentru opriri de urgență, precum adăposturile echipate cu apă, alimente și medicamente.
Tunelul Gotthard Base, Elveția
După 17 ani de construcție, noul tunel Gotthard Base a fost deschis cu ocazia ceremoniei de la 1 iunie 2016. Cu o lungime de 57 de kilometri, nu este numai cel mai lung tunel feroviar din lume, ci și o capodoperă unică de inginerie. La puțin sub 11 miliarde de euro, costurile construcției tunelului au fost duble față de totalul estimat inițial, de aproape 5,5 miliarde de euro. Iar proiectul mamut nu a fost cruțat de întârzieri. Dar elvețienii au avut totul sub control. Ei au reușit să contracareze rapid și cu succes toate întârzierile. Acest lucru s-a datorat faptului că a existat mereu o mare transparență și controale publice stricte, efectuate de către un comitet parlamentar elvețian în toate fazele de construcție.
Tunelul Gotthard Base se întinde de la capătul nordic din localitatea Erstfeld, situată în cantonul Uri, până la capătul sudic al localității Bodio, din cantonul Ticino. Gotthard Base are o lungime de 57 km și este alcătuit din două tuneluri unidirecționale, paralele. Ele sunt situate la o distanță de 40 m unul de celălalt și sunt conectate la fiecare 325 m prin pasaje încrucișate.
Cu o acoperire de rocă de până la 2.300 de metri, tunelul Gotthard Base este cel mai adânc tunel feroviar din lume. De asemenea, nu are nici o gradient. Cel mai înalt punct al său este situat la 550 de metri deasupra nivelului mării. Două stații multifuncționale împart ambele tuneluri în trei secțiuni aproximativ egale. În aceste stații multifuncționale trenurile pot trece dintr-un tunel în altul și se pot opri în caz de urgență.
Citește și 30 de modele spectaculoase de case din containere
Pentru scopurile construcției, tunelul Gotthard Base a fost împărțit în cinci secțiuni. Pentru a economisi timp și costuri, lucrările de construcție pe secțiunile individuale au fost coordonate simultan. Pentru a construi tunelul Gotthard Base, minerii au trebuit să străpungă straturi de rocă foarte diferite: de la granit dur până la sedimente extrem de fragmentate. 80% din perforarea tunelurilor principale a fost realizată prin mașini speciale de găurit, 20% prin forare și explozii controlate convenționale.
Un total de 28,2 milioane de tone de roci excavate au fost transportate din cele două tuneluri. Temperatura în subteran a fost uneori de până la 46°C. În perioada de vârf, aproximativ 2.400 de persoane au lucrat pe șantierele de construcție ale tunelurilor. Lucrările propriu-zise s-au efectuat cu un program non-stop, de 24 de ore din 24, în trei schimburi.
Pe 15 octombrie 2010, recordul mondial al tunelului Gotthard Base a devenit realitate. 30 de kilometri de capătul din sud și 27 de kilometri de la cel din nord s-au unit, și astfel a avut loc finalizarea celui mai lung tunel feroviar din lume. Inginerii au realizat, de asemenea, o performanță excepțională: o abatere de numai opt centimetri pe orizontală și un centimetru pe verticală la unirea tunelurilor. Pentru a excava tunelul Gotthard Base în întregime, minerii au avut nevoie nici mai mult, nici mai puțin, decât de 11 ani.