Există multe tipuri de concepte și tehnici utilizate de designeri, decoratori și arhitecți pentru a adopta stilul modern de amenajare a dormitorului. Modernismul folosește dintotdeauna ca temelie liniile, formele curate și elementele naturale pentru decor. Adepții acestui stil consideră că o casă trebuie să fie funcțională întrutotul și că tot ceea ce există în casă trebuie să aibă un scop, inclusiv decorarea acesteia.
Un dormitor modern folosește elemente arhitecturale, rafturi, podele din lemn ca principal decor, unde ambientul este înfrumusețat pe masură de așternuturile care se asortează cu covorașele, cu perdelele sau cu vaza de pe noptieră. Pasionații de citit își pot dota mobilierul cu cărți, păstrând în același timp conceptul simplu, deschis și funcțional.
Mai jos regăsim câteva idei de amenajare a dormitorului locuinței noastre în baza conceptelor actuale în materie de design interior:
1. Utilizarea culorilor calde și neutre
Pentru a menține un aer modern dormitorului, specialiștii sfătuiesc pentru utilizarea iluminatului încastrat în tavan. Lumina naturală este recomandată pentru o atmosferă caldă și primitoare. De asemenea, elementele decorative simple și paletele de culori neutre pot completa cu bun gust camera.
Cele mai multe aprecieri au primit culorile pale de verde, albastru deschis sau roz, în special pentru dormitoarele copiilor. Pastelarea pereților cu nuanțe deschise și relaxante împrospătează camera și asigură un grad sporit de comoditate.
Citește mai multe despre amenajarea în culori neutre
2. Decorarea cu mobilier de epocă
Ce a fost va mai fi și ce va fi a mai fost. Exact. Istoria se repetă sau, cel puțin, ne place să credem că există o ciclicitate în moda asortării dormitorului. Astfel, experții recomandă decorarea acestei camere cu mobilier de epocă, cu un pat franțuzesc, două noptiere și o măsuță în aceleași tendințe.
Ne este sugerată achiziționarea așternuturilor cu mix de două culori calde, realizate din material textil de calitate superioară, care, preferabil, să fie asortate cu perdelele și draperiile. Reținem că, în cazul dormitoarelor moderne cu ambianță de epocă, trebuie să încorporăm elemente reconfortante, care să promoveze comoditate sporită și un somn odihnitor, cum ar fi iluminare moale, așternuturi pufoase și o saltea confortabilă.
3. Înlăturarea peretelui comun cu baia
Din ce în ce mai mulți optează pentru dormitor open space în care o parte a peretelui ce-l separă de baie este înlăturat. Nu mai exista ușa, ci mult mai mult spațiu și o senzatie reconfortantă de a merge direct din pat la duș și invers.
În acest caz beneficiem de avantajul de a asculta emisiunea sau muzica favorită la televizorul dormitorului în timp ce ne urmăm tabieturile cotidiene în camera de baie.
4. Maximizarea cantității de lumină naturală
Pentru a ne bucura cât mai mult de lumina soarelui, ne este propusă achiziționarea perdelelor albe și a draperiilor cu nuanțe deschise. Chiar daca sunt mai greu de întreținut, mai ales în cazul familiilor cu copii mici, acestea compensează prin menținerea unei ambianțe naturale impecabile.
Cantitatea de lumină naturală primită de organism se reflectă în nivelul de energie, de confort, de bună dispoziție și de vitalitate pe tot parcursul zilei, având un rol benefic pentru sănătate. De aceea designerii îndeamnă pentru decorarea dormitorului modern cu ferestre cât mai mari, mai ales pentru cei care locuiesc la casă.
5. Menținerea simplității pieselor de mobilier
Observăm tot mai des simplitatea în execuție a pieselor de mobilier existente în dormitoarele moderne. Este de evitat a decora camera cu mobilă masivă, complexă, care dispune de extrem de multe accesorii. Este ideal să ne concentrăm strict asupra a ceea ce ne este util și să alegem accesorii de interior și piese de mobilier care au prezență și semnificație.
Un dormitor ornat cât mai lejer va dobândi o înfățișare degajată și ne va oferi mai multă ușurință în mișcare atunci când acționăm un aspirator vertical pentru procesul de curățenie.
6. Iluminatul nocturn în stil clasic
Pentru a crea o estetică cu adevărat contemporană și o ambianță romantică, ledurile de lumină pot fi integrate în noptieră, asigurând în acest fel o iluminare spectaculoasă.
Iluminatul este o componentă esențială pentru un design interior de succes, fiind mult mai important pe timpul iernii, când zilele sunt mai scurte, iar timpul petrecut în casă este mai mare decât de obicei.
Preferințele încep de la becuri goale în aranjamente dinamice, forme și stiluri sculpturale elegante, colorate în nuanțe vii și continuă cu extravaganțele contemporane integrate în tavanul încăperii.
Lămpile de masă, ori cele cu forme sculpturale sunt utilizate de majoritatea iubitorilor de artă, amplasate de obicei în zona de lectură. Acestea creează o atmosferă distinsă și relaxantă.
Citește și Secretele unei iluminări perfecte. De la sumbru la strălucitor
Așadar, beneficiile de a ne actualiza dormitorul conform mondenităților sunt multiple. Ne oferă o notă în plus de eleganță, acolo unde un dormitor obișnuit nu face acest lucru. Înfrumusețează substanțial camera, sporindu-i nivelul de luminozitate și ne oferă mult mai mult loc liber prin alegerea unui mobilier simplist, loc pe care îl putem transforma în locul de joacă al copiilor.
Având preocuparea de a ne decora modern dormitorul nu facem decât să investim în buna noastră dispoziție, în confortul personal, aspect ce se va concretiza, fără doar și poate, în randamentul nostru zilnic și în relațiile cu cei apropiați.