Anul 2018 aduce cu sine o serie de schimbări în amenajările interioare, iar iubitorii de design interior au o libertate mult mai mare în conturarea spaţiului, în decorarea lui, în mixarea culorilor, a mobilierului, a accesoriilor. Specialiştii decoratori ne spun că totul ţine de contextualizarea obiectelor în aşa manieră încât să se creeze o armonie. Compoziţiile eclectice sunt cele mai tentante, mai ales când trebuie să îţi pui şi imaginaţia la treabă, iar aranjarspaţiului devine o adevărată aventură. Cromatici diverse, piese preluate din cadrul natural, geometrisme, combinaţii care mai de care mai inovative, minimalism, glamour, multă lumină, dar şi căldură – toate se regăsesc la tendinţele 2018 în amenajări interioare.
Am putea spune că este o adevărată provocare dacă ne dorim să avem o locuinţă la modă şi cu toate acestea nu putem rezista tentaţiei de a ne adapta noilor norme în materie de design interior.
În cele ce urmează vă vom face cunoştinţă cu recomandările specialiştilor în amenajări interioare şi cu noile modalităţi şi reguli de organizare a spaţiului.
Plantele – un trend nemuritor
Aveţi un buget limitat? Specialiştii în amenajări interioare vin cu veşti bune. Plantele sunt la modă, au prețuri accesibile și sunt o modalitate minunată de a vă decora spațiul prin adăugarea unei culori în vogă care în plus vă oferă oxigen proaspăt şi dau interiorului un aspect vesel, elegant şi optimist. Atât în locuinţe, cât şi în spaţii comerciale sau birouri întâlnim plante de ghiveci sau de glastră care se potrivesc perfect decorului. Ştim că 2018 este al nuanţei ultra-violet aşa că puteţi opta cu încredere pentru flori în acest ton. De asemenea nu este de neglijat nici verdele care asigură permanent un colţ de prospeţime în orice încăpere. Plante cu frunze mari, în nuanţe de verde intens sau palid, vor contribui la relaxare optică şi la o amenajare interioară modernă.
Negru şi alb
Imprimeurile în alb şi negru au fost deja reperate ca o tendinţă a anului 2018 în oraşe precum Madrid, Paris şi Lisabona. Combinaţia de nonculori creează un efect de modern, de minimalism, de prospeţime. De asemenea se poartă modele geometrice, aşa că, puteţi opta pentru multiple variante de decor: perne cu printuri grafice în alb şi negru, un tapet cu motive geometrice, mese din ceramică cu geometrisme pictate manual. La fel de bine se pot alege draperii în alb şi negru care vor conferi încăperii o înfăţişare dramatică şi nici candelabrele de un negru intens nu pot fi neglijate într-un asemenea decor.
Elemente naturale
Elementele naturale au avut mereu impact şi au fost în tendinţele de amenajări interioare. Acestea au trecut testul timpului şi le regăsim la fel de căutate şi în 2018. Shawn Henderson, designer la Shawn Henderson Design Interior, ne spune că este foarte important ca amenajarea interioară să se potrivească arhitecturii clădirii, iar elementele naturale utilizate să reflecte geografia locului. De exemplu, se poate încorpora calcar natural şi diverse accesorii cu scoici sau nisip într-o casă de la malul mării, pe când o casă din regiunea montană va opta pentru un design din lemn sau pietre, fie că vorbim despre podea, coloane, scări, ziduri etc. Pereţii de apă sunt o nouă modă în materie de tendinţe de amenajări interioare pentru 2018. Aceştia reinventează tot decorul în timp ce redau splendoarea naturii în locuinţă.
Culori calde
Dacă până acum ne-am tot învârtit în jurul culorilor neutre sau a tonurilor reci, de acum revin în forţă culorile calde, aprinse, intense care generează senzaţia de confort şi siguranţă. O canapea roşie într-un ambient compus din tonuri de gri va încălzi simţitor atmosfera camerei. Nişte pereţi galbeni vor provoca un sentiment de fericire, iar pernele şi cuverturile în nuanţe de portocaliu vor energiza decorul. Designerii ne avertizează însă să nu abuzăm de cromatică, ci din contră, să ne jucăm cu contrastele pentru obţinerea unui echilibru care să nu obosească vizual. Există culori care arată foarte bine combinate precum culorile analoge şi culori complementare, opuse, care creează uneori un contrast suficient de mare pentru a deveni stresant optic.
