De cele mai multe ori, atunci când se discută despre elementele fundamentale privind design-ul interior, auzim mereu despre concepte cum ar fi: contrast sau echilibru. Fără îndoială, aceste două noţiuni sunt esenţiale pentru un design de succes dar mai există un alt element, la fel de important, căruia nu i se acordă suficient credit ca în cazul celorlalte două.
Este vorba despre utilizarea liniilor şi a combinaţiilor de linii, amănunt ce nu pare a fi cel mai popular, dar care poate crea modele de design unice, absolut uimitoare. Dacă sunteţi sceptici şi nu credeţi în importanţa utilizării liniilor la realizarea unor amenajări interioare captivante, nu-i nici o problemă.
Nu trebuie decât să ne urmăriţi până la capăt pledoaria în favoarea întrebuinţării acestor linii şi în final, vă garantăm că veţi avea o nouă perspectivă asupra modului cum trebuie să arate camerele locuinţei d-voastră.
Ce sunt liniile în design-ul interior?
Indiferent că vă plac sau nu, liniile sunt prezente în orice cameră din locuinţă. Liniile principale ale tuturor încăperilor definesc trecerile de la un perete la altul, de la pereţi la pardoseală sau de la pereţi la tavan. Ele reprezintă fundamentul pe care va fi creat viitorul decor al respectivei incinte.
Utilizate de specialiştii în design, liniile devin instrumentele ideale pentru realizarea unor iluzii optice ce vor contribui decisiv la optimizarea spaţiilor şi transformarea lor în locuri unde vă veţi simţi excelent. Spre exemplu, vă rugăm să vă amintiţi ultimul moment când aţi admirat un astfel de spaţiu ce v-a tăiat răsuflarea.
Cu siguranţă, privirea d-voastră s-a oprit iniţial pe ferestrele încăperii (cum spuneam, e un simplu exemplu), înainte de a admira orice alt detaliu al acesteia. Trebuie să ştiţi că efectul a fost creat intenţionat, pentru ca privirile să fie atrase special de ”magnetismul” ferestrelor. Întregul design a fost clădit în ideea evidenţierii liniilor accentuate ale ferestrelor, pentru o experienţă vizuală perfectă.
Liniile dau prima impresie
Prima impresie asupra unei camere se face obligatoriu din pragul uşii. Pentru mulţi, această primă impresie este suficientă în formarea unei opinii vis-a-vis de camera respectivă. Totuşi, se recomandă staţionarea timp de câteva secunde în pragul uşii, acordând o atenţie specială primului loc unde privirea d-voastră ”aterizează” natural.
Acesta va deveni centrul focal al întregii amenajări interioare şi va trebui evidenţiat discret cu ajutorul unor linii, evitându-se mascarea lui (chiar şi parţială) cu alte elemente de design. Oricum, acest principiu de captare a atenţiei cu ajutorul unui centru focal nu este singurul ”artificiu” pentru amenajarea unui decor captivant.
Utilizarea liniilor curate, simple, au un efect benefic, relaxant. În schimb, interioarele obscure, aglomerate, ale căror linii nu sunt vizibile datorită altor obiecte de decor, au un efect negativ ce se repercutează în oboseala sau somnolenţa locatarilor care, de obicei, nu înţeleg cauza acestor stări.
Liniile ”jonglează” cu spaţiul şi lumina
Plecând de la cele mai subţiri şi până la cele mai groase, utilizarea liniilor verticale va da impresia unui spaţiu mai înalt decât în realitate. Conform aceluiaşi fenomen al iluziei optice, liniile orizontale vor mări spaţiul incintei din perspectiva lăţimii. Folosirea liniilor orizontale pentru pereţi este recomandată în camerele cu dimensiuni mici, spaţiul acestora fiind astfel extins pe cât de mult posibil.
Combinaţia de linii verticale şi orizontale amplifică dimensiunile spaţiului, liniile oblice creează un efect viu, dinamic iar combinaţia de linii având grosimi diferite sau aşezate la distanţe inegale dă o notă distinctă încăperii. În funcţie de diversele combinaţii şi efecte posibile, puteţi realiza atmosfere elegante, dinamice sau relaxante.
Succesul unei linii de efect constă în prelungirea acesteia cât mai mult posibil, astfel încât să dea impresia de continuitate cu o altă linie a camerei alăturate. Un alt secret ar fi atenţia acordată modului în care liniile sunt evidenţiate atât de lumina naturală, cât şi de cea artificială.
Simbioza liniilor – garanţia unui design reuşit
Indispensabile oricărui decor cu pretenţii, liniile personalizează fiecare interior, oferindu-i o atmosferă şi o familiaritate nepereche. Aplicarea definitivă a liniilor trebuie probată anterior, în compania celorlalte elemente de decor. Orientarea greşită a liniilor poate dăuna armoniei dorite într-o amenajare interioară.
De aceea, trebuie ţinut cont de absolut toate liniile ce vor participa la realizarea design-ului final, începând cu cele de pe pardoseală (indiferent că este parchet, gresie sau duşumea) şi terminând cu cele imprimate pe perdele sau draperii, fără a omite eventualele linii întâlnite pe mobilier sau chiar pe pernele aferente canapelelor.
Când ne referim la linii, nu ne gândim exclusiv la liniile drepte, ci şi la splendidele linii curbe, atât de des întâlnite în cele mai moderne decoruri etalate pe piaţa de profil. Numeroasele design-uri virtuale de pe site-urile dedicate amenajărilor interioare vă pot inspira în alegerea unei combinaţii de linii definitorii pentru camera respectivă, ţinând cont şi de scopul acesteia în locuinţă.
Citeşte şi Pеrеţіі dіn plăci de gipscarton, simbioza dintre confort şi eleganţă
Încercaţi noi linii pentru decoruri moderne
Dintre toate elementele aparţinând design-ului de interior, utilizarea liniilor nu se află în prim-plan. Cu toate acestea, noi credem că liniile joacă un rol fundamental în realizarea unor amenajări interioare interesante. Sperăm că pledoaria noastră v-a ajutat să înţelegeţi importanţa utilizării liniilor, stimulându-vă imaginaţia şi dând o nouă perspectivă asupra viitoarelor d-voastră schimbări de decor din locuinţă.
Nu ezitaţi să spargeţi tiparele stilurilor tradiţionale sau clasice, încercând crearea unor decoruri proprii. Evitaţi să trăiţi în încăperi fără ”viaţă” şi îndrăzniţi schimbarea, fenomenul graţie căruia umanitatea a evoluat până la acest nivel. Profitaţi de puterea de sugestie a liniilor inteligent utilizate şi vă veţi bucura de amenajări interioare fermecătoare, pline de prospeţime.
Pe cale de consecinţă, aşteptăm cu nerăbdare părerile d-voastră despre experienţele trăite în timpul utilizării liniilor, într-un design interior de concepţie proprie.
1 comentariu
[…] Liniile în designul interior. Cum să le exploatăm pentru un decor elegant şi rafinat […]