Vezi și Personalizează-ţi livingul cu o canapea roşie (GALERIE FOTO)
Accesorii artizanale din lemn
Unii designeri ne sugerează corpurile de iluminat artizanale pentru 2018. Meşterii locali sunt în lumina reflectoarelor, iar candelabrele din lemn, lucrate manual, sunt o sursă de iluminat ce cu siguranţă va atrage privirile oaspeţilor. Alte accesorii artizanale la mare căutare în acest an sunt felinarele din lemn, dar şi diverse fructiere, coşuleţe decorative, rame foto sau suporturi pentru diverse obiecte (holul se poate bucura de suporturi pentru flori prinse în perete, iar bucătăria de un suport pentru şerveţele sculptat) ce ilustrează dantela în lemn prin tehnici precum pirogravură sau traforaj.
Se poartă cercurile
Imprimeurile grafice şi geometrice vor fi de mare efect în 2018, iar dintre acestea, cercurile de dimensiuni medii şi mari sunt preferatele designerilor de interioare. Acestea se bucură de o mare popularitate, iar spcialiștii afirmă chiar că acestea vor reuşi să înlocuiască triunghiurile care ne-au obsedat o perioadă îndelungată. Cei mai puţin curajoşi, pot începe uşor cu câteva perne imprimate cu cercuri care să se asorteze cu interiorul sau cu un tapet în care cercurile supradimensionale să capteze atenţia. Pardoseala poate purta şi ea un imprimeu cu cercuri, iar încăperea va căpăta un aer sofisticat.
Influenţe Jungle
Stilul urban cu inserţii jungle atrage atenţia în 2018, iar spaţiul devine unul echilibrat şi fluid. Materialele naturale precum pielea şi lemnul conferă căldură interiorului, în timp ce elementele metalice sau cele din beton sunt specifice stilului urban. Influenţele jungle le regăsim în notele de sălbăticie oferite spaţiului prin alternarea de culori precum verde, turcoaz, nuanţe de violet sau albastru. Un tapet cu motive vegetale este ideal pentru un astfel de decor, gresia ce imită lemnul pentru baie şi bucătărie este o altă alegere inspirată, iar plantele de ghiveci exotice ar trebui să fie nelipsite dintr-o amenajare interioară în care se pune accent pe jungla urbană.
Combinaţii surprinzătoare
Designerul şi arhitectul brazilian Diego Revollo propune pentru 2018 experimentele inedite care să creeze amenajări unice şi totodată cu efect surprinzător. Combinaţia pentru care optează este aceea de negru şi auriu, iar livingul se transformă într-un adevărat spectacol optic. Un rol important în acest mix îl joacă luminile amplasate strategic în încăpere pentru a pune în valoare efectul de glam dat atât de obiectele aurii cât şi de cele din sticlă sau cristal. Din designul interior nu lipseşte geometrismul şi se evită aglomerarea spaţiului cu piese de mobilier sau abundenţă de accesorii. Tehnologia modernă este pusă în valoare, la fel şi obiectele de artă.
Tendinţele 2018 în design interior conform reţelelor de socializare Pinterest şi Instagram
Arta de pe pereţi
Pereţii goi par să nu mai fie o alegere inspirată deoarece tot mai multe fotografii ne arată încăperi în care pereţii sunt umpluţi cu tablouri clasice, moderne, canvas şi lista poate continua.
Citește și Cele mai eficiente modalități de a îmbrăca un perete gol
Plantele decorative
Plantele speciale de dormitor sunt o nouă tendinţă. Dacă până acum ne feream să ţinem flori de ghiveci în camera de dormit, acum se pare că acestea ne ajută să avem un somn liniştitor şi vise plăcute. Sunt preferate cele cu frunze verzi, vibrante.
Combinaţiile metalizate
Preferabile sunt decoraţiunile şi piesele din oţel şi inox, dar există şi opţiunea materialelor textile în nuanţe metalice, rame foto din aramă cu patină antică, statuete metalice, vaze pentru flori şi multe altele.
Baia cu efect de spa
Chiar dacă nu putem evada într-un concediu în Caraibe, nimic nu ne opreşte să ne transformăm baia într-un adevărat spa. Fotografiile de pe reţelele de socializare sunt foarte sugestive în acest sens, oferindu-ne surse de inspiraţie variate.
Observăm că tendințele 2018 în amenajări interioare sunt foarte variate ceea ce ne îndeamnă ca în acest an să ne ”jucăm” cu o gamă largă de texturi, combinații cromatice, mixuri eclectice. De asemenea, creativitatea are un rol principal, făcând ca spațiul să fie organizat în mod armonios și totodată să poarte amprenta personală a unicității.
Îndrăzniți așadar să folosiți forme și culori luând în calcul un singur criteriu: acela de echilibru, care nu trebuie neglijat în amenajările interioare.
1 comentariu
[…] Tendinţele în design interior care merită urmărite în 2018 […]